ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμμαχία των ισχυρών με στόχο την... πίτα των κερδών

Επίδειξη δύναμης προς τη Συνομοσπονδία Λατινικής Αμερικής έκαναν οι ισχυροί σύλλογοι με σκοπό το ρόλο τους στη διαχείριση

Associated Press

Επίδειξη δύναμης προς τη Συνομοσπονδία Λατινικής Αμερικής έκαναν οι ισχυροί σύλλογοι με σκοπό το ρόλο τους στη διαχείριση
Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «πείραμα της Λατινικής Αμερικής» όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Από την άλλη, οι συνέπειές του θα μπορούσαν να αγχώσουν πολλούς στην Ευρώπη (βλ. ΟΥΕΦΑ). Η είδηση βγήκε πριν από λίγο καιρό και αφορά την πρόθεση των 15 ισχυρότερων συλλόγων της Νότιας Αμερικής να δημιουργήσουν τη δική τους Λίγκα, ως συμμαχία ενάντια στην Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) προκειμένου να υπερασπιστούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αιτία για την απόφαση φέρεται να είναι η άρνηση της CONMEBOL στο αίτημα των ισχυρών συλλόγων για αύξηση του ποσοστού κέρδους από τη συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις της Λατινικής Αμερικής, το περίφημο Copa Libertadores (το Τσάμπιονς Λιγκ της Λατινικής Αμερικής) και το Copa Sudamericana.

Το κυνήγι του κέρδους επιβάλλει αλλαγές στο «στάτους κβο»

Σε μια παγκόσμια ποδοσφαιρική βιομηχανία που τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει τεράστια ...άνθηση κερδών εξαιτίας της άκρατης εμπορευματοποίησης, το όποιο «στάτους κβο», τα όποια «ήθη και έθιμα» τίθενται συνεχώς σε αμφισβήτηση. Μια αμφισβήτηση που ως αιτία φυσικά έχει το κυνήγι του κέρδους και αφορά το ποιος ελέγχει την πίτα των κερδών ή το ποιος κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της. Αλλωστε, το μέγεθος του ίδιου του ...προϊόντος και φυσικά το αντίστοιχο των κερδών που προσφέρει είναι σημαντικό δέλεαρ ώστε τον πρώτο ρόλο σε αυτά να τον έχουν λίγοι και διαχρονικά οι... συνηθισμένοι. Ετσι, οι λιγότερο κερδισμένοι του παιχνιδιού απαιτούν σε κάποια στιγμή περισσότερα και σίγουρα μεγαλύτερο ρόλο. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα πρόσφορο έδαφος για τις πολυεθνικές προκειμένου να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια κέρδους, όπως είναι το ποδόσφαιρο, στις όποιες νέες εξελίξεις αυτές είναι που έχουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εταιρείες και χορηγοί που μένουν έξω απ' το... χορό των κερδών εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποιες άλλες έχουν την πρωτοκαθεδρία, ψάχνουν... κερκόπορτες προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι. Πολύ περισσότερο δε όταν έχουμε να κάνουμε με αγορές όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής, όπου το ποδόσφαιρο ως ...προϊόν είναι απ' τα πλέον κερδοφόρα.

Λίγκα ως απάντηση στη Συνομοσπονδία

Και εγένετο... Νοτιοαμερικανική Λίγκα Συλλόγων ή αλλιώς Liga Sudamericana. Η ιδέα που εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Λατινικής Αμερικής φαίνεται ότι πλέον παίρνει σάρκα και οστά, με τις εξελίξεις να αναμένεται να είναι ραγδαίες. Πριν από ένα δεκαπενθήμερο πρόεδροι από 15 ομάδες της Νότιας Αμερικής που συναντήθηκαν στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας Λίγκας με αυτό το όνομα με σκοπό, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την υπεράσπιση των οικονομικών τους συμφερόντων. Στο εγχείρημα συμμετέχει η αφρόκρεμα του λατινοαμερικανικού ποδοσφαίρου όσον αφορά τους συλλόγους. Συγκεκριμένα, από την Αργεντινή θα συμμετέχουν οι Μπόκα Τζούνιορς, Ρίβερ Πλέιτ, Σαν Λορένσο και Ράσινγκ Κλουμπ, από τη Χιλή οι Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, Κόλο Κόλο και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, από το Εκουαδόρ η Λίγκα ντε Κίτο, από την Παραγουάη οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο, από το Περού οι Μελγκάρ και Σπόρτινγκ ντε Κριστάλ και από την Ουρουγουάη οι Νασιονάλ, Πενιαρόλ και Ρίβερ Πλέιτ. Σημειώνεται πως οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος άφησαν να εννοηθεί πως στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει αύξηση των ομάδων που θα συμμετέχουν, να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της διοικητικής δομής, όπως και η έδρα της Λίγκας. Την ίδια στιγμή, οι συμμετέχοντες φαίνονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και απαίτησαν από την CONMEBOL να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο της Εκτελεστικής της Επιτροπής, στο οποίο οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα αιτήματά τους.

Μοχλός πίεσης για μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι για να φθάσουν τα πράγματα ως εδώ; Η αιτία φυσικά είναι το οικονομικό. Οι ισχυρές ομάδες που υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη το χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης προς την CONMEBOL, καθώς θεωρούν άνιση την κατανομή των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Copa Libertadores, το οποίο ξεκινά στις 2 Φλεβάρη. «Εχουμε περάσει χρόνια χωρίς να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί και τώρα έφθασε η στιγμή, δεδομένης της παγκόσμιας κρίσης στο ποδόσφαιρο, να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρίβερ Πλέιτ, Ροδόλφο Ντ' Ονόφριο.

Ουσιαστικά, οι διαφωνίες μεταξύ Συνομοσπονδίας και Συλλόγων έχουν να κάνουν με τα χρήματα που λαμβάνουν οι δεύτεροι από τη συμμετοχή τους στις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις της Νότιας Αμερικής, το Copa Libertadores και το Copa Sudamericana. Παρόλο που η Συνομοσπονδία κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της από χορηγικά και τηλεοπτικά συμβόλαια κατά 250%, οι σύλλογοι υποστηρίζουν πως τα δικά τους αυξήθηκαν μόλις κατά 40%.

Οι παράγοντες των ομάδων ζητούν να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στον τρόπο με τον οποίο κλείνει τα τηλεοπτικά συμβόλαια η διοίκηση της CONMEBOL, από την οποία προέρχονται διάφοροι πρωταγωνιστές στο μεγάλο σκάνδαλο της ΦΙΦΑ, αλλά και, φυσικά, αύξηση των χρημάτων που μπαίνουν στα ταμεία των κλαμπ. Αφορμή γι' αυτή την «έκρηξη» των συλλόγων, που απαιτούν διαφάνεια, αποτέλεσε το γεγονός πως η CONMEBOL επέλεξε να ανανεώσει το τηλεοπτικό deal με το δίκτυο FOX λαμβάνοντας πολύ λιγότερα χρήματα από όσα έδινε η εταιρεία μάρκετινγκ και διαχείρισης δικαιωμάτων T&T. Επίσης, οι ισχυροί σύλλογοι απαιτούν σταμάτημα της πρακτικής κατά την οποία κάθε σύλλογος καταβάλλει το 10% των εισπράξεων από τα εισιτήρια των αγώνων του στην CONMEBOL.

Πάντως, εξ αρχής αν και το όλο εγχείρημα των συλλόγων δείχνει ως μια συμμαχία προάσπισης των συμφερόντων προκειμένου οι σύλλογοι να έχουν περισσότερα κέρδη και ρόλο στις εξελίξεις, δεν είναι λίγοι αυτοί που το βλέπουν και ως απαρχή σημαντικών εξελίξεων, που ίσως να έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση ενός αυτόνομου πρωταθλήματος απ' τους ίδιους τους συλλόγους βοηθούμενοι απ' τις κατάλληλες συμφωνίες με τις πολυεθνικές.

Το... έσωσε νωρίς η UEFA

Σημειώνεται πως πριν από μια 15ετία στην Ευρώπη, με αφορμή αντίστοιχες λογικές των ισχυρών συλλόγων, άλλαξε άρδην ο χάρτης των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων προκειμένου η ίδια η ΟΥΕΦΑ να αντιμετωπίσει το... τσουνάμι που φαινόταν να έρχεται από τη Λίγκα των ισχυρών ομάδων, τη λεγόμενη τότε G14, που ζητούσαν περισσότερα. Οι ελιγμοί της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, οι νέες συμφωνίες με χορηγούς που απέδιδαν περισσότερα απ' ό,τι οι υπάρχουσες μέχρι τότε και κατά συνέπεια το ανέβασμα του πήχη των κερδών για τις ομάδες που θα μετείχαν στις ανανεωμένες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), έσωσαν τότε τα πράγματα για την ίδια. Σήμερα, με την κορυφαία διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ να έχει τους πάντες ευχαριστημένους, με τους ισχυρούς να καρπώνονται τα περισσότερα κέρδη και τους υπόλοιπους να είναι επίσης ευχαριστημένοι με τα όσα κερδίζουν, τα πράγματα όσον αφορά την Ευρώπη φαίνεται να πηγαίνουν σε ...ήρεμα νερά. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δηλαδή, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Από την άλλη όμως τα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν ικανά για μελλοντικές εξελίξεις.


Μπ. Τσ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ