ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σημάνει ξεσηκωμός σε όλους τους χώρους δουλειάς

Ανακοίνωση μπροστά στα νέα μέτρα για μισθούς και εργασιακά

Στη σκληρή αναμέτρηση που κορυφώνεται, οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρίσκονται μαζί με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, για την αποτροπή των νέων βάρβαρων μέτρων που έρχονται, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων
Στη σκληρή αναμέτρηση που κορυφώνεται, οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρίσκονται μαζί με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, για την αποτροπή των νέων βάρβαρων μέτρων που έρχονται, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων
Σε ανακοίνωσή της για τις διαπραγματεύσεις συγκυβέρνησης - τρόικας και τα νέα μέτρα στους μισθούς και τα εργασιακά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σε πλήρη συστράτευση, η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. με την τρόικα και το κεφάλαιο, κλιμακώνουν τη γενικευμένη επίθεση στους εργαζόμενους. Στο στόχαστρο βρίσκονται:

  • H κατακρεούργηση των μισθών.
  • O 13ος και 14ος μισθός που θα οδηγήσει σε μείωση του ετήσιου εργατικού εισοδήματος πάνω από 15%.
  • Οι ωριμάνσεις στους μισθούς που είναι γνωστές ως τριετίες.
  • Οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα που καθορίζονται από αυτές.
  • Το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ κλπ.

Είναι οι αλλαγές που χρόνια μεθοδικά προωθούσε το κεφάλαιο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τώρα με την κρίση αξιοποιεί την ευκαιρία για να τα σαρώσει όλα. Η εργατική τάξη και γενικότερα οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα διλήμματα που ξεδιάντροπα χρησιμοποιούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας για να γονατίσουν το λαό. Με τις αλλαγές αυτές επιδιώκουν να φορτώσουν και άλλα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, να μειώσουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Δεν είναι ο εργάτης και η εργασία του κόστος, όπως θέλουν να τον εμφανίσουν για να τον αφοπλίσουν. Ο εργάτης με τη δουλειά του είναι που παράγει τον πλούτο και ο καπιταλιστής ποτέ δεν πληρώνει όλη την εργασία του, αλλά μόνον ένα μέρος του, όποιος και αν είναι ο μισθός που παίρνει. Το άλλο μέρος μετατρέπεται σε κέρδος. Κόστος για την κοινωνία δεν είναι ο εργάτης, αλλά οι καπιταλιστές που σφετερίζονται τον πλούτο που αυτός παράγει.

Ο "κοινωνικός διάλογος" που γίνεται με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αυτά τα μέτρα θέλει να νομιμοποιήσει. Ο ισχυρισμός ότι δήθεν η ΓΣΕΕ δεν συζητά άλλα θέματα εκτός από το λεγόμενο "μη μισθολογικό κόστος", είναι υποκριτικός. Η απαλλαγή που επιδιώκει το κεφάλαιο από το λεγόμενο "μη μισθολογικό κόστος" θα έχει σαν συνέπεια την επιδείνωση των όρων ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η ίδια άλλωστε η ζωή έχει δείξει ότι μέσα από τους "κοινωνικούς διαλόγους" προετοιμάζεται το έδαφος για τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν πρέπει να υπάρξει ώρα χαμένη!

Ξεσηκωμός σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να εμποδίσουμε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να προχωρήσει στη σφαγή των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων είτε με ένα τερατούργημα - νομοσχέδιο καλυμμένο με την απόφαση του αντεργατικού "κοινωνικού διαλόγου", είτε να περάσουν τα μέτρα σαν τον κλέφτη, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διαδικασία που επανειλημμένα έχει καταγγείλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε αυτή τη σκληρή αναμέτρηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρίσκονται μαζί με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, για να αποτρέψουμε τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται και θα κάνουν τη ζωή μας κόλαση. Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. Εκλογές τώρα, που για να έχουν θετικά αποτελέσματα για το λαό, πρέπει να τσακίσει πολιτικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τους διαθέσιμους και πρόθυμους συνοδοιπόρους τους, είτε σε κυβερνητικό επίπεδο, είτε σε στρατηγική υπηρέτησης και ανοχής των επιλογών των μονοπωλίων. Ο λαός να ξεπεράσει τα κάθε λογής αναχώματα. Να στηρίξει αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που φοβάται η πλουτοκρατία και η εξουσία των μονοπωλίων».


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνυπογράφει τη σφαγή μισθών και συντάξεων

Συνάντηση με την τρόικα και εμπιστοσύνη στους εργατοπατέρες που συμμετέχουν στον «κοινωνικό διάλογο»

Την «υπογραφή» της στα νέα μέτρα σφαγιασμού των μισθών και των συντάξεων βάζει η ηγεσία της ΝΔ, ανανεώνοντας ταυτόχρονα την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Παπαδήμου, προκειμένου να φέρει σε πέρας την αντιλαϊκή αποστολή της.

Οι φραστικές και ανούσιες διαφωνίες και επιφυλάξεις που διατυπώνονται δημόσια για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους, δεν μπορούν να αποκρύψουν την πλήρη συστράτευση της ηγεσίας της ΝΔ στη νέα έφοδο της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, με στόχο το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η αντιλαϊκή αυτή συστράτευση επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο Α. Σαμαράς, τόσο με το κλιμάκιο της τρόικας το βράδυ του Σαββάτου, όσο και με το προεδρείο της ΓΣΕΕ χτες το μεσημέρι.

Πίσω από τις επικοινωνιακές κορόνες ότι είναι «κατά των υφεσιακών μέτρων» ή ότι «δεν είναι το μισθολογικό κόστος» το σημαντικότερο πρόβλημα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα», ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές, με όχημα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση που το συνοδεύει.

Σ' αυτό το πλαίσιο, συμφωνεί στη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», αλλά επιδιώκει να γίνει μέσω του «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων, ενώ θεωρεί δεδομένη τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (εργοδοτικές εισφορές), που αποτελεί άλλωστε δική της πρόταση.

Τα τρία «όχι» που προβάλλει για προπαγανδιστικούς λόγους (στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στη μείωση του κατώτατου μισθού, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου), έχουν μηδενική αξία για τους εργαζόμενους, ενώ ήδη έχει εξαφανίσει από την προπαγάνδα της το κάλπικο «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

«Δεν έχουμε καταλήξει, ψάχνουμε ένα κατώφλι», δήλωναν χθες αρμόδια στελέχη, επιβεβαιώνοντας την κοροϊδία με τις δήθεν δεσμεύσεις Σαμαρά απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το θέμα της νέας περικοπής των επικουρικών συντάξεων συζητήθηκε με την αντιπροσωπεία της τρόικας, όπως παραδέχθηκαν στελέχη που συμμετείχαν, που όμως επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε εμβάθυνση στο θέμα»(!)

Συνάντηση με πλειοψηφία ΓΣΕΕ

Παρόμοια είναι και η στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο ζήτημα της μείωσης των μισθών. Ο Α. Σαμαράς φέρεται να είπε στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ότι «φυσικά και πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», αν και έσπευσε να συμπληρώσει για ευνόητους λόγους ότι «το μισθολογικό κόστος είναι στη δέκατη θέση των συντελεστών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα».

Ωστόσο, δεν έκρυψε την προσδοκία του ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» για τη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους». «Μας είπε ότι προσδοκά τη λύση από τη συζήτηση που θα κάνουμε με τους εργοδοτικούς φορείς», επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παναγόπουλος επιδόθηκε σε ξοφλημένους φανφαρονισμούς, ότι η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να συζητήσει ή αποδεχτεί μείωση των μισθών, κατάργηση ή μείωση του 13ου και 14ου μισθού και πως σε κάθε περίπτωση «η Εθνική Σύμβαση είναι ιερή και απαραβίαστη». Την ίδια στιγμή, όμως, δε δίστασε να διακηρύξει ότι «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για οτιδήποτε αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σπεύδοντας να συμπληρώσει για «ξεκάρφωμα», «επ' ουδενί όμως για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και το μισθολογικό κόστος».

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να αποπροσανατολίσει και αυτός τους εργαζόμενους ως προς τους πρωτεργάτες της βάρβαρης φιλομονοπωλιακής επίθεσης, δήλωσε ότι «περιμένουμε από τον κ. Παπαδήμο να ορθώσει το ανάστημά του (σ.σ. στην τρόικα), αφού άλλωστε ξέρει ότι η μείωση των μισθών δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ