ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας

Συζητάνε νέο μνημόνιο με μέτρα που οδηγούν βαθύτερα στη φτώχεια το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία

Πόλεμος τώρα στον πόλεμο της πλουτοκρατίας! Η ταξική πάλη έχει θυσίες, η ταξική υποταγή οδηγεί στην εξαθλίωση
Πόλεμος τώρα στον πόλεμο της πλουτοκρατίας! Η ταξική πάλη έχει θυσίες, η ταξική υποταγή οδηγεί στην εξαθλίωση
Νέα βάρβαρα μέτρα και διαρθρωτικές ανατροπές μόνιμου χαρακτήρα, που θα οδηγήσουν εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, ετοιμάζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μέσω του μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Τα μέτρα προβλέπουν παραπέρα μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν και χτες ότι υπάρχει «ομοφωνία» από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων στη λήψη των μέτρων που θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν απέκλειαν μέσα στη βδομάδα και αφού ολοκληρωθούν οι «διαπραγματεύσεις» με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, να υπάρξει νέα σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με τους Γ. Παπανδρέου, Αν. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, ώστε να «κλειδώσει» το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες ήθελαν την τρόικα να ζητάει την υπογραφή των τριών πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού σε δεσμευτικό «κείμενο» που θα συνοδεύει το νέο μνημόνιο. Σχετική αναφορά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είχε κάνει την προηγούμενη βδομάδα και ο Λ. Παπαδήμος, στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όταν είχε παρουσιάσει το σύνολο των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική συμμαχία επιδιώκει να διαμορφωθεί μέσα στη βδομάδα η οριστική συμφωνία με την τρόικα για την υπογραφή του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν τα νέα σκληρά μέτρα στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, χτες, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η «διαπραγμάτευση» μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη, αφού όπως σημείωναν τα «πάντα συνδέονταν και με την εξέλιξη του "PSI"».

Το νέο πακέτο μέτρων

Τα μέτρα, που ετοιμάζεται να επιβάλει μέσω του νέου μνημονίου η κυβέρνηση, περιλαμβάνουν:

1. Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Μεθοδεύεται μέσω τους παγώματος (επί της ουσίας κατάργηση) των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καθολική επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς - εξαθλίωσης. Ακόμα, με κατάργηση ή δραστική μείωση του 13ου και 14ου μισθού, «πάγωμα» για τέσσερα χρόνια ή ακόμα και την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), «πάγωμα» της αύξησης του 2,5%, που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον Ιούλη.

2. Επέκταση των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Μέσω της επιβολής τετραήμερης εργασίας ή της εκ περιτροπής εργασίας, που θα εξασφαλίσουν στους εργοδότες άμεση μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» από 15% μέχρι 20%.

3. Μεγαλύτερη «ευελιξία» για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με δραστικές μειώσεις στις αποζημιώσεις των απολύσεων και κατάργηση κάθε είδους «πλαφόν» στον αριθμό των μηνιαίων απολύσεων που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες, βάσει της ισχύουσας κατάπτυστης νομοθεσίας.

4. Περαιτέρω μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις: Μέσω των συγχωνεύσεων των επικουρικών ταμείων και την επιβολή μειώσεων μέχρι 25% επί των συντάξεων.

5. Νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Με παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις και νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

6. Απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 - 200.000 την επόμενη τριετία. Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων, αλλά και του καθεστώτος της «αξιολόγησης» που θα υπάρξει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

7. Δραστική περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους. Στη «λίστα» μπαίνει το σύνολο των επιδομάτων ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο να κοπούν τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ. Οι περικοπές θα επιβληθούν με τη θέσπιση νέων πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψιν και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων.

8. Δραστικές μειώσεις μισθών στο στενό δημόσιο τομέα. Με την ένταξη των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.) στο νέο μισθολόγιο. Οι μειώσεις στους μισθούς θα κυμανθούν από 10% μέχρι 50%.

9. «Λουκέτα» και νέες απολύσεις σε δημόσιους φορείς. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν χιλιάδες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου. Θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν νοσοκομεία, σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.ά.

10. «Ψαλίδι» στις υγειονομικές παροχές. Στόχος της κυβέρνησης η δραστική μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Μόνο οι περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ. Θα αφορούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα πλήξουν εκατομμύρια ασφαλισμένους.

11. Απολύσεις εργαζομένων και περαιτέρω μειώσεις μισθών σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες. Στη μαύρη λίστα κυβέρνησης και τρόικας μπαίνουν όλες οι πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, κ.ά.), καθώς και οι τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

12. Αμεσο άνοιγμα όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Στόχος είναι να δοθεί νέος ζωτικός χώρος κερδοφορίας στις πολυεθνικές, μέσω της εξόντωσης χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων.

ΕΔΥΕΘ
Eξω το ΝΑΤΟικό στρατηγείο από τη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 11 π.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28 Γενάρη στις 11 το πρωί. Θυμίζουμε ότι από 1η Γενάρη του 2012 το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης (NDC/GR), ανέλαβε τη Διοίκηση του Χερσαίου Τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ - NRF. Το συγκεκριμένο Στρατηγείο εγκαταστάθηκε το 2009 στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. Προορίζεται να «φιλοξενήσει» πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εκθέτοντας το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσει την απομάκρυνση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου από τη Θεσσαλονίκη, να μην αποθηκευτούν όπλα μαζικής καταστροφής, να δυναμώσει το μέτωπο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα: Για την επιστροφή και του τελευταίου Ελληνα στρατιωτικού απ' τις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Για το κλείσιμο και την κατάργηση όλων των ξένων βάσεων και στρατηγείων στη χώρα μας. Για την έξοδο της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

Δραστηριότητα μελών του ΠΓ της ΚΕ
  • Οι Οργανώσεις Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν αύριο Τετάρτη 25/1, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μεταμόρφωσης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968» Β' Τόμος. Την παρουσίαση θα κάνει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σε εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Παρασκευή 27 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειο» στην Ξάνθη.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνουν οι εργαζόμενοι μια γροθιά

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης - κομμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι νέες δραστικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις που θέτει η τρόικα, αποτελούν παλιές και νέες αξιώσεις των βιομηχάνων. Στη λήψη αυτών των μέτρων έχουν συμφωνήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τώρα χρησιμοποιούν τον στημένο "κοινωνικό διάλογο" για να τη δικαιολογήσουν. Η εργατική τάξη πρέπει να γίνει μια γροθιά απέναντι στα κόμματα και τους συνδικαλιστές που υπηρετούν την πλουτοκρατία και την ΕΕ. Η ταξική πάλη έχει θυσίες, η ταξική υποταγή οδηγεί στην εξαθλίωση».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org