ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΤΙΔΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δράση για την οργάνωση της πάλης στα ναυπηγεία

Χρειάζεται να δυναμώσει η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας για τις λαϊκές ανάγκες, όπως αναδείχτηκε σε σύσκεψη της Αχτίδας Μετάλλου της ΚΟ Αττικής

Για να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, πρέπει τα ναυπηγεία (φωτ. από το Σκαραμαγκά) να πάψουν να είναι στα χέρια των μονοπωλίων
Για να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, πρέπει τα ναυπηγεία (φωτ. από το Σκαραμαγκά) να πάψουν να είναι στα χέρια των μονοπωλίων
«Από τα ίδια τα πράγματα, τις εξελίξεις που έχουμε, την πείρα που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται πιο καθαρά ποια στρατηγική, πολιτική πρόταση υπηρετεί τα λαϊκά στρώματα. Από τη σκοπιά αυτή η συζήτηση με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, πρέπει να υπηρετεί την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, ότι τα ναυπηγεία πρέπει να περάσουν στα χέρια των εργατών, κάτω από μια λαϊκή εξουσία που θα σχεδιάζει και λειτουργεί τη Ναυπηγική Βιομηχανία με βάση τις ανάγκες της χώρας και των λαϊκών αναγκών, σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική των μονοπωλίων που εμποδίζουν να αναπτυχθεί σήμερα ο κλάδος».

Με αυτό ως βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης που διοργάνωσε την Παρασκευή η Αχτίδα Μετάλλου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στα γραφεία του Κόμματος στην Αθήνα, οι κομμουνιστές, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλούνται το επόμενο διάστημα να εντείνουν τη δράση. Oργανωμένα, σχεδιασμένα, στους χώρους δουλειάς, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα π.χ. για την καταβολή των δεδουλευμένων, να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα για εκ περιτροπής εργασία, να ανοίξουν ξεκάθαρα την κουβέντα με τους εργαζόμενους, συζητώντας για την πρόταση του Κόμματος για Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Βάζοντας στην ημερήσια διάταξη την ανατροπή αυτής της πολιτικής, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που αναδεικνύεται σε υπόθεση ζωής για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Τη συζήτηση «άνοιξε» ο Μήτσος Κυπραίος, γραμματέας της Αχτίδας, ο οποίος τόνισε ότι παράλληλα απαιτείται να «ανέβει η αντιπαράθεση στο εργατικό κίνημα, η διαπάλη με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ που δρουν και παρεμβαίνουν στον κλάδο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες, τους βιομήχανους».

Στη διάρκεια της πλούσιας συζήτησης που αναπτύχθηκε, μεταφέρθηκε εικόνα από τους τόπους δουλειάς. Στη Ζώνη ταυτόχρονα με την ανεργία οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αξίωση των εργολάβων για μείωση του μεροκάματου κατά 50%, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν καταβάλλονται από τον Ταβουλάρη τα δεδουλευμένα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προετοιμάζεται από τις αραβογερμανικές πολυεθνικές που τα λυμαίνονται εκ περιτροπής εργασία. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, εξοπλισμένου από τη βάρβαρη πολιτική και της συγκυβέρνησης, σε βάρος των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων και των εργαζομένων του κλάδου. Που σημαίνει ότι συντονισμένη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργατών. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίστηκε το επόμενο διάστημα να προετοιμαστεί κοινή κινητοποίηση των εργαζομένων, να γίνουν περιοδείες σε όλα τα ναυπηγεία, ενώ στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων θα βρίσκεται η πανεργατική απεργία που προετοιμάζεται για τις αρχές Φλεβάρη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η πραγματική απανθρωπιά

«Ακροδεξιά και ΚΚΕ αρνούνται τον ανθρωπισμό για τους χρήστες ναρκωτικών!», είναι ο τίτλος άρθρου της Κυριακάτικης «Αυγής» για τη στάση του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επικίνδυνου νομοσχεδίου διάδοσης της ναρκω-κουλτούρας. Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. στηρίχτηκε απόλυτα από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Το επικίνδυνο νομοθέτημα φέρνει τη νομιμοποίηση της χρήσης, προμήθειας, κατοχής ναρκωτικών ουσιών, της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα από πριν την εμπορία... Αν δεν είναι αυτό διάδοση της ναρκω-κουλτούρας τότε τι είναι; Το νομοσχέδιο, αντί να δημιουργήσει το νομοθετικό υπόβαθρο ενίσχυσης της απεξάρτησης για τους χρήστες, φέρνει την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Οι όποιες ευνοϊκές του ρυθμίσεις για την ποινική αντιμετώπιση των χρηστών, ακυρώνονται ακριβώς γιατί δε συνοδεύονται με ενίσχυση των θεραπευτικών δομών και με μέτρα που θα σπρώχνουν τους χρήστες στη θεραπεία. Αντίθετα, η λογική της πολιτικής τους είναι: Αφήστε τους χρήστες στα ναρκωτικά ή το πολύ - πολύ δώστε τους νόμιμα ναρκωτικά, δηλαδή υποκατάστατα. Αυτό, σύμφωνα με την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανθρωπιά! Ενώ το ΚΚΕ που λέει εξασφαλίστε την πρόληψη, εξασφαλίστε για τους χρήστες αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν «στεγνά» προγράμματα με πλήρη χρηματοδότηση και εξασφαλίστε τους την κοινωνική αποκατάσταση... είναι, τάχα, απάνθρωπο!

***

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει συνολικά θετικό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και για το μόνο θέμα στο οποίο φαίνεται ότι εκφράζει ανησυχία το άρθρο της «Αυγής», είναι ότι δεν εξασφαλίζεται ρητά η ανάπτυξη της υποκατάστασης. Μάλιστα, χαρακτηρίζει την υποκατάσταση «πολύτιμη θεραπεία»! Πώς άραγε μπορεί να χαρακτηριστεί θεραπεία η κρατική χορήγηση ναρκωτικών; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί θεραπεία, όταν εδώ και μια δεκαπενταετία που λειτουργούν αυτά τα προγράμματα δεν έχουν δοθεί στοιχεία για αποθεραπευμένους; Οι επίσημοι φορείς που παρακολουθούν το πρόβλημα (ΕΚΤΕΠΝ) εξηγούν πως ακόμα και το μικρό ποσοστό 5,5% που εμφανίζεται να ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα υποκατάστασης, δε σημαίνει ότι βγαίνει στην κοινωνία «καθαρό», γιατί στόχος των προγραμμάτων αυτών δεν είναι η αποχή από τις ουσίες! Ο,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υποκατάσταση αποτελεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, συντήρηση του χρήστη, στη ζωή και στις ουσίες. Αυτό δεν είναι θεραπεία. Και είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο, στη θέση τους υπέρ της γενίκευσης της υποκατάστασης που συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., γιατί όλοι τους είναι υπέρ της υποκατάστασης και της συντήρησης του προβλήματος συνολικά και του χρήστη μέσα στις ουσίες. Ο ΣΥΝ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής (2006), που χαρακτήριζε τα ναρκωτικά «χρόνια αυτοπροκαλούμενη υποτροπιάζουσα νόσο», δηλαδή, λίγο - πολύ μια αγιάτρευτη ασθένεια! Ενώ τώρα υποστηρίζει το νομοσχέδιο με το επιχείρημα του δικαιώματος στην αυτοπροσβολή και την αυτοκτονία! Αυτό κι αν είναι «ανθρωπιά» για τον χρήστη, ε! Να του λες ότι εσύ δεν πρόκειται να σωθείς, πας, ξόφλησες για την κοινωνία! Και μ' αυτές τις ακραίες συντηρητικές θέσεις τολμούν να εγκαλούν το ΚΚΕ για απανθρωπιά προς το χρήστη!

***

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι στο εν λόγω άρθρο η Κυριακάτικη «Αυγή» δε λέει κουβέντα για την ουσία του νομοσχεδίου και για την πλούσια επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, αλλά το μόνο επιχείρημά της είναι το ψεύδος ότι το ΚΚΕ συντάχθηκε με τον ΛΑ.Ο.Σ. Με έναν τρόπο, δηλαδή, αναπαράγει το «επιχείρημα» του υπουργού Δικαιοσύνης ότι τάχα το νομοσχέδιο το αντιμάχονται συντηρητικές δυνάμεις... Βέβαια, κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν εντός και εκτός Βουλής το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, οι επιμελητές ανηλίκων, οι σύλλογοι γονέων των προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ, μια σειρά φορείς δηλαδή, που χρόνια ασχολούνται και επιστημονικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών. Είναι, άραγε, όλοι αυτοί σύμφωνα με την «Αυγή» και τον υπουργό, συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας...;


Γ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ