ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Το ΜΑΣ καλεί τους μαθητές σε κοινή οργάνωση της πάλης

Κάλεσμα για κοινή σύσκεψη φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών την Κυριακή 29 Γενάρη

Κάλεσμα προς όλους τους μαθητές για κοινή οργάνωση της πάλης, απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και για το σκοπό αυτό οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 29 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9).

«Αύριο θα είστε φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι. Από σήμερα λοιπόν πρέπει να είμαστε μαζί στους δρόμους. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τα 15μελή και 5μελή συμβούλια των μαθητών σε οργάνωση της πάλης. Να συναντηθούμε μαθητές και φοιτητές να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού τη δράση μας».

Η Γραμματεία του ΜΑΣ απευθυνόμενη σε κάθε μαθητή και μαθήτρια τούς θυμίζει κοινούς αγώνες που ήδη έχουν δώσει μέχρι τώρα και υπογραμμίζει: «Στο σπίτι σου, όπως και στο δικό μας, συζητάμε τα ίδια πράγματα. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τους νέους φόρους και τα χαράτσια; Θα βρούμε δουλειά; Πώς θα σπουδάσουμε; Οι γονείς μάς σπουδάζουν, κάνουν θυσίες για να μορφωθούμε. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της θέλουν να είναι κόλαση», τονίζει η Γραμματεία του ΜΑΣ και φέρνει παραδείγματα που γνωρίζουν οι μαθητές από τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν το λεγόμενο «νέο σχολείο», τα χτυπήματα που γνωρίζουν και οι μαθητές ότι έχει δεχτεί το δικαίωμα στις σπουδές και στη δουλειά, αλλά και την ανάγκη να αντιπαλευτεί το εγκληματικό νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.

«Για αυτά που ζεις και θα ζήσεις υπάρχει ένοχος. Είναι η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ. Εχουμε κοινό αντίπαλο, κοινό συμφέρον, κοινούς συμμάχους. Σύμμαχός μας είναι το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Είναι οι μικροί μαγαζάτορες, οι φτωχοί αγρότες, οι γονείς μας, οι αγωνιστές καθηγητές μας που δεν σκύβουν το κεφάλι.

Μαθητές - φοιτητές σπουδαστές να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ και καλεί:

«Σε κάθε σχολείο και σχολή να ανάψει η φλόγα του αγώνα για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Να συναντηθούμε στο δρόμο για την ανατροπή.

  • Ενα σχολείο που δε θα εξοντώνει αλλά θα μορφώνει.
  • Ενα Πανεπιστήμιο που δε θα βγάζει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αλλά επιστήμονες στην υπηρεσία του λαού.
  • Μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
  • Να παλέψουμε συντονισμένα για να μην πληρώσουμε την κρίση εμείς και οι οικογένειές μας,
  • για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα,
  • για τη Λαϊκή Παιδεία των αναγκών μας, για να μην εφαρμοστεί ο νέος Νόμος-Εκτρωμα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.
  • Για τα δικαιώματά μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό».
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης

Σε δράση για πραγματοποίηση πανελλαδικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, σε συμμετοχή στον αγώνα των λαϊκών επιτροπών ενάντια στα εξοντωτικά χαράτσια, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στον υποσιτισμό των μαθητών και σε πρωτοβουλίες για την τραγική κατάσταση στην Υγεία και την Πρόνοια καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Το Σάββατο συνεδρίασε η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα παρακάτω:

«Για την πραγματοποίηση πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη: Καλεί όλες τις επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, σε όλη την Ελλάδα, κάθε εκπαιδευτικό, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την πραγματοποίηση γενικής, πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη.

Κλικαμώνουμε την πάλη μας με κεντρικό σύνθημα κανένας "κοινωνικός διάλογος", κανένα νέο αντεργατικό μέτρο, άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των ανέργων τώρα. Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία".

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, όλες τις επιτροπές του ΠΑΜΕ να οργώσουν κυριολεκτικά τα σχολεία. Να συγκαλέσουν Διοικητικά Συμβούλια, να πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, να οργανώσουν τη συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, σχολείο το σχολείο, για την αναγκαιότητα της απεργιακής απάντησης στην αντεργατική λαίλαπα. Ολοι και όλες στον αγώνα. Κανένας μόνος του στην κρίση. Καμιά θυσία - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ: Καλεί όλες τις επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενάντια στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ούτε ένας ανασφάλιστος!

Συμμετοχή στη δράση των λαϊκών επιτροπών στις συνοικίες: Καλεί όλες τις επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σε όλη την Ελλάδα, κάθε εκπαιδευτικό να ενταχθεί στη δράση των λαϊκών επιτροπών, που ξεδιπλώνεται καθημερινά στις γειτονιές σε όλη την Ελλάδα. Ενάντια στα εξοντωτικά χαράτσια, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στον υποσιτισμό των μαθητών μας. Κανένας χωρίς ρεύμα. Ενας για όλους και όλοι για έναν»!

Συμβάσεις έργου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η μετατροπή των συμβάσεων των διδασκόντων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) σε συμβάσεις έργου προβλέπονται στη νέα προκήρυξη για το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΣΕΠ, σύμφωνα με καταγγελία του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων στο ΕΑΠ. Το ΔΣ καλεί όλα τα μέλη του ΣΕΠ για ενημέρωση, αύριο, στις στις 5 το απόγευμα, στη Νομική Αθήνας. Επίσης, αποφάσισε κοινή συνάντηση των συλλόγων ΣΕΠ, εργαζομένων και φοιτητών του ΕΑΠ και ζητά συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της ΔΕ του ΕΑΠ.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις έργου σημαίνουν μειώσεις αποδοχών και κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας. «Η κατά 11% μείωση του βασικού μισθού των ΣΕΠ, η μείωση περίπου 20% των επιδομάτων επικοινωνίας και πληροφορικών συστημάτων, μαζί με τη μη καταβολή των προαναφερθέντων δώρων αυξάνει τη συνολική μείωση των αποδοχών μας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά», σημειώνουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καθαιρέσεις και ... επανατοποθετήσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών

Το υπουργείο Παιδείας, μέσα σε λίγες μέρες, πήρε απόφαση καθαίρεσης του πρύτανη και 26 μελών ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και μετά την αναίρεσε. Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, στις 13 Ιανουαρίου, τέθηκαν «εκτός καθηκόντων (...) μέχρις εκδόσεως αθωωτικής αποφάσεως ανώτερου δικαστηρίου ή μέχρις εκδόσεως αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως». Στις 20 Ιανουαρίου, με νέα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού έγινε «ανάκληση διαπιστωτικής πράξης υποχρεωτικής αποχής από την άσκηση των καθηκόντων τους»!

Το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων, σε ανακοίνωση για το θέμα, αναφέρει πως τόσο η απόφαση της παύσης καθηκόντων όσο και η απόφαση της ανάκλησής της, βγήκαν ενώ είχε ήδη προηγηθεί από τις 31 Οκτώβρη 2011 αθωωτική απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τη δικαστική υπόθεση της διοίκησης της Σχολής Καλών Τεχνών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org