ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2015 - Κυριακή 25 Γενάρη 2015
Σελ. /40
Διεργασίες λόγω ήττας

Ξεκίνησαν ήδη διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ μπρος στη διαφαινόμενη μεγάλη ήττα της Κυριακής. Διεργασίες στο γενικότερο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και της μετεκλογικής κατεύθυνσης, που ίσως πάρει η ΝΔ για να δελεάσει και πιο κεντρώα ακροατήρια. Βάση της κριτικής θα αποτελέσει (πέρα από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, π.χ. ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και η προεκλογική εκστρατεία της ηγεσίας Σαμαρά, η επίκληση του «κόκκινου κινδύνου» από «γαλάζιους» υποψηφίους κ.ά. Χαρακτηριστικά όσα έγραψε στο διαδίκτυο ο εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευ. Αντώναρος, απαντώντας στους νεοδημοκράτες που τον ρωτούν ποιους υποψήφιους να «σταυρώσουν»: «Διαλέξτε υποψηφίους που: Στηρίζουν διαχρονικά τον φιλελεύθερο κοινωνικό φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα της παράταξής μας (...) Πιστεύουν όχι στα λόγια αλλά στην πράξη στις αρχές και τις αξίες μας όπως τις καθόρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εχουν καταλάβει κι εφαρμόζουν την πολυσυλλεκτικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει την παράταξη. Εχουν το θάρρος της γνώμης τους που διατυπώνουν χωρίς να προσπαθούν να γίνονται συνέχεια αρεστοί στην ηγεσία (...) ΜΑΥΡΙΣΤΕ αποφασιστικά (...) Τους γυρολόγους, τους νιόφερτους με περισσή αυταρέσκεια, τους περιφερόμενους από κόμμα σε κόμμα, τους αλεξιπτωτιστές. Τους τηλεμαϊντανούς. Οσους χρησιμοποιούν αδίστακτα διχαστικό λόγο αγνοώντας ότι είναι στην παράταξη της εθνικής συμφιλίωσης (...) Οσους καπηλεύονται - χωρίς να έχουν ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ - τα ονόματα ιστορικών μας ηγετών». Βαράνε καμπάνες.

Η ελπίδα των επιχειρηματιών έρχεται

Ο Γ. Σταθάκης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προαλείφεται για το υπουργείο Οικονομικών ή Ανάπτυξης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους του τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Συμμετείχαν - όπως λέγεται και γράφεται - 38 εκπρόσωποι του τραπεζικού και του φαρμακευτικού κλάδου, της ναυτιλίας και της Eνέργειας, στων οποίων τις ερωτήσεις απάντησε και οι πληροφορίες λένε ότι, μετά το πέρας των ...εξηγήσεων, εμφανίζονταν πλήρως ικανοποιημένοι. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, νέος αναπτυξιακός νόμος αλλά και ΚΕΠ μεγάλων επιχειρήσεων. Οτι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι ...αποκλίνουσες απόψεις ανήκουν στο παρελθόν και τώρα υπάρχει σύγκλιση θέσεων, με άξονα τη σταθερότητα της οικονομίας. Αυτά και άλλα πολλά φέρεται να ειπώθηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι η ελπίδα έρχεται ...των επιχειρηματιών για ανάκαμψη κερδών...

«Προς όφελος της χώρας» η ... «άλλη όψη της λιτότητας»

«...Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας. Ο κ. Ντράγκι, με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης...».

Αυτή είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη 22 Γενάρη, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι σχετικά με το πακέτο 1,1 τρισ. ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων και ιδιωτικών τίτλων αλλά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων με προϋποθέσεις και κατόπιν συμφωνίας. Θυμίζουμε το εξής: Ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 21 Σεπτέμβρη 2012, αναφερόμενος στη μέθοδο της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), έγραφε στο «protagon.gr» μεταξύ άλλων: «Περιληπτικά, τα δύο αυτά λατινικά αρχικά, QE, αντικατοπτρίζουν τη διαιώνιση της χειρότερης Κρίσης από το Μεσοπόλεμο. Σημαίνουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, ενώ η πολιτική εξουσία εξακολουθεί να μην είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την ανάγκη καθαρισμού του Τραπεζικού Κόπρου που συσσωρεύτηκε από το 1971 μέχρι το 2008 παγκοσμίως. Αποτελούν την "άλλη όψη" της λιτότητας, την οποία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες αποδέχονται». Αμφιβάλλει κανείς για το πόσο πολύ κοροϊδεύουν το λαό οι επόμενοι κυβερνώντες;

Πανελλαδική συγκέντρωση;

Ομολογούμε ότι δεν το είχαμε αντιληφθεί πως η κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια ήταν ...πανελλαδική συγκέντρωση. Οτι, δηλαδή, πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή κόσμου από όλη την Ελλάδα... Τελικά, όμως, έτσι φαίνεται, αν κρίνουμε και από το πανό που παραθέτουμε: ΣΥΡΙΖΑ Κιλελέρ! Κίνησαν από το Κιλελέρ -και από άλλες πόλεις προφανώς- να έρθουν στην Αθήνα για τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια; Μπήκαν πούλμαν, ναυλώθηκαν καράβια, πτήσεις τσάρτερ; Δεν τη γέμιζαν την Ομόνοια οι Αθηναίοι και είπαν να καλέσουν ενισχύσεις από την επαρχία; Εκτός και αν απλά έχουν καμιά δεκαριά πανό στην Κουμουνδούρου για πάσα χρήση (ανάλογα την κινητοποίηση στην οποία θέλουν να παραστήσουν ότι συμμετέχουν) και είπαν να τα απλώσουν στη συγκέντρωση να τα δει το φως (της δημοσιότητας)...

Ηθος...

Το στιγμιότυπο στο τρένο με κατεύθυνση τον Πειραιά, την Πέμπτη το απόγευμα, όταν συμμετέχοντες στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησαν στην Ομόνοια κόσμο που ερχόταν από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξαν «ήθος» που θύμισε τις χειρότερες μέρες του ΠΑΣΟΚ. Και τι δεν ακούσαμε. Από τα «τον Μπελογιάννη τον σκότωσε ο Ζαχαριάδης»!, και «δεν τιμάτε τη μνήμη του Χαρίλαου», μέχρι και βρισιές πεζοδρομίου και χυδαίο αντικομμουνισμό που θα ζήλευαν και χρυσαυγίτες. Εύγε, παιδιά! Σκεφτείτε να γίνουν και κυβέρνηση! Μόνο που πάει πολύ αυτοί που δίνουν όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να πιάνουν στο στόμα τους τον Μπελογιάννη, τον Ζαχαριάδη και τον Χαρίλαο.

Μην ξοδεύεστε ρε παιδιά...

Κριτήριο για μία επιτυχημένη φιλοευρωενωσιακή πολιτική στην Υγεία - Πρόνοια, που να υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στο λαό, είναι το «κόστος - όφελος». Δηλαδή κατά πόσο αυτά που ξοδεύει το κράτος για την υγεία του λαού, θα του αποδώσει ποσοτικά το ίδιο ή παραπάνω όφελος. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να δείχνει ότι είναι φιλολαϊκό, αριστερό κόμμα, πέρα από τα περί δημόσιας - δωρεάν Υγείας, που εννοεί να πληρώνουμε έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών εισφορών ή της γενικής φορολογίας) και όχι άμεσα, συγκεκριμενοποιεί σε γενικές γραμμές τα μέτρα που θα πάρει ως κυβέρνηση στην Υγεία ως εξής:

Θα καταργήσει το 5ευρω, το 1 ευρώ ανά συνταγή στα φάρμακα, θα έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα εξετάσει μείωση της πληρωμής στα φάρμακα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται έστω για αναπλήρωση, ανάκτηση των δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών που κατάργησαν οι «μνημονιακές» κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Δηλαδή, για την εφαρμογή όχι κάποιας σοσιαλιστικής πολιτικής αλλά αυτής που εφαρμοζόταν τη δεκαετία του '80 με το ΠΑΣΟΚ αλλά και αργότερα τη δεκαετία του '90 με κυβέρνηση ΝΔ. Πολύ περισσότερο, δε γίνεται λόγος για κατάργηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών, για την επιχειρηματική δράση, για την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας κλπ. Τόσο φαίνεται ότι τα οικονομικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογούν την υγεία του λαού. Σιγά ρε παιδιά, μην ξοδεύεστε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή σκορπώντας το θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1944 Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946 Με απόφαση του ΟΗΕ συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού.

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, 2 φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος («Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ