ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Απέτρεψαν διακοπή ρεύματος σε σπίτια

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Τη δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να βυθίσουν στο σκοτάδι τα σπίτια των εργατικών λαϊκών οικογενειών, που αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν τα χαράτσια για να μη στερηθούν άλλες βασικές ανάγκες, υλοποίησαν στην πράξη χτες το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές της Κέρκυρας στην περιοχή Ποταμού, αποτρέποντας τη διακοπή του ρεύματος από εργολαβικά συνεργεία της ΔΕΗ σε 8 σπίτια.

Αντιπροσωπείες από τις 12 Λαϊκές Επιτροπές του νησιού συγκρότησαν μαζί με κατοίκους ομάδες περιφρούρησης, έστησαν «μπλόκο» για να προστατεύσουν τα λαϊκά σπίτια από το εργολαβικό συνεργείο που βγήκε για να υλοποιήσει τους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Στον Αγιο Νικόλαο, όπου επιχειρήθηκε να διακοπεί το ρεύμα σε 1 από τα 8 συνολικά σπίτια, δημιουργήθηκε ένα απροσπέλαστο ανθρώπινο τείχος, με τη συνδρομή κατοίκων και γειτόνων που έσπευσαν να δώσουν βοήθεια.

Η άμεση κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών, η ανταπόκριση και αποφασιστικότητα του κόσμου οδήγησε σε φυγή το εργολαβικό συνεργείο της ΔΕΗ. Κάτω από την οργανωμένη λαϊκή αντίσταση αναγκάστηκε να επανασυνδέσει το ρεύμα σε προηγούμενο σπίτι που διέκοψε νωρίτερα και να μην προχωρήσει στις υπόλοιπες προγραμματισμένες διακοπές του ρεύματος στην παραπάνω περιοχή.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα της ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων πόλεων, συνεχίζοντας τη δράση ενάντια στα χαράτσια της κυβέρνησης.

Από τις 7 το πρωί, στάθηκαν μπροστά στις εισόδους της ΔΕΗ σε Αγίου Δημητρίου, Παπαναστασίου, Αισώπου και Ανδριανουπόλεως και κάλεσαν το λαό να μην πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα. Να στρατευθεί με τις Λαϊκές Επιτροπές και αγωνιστικά να αποκρούσει κάθε απόπειρα διακοπής του ρεύματος σε σπίτια ή μικρομάγαζα. Να πλαισιώσει τις ομάδες περιφρούρησης που συγκροτούνται στις γειτονιές και τις ομάδες αλληλεγγύης και να υπερασπιστεί κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα με την κινητοποίηση αυτή, μπλόκαραν έξοδο συνεργείων που ενδεχομένως θα πήγαιναν να διακόψουν την παροχή ρεύματος σε σπίτια.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και στην Ξάνθη. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κάλεσαν το λαό να τιμωρήσει τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Να δείξει τη δύναμή του με αποφασιστικότητα, δράση και αλληλεγγύη και αγωνιστικά με ξεσηκωμό κάθε γειτονιάς, να επιβάλει την κατάργηση του εξοντωτικού χαρατσιού.

Την Παρασκευή 27 Γενάρη, στις 6 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας της Ανω Ηλιούπολης.

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ FRONTEX
Παρακολουθεί και το Διαδίκτυο για χαφιεδισμό

Εξοπλίζεται παραπέρα ο FRΟΝΤΕΧ και οι κατά τόπους δυνάμεις συνοριοφύλαξης για την καταστολή των μεταναστών στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξοπλισμός και τακτικές καθαρά ασφαλίτικες που αναλαμβάνουν και έχουν χαρακτηριστικά στενής παρακολούθησης ακόμα και αυτών των συνομιλιών και της ανταλλαγής σχολίων στο ίντερνετ. Πέρα, λοιπόν, από τα γνωστά συστήματα συνοριοφύλαξης, με περιπολίες, κάμερες, βιομετρικό φακέλωμα, ανταλλαγή πληροφοριών, χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο.

Ο FRONTEX απέστειλε ήδη προσκλήσεις σε βιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα να μετέχουν στην ετήσια έκθεση που διοργανώνει 23-24/5 («Ευρωπαϊκή Μέρα για Συνοριοφύλακες») στη Βαρσοβία να προσέλθουν και να εκθέσουν ό,τι σχετικό έχουν με τη συνοριοφύλαξη (ελέγχους και επιτήρηση) όπως αναγράφει χαρακτηριστικά η πρόσκληση. Η συγκεκριμένη «Ευρωπαϊκή Μέρα» διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2010. Φέτος, οι αρμόδιοι την αναβαθμίζουν, καθώς στο πρόγραμμα προβλέπεται και συνέδριο όπως και ξεχωριστά πάνελ, με κύριο θέμα τα «Εξυπνότερα Σύνορα», ουσιαστικά ερμητικά κλειστά για τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού με χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας της αγορασμένης πανάκριβα από τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου.

Αλλωστε, ο FRONTEX ζητά από τις βιομηχανίες να δείξουν προϊόντα μεταξύ άλλων για «εντοπισμό, ταυτοποίηση, βιομετρική επαλήθευση και ταυτοποίηση (με χρήση χαρακτηριστικών προσώπου και δαχτυλικών αποτυπωμάτων), εντοπισμό εισβολέων, θαλάσσια επιτήρηση, συστήματα επικοινωνίας με διασύνδεση μεταξύ συνοριοφυλάκων από διαφορετικές χώρες σε κοινές αποστολές, γρήγορη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων, ασφάλεια στην ανταλλαγή πληροφοριών, χρήση νέων πηγών για συγκέντρωση πληροφοριών όπως τα blogs, τα μικρο-blogs, τα forum που στήνονται στο διαδίκτυο, το βαθύ δίκτυο, άλλα κοινωνικά μίντια», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΚ
Απειλεί με περιορισμό δρομολογίων

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι κάτοικοι της Ικαρίας, των Φούρνων και της Σάμου

Εντείνει την επιθετικότητά της απέναντι στις εργατικές λαϊκές οικογένειες Ικαρίας, Φούρνων, Σάμου η εταιρεία ΑΝΕΚ, η οποία απειλεί με τον περιορισμό δρομολογίων και μερικό αποκλεισμό των νησιών, αν οι νησιώτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη ραγδαία υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής τους σύνδεσης. Οι νησιώτες εδώ και ένα μήνα βρίσκονται επί ποδός με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους για σύγχρονες, ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με φτηνά εισιτήρια, 365 μέρες τον χρόνο, χειμώνα - καλοκαίρι, με πληρώματα που θα έχουν πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ότι «κόβει» από τη γραμμή το λιμάνι Εύδηλος της Ικαρίας που σημαίνει αποκλεισμό ολόκληρης της βόρειας πλευράς με ό,τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους του νησιού. Την Παρασκευή οι πράκτορες δεν έκοψαν εισιτήριο για Εύδηλο, αν και τελικά το καράβι «έπιασε» στο συγκεκριμένο λιμάνι. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει καθώς σύμφωνα με τους πράκτορες, η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ενώ σκόπιμα από την ΑΝΕΚ διαρρέεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κόψει από τα δρομολόγια και ένα από τα δύο λιμάνια της Σάμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επιστολή της εταιρείας «Αιγαίον Πέλαγος», θυγατρικής της ΑΝΕΚ και διαχειρίστριας του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» προς το υπουργείο, αναφέρεται: «το πλοίο αντιμετωπίζει αδικαιολόγητα, σειρά προκλητικών παρεμβάσεων τρίτων, που δυσχεραίνουν την λειτουργία του, και που μπορούν να την καταστήσουν επισφαλή» και αξιώνει από το υπουργείο «όπως μεριμνήσετε για την επαναφορά της τάξεως στα λιμάνια και της ομαλής λειτουργίας των δρομολογίων» του πλοίου, «άλλως, και με λύπη μας, θα οδηγηθούμε στην διακοπή των δρομολογίων του πλοίου».

Σε ανακοίνωση των: ΕΚ Σάμου, Συνδικάτου Οικοδόμων, Σωματείου Επισιτισμού, Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων, Ενωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (ΟΓΕ), Λαϊκών Επιτροπών Ικαρίας, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σε βάρος των τριών νησιών αποκαλύπτουν «πόσο αδίστακτοι είναι οι εφοπλιστές που στο όνομα των κερδών τους θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, δρομολογούν υπέργηρα σαπάκια και με πανάκριβο εισιτήριο, αποφασίζουν και τιμωρούν τους Ικαριώτες για τις κινητοποιήσεις τους», στέλνοντας το μήνυμα και στους άλλους νησιώτες. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Αλλος ένας νεκρός μετανάστης

Συνεχίζεται το μακάβριο έργο εντοπισμού πτωμάτων στον Εβρο, πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και διερχόμενοι από την Ελλάδα πεθαίνουν είτε από πνιγμό στο ποτάμι είτε από το δριμύ ψύχος της εποχής. Ετσι, βρέθηκε σε αγροτική περιοχή των Μαρασίων Ορεστιάδας πτώμα άντρα, αγνώστων στοιχείων, «πιθανόν μη νόμιμου μετανάστη ασιατικής καταγωγής» όπως αναφέρουν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές της περιοχής. Παραπέρα: «Πιθανολογείται ότι ο ανωτέρω, κατά την προσπάθειά του να εισέλθει στη χώρα μας από την Τουρκία, μέσω του ποταμού Εβρου, απεβίωσε λόγω ψύχους».

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
Πήραν μέρος των δεδουλευμένων οι εργάτες

Την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων απέσπασαν οι περίπου 200 εργάτες στα 3 εργοτάξια του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου. Η μαζική και αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων που για δύο μέρες κατέβηκαν σε στάση εργασίας με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων έσπασε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας ΑΕΓΕΚ και ΙΟΝΙΑΣ, των κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν την ευθύνη κατασκευής του παραπάνω έργου. Οι εργαζόμενοι πήραν στο χέρι μισθούς 2 μηνών.

Η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα δε θα υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού και για εξόφληση ανά μήνα των υπόλοιπων δεδουλευμένων που φτάνουν τους 4 μήνες. Οι εργαζόμενοι που προχώρησαν σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου επέστρεψαν στη δουλειά τους, αλλά βρίσκονται σε εγρήγορση. Επιπλέον, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των 17 απολυμένων συναδέλφων τους στο εργοτάξιο της Βόνιτσας, η υπόθεση των οποίων ήταν να εκδικαστεί στις 20 Γενάρη, αλλά λόγω της αποχής των δικηγόρων μεταφέρθηκε για τις 2 Μάρτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ