ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2017
Σελ. /24
Αξεδιάλυτο κουβάρι

Μια από τις πολλές αναλύσεις για το Κυπριακό, που δημοσιεύονται σε έγκυρα Μέσα, θέλει τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ να αντιδρούν σε οποιαδήποτε ενεργό εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διασκέψεις που οργανώνονται στην Ελβετία και πολύ περισσότερο στο νέο σύστημα Εγγυήσεων και Ασφάλειας που μαγειρεύεται για το Νησί. Ο λόγος είναι απλός: Αν υπάρξει δραστήρια εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτόματα η Ρωσία, που είναι μέλος του, αποκτά αυξημένη πρόσβαση και λόγο στα ζητήματα της ασφάλειας στην Κύπρο, πράγμα που δεν θέλουν καθόλου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι παλιότερα η Αμερικανίδα αξιωματούχος Νούλαντ είχε απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραχωρήσει στους Ρώσους χώρο ελλιμενισμού για τα πολεμικά τους πλοία, με την αφοπλιστική απάντηση «ξεχάστε το ή ξεχάστε μας». Είναι φανερό, επομένως, ότι το παζάρι γύρω από το Κυπριακό έχει μεγαλύτερη έκταση και βάθος απ' αυτό που βλέπουμε, καθώς αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα γενικότερων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, που στην περιοχή μας εκφράζονται και στρατιωτικά. Αν, μάλιστα, στο «σταυρόλεξο» προσθέσει κανείς τη συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας στη Συρία και τις αντιθέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ, τότε σχηματίζει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των ανταγωνισμών γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα και τη γεωπολιτική ισχύ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...

Πυλώνας ευελιξίας

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χτες η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση της Κομισιόν, που κατοχυρώνει και επεκτείνει την ευελιξία στην αγορά εργασίας, με «φερετζέ» τη θέσπιση ορισμένων ελάχιστων κοινών κανόνων, χάριν του «υγιούς» ανταγωνισμού ανάμεσα σε διαφορετικά κράτη και μονοπώλια. Στη διάσκεψη συμμετείχαν αξιωματούχοι της ΕΕ που διευθύνουν από τα υψηλότερα κλιμάκια την αντιλαϊκή πολιτική, όπως ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, οι επίτροποι Οικονομικών και Απασχόλησης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βέβαια ο γενικός διευθυντής του ILO και εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Στην τοποθέτησή της, η Ελληνίδα υπουργός Εργασίας είπε ότι «θα κάνει χρήση κάθε εργαλείου που παρέχεται στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προωθήσει την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, πέρα από το να διατηρεί ανέπαφο το αντεργατικό πλαίσιο και να παζαρεύει επιπλέον μέτρα, αισθάνεται την ανάγκη να «ξεπλύνει» και το ρόλο της ΕΕ. Γι' αυτό παρουσιάζει αντεστραμμένη την πραγματικότητα σχετικά με τον «Πυλώνα», θέλοντας να τον φορέσει «καπέλο» στους εργαζόμενους με τις μικρότερες αντιδράσεις, «πακέτο» με τα άλλα μέτρα που διαπραγματεύεται με το κουαρτέτο στο πλαίσιο της «αξιολόγησης».

«Αγανακτισμένοι» γονείς

Ενα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, που αποκαλύπτει πολλά σε σχέση με όσα έγιναν την περασμένη βδομάδα στο Δημοτικό Σχολείο στο Πέραμα από τους χρυσαυγίτες, δημοσιεύεται στον κυριακάτικο Τύπο. Σύμφωνα με φωτογραφικό και άλλο υλικό, πολλοί από τους υποτιθέμενους «αγανακτισμένους γονείς» που αντιδρούσαν έξω από το σχολείο, δεν ήταν τίποτε άλλο από καραμπινάτους και οργανωμένους χρυσαυγίτες. Για παράδειγμα, στα έκτροπα της περασμένης Τρίτης εμφανίζεται να συμμετέχει χρυσαυγίτης από τον πυρήνα Νίκαιας, που φωτογραφιζόταν μαζί με τον Γιώργο Ρουπακιά και τα άλλα πρωτοπαλίκαρα στις κατασκηνώσεις της ναζιστικής οργάνωσης στον ποταμό Νέδα. Επίσης, σε πλάνα τηλεοπτικού σταθμού, που έχουν καταγράψει καρέ - καρέ το «ντου» των χρυσαυγιτών, εικονίζονται και τρεις γυναίκες να συμμετέχουν στους προπηλακισμούς, που είναι μέλη ή υποστηρίκτριες της Χρυσής Αυγής και ανήκουν στους πυρήνες Περάματος και Πειραιά. Πριν από την έφοδο, έχουν απαθανατιστεί να περιβάλλουν τον χρυσαυγίτη βουλευτή Γ. Λαγό και να διαμαρτύρονται ως γονείς για τα προγράμματα διδασκαλίας σε 25 προσφυγόπουλα. Μιλάμε, δηλαδή, για κανονική χρυσαυγίτικη κινητοποίηση, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή, με στόχο να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό είτε το φόβο, είτε την άγνοια μερίδας των γονέων στο συγκεκριμένο και σε άλλα σχολεία.

Χρυσόσκονη για την Ειδική Αγωγή

Πίσω από τη χρυσόσκονη της «κοινωνικής ευαισθησίας», η ΝΔ καμουφλάρει την πρότασή της για διαιώνιση της άθλιας κατάστασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες και μισθωτοί επιστήμονες στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Μέσω κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων για όσα δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις παροχές της Ειδικής Αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ, η ΝΔ ζητάει την παράταση του απαράδεκτου ισχύοντος καθεστώτος και νέα διαπραγμάτευση για να «επιλυθούν νομικά ζητήματα». Βέβαια, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει ούτε μια λέξη για την κραυγαλέα έλλειψη κρατικών δομών, που θα αφορούν στην έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση, μέχρι τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Ούτε βέβαια για την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη γιγάντωση της επιχειρηματικής δράσης, την υπολειτουργία των ειδικών σχολείων και το γεγονός ότι 200.000 παιδιά μένουν χρόνια σπίτι τους, χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν λέει, επίσης, κουβέντα για τους χιλιάδες μισθωτούς επιστήμονες που εργάζονται με όρους γαλέρας, για τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την απληρωσιά και όλα όσα πλήττουν τον κλάδο (λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών κ.ά.) εδώ και χρόνια και τώρα κορυφώνονται. Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση γίνεται στο γήπεδο που βολεύει και τους δύο, ακριβώς επειδή για τη σημερινή άθλια κατάσταση η ΝΔ έχει συνευθύνη. Κι αυτή δεν κρύβεται, όση χρυσόσκονη κι αν ρίξει...

Οι πρόσφυγες ως επένδυση

Σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών υπηρεσιών, η ανεργία στη χώρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας (4,1%), εξαιτίας του ενός εκατομμυρίου μεταναστών που μπήκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή αυτό το στοιχείο, διάφορα ΜΜΕ υπενθυμίζουν παλιότερες δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ ότι, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα (γήρανση πληθυσμού και υπογεννητικότητα), για να διατηρήσει η Γερμανία τον πληθυσμό της τα επόμενα χρόνια, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό της σύστημα, θα πρέπει να εισέρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μισό εκατομμύριο οικονομικοί μετανάστες. Σύμφωνα επίσης με το Γραφείο Απασχόλησης της Νυρεμβέργης, αν δεν υπήρχε εισροή εργαζομένων από το εξωτερικό, το εργατικό δυναμικό της χώρας θα μειωνόταν κατά 300.000 άτομα ετησίως, ενώ άλλες μελέτες ισχυρίζονται ότι κάθε επένδυση 3,3 δισ. ευρώ για τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και την εκπαίδευση των προσφύγων, θα αποδώσει στην κυβέρνηση περί τα 30 δισ. ευρώ το έτος 2030. Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η υποδοχή, εκπαίδευση και ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας είναι πρωτίστως μια καλή κρατική επένδυση για λογαριασμό του γερμανικού κεφαλαίου, που εντείνει παράλληλα την εκμετάλλευση των Γερμανών εργαζομένων, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό και τους «φτηνότερους» μετανάστες και πρόσφυγες. Θυμίζουμε ότι ως αντίδοτο στην ανεργία στη Γερμανία «ανθίζουν» ελαστικές εργασιακές σχέσεις του τύπου mini jobs, με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Κάπως έτσι χτίζεται το «γερμανικό οικονομικό θαύμα». Με το ίδιο κριτήριο, άλλωστε, αντιμετωπίζει όλος ο καπιταλιστικός κόσμος το δράμα της προσφυγιάς, που ο ίδιος προκαλεί, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή, σκορπώντας το θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1944 Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946 Με απόφαση του ΟΗΕ συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού.

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, 2 φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος (το «Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ