ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Νίκος Σκαλκώτας: Δύο χαμένα χειρόγραφα στο μουσικό Βερολίνο του 1930»

Ο Νίκος Σκαλκώτας
Ο Νίκος Σκαλκώτας
Δύο θεωρούμενα χαμένα έργα του κορυφαίου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλη του 1930 στο Βερολίνο, αναβιώνουν μετά από 88 χρόνια από Ελληνες καλλιτέχνες, την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 20.30, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα χειρόγραφα εντοπίστηκαν από τον μουσικολόγο Γ. Τσελίκα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και αποκτήθηκαν από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η επιμέλεια και ενορχήστρωσή τους έγινε από τον μουσικολόγο και κλαρινετίστα Γιάννη Σαμπροβαλάκη.

Τα έργα ερμηνεύει, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η νέα συμφωνική ορχήστρα που επικεντρώνει τη δράση της στη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας και συνιδρυτής της, μαζί με τον καθηγητή Μουσικολογίας Νίκο Μαλλιάρα.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι: Σουίταγια βιολί και μικρή ορχήστρα, γραμμένη το 1929, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή και Κοντσέρτογια βιολί, πιάνο και ορχήστρα, γραμμένο το Μάρτη του 1930, με τη σύμπραξη του διακεκριμένου διεθνώς πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου. Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη (Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2), συμμαθητή του Ν. Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Πάουλ Γιουόν (Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3ο «Ο θρήνος της Ινγκεμποργκ») και Κουρτ Βάιλ (Συμφωνία αρ. 2), δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή που επηρέασε ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.

«Αγγέλα» στη Νέα Σκηνή «Μηνάς Χατζησάββας»

KAPLANIDIS

Με την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, ο Τεχνοχώρος «Cartel» εγκαινιάζει τη Νέα Σκηνή του, «Μηνάς Χατζησάββας», τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού. Εναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 26 Γενάρη 2018.

Η Αγγέλα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας. Γράφτηκε στη Μόσχα το 1957 και παίχτηκε τον επόμενο χρόνο στο θέατρο Βαχτάνγκοφ. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1964. Εχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παιχτεί σε πολλά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο συγγραφέας, μέσα από την καθημερινότητα μιας κοινωνικής ομάδας ανυπεράσπιστων, ευάλωτων στην καταπίεση των φτωχών γυναικών που βιοπορίζονται ως υπηρέτριες αστών, αναλύει τις σχέσεις της πολύμορφης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

«Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα», σημειώνει ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου, «η ματιά των καλλιτεχνών στο πρόσφατο οικείο παρελθόν, μέσα από παλιότερα κείμενα, θεατρικά ή μη, μοιάζει σαν μια προσπάθεια γερού πατήματος, που θα φέρει το άλμα προς το καινούριο... Το 1957 που ο Γ. Σεβαστίκογλου γράφει το έργο, η Αγγέλα είναι 17 χρονών. Σήμερα, το 2018, η Αγγέλα είναι 78 ετών, έχει παιδιά κι εγγόνια, πέρασε δικτατορία, μεταπολίτευση και τώρα ζει τα χρόνια της κρίσης με τη σύνταξή της έστω και μειωμένη. Η Αγγέλα δεν κάθισε ήσυχα. Εμείς τι θα κάνουμε σε αυτά που έρχονται; Απλώς θα έρθουν ή θα τα δημιουργήσουμε εμείς;».

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρρή. Σκηνικά/Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. Κίνηση: Αγγέλα Πατσέλη. Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης. Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης. Εκτέλεση παραγωγής: Φαίη Τζήμα. Ερμηνεύουν: Ναζίκ Αϊδινιάν, Αρτεμις Γρύμπλα, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Πέτρος Σκαρμέας, Θάνος Χρόνης.

Πρόγραμμα παραστάσεων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο και Κυριακή 19.00. Τεχνοχώρος «Cartel» (Μικέλη 4 & Αγ. Αννης Βοτανικός, Στάση μετρό «Ελαιώνας» - τηλ. 693 989 8258). Κρατήσεις: 14.00 - 21.00.

Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής

Συνεχίζονται και αυτήν την Τετάρτη, 24 Γενάρη, με την ταινία «Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι» του Ρόμπερτ Βίνε (Γερμανία, 1920), οι προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο», που είναι αφιερωμένες στον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Το κίνημα του εξπρεσιονισμού εξέφραζε τις κοινωνικές αντιφάσεις και αντιθέσεις που υπήρχαν στη Γερμανία των αρχών του 20ού αιώνα. Η προσφορά του στην εξέλιξη της τέχνης παραμένει ανεκτίμητη.

Πρόκειται για μια ταινία - κορυφαίο δημιούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, που ξεχωρίζει για την πρωτοποριακή αισθητική και την εφιαλτική και απόκοσμη ατμόσφαιρά της. Επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους σκηνοθέτες.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του δήμου Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών), στις 19.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σήμερα η πρεμιέρα για την παράσταση του Στ. Κραουνάκη

Μια ξεχωριστή παράσταση, με τίτλο «Duende», ανεβαίνει από σήμερα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποιεί ποιήματα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Στην παράσταση το κείμενο του Λόρκα για το «ντουέντε», που προέρχεται από τη διάλεξη που έδωσε ο Λόρκα τον Οκτώβρη του 1934 στο Μπουένος Αϊρες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έκανε τότε στη Λατινική Αμερική, παρουσιάζεται μαζί με ποιήματα του Λόρκα που μελοποίησε ο Στ. Κραουνάκης.

Τι είναι όμως το ντουέντε; Το ντουέντε είναι από τις λέξεις που είναι δύσκολο όχι μόνο να μεταφραστούν, αλλά και να οριστούν μέσα σε μια άλλη γλώσσα. «Οποιος ταξιδεύει... ανάμεσα στον Χούκαρ, τον Γκουανταλέτε, τον Σιλ και τα ποτάμια της Πισουέργκα, αργά ή γρήγορα θ' ακούσει την έκφραση: "Αυτό έχει πολύ ντουέντε". Ο Μανουέλ Τόρρες, ένας μεγάλος καλλιτέχνης της Ανδαλουσίας, είπε κάποτε σ' έναν άλλο τραγουδιστή: "Εχεις φωνή, έχεις στυλ, όμως ποτέ δεν θα πετύχεις γιατί δεν έχεις καθόλου ντουέντε... Το ντουέντε, που βασικά σημαίνει "Αγιο Πνεύμα", είναι μια δύναμη κι όχι μια λειτουργία, μια πάλη κι όχι μια αφηρημένη έννοια... Είναι το ίδιο το πνεύμα της γης...».

Συντελεστές: Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μετάφραση «Ντουέντε»: Ολυμπία Καράγεωργα. Απόδοση ποιημάτων: Ανδρέας Αγγελάκης. Μουσική σύνθεση - ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνάκης. Βίντεο: Σταύρος Χαμπάκης.

Συνομιλούν και ερμηνεύουν τα τραγούδια: Κώστας Μπουγιώτης, Χρήστος Γεροντίδης. Πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης. Τσέλο: Γιώργος Ταμιωλάκης.

Παραστάσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.30.

Παράσταση κουκλοθέατρου για όλες τις ηλικίες

Μια παράσταση κουκλοθέατρου για όλες τις ηλικίες. Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» παρουσιάζει στο χώρο του (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή) την παράσταση «Φαουστουπής (Ρουμπελστίλτνσκιν)» των αδελφών Γκριμ με μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τις Κυριακές 28 Γενάρη και 4, 11 Φλεβάρη στις 12.00. Επίσης, παραστάσεις πραγματοποιούνται τις καθημερινές για σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Πριν από κάθε παράσταση, τα παιδιά μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση κούκλας που λειτουργεί.

Η ιστορία του «Φαουστουπή» χάνεται στα 1808, όταν τυχαία την ανακάλυψαν και την προσθέσανε στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ. Το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Το παραμύθι μιλά και για τον κίνδυνο της φιλοδοξίας και της καύχησης...

Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Κάθε κούκλα είναι μοναδική, με πρόσωπα και άκρα γλυπτά, από ξυλοπολτό. Οι κουκλοπαίκτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους, ενώ τα άκρα τους με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων κάθε χαρακτήρα.

Συντελεστές της παράστασης: Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης. Κείμενο: Ισμήνη Καμπανέλλη, Μαιρηβή Γεωργιάδου. Σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου. Τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων. Μουσική επεξεργασία - ενορχήστρωση: Γιώργος Παυλάκος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ