ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Υποκρισία για τη φτώχεια, ανησυχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Οι εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών στο Νταβός

Copyright 2018 The Associated

Οι εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών στο Νταβός
ΒΕΡΝΗ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ηγέτες που εφαρμόζουν πολιτικές «προστατευτισμού» υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων των χωρών τους και σε υπέρμαχους της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και οι υποκριτικές «ανησυχίες» πολυεθνικών εταιρειών για την τεράστια όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, που είναι απότοκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που όλοι υπερασπίζονται, κυριάρχησαν, χτες, πρώτη μέρα του 48ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Με φόντο το βασικό θέμα του φετινού φόρουμ, που είναι «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, σε παρέμβασή του, χτες, πρώτη μέρα, στήριξε την πολιτική της παγκοσμιοποίησης.

Ο Μόντι ιεράρχησε «τρεις βασικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα»: Τις κλιματικές αλλαγές, τον οικονομικό, εμπορικό «προστατευτισμό» και την τρομοκρατία. Κάλεσε τις πλούσιες χώρες να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες να θωρακιστούν απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου που υποτίθεται θα φέρουν και λαϊκή ευημερία. Σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις προστατευτικές πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε «αφοσιωμένος» στην προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας ότι η παγκοσμιοποίηση σήμερα «έχει χάσει το λούστρο της». Παρατήρησε ότι «οι δυνάμεις του προστατευτισμού σηκώνουν τα κεφάλια τους κατά της παγκοσμιοποίησης», λέγοντας ότι η λύση σε αυτήν την «ανησυχητική κατάσταση κατά της παγκοσμιοποίησης δεν είναι η απομόνωση». Υποσχέθηκε να αυξήσει τα μέτρα για την παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και δήλωσε «αποφασισμένος» να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να γίνουν περισσότερες επενδύσεις. Δεν είπε λέξη για τα δικαιώματα ή την αύξηση των πενιχρών μισθών που παίρνουν δεκάδες εκατομμύρια Ινδοί εργάτες, τους οποίους απομυζούν ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές...

Μήνυμα στο φόρουμ του Νταβός έστειλε χτες ο Πάπας Φραγκίσκος, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη συνέχιση της αυξανόμενης φτώχειας και αδικίας.

Μεταξύ των δεκάδων ομιλητών που συμμετείχαν σε διάφορα τραπέζια συζητήσεων ήταν και ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Αναφέρθηκε στους φόβους ότι η επόμενη καπιταλιστική κρίση «παραμονεύει», λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αποτροπή της, δεδομένων των «ιστορικά» χαμηλών επιτοκίων και των πολλών κρατικών «περιοριστικών» προϋπολογισμών. Ισχυρίστηκε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ουράς της κρίσης του 2008, ωστόσο διέκρινε «κλασικά συμπτώματα μίας τυπικής εντεινόμενης οικονομικής κρίσης» στους δείκτες της κινεζικής οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού μονοπωλίου επενδύσεων «Blackstone», Στέφεν Σουάρτζμαν, υποστήριξε ότι τα χρηματιστήρια σε αρκετές χώρες «πετάνε ψηλά» ανταποκρινόμενα στους θετικούς οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης. Παρατήρησε εντούτοις ότι «παραμονεύουν κίνδυνοι».

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, φθάνοντας στο Νταβός ανήγγειλε ότι μετά από σκληρά παζάρια επιτεύχθηκε στο Τόκιο συμφωνία για την αναθεώρηση της Διειρηνικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ) που είχε πέρσι προκαλέσει την αποχώρηση των ΗΠΑ. Η αναθεωρημένη συμφωνία ανακοινώθηκε πως θα υπογραφτεί στις αρχές Μάρτη ανάμεσα στον Καναδά και τις άλλες 10 συμβαλλόμενες χώρες (Αυστραλία, Μπρουνέι, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία, Περού και Βιετνάμ).

Σήμερα, αναμένονται οι εμφανίσεις σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, αναμένεται την Παρασκευή, τελευταία μέρα του διεθνούς φόρουμ.

Ν. ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ

Τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προστατευτισμού, προκαλούν αντιδράσεις παγκοσμίως. Τώρα ήταν η σειρά της Κίνας και της Νότιας Κορέας, που δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των δασμών που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ σε πλυντήρια και φωτοβολταϊκά προερχόμενα από τις χώρες αυτές. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επιβληθούν δασμοί εισαγωγής 20% στα πρώτα 1,2 εκατομμύρια μεγάλα πλυντήρια το πρώτο έτος και δασμοί 50% στα πλυντήρια πέραν αυτού του αριθμού. Στα ηλιακά πάνελ, οι εισαγωγικοί δασμοί αρχίζουν από 30% το πρώτο έτος και μειώνονται στο 15% το τέταρτο έτος. Μπορούν όμως να εισάγονται χωρίς δασμούς ασυναρμολόγητα ηλιακά πάνελ έως 2,4 gW ετησίως, με στόχο να απασχολούνται εργαζόμενοι από αμερικανικά μονοπώλια.

Πρώτη η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα προσφύγει στον ΠΟΕ για παραβίαση κανόνων, ενώ ο υπουργός Εμπορίου Κιμ Χιουν - Τσονγκ μιλά για βαρύ πλήγμα σε κολοσσούς της χώρας του όπως η «Samsung Electronics» και η «LG Electronics», που πωλούν μέχρι και 3 εκατομμύρια πλυντήρια το χρόνο στις ΗΠΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 1 δισ. δολάρια από εξαγωγές.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου διά του εκπροσώπου του, Γουάνγκ Χεγιούν, αντίστοιχα σημείωσε ότι «η υιοθέτηση αυστηρότερων δασμών σε βάρος εισαγόμενων ηλιακών πάνελ και πλυντηρίων δεν είναι μόνο επιζήμια στην υγιή ανάπτυξη των αμερικανικών βιομηχανιών, αλλά επιδεινώνει και το παγκόσμιο περιβάλλον των σχετικών προϊόντων».

Την πολιτική επιβολής δασμών κριτικάρει έντονα και η Γερμανία, με την υπουργό Εμπορίου Μπριγκίτε Τσίπρις να δηλώνει ότι «η απόφαση Τραμπ θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στη Γερμανία» και να καλεί σε απάντηση με «ισχυρό παγκόσμιο εμπόριο με ανοιχτές αγορές», που δήθεν «δημιουργούν ανάπτυξη, δουλειές και καινοτομία». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω των συνεχιζόμενων απειλών για επιβολή δασμών στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και άλλα προϊόντα, τις οποίες εξαπολύει ο Τραμπ, ως «προστασία» των Αμερικανών εργαζομένων, στην πραγματικότητα για την προστασία των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, σε ένα σφοδρό ανταγωνισμό με μονοπώλια άλλων χωρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, πρότεινε χτες τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα το αργότερο μέχρι τις 30 Απρίλη φέτος. Ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ηγέτης του κόμματος, αναμένεται ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος σε μια περίοδο που η αντιπολίτευση φαίνεται αρκετά διαιρεμένη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι πακιστανικές αρχές προχώρησαν, χτες, μετά από πολλές βδομάδες διαδηλώσεων και οργής για την απραξία τους απέναντι σε εγκλήματα με θύματα κοριτσάκια, στη σύλληψη ενός υπόπτου για την απαγωγή, βιασμό και δολοφονία της επτάχρονης Ζαϊνάμπ κοντά στην περιοχή Κασούρ. Η δολοφονία της Ζαϊνάμπ, της οποίας η σορός βρέθηκε μερικές ώρες μετά την απαγωγή της σε μία χωματερή της περιοχής Κασούρ φέροντας σημάδια βιασμού και βασανιστηρίων, είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις και αφύπνιση σε λαϊκά στρώματα που επί αιώνες συνήθιζαν να τηρούν σιωπή μπροστά σε σεξουαλικά εγκλήματα, ακόμη και με θύματα παιδιά. Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν ο ύποπτος που συνελήφθη χτες σχετίζεται με τους βιασμούς και δολοφονίες τουλάχιστον άλλων 20 παιδιών ηλικίας από 4 έως 11 ετών.

ΚΕΝΤΑΚΙ.-- Νέα επίθεση ενόπλου σε Γυμνάσιο σημειώθηκε χτες στο Κεντάκι των ΗΠΑ με τουλάχιστον έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Ο δράστης συνελήφθη. Τα κίνητρά του δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνελήφθη χτες ο πρώην αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού στρατηγός Σάμι Ανάν με την κατηγορία της «παραβίασης κανονισμών του στρατού και πλαστογράφησης κρατικών εγγράφων», ένα 48ωρο αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στις 27 - 28 Μάρτη.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 78 ετών στο Γιοχάνεσμπουργκ έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο Νοτιοαφρικανός αγωνιστής κατά του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ και επιφανής τρομπετίστας της τζαζ, συνθέτης και ερμηνευτής Χιου Μασεκέλα. Ο Μασεκέλα ήταν γνωστός και ως «πατέρας της νοτιοαφρικανικής τζαζ».

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ενα μήνα μετά την τελευταία συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο στρατό και τις ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στο Νότιο Σουδάν, κυανόκρανοι του ΟΗΕ άρχισαν να επιστρέφουν, χτες, σε στρατόπεδο που είχαν στην περιοχή Ακόμπο του Νότιου Σουδάν σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Η αποστολή κυανοκράνων επιστρέφει στην περιοχή, μετά από την αιματηρή επίθεση ενόπλων το 2013, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 3 Ινδών κυανοκράνων. Η βάση Ακόμπο είναι κοντά στα σύνορα του Ν. Σουδάν με την Αιθιοπία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενας 15χρονος μαχαίρωσε και σκότωσε έναν 14χρονο συμμαθητή του μέσα στο σχολείο τους σε πόλη κοντά στο Ντόρτμουντ στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Ο 15χρονος προσπάθησε να διαφύγει, αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα στην περιοχή.

ΗΠΑ
«Υποχώρηση» των Δημοκρατικών είδε ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Κανείς δεν ξέρει σίγουρα εάν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να φτάσουν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό πρόγραμμα DACA, που αφορά περίπου 700.000 νέους μετανάστες, έως τις 8 Φλεβάρη», δήλωσε χτες με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος επέμεινε στη ρητορική του για περιορισμό της μετανάστευσης και «ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων» στις ΗΠΑ. Παρουσίασε επίσης την προχτεσινοβραδινή προσωρινή διακομματική συμφωνία στο Κογκρέσο για επανέναρξη της λειτουργίας μέρους της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ ως ήττα και «οπισθοχώρηση» των Δημοκρατικών.

Υπέγραψε έτσι το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης, αναμένοντας την επόμενη κόντρα.

Ωρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακρίθηκε την περασμένη βδομάδα από ομάδα ερευνητών του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά πιθανή συνεργασία του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία. Ο Σέσιονς έγινε ο πρώτος υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που κατέθεσε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας.

Τέλος, χτες η Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα έναντι του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Πατ Μίχαν, σχετικά με την κατάχρηση ποσού χιλιάδων δολαρίων δημοσίου χρήματος από τον ίδιο, προκειμένου να ρυθμίσει καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης από πρώην συνεργάτιδά του.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org