ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν το δίκαιο αγώνα τους

Από χτες άρχισαν το στήσιμο των πρώτων μπλόκων και η πραγματοποίηση άλλων αγωνιστικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Στο πόδι οι μικρομεσαίοι αγρότες, ξεκίνησαν από χτες την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε όλη τη χώρα, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εξοντώνει για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με οδηγό το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, οι μικρομεσαίοι αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας βγήκαν με τα τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους, έστησαν μπλόκα και πραγματοποίησαν κι άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Από αύριο και τις ερχόμενες μέρες, στη μάχη θα ριχτούν μικρομεσαίοι αγρότες σε ακόμα περισσότερες περιοχές, ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, θα στηθεί το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας από τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Το χτεσινό πετυχημένο ξεκίνημα της συντονισμένης πανελλαδικής κινητοποίησης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είχε να αντιμετωπίσει μια πολύμορφη προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης, με στόχο να μην ξεκινήσει καθόλου η κλιμάκωση του αγώνα, ή αν ξεκινήσει να είναι αναιμική, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα απογοήτευσης στον αγροτικό κόσμο και, γενικότερα, στο λαό. Σε αυτήν την κυβερνητική επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν ένα σωρό ψέματα και απατηλές υποσχέσεις για να αποπροσανατολιστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ενώ έγιναν οργανωμένες προσπάθειες για υποκίνηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική, αξιοποιώντας μέσα ενημέρωσης και άλλους μηχανισμούς για να συκοφαντήσει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Καθόλου τυχαία, ιδιαίτερο βάρος φαίνεται να ρίχνει στη Θεσσαλία, όπου συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ, αναλαμβάνοντας ρόλο κυβερνητικού προπαγανδιστή, επιτίθενται με αισχρές συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και ηγετικά του στελέχη...

ΑΡΓΟΣ

Eurokinissi

ΑΡΓΟΣ
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από τους εργαζόμενους και το λαό, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται σε ανακοινώσεις και καλέσματα συμπαράστασης από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους μαζικούς φορείς.

Αγωνιστικός «πυρετός» στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία επικρατεί αγωνιστικός «πυρετός», καθώς προετοιμάζεται η μεγάλη πορεία των τρακτέρ προς το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, που θα στήσουν μεθαύριο, Πέμπτη, οι αγρότες από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Από χτες τρακτέρ έχουν βγει σε πλατείες χωριών της περιοχής, ζεσταίνοντας τις μηχανές τους.

Οι αγρότες από τα χωριά του Νομού Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους, στις 10.30 π.μ., στον κόμβο της Ιτέας, επί της Εθνικής Οδού Καρδίτσας - Λάρισας κι από κει θα κατευθυνθούν με κομβόι προς τον κόμβο της Νίκαιας. Εκεί θα φτάσουν, με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες από τα χωριά των Τρικάλων, καθώς και από τα χωριά των Φαρσάλων και άλλων περιοχών του Νομού Λάρισας.

Χτες, αγρότες από χωριά του Τυρνάβου, μαζί με δεκάδες τρακτέρ, έστησαν μπλόκο στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνα), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης. Σήμερα το μπλόκο θα ενισχυθεί με τρακτέρ από την Τσαριτσάνη κι άλλα χωριά της Ελασσόνας κι αύριο από χωριά του πρώην Δήμου Σαραντάπορου.

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Στην πρώτη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε μέσα στη σκηνή που έχει στηθεί, μίλησε ο Στ. Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στα πρακτικά μέτρα για την οργάνωση της «ζωής» στο μπλόκο, επισήμανε ότι οι αγρότες της περιοχής είναι αποφασισμένοι να δώσουν μέχρι τέλους σκληρή μάχη για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στους δρόμους τα τρακτέρ και στη Βόρεια Ελλάδα

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες της περιοχής, μπαίνοντας στην πόλη με πορεία με τα αγροτικά τους μηχανήματα, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν συγκροτημένα μέχρι τον κόμβο της Κουλούρας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, όπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση σύσσωμοι οι φορείς του Νομού Ημαθίας, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, επιστημονικοί φορείς, κ.ά.

Στη Νάουσα, οι αγρότες από τα χωριά της περιοχής, μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική Οδό Βέροιας - Εδεσσας, στο ύψος της διασταύρωσης για Νάουσα.

ΒΕΡΟΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Στην Πέλλα, οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στον κόμβο Γυψοχωρίου.

Στην Πιερία, οι αγρότες από χτες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Βροντού και στην «Ελιά» και τις επόμενες μέρες θα τα παρατάξουν στην Εθνική Οδό.

Στις Σέρρες, οι αγρότες από το Δήμο Αμφίπολης άρχισαν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες άρχισαν να βγάζουν τα τρακτέρ στα χωριά (Κύμινα, Μάλγαρα, Χαλάστρα).

Στη Ροδόπη, οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Νέα Καλλίστη.

Την ίδια ώρα, μαζική και μαχητική συγκέντρωση έξω από τον ΕΛΓΑ της Κοζάνης πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας και του Αγροτικού Συλλόγου Αργους Ορεστικού. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή φασολοπαραγωγών και μηλοπαραγωγών της Καστοριάς και των Πρεσπών, αλλά και κτηνοτρόφων.

Οπως κατήγγειλαν, ακόμη εκκρεμεί η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων που κατέθεσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι το 2015 για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα μήλα από τον παγετό και στα φασόλια από τη χαλαζόπτωση, ενώ απλήρωτες είναι και οι ζημιές που υπέστησαν στη ζωική και φυτική παραγωγή μέσα στο 2016. Οι αγρότες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στον ΕΛΓΑ της Κοζάνης για τις 5/2.

ΜΕΛΟΥΝΑ

Eurokinissi

ΜΕΛΟΥΝΑ
Την Παρασκευή 27/1, στις 4.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου στη Φλώρινα, θα γίνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παραβρεθεί ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Το Σάββατο 28/1, στις 7.30 μ.μ., στο Αργος Ορεστικό, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

Στην Ηπειρο

Συγκέντρωση στη Γέφυρα της Αρτας πραγματοποίησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ). Ακολούθως κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στα γραφεία της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, ενώ στη συνέχεια κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου διοργάνωσαν συλλαλητήριο στο οποίο παραβρέθηκε και χαιρέτισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρτας. Η μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, όπου στήθηκε μπλόκο.

Την ίδια ώρα, το δικό τους μπλόκο στο Λούρο έστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου τις επόμενες μέρες.

Στη Δυτική Ελλάδα

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Στην Τράπεζα Πειραιώς στη Βόνιτσα συγκεντρώθηκαν μαζικά μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας, του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου. Σήμερα συνεδριάζουν τα ΔΣ των παραπάνω συλλόγων για την οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

Στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Αγρινίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Παναιτώλιου, Καινούργιου και Θέρμου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ.

Οι αγρότες της Ηλείας παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο Λατίφι Αμαλιάδας στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας. Τα απογεύματα θα πραγματοποιούνται περιοδείες στα χωριά με στόχο να ενημερωθούν οι αγρότες και να ενισχυθεί το μπλόκο.

Στην Πελοπόννησο

Μπλόκο στη Γέφυρα του Ινάχου στον κόμβο προς τη Νέα Εθνική Οδό έστησαν με τα μηχανήματά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό στο ένα ρεύμα της Παλιάς Εθνικής Οδού προς το Αργος.

Παράλληλα, σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων προχώρησαν στις 12 το μεσημέρι οι μικρομεσαίοι αγρότες του Αιγίου με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα γραφεία της «Παναιγιάλειου Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ», την οποία κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι το μπλόκο.

Στο σταθμό της Μεσσήνης συγκεντρώθηκαν οι παραγωγοί της περιοχής, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα. Τις επόμενες μέρες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πού θα στηθεί το μπλόκο των αγροτών της περιοχής.

Στο λιμάνι του Κιάτου πραγματοποίησε συγκέντρωση ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Ν. Κορινθίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική), αποκλείοντας συμβολικά την είσοδό της. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.

Στην Κρήτη και τη Λέσβο

Στην Κρήτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων διοργάνωσε μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων, στον κάμπο Μεσσαράς Ηρακλείου, από το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για την οργάνωση των παραπέρα βημάτων.

Παράλληλα, συγκέντρωση έξω από τη ΔΟΥ Ηρακλείου πραγματοποίησαν χτες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, «Καζαντζάκης», Αρχανών και Αρκαλοχωρίου, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς συγκεντρώθηκαν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στην Εθνική Οδό Χανίων - Ρεθύμνου, όπου στήθηκε μπλόκο, πραγματοποιώντας ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου πραγματοποίησε χτες μαζικό συλλαλητήριο στην Καλλονή, στο οποίο παραβρέθηκε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Στ. Τάσσος, και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου του νησιού, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και του ΜΑΣ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στήριξη και κοινός αγώνας κόντρα στη γνωστή επιχείρηση «κοινωνικού αυτοματισμού»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:

«Οι αγρότες όλης της χώρας, με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τους, έχουν βγει στον αγώνα και ήδη ξεκίνησε η γνωστή προσπάθεια "κοινωνικού αυτοματισμού" από την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τους ανθρώπους τους. Η γνωστή προσπάθεια συκοφάντησης όποιου κλάδου σηκώνει κεφάλι.

Ολοι μαζί εργατοϋπάλληλοι, μικροί επαγγελματίες, αγρότες να αποκρούσουμε και να ακυρώσουμε την επιχείρηση διαίρεσης του φτωχού λαού, την προσπάθεια υπονόμευσης της απάντησης που πρέπει να δοθεί ενάντια σε μια πολιτική που μας πλήττει όλους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι κοινοί αγώνες που δώσαμε με τις γενικές απεργίες, το μεγαλειώδες πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μπροστά στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, μπορούν να αποτελέσουν το παράδειγμα, να ενισχύσουν τη συμμαχία εργατών - αγροτών - μικρών επαγγελματιών. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών μας, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων.

Στην ίδια όχθη ο εργαζόμενος λαός, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο που μας ματώνει

Οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την περικοπή επιδοτήσεων που επιβάλλει νέες δυσκολίες επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες ανασφάλιστους, την αύξηση της φορολογίας τους. Είναι η ίδια πολιτική που στέλνει εκατομμύρια εργάτες στην ανεργία, που εμπορευματοποιεί Υγεία, Παιδεία, που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων για να διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι η ίδια πολιτική που επιδιώκει να ρίξει το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ για όλους, μειώνοντας έμμεσα μισθούς, συντάξεις χαρατσώνοντας το λαό και φοροαπαλλάσσοντας το κεφάλαιο.

Είναι η ίδια πολιτική που αφανίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, με τις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο απολαμβάνει δεκάδες φοροαπαλλαγές.

Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών επιχειρείται για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, αγροτοκαπιταλιστών, μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή. Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Οι αγρότες δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους! Με την εφαρμογή των μνημονίων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ τους οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Η ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ αναφέρεται στα βάρη που φορτώνονται οι αγρότες με την αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και το σχεδόν διπλάσιο φορολογικό συντελεστήη, την αύξηση του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, τη μείωση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης καυσίμων (μέχρι την κατάργησή του), τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα και χωράφια κ.ά.

Επισημαίνει ότι εκτός από τα παραπάνω, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και τα παλιά χαράτσια, την ίδια στιγμή που το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές και οι αρρώστιες, χωρίς να αποζημιώνονται ουσιαστικά.

«Ιδια ή παρόμοια μέτρα», τονίζει, «ματώνουν όλους τους κλάδους, γιατί όλος ο εργαζόμενος λαός είναι στην ίδια όχθη. Απέναντί μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις που απαιτούν και νέα μέτρα σε βάρος μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να ορθώσουμε το δικό μας μπλόκο, την κοινή απάντηση του λαού. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία, συνολικά στους εργαζόμενους. Να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο, με επίκεντρο το χώρο δουλειάς.

Εχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που εξελίσσεται σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και ρίχνουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα τον εργαζόμενο λαό».

  • Τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εκφράζουν ήδη με ανακοινώσεις τους πλήθος συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Νάουσας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), εργατικά σωματεία, αλλά και σύλλογοι φοιτητών και σπουδαστών, όπως ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
ΟΓΕ
Στα μπλόκα η θέση των γυναικών της υπαίθρου

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών αφορούν και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων», υπογραμμίζει.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ υπογραμμίζει ότι στο στόχαστρο της πάλης των αγροτών «βρίσκονται η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα μέτρα που εφαρμόζουν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων διαρκείας, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αντίπαλοι της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο της, κερδοσκοπούν σε βάρος της αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι τράπεζες που με τα υψηλά επιτόκια και πανωτόκια της "πίνουν το αίμα"».

Η ΟΓΕ απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στις γυναίκες της υπαίθρου, στην πλειοψηφία τους άνεργες, συμβοηθούντα μέλη, εργάτριες γης ή εποχιακά εργαζόμενες: «Απέναντι στον "σκληρό" κοινωνικό αποκλεισμό, το κλείσιμο και την υπολειτουργία σχολείων στα χωριά, τις τεράστιες ελλείψεις σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, την ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα, που φορτώνει αποκλειστικά στις δικές σου πλάτες τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ... Πάρε τη δική σου θέση στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση της πλειοψηφίας των αγροτικών οικογενειών, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η απειλή του αφανισμού σου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και παυσίπονα, με διάφορα ψευτοπακέτα αποζημιώσεων ή προγράμματα επιχειρηματικότητας, αλλά ούτε και με προτάσεις για διαχειριστικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ.

Με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους, στους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, μπορούμε να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τους υπερασπιστές τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ