ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιφυλάξεις κεφαλαιοκρατών για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού

Το νωρίτερο στο τέλος της βδομάδας θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις CDU/CSU - SPD

Από το συνέδριο του SPD την Κυριακή στη Βόννη

Copyright 2018 The Associated

Από το συνέδριο του SPD την Κυριακή στη Βόννη
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους να εκφράζουν προβληματισμό για τη σταθερότητα και το «κόστος» ενός ακόμα μεγάλου συνασπισμού, ζητώντας μεγαλύτερα προνόμια από την επόμενη κυβέρνηση, εξελίσσεται το άτυπο παζάρι μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λίγες μέρες πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά το «ναι» του συνεδρίου του SPD την Κυριακή - με μικρή πλειοψηφία - στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, πολλά στελέχη του SPD δηλώνουν πως «θα διαπραγματευτούν σκληρά» το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών με CDU/CSU, θέλοντας να δικαιολογήσουν μια ενδεχόμενη (τρίτη) συμμετοχή τους σε μεγάλο συνασπισμό και να αποσπάσουν τη στήριξη των μελών του κόμματος.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φλεβάρη, όμως το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα μεταξύ των περίπου 450.000 μελών του SPD. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή νέων εκλογών.

Προχτές το βράδυ συναντήθηκαν οι τρεις επικεφαλής των κομμάτων, Αγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD), προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης. Δεδομένου όμως ότι θα προηγηθούν συζητήσεις στις ηγεσίες των κομμάτων, αυτές δεν προβλέπεται να αρχίσουν πριν το τέλος αυτής ή τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Το SPD πάει στις συνομιλίες με στόχο «να υπάρξει στη Γερμανία μια νέα κυβέρνηση, που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα», δήλωσε ο Μ. Σουλτς προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική συνάντηση. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «για την ΕΕ και την ενότητα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Συγκρατημένο» το γερμανικό κεφάλαιο

Με προβληματισμό και επιφύλαξη υποδέχτηκαν οι εργοδοτικές - επιχειρηματικές ενώσεις το αποτέλεσμα του συνεδρίου του SPD, καθώς το γερμανικό κεφάλαιο εναντιώνεται ακόμη και στην ελάχιστη «παραχώρηση» που θα μπορούσε να επηρεάσει την «ευελιξία» και το «κόστος» της εργασίας και να θίξει την ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Θυμίζουμε πως ήδη από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών των δυο πλευρών, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) αλλά και το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU (εκπροσωπεί περίπου 12.000 επιχειρηματίες) καλούσαν να μην συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός «με κάθε κόστος». Με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Χέρμαν Μπάλσεν, εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι «ανθεκτική» και υποστηρίζει ξανά μια μειοψηφική κυβέρνηση ως «σαφέστερη και καλύτερη εναλλακτική λύση». Είναι ξεκάθαρο πως «δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για διαπραγμάτευση με το SPD», προσθέτει.

Ασκώντας κριτική στα «εμπόδια που θέτει το SPD», ο πρόεδρος του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, κάλεσε τη μελλοντική κυβέρνηση να «τολμήσει περισσότερη οικονομία», θυμίζοντας μια φράση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Βίλι Μπραντ. Τα σημαντικότερα θέματα είναι η ψηφιοποίηση, ο αυξανόμενος διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός, το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, σημείωσε. Μέχρι τώρα είναι «εντελώς ασαφές» πώς θα τα αντιμετωπίσει αυτά η Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαυαρικής Οικονομίας (VBW), Αλφρεντ Γκάφαλ, σημείωσε πως «περαιτέρω παραχωρήσεις στο SPD οδηγούν σε περισσότερη αναδιανομή και ένα ξέχειλο κράτος πρόνοιας». Η βιομηχανική ένωση VDMA τονίζει πως «το συνέδριο του SPD δεν πρέπει να ακολουθήσει ένας ακριβός μεγάλος συνασπισμός», ενώ ο Ερικ Σβάιτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), θα επιθυμούσε μεν να σχηματιστεί ένας συνασπισμός, όμως «η απόφαση (σ.σ. του συνεδρίου) περιέχει πρόσθετες απαιτήσεις που επιβαρύνουν τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Πάντως οι προτάσεις του SPD σε καμία περίπτωση δεν βελτιώνουν τη ζωή των εκατομμυρίων που εργάζονται στη Γερμανία, είτε ανασφάλιστοι, είτε με μερική απασχόληση ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας (mini jobs κ.ά.). Αυτές οι «άτυπες μορφές απασχόλησης» καταλαμβάνουν στη Γερμανία σχεδόν το 40% όλων των συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα (χωρίς να υπολογίζονται δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»). Ενδεικτικά, οι Σοσιαλδημοκράτες ψελλίζουν για περιορισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αν η αναγκαιότητά τους δεν δικαιολογείται επαρκώς από τους εργοδότες. Επίσης ζητούν βελτίωση της συμφωνίας για επαναφορά της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων και εξίσωση των εισφορών Υγείας εργαζομένων - εργοδοτών.

ΓΑΛΛΙΑ
Συνάντηση Μακρόν με εκπροσώπους 140 πολυεθνικών

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Στάση στο Παρίσι» - πριν μεταβούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός - έκαναν προχτές οι επικεφαλής 140 πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων, μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Με βασικό «κράχτη» τις εκτεταμένες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις κορυφαίων ομίλων. Χαρακτηριστικά, το επιχειρηματικό συνέδριο στο παλάτι των Βερσαλιών - παρουσία 15 μελών της κυβέρνησης - είχε τον τίτλο «Choose France!» (Διάλεξε τη Γαλλία) και ανάμεσα σε άλλους παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ομίλων: «Goldman Sachs», «Novartis», «JP Morgan», «Coca-Cola», «Danone», «Google», «Τoyota», «Rolls Royce», «Siemens», ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου «Alibaba».

Ορισμένες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν επενδύσεις στη Γαλλία που οι περισσότερες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η «Facebook» αποκάλυψε ότι θα επενδύσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης της στο Παρίσι, ενώ η «Google» θα ανοίξει θεωρητικό ερευνητικό κέντρο στη γαλλική πρωτεύουσα, συμπληρώνοντας τα κέντρα που ήδη διαθέτει σε ΗΠΑ και Ελβετία. Επίσης, ο Μακρόν επισκέφτηκε την ίδια μέρα το νέο εργοστάσιο της «Toyota» στη Βόρεια Γαλλία, επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

«Εχουν ανακοινωθεί επιχειρηματικά σχέδια αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπ. Γκριβό. «Σχέδια που δεν θα είχαν προκύψει χωρίς τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν υπέρ των επιχειρήσεων», πρόσθεσε. Πάντως, ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων έδειξαν «συγκρατημένο ενθουσιασμό», σημειώνοντας τις «μεγαλύτερες προκλήσεις της περικοπής του τεράστιου χρέους και των δημόσιων δαπανών της Γαλλίας, όπως και οι περαιτέρω φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις» (σε 25% έως το 2022, από 33% σήμερα).

Επίσης, στόχος της γαλλικής κυβέρνησης και με αφορμή το προχτεσινό επιχειρηματικό συνέδριο, ήταν να πείσει τις πολυεθνικές μετά το Brexit να μετακινηθούν στη Γαλλία.

  • Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και να αποτρέψει αντιδράσεις, είπε χτες πως «το κράτος θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τη στήριξη κάθε εργαζόμενου», που θα απολυθεί από την «Carrefour». Ο όμιλος σκοπεύει να καταργήσει 2.400 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, από τις 10.500 συνολικά, μέσω προγράμματος «εθελούσιας» αποχώρησης.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας

ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με αφορμή τον λεγόμενο νόμο για την ανάκτηση του Ντονμπάς, που πέρασε στις 18 Γενάρη από την ουκρανική Βουλή με 280 στους 450 βουλευτές, ο μεγαλοκαπιταλιστής Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί καμία παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Ο νόμος, με την επωνυμία «Για τις ιδιαιτερότητες στην κρατική πολιτική ώστε να εξασφαλιστεί η κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», ουσιαστικά δίνει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, χωρίς έγκριση της Βουλής να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τη στρατιωτική ισχύ, για να επανακτήσει τα εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται όπως λέει υπό ρωσική κατοχή.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, ο Ποροσένκο ισχυρίστηκε ότι η χώρα του τηρεί όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Ωστόσο, είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα μέτρα που προβλέπονταν στη συμφωνία και είχαν και τη στήριξη του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, θέτοντας ως ελεγκτή της εφαρμογής της τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ακόμα και ο ΟΑΣΕ, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις που είναι με το μέρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, διαπιστώνει πως το τελευταίο διάστημα σημειώνονται όλο και περισσότερες παραβιάσεις της συμφωνίας. Αυτό διαπίστωσε χτες ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Χουγκ. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι παρατηρείται και μεταφορά στρατιωτικού υλικού όλο και πιο κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης που χωρίζει την Ουκρανία από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που επί της ουσίας χρησιμοποιούν τον όρο παραπλανητικά, καθώς πρόκειται για καθεστώτα όπου κυριαρχούν οι αστικές δυνάμεις που προσβλέπουν σε στενότερη σύνδεση με τη Ρωσία, αξιοποιώντας τον ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής).

Πάντως, ενδιαφέρον έχει και η πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης προς την Ουκρανία, να τις επιστρέψει στρατιωτικό υλικό (πλοία και αεροσκάφη) που παρέμεινε στην Κριμαία, μετά την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία. Πρόκειται κυρίως, όπως λένε τα ρωσικά ΜΜΕ, για απαρχαιωμένα μέσα και για αυτό και η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει αν τα θέλει. Επίσης προσχηματικά η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε ακόμα καμία επίσημη γραπτή πρόταση, αλλά ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι αυτό δεν χρειάζεται καν, αφού η πρόταση έγινε από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ