ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΕΕ

«Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο!». Μ' αυτό το σύνθημα και παρά το τσουχτερό κρύο, διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, νεολαίοι και γυναίκες, στα δεκάδες συλλαλητήρια που έγιναν σε όλη τη χώρα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος. Τα συλλαλητήρια του Σαββάτου έδωσαν ένα στίγμα της μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Ταυτόχρονα, εκφράστηκε με διάφορους τρόπους η αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη αγροτιά που βρίσκεται στα μπλόκα. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, πριν από την πανεργατική απεργία, το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 26/1, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, την ώρα που είναι προγραμματισμένη στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ανταποκρίσεις από τα συλλαλητήρια που έγιναν το πρωί του Σαββάτου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Λάρισα. Σε επόμενο φύλλο, θα υπάρχει ρεπορτάζ και από τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Καμιά υποχώρηση! Να μη φτάσει ο νόμος - λαιμητόμος στη Βουλή!

Το στίγμα της μάχης που κορυφώνεται για την απεργία στις 4 Φλεβάρη έδωσε το συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Βήμα κλιμάκωσης και συντονισμού, για να μη φτάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στους ελιγμούς που θα επιχειρήσει με μικροαλλαγές η κυβέρνηση, αποτέλεσε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, από τις ομιλίες, τα συνθήματα και το πλαίσιο πάλης, αναδείχτηκε ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την πολιτική τους ως ο μόνος δρόμος που μπορεί σήμερα να δώσει προοπτική στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, για σύγχρονα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

«Δημόσια Ασφάλιση και καθολική, αυτή είναι η απάντηση η ταξική», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και μετά στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή.

Από τα μεγάφωνα, την ώρα που κατέφθαναν οι προσυγκεντρώσεις, ακούγονταν από τα μεγάφωνα στην Ομόνοια: «Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να μπει ακόμα πιο μαζικά κι αποφασιστικά στον αγώνα και, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να βάλει φραγμό στα νέα μέτρα, που εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό της ΕΕ και της κυβέρνησης, που με εργαλείο την ΚΑΠ επιδιώκουν το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα».

Η μαζική πορεία ανεβαίνει στη Σταδίου

Eurokinissi

Η μαζική πορεία ανεβαίνει στη Σταδίου
«Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», ήταν η απάντηση της διαδήλωσης. Στο συλλαλητήριο, μεταξύ άλλων, συμμετείχε αντιπροσωπεία της κλαδικής των συνταξιούχων της ΠΣΟ. Παραβρέθηκε, επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων είπε στην ομιλία του:

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορεί να μεγαλώσει και να θεριέψει ένα μεγάλο εργατικό - λαϊκό μπλόκο, που θα βάλει εμπόδια στο νόμο - λαιμητόμο. Δεν θα είναι ίδια η επόμενη μέρα. Αυτή θα είναι μια σημαντική επιτυχία. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με αυτοθυσία, ικανότητα και τέχνη. Κάνουμε στην άκρη τη μοιρολατρία, προσέχουμε τις παγίδες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, δίνουμε περισσότερο θάρρος σε όσους ακόμα φοβούνται.

Εχουμε μια μεγάλη μάχη σε έναν πόλεμο που είναι μπροστά μας. Μπορούμε να την κερδίσουμε! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά το Ασφαλιστικό θα ανοίξει ξανά τα Εργασιακά, θα βάλει εμπόδιο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων. Ηδη επικύρωσε στη Βουλή τον "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη", που δίνει το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες και απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία για Εργασιακά και ΣΣΕ.

Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο
Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο
Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε όλους και όλες να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των ΜΜΕ και των παρατρεχάμενών τους. Να συστρατευθούν στον αγώνα μαζί μας, να συμπορευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων και περνά από το δρόμο της ικανοποίησης των δικών μας αναγκών.

Αλλη λύση δεν υπάρχει: 'Η τα κέρδη των μονοπωλίων, ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να φτάσει παντού το σύνθημα: "Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο!"».

Μέτωπο στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Νωρίτερα, τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Softex», οι οποίοι στη συνέχεια πήραν θέση στις πρώτες γραμμές της πορείας προς τη Βουλή.

Υπογράμμισε πως το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης και πρόσθεσε πως για τους ίδιους λόγους η πολυεθνική ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και να πετάξει στην ανεργία τους εργαζόμενους στη «Softex». «Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους της "Softex", αλλά και να ανάψουν εστίες αντίστασης σε όλα τα εργοστάσια», είπε.

Η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα
Η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα
Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «συνένοχοι στην επίθεση που δεχόμαστε είναι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, η ΓΣΕΕ του υποταγμένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τα επιστημονικά επιμελητήρια, όπως το ΤΕΕ, που συναίνεσαν διαχρονικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ολοι αυτοί μαζί αποδέχονται την πολιτική της ανταποδοτικότητας, που μεταφέρει τα βάρη της Κοινωνικής Ασφάλισης από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων».

Στους δρόμους ξανά στις 30 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο - λαιμητόμο, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, απαίτησαν χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Η μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Στράτος Κουρτζανίδης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, και η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα τριών μηνών. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου και εκεί ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για το Σάββατο 30 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Εργάτες - αγρότες συναντήθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας

Η διαδήλωση του ΕΚ Λάρισας φτάνει στο μπλόκο της Νίκαιας
Η διαδήλωση του ΕΚ Λάρισας φτάνει στο μπλόκο της Νίκαιας
Με συνθήματα, όπως, «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» και στα πανό γραμμένο «Κοινή πάλη εργατών - αγροτών ενάντια στις πολιτικές ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου», εκατοντάδες εργάτες της Λάρισας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Βαγγέλη Τζόκο, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Καλούσης, αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚ Λάρισας. Η συγκέντρωση στη συνέχεια μετατράπηκε σε διαδήλωση, που κατευθύνθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στους αγρότες. Τους διαδηλωτές υποδέχτηκε ο Ρίζος Μαρούδας, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τονίζοντας: «Σας καλωσορίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή δράση μας, τη συμμαχία μας. Τα ίδια μέτρα χτυπάνε όλους μας, οδηγούν όλους μας στην εξαθλίωση».

Σε απεργιακό συναγερμό ο Πειραιάς

Η πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Η πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Μαζικό και με παλμό ήταν το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και στον Πειραιά, όπου οι διαδηλωτές γέμισαν το πρωί την πλατεία Καραϊσκάκη, με τη συμμετοχή της νεολαίας να ξεχωρίζει. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δεληγιάννης, από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Χαιρέτισε ο Γιάννης Γκάρτζιος, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, όπου τα μπλοκ των μεταλλεργατών, των εργατών στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας και των ναυτεργατών έδωσαν τον τόνο. Μαζικά ήταν επίσης τα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών της περιφέρειας του Πειραιά, αλλά και των εργαζομένων στους δήμους. Θυμίζουμε ότι το πρώτο λιμάνι της χώρας τίθεται ξανά σε απεργιακό συναγερμό από τα χαράματα της Τετάρτης, οπότε ξεκινά η νέα 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, μέχρι το πρωί της Παρασκευής 29 Γενάρη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λύση είναι να αποσυρθεί τελεσίδικα αυτό το νομοσχέδιο

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τα Χανιά

Σε δήλωση που έκανε το πρωί του Σαββάτου, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Από την Κρήτη, σήμερα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, θα θέλαμε να στείλουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας.

Να χαιρετίσουμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Να απευθύνουμε χαιρετισμό και αλληλεγγύη στους χιλιάδες αγρότες, που με τα τρακτέρ τους βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, διεκδικώντας το δίκιο τους. Να χαιρετίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, επιστήμονες, άλλους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα διεκδικώντας να μην περάσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα πρέπει να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε πιέσεις, στην τρομοκρατία, στον αποπροσανατολισμό. Κυρίως θα πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, γιατί αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δε διορθώνεται, δεν παίρνει επιμέρους τροποποιήσεις, δε θα πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Θα πρέπει η κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και τους αγώνες των εργαζομένων.

Δύο ζητήματα καλούμε τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό, τα λαϊκά στρώματα να έχουν στο νου τους, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.

Το πρώτο ζήτημα, να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, τον αποπροσανατολισμό, την τρομοκρατία και τη φοβία, που προσπαθούν να σπείρουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, όσον αφορά τις μορφές πάλης που χρησιμοποιούν είτε οι εργάτες είτε οι αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα.

Τις μορφές πάλης, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να τις αποφασίσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, στις συνελεύσεις τους, στις συσκέψεις τους, στα μπλόκα τους, στα σωματεία τους, παντού, όπου βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση, και κανένας άλλος. Οι θεωρίες περί κοινωνικού αυτοματισμού που προβάλλουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα πρέπει να βρουν αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους σα μια γροθιά.

Δεύτερο ζήτημα, να μην πέσουν στην παγίδα και τον αποπροσανατολισμό των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των διαφόρων συνδικαλιστικών παρατάξεων, που μιλάνε με βάση συντεχνιακά αιτήματα ή με αιτήματα ότι με επιμέρους τροποποιήσεις, για επιμέρους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων, αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα μπορεί να βελτιωθεί.

Ξαναλέμε: Η λύση είναι να αποσυρθεί οριστικά και τελεσίδικα αυτό το νομοσχέδιο, να μην έρθει καν για κατάθεση στη Βουλή. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και στις καθημερινές κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν με μεγαλύτερο δυναμισμό, με μεγαλύτερη μαζικότητα σε όλη τη χώρα και βεβαίως και μέσα στη Βουλή και παντού, όταν τολμήσουν να φέρουν τέτοια συζήτηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ