ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ο πολιτικός στόχος του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Στις 13 Ιούνη πραγματοποιούνται οι ευρωεκλογές για την ανάδειξη 25 μελών από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα Κοινοβούλιο χωρίς φυσικά καμία σοβαρή αρμοδιότητα, ένα Κοινοβούλιο του οποίου οι συζητήσεις, η διαδικασία και οι λειτουργίες (δε μιλάμε καν για τις αποφάσεις) ελάχιστα έως καθόλου αγγίζουν τους λαούς τους οποίους υποτίθεται εκπροσωπεί και τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται προωθεί.

Παρ' όλα αυτά όμως, δεν είναι μικρής ή υποβαθμισμένης σημασίας, η εκλογική μάχη που θα δοθεί. Ισα - ίσα. Σ' αυτές τις συνθήκες σήμερα, αποχτούν σοβαρή πολιτική σημασία. Πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου προωθούνται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας με ταχείς ρυθμούς οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα έχει πάρει χαρακτήρα αληθινού μπαράζ, με κύριο άξονα τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, οι συνέπειες από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η μάστιγα της ανεργίας, οι άμεσοι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα από τη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, η αμφισβήτηση των συνόρων, η διχοτομική πολιτική στην Κύπρο και το Αιγαίο, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, όλα αυτά σήμερα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης της χώρας μας τα βιώνει.

******

Καθόλου δεν αποκλείεται βέβαια και η ταυτόχρονη με τις ευρωεκλογές διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ανάλογα φυσικά με τις εξελίξεις, την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος, την ένταση των προβλημάτων του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τις ίδιες τις εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα "αδιέξοδα" που αυτό κουβαλάει.

Ετσι κι αλλιώς όμως, είτε γίνουν ταυτόχρονα είτε όχι, το κύριο ζήτημα που θα αποτελέσει το σημείο σύγκρουσης αλλά και σύγκρισης των διαφόρων πολιτικών που προτείνονται από τα κόμματα στη χώρα μας, θα είναι οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πορεία προς την ΟΝΕ, ο απολογισμός των επιπτώσεων από αυτή την πορεία τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το Μάαστριχτ και το Αμστερνταμ, η προοπτική που διαγράφεται για το λαό και τη χώρα μας. Η προπαγάνδα και η εκλογική ταχτική των κομμάτων θα επικεντρωθεί αναμφισβήτητα σε αυτά τα ζητήματα. Αρα η συζήτηση αυτών των ζητημάτων από σήμερα είναι όρος για καλή και αποδοτική μαζική δουλιά των κομμουνιστών σε όλη τη χώρα.

******

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο του Κόμματος στην επικείμενη εκλογική μάχη. Και γι' αυτό υπάρχουν σοβαρές και μεγάλες δυνατότητες. Ολες οι Κομματικές Οργανώσεις μπορούν να βάλουν φιλόδοξους και ταυτόχρονα πραγματοποιήσιμους στόχους. Μπορεί και πρέπει να επιβεβαιωθεί η ανοδική πορεία του Κόμματος, έτσι όπως τελευταία εκφράστηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες της ΟΝΕ, τις επιπτώσεις στην εργατική τάξη και σε τμήματα των μεσαίων στρωμάτων από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ελληνική οικονομία και στην καπιταλιστική ΕΕ. Βιώνουν τη δραματική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου". Τις οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς από τις αποφάσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Τις διώξεις, τα αγροτοδικεία, τα ΜΑΤ, τις δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών, τους εισαγγελείς στα σχολεία, γενικότερα την κρατική καταστολή σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, που παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Οι όλο και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις των μαθητών, φοιτητών, καθηγητών, αγροτών, συνταξιούχων, εργατών και υπαλλήλων, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στα κοινωνικά ζητήματα, ταυτόχρονα βάζουν το θέμα της ΕΕ, της πορείας στην ΟΝΕ. Ο λαός και η νεολαία έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της ΕΕ και τη διαδικασία της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

Ο λαός και η νεολαία μας πλέον διαθέτουν μεγάλη εμπειρία. Ο "εθνικός στόχος" της ΟΝΕ είναι μόνο για την κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία του τόπου, αφού δικός της αποκλειστικά στόχος είναι η ΟΝΕ. Η άρχουσα τάξη και η προπαγάνδα της, ούτε ως "όραμα" πια δεν μπορούν να την παρουσιάσουν όπως έκαναν παλιότερα, πατώντας στο ότι ο λαός ήταν ανενημέρωτος, δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό που ζούσε μέσα στη χώρα, και η Ευρώπη φάνταζε σαν το παραμυθένιο "βασίλειο της αφθονίας, του πολιτισμού και της ευημερίας", χωρίς να έχει γευτεί όλα αυτά που γεύεται - δυστυχώς πολύ πικρά και επώδυνα - τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και οι δικές τους δημοσκοπήσεις δείχνουν το τελευταίο διάστημα μεγάλα ποσοστά (πάνω από 50%) εναντίωσης των Ελλήνων εργαζομένων στην ΕΕ και στην ΟΝΕ.

******

Φυσικά δε χρειάζεται καμία επανάπαυση. Δεν πρέπει στο ελάχιστο να υποτιμηθούν οι δυσκολίες που προέρχονται τόσο από την κυβερνητική προπαγάνδα, όσο και από τα άλλα κόμματα. Παρά το γεγονός ότι σε τμήματα του λαού έχει υποχωρήσει η προπαγάνδα τους, χρειάζεται αποτελεσματική αντιμετώπιση η θεωρία του "μονόδρομου" και του "εθνικού στόχου", που κυρίως προβάλλεται από το ΠΑΣΟΚ, η θεωρία ότι εκτός ΟΝΕ ο δρόμος θα είναι καταστροφικός, ότι είναι δρόμος παρακμής και "εθνικής ήττας". Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ πρέπει μαζικά να ηττηθεί σ' αυτές τις εκλογές. Ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε διάφορα ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα, στην κινδυνολογία, που θα αναπτύξει η κυβερνητική προπαγάνδα προκειμένου να εγκλωβίσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Ταυτόχρονα όμως την αντίθεση τμημάτων του λαού απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, δεν πρέπει να καρπωθεί η ΝΔ, αφού είναι πιθανό, τμήμα της δυσαρέσκειας του κόσμου που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ να μεταγγιστεί σε ένα συγγενές πλέον κόμμα, όπως είναι η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την κατεύθυνση της ΠΑΣΟΚικής πολιτικής. Αμφισβητεί μόνον τους ρυθμούς και απαιτεί ένταση των αντιλαϊκών μέτρων. Η... ουσιαστική κατηγορία που εκτοξεύει προς την κυβέρνηση, είναι ότι "υποβάθμισε" τη χώρα έναντι των υπολοίπων... ευρωπαϊκών κρατών, λες και εδώ βρίσκεται το όλο πρόβλημα, λες και οι λαοί των άλλων χωρών κρατών - μελών είναι ευχαριστημένοι...

Η απλή δυσαρέσκεια δε φτάνει. Χρειάζεται να αποκτήσει σαφή προσανατολισμό και κατεύθυνση. Δεν είναι θετικό, για παράδειγμα, αν διοχετευτεί προς τον ΣΥΝ, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει πορεία προς την ΟΝΕ και ταυτόχρονα υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων! Οταν φτάνει στο σημείο να θεωρεί "περιθωριοποίηση" τη μη ευρωπαϊκή ενοποίηση ή όταν χρησιμοποιεί σαν σύνθημα, όπως άλλωστε και το ΔΗΚΚΙ, την "ΟΝΕ με κοινωνικό πρόσωπο"... Ολες αυτές οι λαθεμένες απόψεις και θέσεις πρέπει πειστικά να αποκαλυφθούν όλο αυτό το διάστημα στους εργαζόμενους της χώρας μας.

******

Η μοναδική ψήφος, πραγματικό ανάχωμα ώστε να μην καρπωθεί η ΝΔ τη λαϊκή δυσαρέσκεια που θα εκφραστεί, αλλά και για να μην σκορπιστεί σε ανώδυνα κανάλια και τελικά προσμετρηθεί υπέρ των θιασωτών των αντιλαϊκών πολιτικών, της ΟΝΕ και της ΕΕ, είναι η ψήφος που θα δοθεί στο συνδυασμό που θα υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Γι' αυτό απαιτείται συστράτευση όλων των δυνάμεων από σήμερα κιόλας. Η καθαρή προεκλογική περίοδος, μετά το Πάσχα, δε φτάνει. Χρειάζεται δουλιά από τώρα. Σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, με συσκέψεις, συζητήσεις, επαφές, περιοδείες, με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι, με το κουπόνι της οικονομικής εξόρμησης, με τα φυλλάδια και τη διακήρυξη της ΚΕ, να πάμε παντού. Να καλέσουμε να στρατευθούν μαζί μας όλοι όσοι, έστω κι αν διαφωνούν σε διάφορα με τις θέσεις του ΚΚΕ, συμφωνούν στο βασικό σήμερα, που δεν είναι άλλο από την αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στην καταστροφική για το λαό και τον τόπο πορεία προς την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η μοναδική ψήφος, πραγματικό ανάχωμα ώστε να μην καρπωθεί η ΝΔ τη λαϊκή δυσαρέσκεια που θα εκφραστεί, αλλά και για να μην σκορπιστεί σε ανώδυνα κανάλια και τελικά προσμετρηθεί υπέρ των θιασωτών των αντιλαϊκών πολιτικών, της ΟΝΕ και της ΕΕ, είναι η ψήφος που θα δοθεί στο συνδυασμό που θα υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας


ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εξελίξεις γύρω από το κυπριακό ζήτημα και ειδικότερα η κατάληξη που είχε η υπόθεση με τους ρωσικούς πυραύλους "S - 300", υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να παγιωθεί και να καταστεί αναπότρεπτη η διχοτόμηση του νησιού. Κανείς δεν αρνείται πλέον πως αυτή είναι η επιθυμία και η επιδίωξη των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, ιδιαίτερα δε των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνειδητοποιούν πως εκτός της Τουρκίας, θέλησε να την επιβάλει ως το ελάχιστο των διεκδικήσεών της, και η ελληνική οικονομική και πολιτική ολιγαρχία, η οποία, πια, αναζητεί τα προσχήματα για να το παραδεχτεί ανοιχτά. (σελίδα 11)

"ΑΓΑΠΑ το κελί σου, τρώγε το φαγί σου και διάβαζε πολύ"!Πόσες γενιές κομμουνιστών κρατουμένων δε διαπαιδαγωγήθηκαν έτσι; Και πάντα ένα ερώτημα: Τι σόι άνθρωποι ήταν αυτοί; Μέχρι που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές άρχισαν να γράφουν. Αν και όλα έχουν την αξία τους, δεν είναι όμως όλα τα γραφτά τέτοια, που να πεις "αυτό επιβάλλεται να διαβαστεί απ' όλους, κύρια απ' τα νέα παιδιά". Το βιβλίο που επιχειρούμε να παρουσιάσουμε σήμερα με τίτλο "Οι καταβολές μας" και πλάγιο "Σελίδες του αγώνα", του Δημήτρη Στολίδη, είναι απ' αυτά τα λίγα ακριβώς. Δεν περιέχει προσωπικές μαρτυρίες μόνο. Δε φιλοδοξεί να γράψει ιστορία. Δε σκοπεύει καν να τιμήσει αυτούς, που έτσι κι αλλιώς τιμήθηκαν από τις πράξεις τους. Μιλάει για αξίες. Προσπαθεί να απαντήσει με παραδείγματα στο ερώτημα όχι "τι άνθρωποι ήταν αυτοί", αλλά στο γιατί ήταν τέτοιοι, μέσα από ποια διαδικασία; (σελίδα 14)

"ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, και όχι μόνο, δίνει η κυβέρνηση με τον πολυκερματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού σε ανώνυμες εταιρίες, ενώ παράλληλα βάλλονται ευθέως κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που παραδίδονται και οι ίδιοι στους κανόνες των "ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων". Τα παραπάνω ρυθμίζονται με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε για τον τουρισμό και με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα. Μ' αυτά ο ΕΟΤ χάνει το χαρακτήρα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και μετατρέπεται σε ΑΕ, ανοίγοντας το χορό της μετατροπής Νομικών Προσώπων σε ΑΕ για το 1999, μετά τον ΟΣΚ και τον ΟΔΔΥ που έκλεισαν το '98. (σελίδα 16)

ΜΕ ΣΤΟΧΟ να μπει επιτέλους φραγμός στην πορεία φθοράς και παρακμής που οδηγούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να αναστραφεί η κατάσταση, ώστε να υπάρξει αναζωογόνησή του και ενίσχυση των ταξικών του χαρακτηριστικών, συνδικαλιστικά στελέχη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα. Η συνέντευξη ήταν το εναρκτήριο"λάκτισμα" για να ξεκινήσει - όπως σημειώθηκε - μια πλατιά συζήτηση εκεί που χτυπά η "καρδιά" της εργατικής τάξης. Στους χώρους δουλιάς, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα γιαπιά, στα γραφεία, στα καταστήματα, αλλά και μέσα στα συνδικάτα, πάνω στην αναγκαιότητα αλλαγής ρότας του συνδικαλιστικού κινήματος (σελίδες 34 - 35)

ΣΤΙΣ 16 ΓΕΝΑΡΗ πραγματοποιήθηκε στο προάστιο της Μόσχας Γκόρκι Λένινσκιε, συνεδρίαση "στρογγυλής τραπέζης", αφιερωμένη στα 75 χρόνια από το θάνατο του Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν και στα 80 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μετά το τέλος της "στρογγυλής τραπέζης", ο "Ρ" είχε μια συζήτηση με τον Ο. Σένιν, Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών" (σελίδες 44 - 45)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ