ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στα μπλόκα προετοιμάζονται για αποφασιστικό αγώνα

Το μπλόκο της Νίκαιας αναδεικνύεται σε ισχυρό μετερίζι στη μάχη που δίνουν για να επιβιώσουν

Μάθημα πρώτον: Αντίσταση κι αγώνας. Τα παιδιά βγήκαν απ' το σχολείο για να ξεπροβοδίσουν τους πατεράδες τους που ξεκινούσαν για το μπλόκο
Μάθημα πρώτον: Αντίσταση κι αγώνας. Τα παιδιά βγήκαν απ' το σχολείο για να ξεπροβοδίσουν τους πατεράδες τους που ξεκινούσαν για το μπλόκο
Με το ισχυρό μπλόκο στον Κόμβο της Νίκαιας να αναδεικνύεται σε κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και να σηματοδοτεί τη σκληρή μάχη επιβίωσης που δίνουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, όπως και με τα μπλόκα που στήθηκαν σε κομβικά σημεία σ' όλη την Ελλάδα, η μικρομεσαία αγροτιά προχωράει σε κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που την ξεκληρίζει.

Το μπλόκο της Νίκαιας, που έστησαν με χιλιάδες τρακτέρ την περασμένη Πέμπτη οι Θεσσαλοί αγρότες, ενισχύεται συνεχώς, ενώ την περασμένη Παρασκευή οι αγρότες της Ελασσόνας, μετά από κάλεσμα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής, πήραν θέση με πάνω από 100 τρακτέρ στα σημεία Χάνι Χατζηγώγου στην Καλλιθέα, καθώς και στη Μελούνα στο ύψος της Τσαριτσάνης.

Στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς συμπαραστέκονται εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, καθώς η πείρα έχει δείξει ότι η λαϊκή συμμαχία είναι η μόνη που μπορεί να δώσει δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στους αγώνες.

Αμεσος στόχος της μεγάλης πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης είναι να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψήφισαν στη Βουλή και οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ούτε το χιόνι, ούτε η παγωνιά σταμάτησαν τις φάλαγγες των τρακτέρ που κινούνταν προς το μπλόκο της Νίκαιας
Ούτε το χιόνι, ούτε η παγωνιά σταμάτησαν τις φάλαγγες των τρακτέρ που κινούνταν προς το μπλόκο της Νίκαιας
Μέτρα όπως οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, που μέχρι το 2019 θα φτάσουν στο 60%, η βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, οι τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου, που μεγαλώνουν κι άλλο το διογκωμένο κόστος παραγωγής κ.ά.

Ενάντια στην ΚΑΠ και στην αντιλαϊκή πολιτική

Με το πλαίσιο των αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, εκφράζεται η αγωνιστική απαίτηση του συνόλου των μικρομεσαίων αγροτών για τη λήψη άμεσων μέτρων που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από το μόχθο τους.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες για να προχωρήσει παραπέρα η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Αντίπαλος των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα είναι η ΕΕ και το ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ, τα μονοπώλια και οι εμποροβιομήχανοι, που εκμεταλλεύονται το μόχθο του αγρότη για να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη.

Εργάτες υποδέχονται τους αγρότες που φτάνουν στο μπλόκο με πανό και το σύνθημα «εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά»
Εργάτες υποδέχονται τους αγρότες που φτάνουν στο μπλόκο με πανό και το σύνθημα «εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά»
Πάνω σ' αυτή τη γραμμή πάλης και στη συμφωνία με το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μπορεί να χτιστεί και να στηριχτεί η ενότητα στον αγώνα. Ετσι θα εμποδιστούν και οι προσπάθειες από πολλούς και διάφορους - κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ κ.ά. - να σπείρουν διχόνοια και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους αγρότες των μπλόκων. Ετσι θα αντιμετωπιστούν και οι όποιες απόπειρες υπονόμευσης της ενότητας και της προοπτικής του αγώνα, που μπορεί να εκδηλωθούν από τη μεριά εκείνων που έχουν διακριθεί στο παρελθόν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η μαζική και δυναμική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση και στα μπλόκα αναδεικνύει την απόφαση και την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να αγωνιστεί για την επιβίωσή της. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει αποδείξει ότι διαθέτει την αντοχή που χρειάζεται...

Οπου απλώνεται το μάτι, τρακτέρ. Χιλιάδες. Το μπλόκο της Νίκαιας αναδεικνύεται σ' ένα ισχυρό μετερίζι στον αγώνα της αγροτιάς
Οπου απλώνεται το μάτι, τρακτέρ. Χιλιάδες. Το μπλόκο της Νίκαιας αναδεικνύεται σ' ένα ισχυρό μετερίζι στον αγώνα της αγροτιάς
Από την πρώτη μάζωξη των αγροτών του μπλόκου όπου έγινε ενημέρωση για όσα είπαν οι υπουργοί της κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή
Από την πρώτη μάζωξη των αγροτών του μπλόκου όπου έγινε ενημέρωση για όσα είπαν οι υπουργοί της κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή
Το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, περιλαμβάνει:

  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Αμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις («πακέτο Χατζηγάκη») που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008-2009, όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
Οργανωμένο κίνημα με προοπτική

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, πρωτοστατεί στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που είναι αγώνας επιβίωσης. Αυτός ο αγώνας φέρνει αντικειμενικά τους μικρομεσαίους αγρότες σε αντιπαράθεση με την ΚΑΠ της ΕΕ και την κυβερνητική πολιτική, που είναι βέβαια πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, με τα εξοντωτικά μέτρα που προβλέπουν, δημιουργούν το έδαφος για να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Αυτό θα οδηγήσει στη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια και έτσι υπηρετείται ο στόχος της επιτάχυνσης και του εκσυγχρονισμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής. Στο στόχο αυτό, όπως είναι φυσικό, συντάσσονται αγρότες με μεγάλες εκμεταλλεύσεις και επιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, πολλοί από τους οποίους στηρίζουν ή και πρωτοστατούν αυτή την περίοδο σε διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα.

Τακτικά συναντιούνται με τις κυβερνήσεις, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα που θέλουν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αρκετές φορές χωρίς οι ίδιοι οι αγρότες των μπλόκων να το παίρνουν είδηση από πριν, όπως έγινε στη συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων της «Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών κτηνοτρόφων» την Πέμπτη 21 Γενάρη με τον Γ. Κατρούγκαλο και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επιδιώκουν, κρυφά και φανερά, η εφαρμογή της ΚΑΠ από την κυβέρνηση να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτικό τομέα.

Αυτά τα συμφέροντα εκφράζουν κατά βάση ορισμένα αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που καλούν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις με πλαίσιο αιτημάτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγαλοχωραφάδων και των επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Από το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν, λείπει κάθε αρνητική αναφορά στην ΚΑΠ της ΕΕ, με τη στρατηγική της οποίας συμφωνούν. Κρύβεται ο πραγματικός αντίπαλος της μικρομεσαίας αγροτιάς και ο στόχος της μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Απεναντίας, με αιτήματα όπως «πληρωμή του "πρασινίσματος" με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ», «πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων στα νέα προϊόντα (όσπρια, ψυχανθή, βιομηχανική τομάτα κ.τ.λ.)» και άλλα παρόμοια, ζητάνε μια πιο «δίκαιη» εφαρμογή της ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκπρόσωποι του «Πανελλαδικού Συντονιστικού» διαλαλούν στα κανάλια ότι στόχος των κινητοποιήσεων που καλούν, είναι να δυναμώσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» διαβεβαίωνε ότι διάβασε το μνημόνιο και αντιλήφθηκε ότι τα μισά απ' όσα περιέχονται είναι πράγματα «που θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και χρόνια», «όμως τα άλλα μισά είναι καταστροφικά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβούν»...

Αποκαλυπτική είναι και η στάση τους απέναντι στο ζήτημα του διαχωρισμού των κατ' επάγγελμα και μη αγροτών, από τον οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η κρατική στήριξη, με κονδύλια εθνικά και της ΕΕ. Μάλιστα, δεν αποδέχονται μόνο το διαχωρισμό, αλλά ορισμένοι από αυτούς που πρωτοστατούν σε συσπειρώσεις αγροτών, ζητάνε και πιο επιθετικά μέτρα, όπως να υπολογίζονται ως «αγρότες» (και άρα να έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις - ενισχύσεις) μόνο όσοι έχουν το 70% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες, όταν το ίδιο ποσοστό είναι σήμερα στο 35%, με προοπτική να πάει στο 50%.

Σύμφωνα με δικές τους εκτιμήσεις, αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο, ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα θα περιοριζόταν στις 150.000, από τις 900.000 που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις, που είναι ούτως ή άλλως πετσοκομμένες από τη νέα ΚΑΠ, θα μοιράζονταν σε ακόμα λιγότερους, κατά βάση «μεγάλους» και έτσι θα μπορούσε να αναπληρωθεί και η ενδεχόμενη χασούρα από την αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ζητάνε να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης στο 13%.

Αλλά και στους άμεσους στόχους πάλης των αγροτών, αυτά που προτείνουν είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του φτωχού αγροτικού νοικοκυριού. Για παράδειγμα, διεκδικούν «ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί» και διαφωνούν με το αίτημα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για κατάργηση των τεκμηρίων άμεσα, που τελειώνουν τους φτωχούς αγρότες με καθαρό συνολικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, για συνολικά αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ και προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες με συντελεστή 45%. Επιδιώκουν, επίσης, να μείνουν αφορολόγητες οι μεγάλες ενισχύσεις που εισπράττουν.

Για το Ασφαλιστικό αρκούνται στο αίτημα να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ και να παραμείνει ο ΟΓΑ όπως είναι. Δηλαδή, να παίρνει ψίχουλα στα 67 χρόνια ο αγρότης και η αγρότισσα. Δεν ζητούν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους και να μην επιβαρύνονται οι αγρότες με επιπλέον 7% ασφάλιστρα για τον κλάδο της Υγείας.

Είναι φανερό και μόνο από τα παραπάνω ότι με τέτοια γραμμή πάλης, δεν υπάρχει καμιά προοπτική για το φτωχό και μεσαίο αγρότη, αν δε διαχωρίσει τη θέση του από τους μεγαλοαγρότες και δεν παλέψει οργανωμένα, με συνέπεια και σταθερότητα στα αιτήματα και τους στόχους πάλης που υπηρετούν τα δικά του συμφέροντα. Η προοπτική αυτού του αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη της αγροτική παραγωγής έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Ν. Α.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα Κυριακή

Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μπλόκου, σήμερα Κυριακή 24 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στο πλαίσιο των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ