ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ενα παράδειγμα για μίμηση

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια γυναικεία οργάνωση στην επαρχία δίνει το παράδειγμα για μίμηση σε άλλες οργανώσεις - και μάλιστα της πρωτεύουσας - με τη ζωντάνια, το δυναμισμό της, το περιεχόμενο της δουλιάς της και τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να ενεργοποιήσει τις γυναίκες - αλλά και ευρύτερα τους ανθρώπους - στο χώρο της. Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, που πρόσφατα έκλεισε τα είκοσι χρόνια της είναι μια απ' αυτές τις οργανώσεις, που αν και βρίσκεται σε ακριτική περιοχή, αναζήτησε τα προβλήματα των γυναικών, πλησιάζοντας τες από πόρτα σε πόρτα και έχει αναπτύξει μια πολύ γόνιμη δραστηριότητα, που μπορεί να χρησιμεύσει σαν "φάρος" για πολλούς γυναικείους συλλόγους.

Ακόμα, δεν παρέλειψε σε καμιά περίπτωση να πάρει θέση στα επίκαιρα σύγχρονα προβλήματα και να δώσει "το παρών", πρωτοστατώντας στο κίνημα για την ειρήνη: Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Καλλιόπης Μπουντούρογλου που πήγε στη Σάμο και παραβρέθηκε στο γιορτασμό των εικοσάχρονων: "ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αιματοκύλησαν τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στοχεύουν στη διάλυση και της Νέας Γιουγκοσλαβίας, με ορατό κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή της αιγιοπελαγίτικης θάλασσας, με το Κυπριακό ανοιχτό και με αμφίβολο μέλλον. Σεις - είπε - νιώθετε πολύ καθαρά αυτό τον κίνδυνο, ξέρετε από πρώτο χέρι όλες αυτές τις μεθοδεύσεις στην περιοχή".

"Η ειρήνη είναι το χωράφι στο οποίο στεριώνει και αναπτύσσεται η ισοτιμία για τη γυναίκα, έτσι η ΠΚΓΣ έδινε και δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εκδηλώσεις και τον αγώνα για την ειρήνη", τόνισε η πρόεδρος της οργάνωσης, Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή, θυμίζοντας την ελληνοτουρκική συνάντηση γυναικών τον Απρίλη του 1997 στη Σάμο, συνάντηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ανταλλαγές επισκέψεων και πορειών για την ειρήνη".

Η ΠΚΓΣ ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 1978 και τον Ιούνη του 1983 έγινε μέλος της ΟΓΕ. Στα τελευταία συνέδρια είχε δυναμική παρουσία με παρεμβάσεις για την ειρήνη, την τρίτη ηλικία (με έρευνα που έκανε) την κακοποίηση, τον βιασμό, την αγρότισσα της Σάμου.

Από τα επιτεύγματά της: Ξεκίνησε το 1983 με αίτημα τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και δε θα σταματήσει την προσπάθεια επί έξι χρόνια για την ίδρυσή του. Θα αναδείξει απαραίτητη και εφικτή την ίδρυση συμβουλευτικού σταθμού νέων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Σάμου, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα με τη στήριξη πέντε γυναικείων φορέων, οκτώ συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της ΕΛΜΕ. (Σήμερα έχει ιδρυθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα). Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε σε όλο το νομό με τη βοήθεια γυναικείων συλλόγων της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων την έρευνα για την κατάσταση της τρίτης ηλικίας κόντρα στις κλειστές πόρτες για βοήθεια. Απλώνεται σ' όλο το νησί με δεκατέσσερα παραρτήματα στα χωριά κι έτσι "παίρνει τα μηνύματα απ' όλη τη Σάμο και οι εκδηλώσεις της την αγκαλιάζουν ολόκληρη". Σήμερα, σε αρκετά από αυτά έχουν ξεπηδήσει ανεξάρτητοι γυναικείοι σύλλογοι ή πολιτιστικοί σύλλογοι με πρωτεργάτριες τα μέλη της. Μέσα στη δράση της δε θα ξεχάσει τον πολιτισμό: Ταινίες ποιότητας και προβληματισμού θα φτάσουν και θα προβληθούν στη Σάμο, όπως "Οι Γυναίκες" της Αλκούλη, "Το βαρύ πεπόνι", του Τάσιου, "Το προξενιό της Αννας" του Βούλγαρη, η "Τιμή της Αγάπης" της Μαρκετάκη κ.ά. Επίσης κουκλοθέατρο, Καραγκιόζης, παιδικό θέατρο...

Η ΠΚΓΣ στην πορεία της δράσης της συνεργάστηκε με περισσότερους από σαράντα συλλόγους και φορείς του νομού και πέρα από αυτόν. Μερικά από τα θέματα που την απασχόλησαν: Στράτευση γυναικών, παλλαϊκή άμυνα, πορνογραφία, ακρίβεια, "Πειραϊκή - Πατραϊκή", προσλήψεις, ναρκωτικά, ενημέρωση για παιδαγωγικά, νομικά, εργασιακά, κοινωνικά θέματα...

"Σήμερα, τονίζει η Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή συνεχίζουμε να παλεύουμε για όσα ανακύπτουν με τη συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, προβλήματα που είναι συνδεδεμένα άμεσα με το αύριο της γυναίκας".

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι δραστηριότητες που ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια το Παράρτημα Βαθιού και το παράρτημα Μυτιληνιών. Στο Βαθύ, όπου οι νέοι του δεν είχαν άλλη διέξοδο από τα μπαρ και τις καφετερίεςσυντέλεσε στη δημιουργία πολιτιστικού συλλόγου και πολιτιστικού κέντρου. "Δημιουργήσαμε, είπε η Βούλα Γαλανού, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, ομάδες παιδικού θεάτρου και χορού, οργανώσαμε εκδηλώσεις όπως θεατρική παράσταση του σαμιώτικου γάμου, έκθεση παραδοσιακού σπιτιού, καρναβάλι, αναπαράσταση κλήδονα, λαϊκά πανηγύρια το καλοκαίρι. Αναπτύξαμε προβληματισμό για θέματα όπως τα ναρκωτικά και η αναβάθμιση της ζωής στο χωριό".

Ιδιαίτερα δραστηριοποιήθηκε το παράρτημα Μυτιληνιών για τα τοπικά προβλήματα: Παρ' όλο που δεν υπήρχε ανάλογη προηγούμενη εμπειρία στο χωριό, μας λέει η Γεωργία Φτυνογιάννη, εκπρόσωπος του Συλλόγου, αφού ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε τέτοιος σύλλογος, παλέψαμε αρκετά ζητήματα, όχι με ευκολία θα έλεγα. Κι αυτό γιατί πολλοί και πολλές δε μας είδαν με καλό μάτι. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι μόνο όσες έχουν προβλήματα με τους άντρες τους, οι χήρες και οι χωρισμένες έμπαιναν στο σύλλογο. Απαντήσαμε με το σύνθημα, που το είχαμε διαβάσει στο περιοδικό της ΟΓΕ "Οι άντρες δεν είναι εχθροί μας. Είναι συναγωνιστές και σύμμαχοί μας". "Σιγά σιγά το παράρτημα με τη δράση του αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε στο χωριό μας... Η ζωή έδειξε και δείχνει ότι η ύπαρξη του γυναικείου κινήματος είναι αναγκαία. Οσο θα υπάρχει ανισοτιμία στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία, όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση, εξαθλίωση και υποβιβασμός της γυναικείας προσωπικότητας, όσο θα υπονομεύεται η αξιοπρεπής διαβίωση της οικογένειας από την οικονομική ανέχεια, όσο θα υπονομεύεται η επαρκής υγειονομική περίθαλψη, η σωστή μόρφωση των παιδιών μας, ο πολιτισμός και όσο υπάρχει το σύστημα που γεννά όλα τα παραπάνω, τόσο θα υπάρχει και θα δυναμώνει το γυναικείο κίνημα, που μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα παλέψει για μια δικαιότερη κοινωνία".

Επιμέλεια:

Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Οι... πεθερές θα μας σώσουν!

Το ακούσαμε κι αυτό: "Χρειάζεται να επιστρέψουμε τις πεθερές στο σπίτι, διότι... αποτελούν δικλείδα ασφαλείας μέσα στην οικογένεια και συμβάλλουν ευεργετικά στον ψυχισμό του παιδιού". Μάλιστα, το υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, Γρηγόρης Σιωμόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, καταγγέλλοντας ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες της Ευρώπης και της Αμερικής ματαίωσαν την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης ενάντια στην παιδική εργασία.

Αλλά "πού το πήγαινε" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου; Μιλώντας για τον έλεγχο της νομιμότητας της παιδικής εργασίας - που όλοι παραδέχτηκαν ότι είναι τουλάχιστο πλημμελής στην Ελλάδα - τόνισε ότι ανάμεσα σε άλλα μέτρα που πρέπει να παρθούν χρειάζεται "να συντηρήσουμε την εκτεταμένη ελληνική οικογένεια", καθώς επίσης και "να στηρίξουμε τον ηλικιωμένο στη γωνιά του". "Είναι καλύτερα - πρόσθεσε - να μισεί η νύφη την πεθερά, παρά τον άντρα". Να μιλούσε άραγε σαν ψυχίατρος που είναι ή υπεραμυνόμενος του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας που εκπροσωπεί, και πολλά στηρίζει στον εθελοντισμό και στην οικογένεια, για να καλύψει τα κενά που αφήνει το κράτος; Εμείς θα μεταφέρουμε απλά τα σχόλια που ακούσαμε στη διάρκεια της εκδήλωσης: "Ας ρωτήσει και τις νύφες, πόσο δικλείδα ασφαλείας είναι η πεθερά"! "Πού βρισκόμαστε; στην εποχή που οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν έξω από το σπίτι και αναγκάζονταν να δέχονται τα πάντα από την οικογένεια του συζύγου;".

Σε λίγο θα καταργήσουν και τους παιδικούς σταθμούς, αφού μπορούν να τους υποκαταστήσουν οι ταλαίπωρες μητέρες και πεθερές, όπως τον παλιό... καλό καιρό! Πολύ βολική για την πολιτεία η επιστροφή των γυναικών στο σπίτι. Ομως οι κοινωνικές δομές και η νοοτροπία των γυναικών έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί...

Σήμερα...

Τιμητική εκδήλωση για την αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά της μουσικοσυνθέτιδας Τερψιχόης Παπαστεφάνου, οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σήμερα, 24 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" (Πανεπιστημίου 52).

Για την προσωπικότητα και το έργο της θα μιλήσει η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη. Στην ίδια εκδήλωση θα κοπεί η πίτα της ΟΓΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ