ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
«Μέτρα ανάποδα»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Οταν βλέπεις στην τηλεόραση την κυρία «φως - νερό - τηλέφωνο», παραμονή κινητοποίησης να μιλά για «ταραξίες» στα πανεπιστήμια, κρέας μυρίζει.

Κι όταν αυτοί που επικαλούνται κάποιο από τα χτεσινά τους διαβατήρια διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά γιατί έχει μαζί της την κοινωνία και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ψάξου: Και γιατί ως «κοινωνία» τους επιτρέπεις να σε μετράνε μαζί τους και γιατί υποστηρίζοντας την πράσινη «διαφορετική πολιτική πρόταση», συνεχίζεις να είσαι ενεργός συντελεστής ενός κοινωνικού χειμώνα που μετρά πάνω από 15 χρόνια ήδη...

Οτι μέσα στο χαμό εμφανίζεται ως μέλλον και ο Λαλιώτης, κράτα το ως μία παράξενη σύμπτωση. Βάλτην δίπλα - δίπλα σ' όλο αυτό το ντε και καλά «αντιδεξιό που μας ενώνει» κι αρχίνα να ερμηνεύεις τα διάφορα «χέρι - χέρι» ως αυτό ακριβώς που είναι: το 'να χέρι νίβει τ' άλλο για να παραμείνεις εσύ μονίμως από κάτω.

Μη μασάς και πράξε ακριβώς τ' αντίθετα απ' όσα προβλέπει το σενάριο που σε θέλει διαδηλωτή του καναπέ και εφεδρεία ψηφοφόρο - λίπασμα σ' ένα χωράφι που δεν παράγει σοδειά για σένα.

Κατά τ' άλλα: Σωστοί οι «συλλέκτες αδέσποτων εμπορευμάτων». Κι ας τρελαίνονται οι υπερασπιστές της ατομικής ιδιοκτησίας. Της Αστυνομίας ήτανε, λέει, το βιβλίο για τα εκρηκτικά. Βρίσκεις στο γιουσουρούμ τέτοια βιβλία; `Η, μήπως επειδή δεν τα βρίσκεις εκεί, γι' αυτό και το σχετικό ρεπορτάζ παρουσιάστηκε ως «αθλητικό»;

Ασχετο: «Συνθήκη του Πριμ»! Ξέρεις κάτι γι' αυτήν; Τίποτα. Ετσι είναι αυτή η δημοκρατία, τα σημαντικά τα μαθαίνεις, αφού τα πάθεις. Θυμάσαι πότε άρχισες να μαθαίνεις για το Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο; Ασε τη Λισαβόνα, που ακόμα νομίζεις ότι αφορά μόνο στην ελαστική εργασία. Τη ζωντανή εργατική δύναμη αφορά από την ώρα που γεννιέται ως την ώρα που θα γίνει χώμα. Δες τους «αυτοδημιούργητους» και το «εμπορικό δαιμόνιό» τους, δες τους πώς σημαδεύουν την καρτέλα του εργάτη με το T και το D. Παραδίδουν μάθημα ταξικότητας απ' τη σκοπιά τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΩΡΕΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑ από το κράτος

ΤΑ ΝΕΑ: Πλαφόν τέλος για το εφάπαξ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ΜΕΤΩΠΑ υποδαυλίζει η κυβέρνηση

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» κινητοποιήσεων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΤτΕ: Μεγάλος ασθενής η ανταγωνιστικότητα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΕ ΓΙΑΦΚΕΣ κουκουλοφόρων

Η ΧΩΡΑ: 6.739 θέσεις εργασίας για Δημόσιο και ΔΕΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ από τον Βουλγαράκη

ΕΘΝΟΣ: ΛΥΤΡΩΣΗ για το εφάπαξ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φέρτε πίσω τα ασημικά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΞΩΔΙΚΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ποιοι είναι αυτοί που βάζουν λουκέτο στα πανεπιστήμια

Η ΑΥΓΗ: «Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το διεθνές και εγχώριο παρακράτος»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ριζική αλλαγή στη φορολογία της περιουσίας


ΘΑ 'ΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ: «Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες, κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Φεβρουαρίου, κατά την έναρξη της Συνόδου Πρυτάνεων που θα διεξαχθεί στον Βόλο, η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου» (η είδηση στα ΝΕΑ)

ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: «Η χρονιά που διανύουμε πρόκειται να είναι ορόσημο για την αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και τη δημιουργία του σχολείου του μέλλοντος» (ο Κ. Καραμανλής προχθές / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

ΠΟΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: «Ανοιξε πάλι μια παλιά και εν πολλοίς "θλιμμένη" ιστορία. Το πανεπιστημιακό άσυλο. Και άνοιξε τη στιγμή που θα έπρεπε να συζητά και να διεκδικεί άλλα πιο σημαντικά ζητήματα η πανεπιστημιακή κοινότητα» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΟΥΚΙΑ: «Με συγκρούσεις, οξύνσεις, μολότοφ, κουκουλοφόρους, κλπ. διαμορφώνεται στην κοινωνία ένα πλαίσιο συντηρητικοποίησής της» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ)

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ: «Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που η ελεύθερη διακίνηση ιδεών παρεμποδίστηκε στα πανεπιστήμια. Οχι από την αστυνομία αλλά από οργανωμένες ομάδες της Αριστεράς (...) τα παραδείγματα πολλά (...) το Πανεπιστήμιο Μακεδονία διοργάνωσε ένα αξιόλογο συνέδριο με τίτλο "ενθυμούμενοι τον κομμουνισμό, γιορτάζοντας τα 15 χρόνια Δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη". Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο επιμελητής της "Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού" κ. Στέφαν Κουρτουά. Μια ομάδα μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εισέβαλαν στο χώρο του συνεδρίου και με πανό και συνθήματα απέτρεψαν τη διεξαγωγή του» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΙΑΣΟ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: «"Μενού" η επιστροφή Λαλιώτη. Παρών θα είναι στις επόμενες εκλογές ο Κ. Λαλιώτης. Πληροφορίες επιμένουν για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς να αποκλείεται και η Α' Πειραιώς. Για "αλλαγή ισορροπιών" μιλούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ» (τίτλος και περιεχόμενα στο ΕΘΝΟΣ)

ΨΗΦΙΖΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΕΣΥ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ: «Αν τις επόμενες ημέρες δε βρέξει, 500.000 στρέμματα με σιτηρά κινδυνεύουν με μηδενική παραγωγή. Στη συνέχεια - κι αν δε βρέξει πολύ έως τον Απρίλιο - θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα 100.000 στρέμματα με βαμβάκι, τεύτλα και καλαμπόκι» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ)

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κλάμα της «ιδιοκτησίας»

«Συλλέκτες "αδέσποτων εμπορευμάτων" στην Αγγλία. Γέμισαν οι νότιες παραλίες από ανθρώπους που λεηλατούσαν όσα ξεβράζονταν από το ναυάγιο του φορτηγού "Νάπολι"» (το θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

Το αναμενόμενο...

«Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, γιατί η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στα σπίτια δύο εκ των συλληφθέντων όπου βρήκε (...) ένα εγχειρίδιο με τίτλο "Εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικοί μηχανισμοί" του Αλέξη Ξανθάκου, το οποίο διδάσκεται στις σχολές της Αστυνομίας» (το ρεπορτάζ στις αθλητικές σελίδες στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ζωντανή εργατική δύναμη

«Πιο πρωτότυπος είναι ο Γκάρι Τζάκσον, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Blackwater που συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό. Οπως λέει, κρατά μια βάση δεδομένων για το προσωπικό και δίπλα σε κάθε εργαζόμενο βάζει ένα Τ (talker, κάποιος που μένει στα λόγια) ή ένα D (doer, κάποιος που προχωρεί σε έργα). Ενα Τ που παραμένει για αρκετό καιρό οδηγεί στην απόλυση. Ανάλογες διαδικασίες χρησιμοποιεί και ο Σεργκέι Πετρόφ, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής αυτοκινήτων στη Ρωσία» (η καταγραφή από τον Μ. Μητσό στα «ΝΕΑ»).

Η επέκταση της συνθήκης του Πριμ...

«Εφιαλτικές διαστάσεις αποκτά για όλες τις χώρες της Ευρώπης η νέα πολιτική ασφάλειας που προωθούν οι ηγέτες της ΕΕ. Με πρωτοπόρο τη γερμανική προεδρία σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν και στις 27 χώρες μέλη ένα ιδιόμορφο πρωτόκολλο προληπτικής καταστολής που αγνοεί βασικά ατομικά δικαιώματα και οδηγεί αναπόφευκτα σε μια ασφυκτικά αστυνομοκρατούμενη κοινωνία. Στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών δεν μπαίνουν τώρα πλέον μόνο οι ύποπτοι "τρομοκράτες" αλλά όλοι όσοι εν δυνάμει θεωρηθούν επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια (...) Θα αρκεί μια απλή υποψία ενός αστυνομικού και η επίκληση αόριστων επικίνδυνων περιστάσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης (...) Ολα τα παραπάνω προωθούνται μέσω συνολικά 4 νέων αποφάσεων - πλαίσιο οι οποίες επιχειρούν να μεταφέρουν στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη τις βασικές διατάξεις της Συνθήκης του Πριμ» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ