ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια στα διόδια

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Δυναμική κινητοποίηση κατά των νέων διοδίων που μπήκαν στο νέο αυτοκινητόδρομο Ε65 (τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα), ο οποίος εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση πριν λίγες μέρες, οργάνωσε το Σάββατο 20 Γενάρη η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ. Να σημειώσουμε ότι από τις 17 Γενάρη 2018 άρχισαν να λειτουργούν 4 σταθμοί διοδίων στην Ε65 (δυο μετωπικοί και δυο παράπλευροι), με αποτέλεσμα για μια «τυφλή» διαδρομή 80 χιλιομέτρων (ο νέος αυτοκινητόδρομος δεν βγαίνει ούτε στην ΠΑΘΕ, ούτε στην Εγνατία, αλλά σταματάει λίγο έξω από τα Τρίκαλα), οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλίας και οι άλλοι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον νέο αυτοκινητόδρομο να πληρώνουν στα διόδια 5 ευρώ!, ενώ με την ολοκλήρωση του δρόμου έως τη Λαμία το κοντέρ θα ανέβει στα 11 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον μετωπικό σταθμό διοδίων στο ύψος του χωριού Λόγγος και, με μια συμβολική κίνηση, άνοιξαν τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση οχημάτων και οδηγών για περίπου ένα δίωρο.

Στην ανακοίνωση που μοίραζαν στους διερχόμενους, οι οποίοι ανταπέδιδαν με κορναρίσματα και επευφημίες, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται: «Φτάνει πια! Πληρώσαμε και πληρώνουμε πανάκριβα για το οδικό δίκτυο! Η αλήθεια είναι ότι τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους, αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι. Από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ψηφίσει την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγαλοεργολάβους και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το τηρεί με ευλάβεια!!

(...) Δεν αντέχουμε άλλο! Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό του νομού μας, να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο νέο αυτό χαράτσωμα που επιχειρείται με την κατασκευή των νέων σταθμών διοδίων στην περιοχή μας. Τους καλούμε, μέσα από τα σωματεία τους, συλλόγους του μαζικού λαϊκού κινήματος, να διεκδικήσουμε: Την κατάργηση άμεσα όλων των διοδίων. Την κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ελεύθερη διέλευση σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Οδικά έργα που θα κατασκευάζονται από έναν ενιαίο εθνικό αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού. Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανησυχία για το νερό της Θεσσαλονίκης

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τον «Εντοπισμό υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού της πόλης της Θεσσαλονίκης». Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής και έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί τις επόμενες μέρες, αναφέρεται:

«Εντονη παραμένει η ανησυχία των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή, μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα, που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού της πόλης.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η κοινοπραξία (εργολάβος), που λειτουργεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης - ΕΕΝΘ (διυλιστήριο), την "Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ" (ΕΥΑΘ ΑΕ), από το πρωί της Τετάρτης (10/1/2018) το εισερχόμενο στην ΕΕΝΘ νερό περιέχει επιφανειακές ορατές ουσίες και εξαπλωνόμενες κηλίδες, που παραπέμπουν σε ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων από έλαια, πετρελαιοειδή ή γράσα. Κατά την ίδια ενημέρωση, οι κηλίδες ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού στη Δεξαμενή Δ2 (αφορά σε επιφανειακό νερό του Αλιάκμονα και βρίσκεται στην είσοδο του διυλιστηρίου), υπό μορφή σταγόνων ή σβώλων και στη συνέχεια διαλύονται και εξαπλώνονται στην επιφάνεια, ενώ έχουν περάσει στις δεξαμενές καθίζησης και σε μικρό βαθμό στην επιφάνεια των κλινών άμμου.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι έχουν τοποθετηθεί σειρά πλωτών φραγμάτων κατά μήκος της διώρυγας, που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, για τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν. Ενώ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ ΑΕ έγινε σημαντική ανανέωση των νερών του φράγματος Αγ. Βαρβάρας, όπου και ξεκινά η διώρυγα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ρύπανση, από υδρογονάνθρακες, στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΑΘ ΑΕ.
  • Να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.
  • Να διασφαλιστεί η απολύτως ασφαλής λειτουργία του δικτύου ύδρευσης Θεσσαλονίκης».
ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Απανωτές διακοπές παροχής νερού - βαριά πρόστιμα για επανασύνδεση!

Παρέμβαση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Εξαπολύοντας νέα επίθεση στα εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) προχώρησε στη διακοπή 85 παροχών για οφειλές πάνω από 70 ευρώ! Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, ετοιμάζεται να κάνει διακοπές νερού σε 300 δήθεν «κακοπληρωτές» τη βδομάδα, από τους περίπου 1.000 που δεν έχουν να πληρώσουν το νερό. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει συνταξιούχος, ύστερα και από την καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών Νοέμβρη - Δεκέμβρη, για να επανασυνδεθεί η υδροδότηση στην κατοικία του και την κατοικία της γερόντισσας μητέρας του, αναγκάστηκε να πληρώσει, εκτός των οφειλών για το νερό, επιπλέον «πρόστιμο» 109 ευρώ για εγγύηση και επανασύνδεση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Η αντιλαϊκή στάση της δημοτικής αρχής Βόλου δεν αποτελεί ούτε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία ούτε είναι τυχαία! Ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, μετατρέποντας τις ΔΕΥΑ σε δημόσιες επιχειρήσεις με πλήρη ιδιωτικοοικονομική - ανταποδοτική λειτουργία, με στόχο την παραχώρησή τους στα μονοπώλια.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ περί υπολογισμού και του "περιβαλλοντικού κόστους" του νερού, με ευθύνη και καθοδήγηση από τη δημοτική αρχή Βόλου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δείχνουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις στην τιμολόγηση του νερού.

Εφαρμόζουν την ΚΥΑ της κυβέρνησης 135275/22-5-2017 (ΦΕΚ 1751/2017) "Εγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος - Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του" και την Οδηγία - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2000/60 ΕΕ. Η ΚΥΑ προβλέπει το προσδιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους (κόστος κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης, διοικητικό κόστος κ.ά., που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μέχρι 31/12/2017), του περιβαλλοντικού κόστους (νέο χαράτσι), του κόστους πόρου κ.ά., και με βάση αυτά "οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ), από το 2018 και μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, θα προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους".

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού θα πλήξει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες γιατί θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος χρέωσης, που θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και από μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο νερού, ανάλογα με την ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Στα μεταβλητά θα περιλαμβάνεται και το λεγόμενο "περιβαλλοντικό" τέλος, το οποίο θα εισπράττει ο δήμος και θα το αποδίδει στο "Πράσινο Ταμείο" της ΕΕ, παρακρατώντας ως προμήθεια ποσοστό 2,5%.

Μεγάλη ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν και οι δήθεν αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ) στο δήμο Βόλου, που "ποιούν την νήσσαν", στηρίζοντας αυτήν την πολιτική.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους αγρότες, με τα σωματεία τους και τους συλλόγους τους να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στις νέες αντιδραστικές μεθοδεύσεις. Ενάντια σε κάθε αύξηση, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού. Να απαιτήσουν να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές υδροδότησης στις λαϊκές οικογένειες και να καταργηθούν τα χαράτσια επανασύνδεσης».

Προεδρικό Διάταγμα για τις άδειες στους φαρμακοποιούς

Το πλήρες «άνοιγμα» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού επιφέρει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, το οποίο κατατέθηκε στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Συγκεκριμένα, με το εν λόγω σχέδιο καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία κ.λπ. για τη χορήγηση άδειας σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και Συνεταιρισμούς, μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι από την Ολομέλεια του ΣτΕ ακυρώθηκε υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%. Το ΣτΕ δεν είχε μπει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως είχε γίνει το 2017.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org