ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Και ο Ντράγκι αποθεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Τελειωμό δεν έχουν τα θετικά σχόλια που αποσπά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τα «γεράκια των αγορών», όπως τα έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛίτες τα τελευταία χρόνια. Ετσι, και ο Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» - από το Παγκόσμιο Φόρουμ στο Νταβός: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή». Πρόσθεσε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο. Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε, ακόμα, ότι είναι αισιόδοξος πως θα βρεθεί συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία η πρώτη «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος. Τελικά, όπως πάει το πράγμα, δεν αποκλείεται να στήσουν και μνημείο στον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες για τα κατορθώματά του στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και καταδικάζει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Τέτοιο θράσος!

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι αντιλαϊκή. Απλά είναι απασχολημένη με άλλα ζητήματα και δεν προλαβαίνει να εξηγήσει στο λαό πόσο ...φιλολαϊκή είναι! Κι ο λαός, σαν κουτορνίθι που είναι, δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται να ανατρέπεις την Κοινωνική Ασφάλιση για να εξασφαλίσεις τη ...βιωσιμότητά της και πέφτει θύμα της παραπληροφόρησης «κάποιων πολιτικών και συνδικαλιστικών χώρων».

Δεν είναι αστείο. Αυτό σε αδρές γραμμές ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος σε συνέντευξή του, προχτές, στο ρ/σ «Παραπολιτικά». Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δομήσει «ένα ολοκληρωμένο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, προς όφελος της κοινωνίας», αλλά οι προτάσεις της έχουν περιορισμένη δημοσιότητα, γιατί «αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει να εκτελέσει ταυτόχρονα τρία καθήκοντα. Τη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, την επεξεργασία λύσεων στο Ασφαλιστικό, όπου ακόμα χρειάζεται, και την επικοινωνία αυτής της προσπάθειας. Είναι προφανές ότι ρίχνουμε το βάρος στα δύο πρώτα, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών»!!!

Τα τρία σενάρια

Οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα είναι σε εξέλιξη, με κύριο στόχο την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων ώστε η άρχουσα τάξη να βρει εκείνα τα πολιτικά σχήματα και τους πόλους στο αστικό πολιτικό σύστημα για να υλοποιείται η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, να αποφύγει το καπιταλιστικό σύστημα κλυδωνισμούς και αστάθειες. Εχει ενδιαφέρον να δούμε κάποιες εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την τράπεζα Barclays σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την επικείμενη «αξιολόγηση». Λέει, λοιπόν, ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος σε έκθεσή του: «Υπάρχουν τρία πολιτικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος και τις επιπλοκές τους. Το βασικό σενάριο είναι πως πιθανότατα απλώς θα υπάρχει θόρυβος, ενδεχομένως για παρατεταμένη χρονική περίοδο, όμως η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Το δεύτερο σενάριο είναι ο σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού. Και το τρίτο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που δεν αποτελεί ρεαλιστική και αποτελεσματική επιλογή». Και μάλιστα αυτό το τελευταίο το χαρακτηρίζει «το πιο καταστροφικό και ως εκ τούτου λιγότερο πιθανό». Επιπλέον, ο όμιλος δεν αποκλείει επιστροφή σεναρίου «Grexit» και εκτιμά πως το Ασφαλιστικό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που μπορεί να πυροδοτήσει τέτοιες εξελίξεις. Το καταγράφουμε, γιατί όταν ένας τέτοιος καπιταλιστικός οργανισμός κάνει εκτιμήσεις, αυτές έχουν τη σημασία τους...

Κάτι θυμίζει...

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, από την οποία θα πρέπει να βγει. Ηρθε η ώρα για μια μεγάλη πρωτοβουλία, ένα σχέδιο Μάρσαλ. Θα είναι δύσκολο να περάσει όμως, οι περισσότεροι γνωρίζουν πως κάτι έχει πάει πολύ στραβά και πρέπει να διορθωθεί». Σας θυμίζουν τίποτα τα παραπάνω; Αν νομίζετε ότι τα ακούσατε πρόσφατα σε κάποια από τις συνεντεύξεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, δεν έχετε άδικο. Μόνο που τα παραπάνω τα είπε προχτές ο Τζορτζ Σόρος, γνωστός και ως «γύπας των χρηματαγορών»...

Βέβαια, τα ίδια έχουν πει πολλές φορές αμφότεροι. Μία από τις περιπτώσεις όπου τα είπαν ήταν και τον περασμένο Απρίλη στο ετήσιο συνέδριο του «Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη», το οποίο αποτελεί ένα από τα «δημιουργήματα» του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή. Εκεί που βρέθηκαν δίπλα δίπλα και ανέλυσαν για λογαριασμό των τμημάτων του κεφαλαίου που εκπροσωπούν, πού βρίσκεται το λάθος στην πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Απ' ό,τι φαίνεται, τα ίδια θα τα ξανακούσουμε στις 9 Φλεβάρη στο Βερολίνο, όταν και ο Γ. Βαρουφάκης έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει ένα νέο ...κίνημα με τίτλο «euDorA25», που σημαίνει στα Ελληνικά: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκδημοκρατισθεί ή θα καταργηθεί - Ορίζοντας το 2025».

«Κι όμως, κάτι τους ενώνει... »

Η πλειοψηφία του αστικού Τύπου στάθηκε περισσότερο στην ατάκα του Σόιμπλε προς τον Τσίπρα, «είναι η εφαρμογή, ανόητε». Αλλοι τη χαρακτήρισαν προσβλητική, ενώ ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε εξήγησε προχτές ότι δεν ήταν προσβλητική. Πάνω, λοιπόν, σε αυτό το περιστατικό στήθηκαν ρεπορτάζ επί ρεπορτάζ και αναλύσεις επί αναλύσεων. Ομως, υπάρχουν και κάποιοι που είναι λίγο περισσότερο ...παρατηρητικοί. Ετσι, η προχτεσινή «Αυγή» γράφει στο κύριο άρθρο της: «Κι όμως κάτι ενώνει Σόιμπλε - Τσίπρα». Και εξηγεί: «...Υπάρχει μια βάσιμη ερμηνεία ότι έχουν ένα κοινό ζόρι που μπορεί να τους ενώνει... κι αυτό το ζόρι είναι το προσφυγικό (...) Ισως τελικά αυτή η προσφυγική κρίση να φέρει πιο κοντά αυτούς που τους δίχασε τόσο βαθιά η οικονομική». Εχει, πράγματι, ενδιαφέρον το ότι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ από την επαφή Τσίπρα - Σόιμπλε επέλεξε να αναδείξει με αυτόν τον τρόπο το θέμα. Και το σημειώνουμε. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι δύο τους μπορεί να εκφράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου διαφορετικών κρατών, σε βάρος των λαών βέβαια, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ζητήματα όπου συνολικά το κεφάλαιο ψάχνει να βρει τρόπους επίλυσης και διεξόδου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή σκορπώντας το θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1944 Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας, Νικόλαος Καλύβας, εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ).

1946 Με απόφαση του ΟΗΕ συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού.

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, 2 φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος («Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ