ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ σ' όλη τη χώρα!

Μαχητικές συγκεντρώσεις χτες στα γραφεία του ΕΛΓΑ, και ακολουθούν αύριο Τετάρτη κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΔΕΗ με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ και την Παρασκευή 27/1 θα γίνουν κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα του ΟΓΑ και της ΑΤΕ, καθώς και σε γραφεία Περιφερειών

Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα η μαχόμενη αγροτιά απαίτησε να καταργηθούν τα χαράτσια και αποζημιώσεις 100%
Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα η μαχόμενη αγροτιά απαίτησε να καταργηθούν τα χαράτσια και αποζημιώσεις 100%
Με μαχητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησαν, χτες, οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, στα πλαίσια του δεκαήμερου πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης, που αποφάσισε η ΠΑΣΥ.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην χτεσινή κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι διατράνωσαν την αγωνιστική αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αύριο Τετάρτη, με συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, που γίνονται με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ και θα πάρουν μέρος μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Θα εκφραστεί η λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - καθώς και όλων των άλλων χαρατσιών (εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με πετρέλαιο κίνησης, αύξηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού και τα δημοτικά τέλη που επιβάλλουν, τώρα και τα χωριά, οι «Καλλικρατικοί» δήμοι, καθώς και στα διόδια, άδειες γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.) και θα καταγγελθεί η νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - οικιακού και αγροτικού - κατά 11% που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Την Παρασκευή 27 Γενάρη θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα του ΟΓΑ και της ΑΤΕ, καθώς και σε γραφεία Περιφερειών.

Στα γραφεία του ΟΓΑ οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες θα πάνε να διαμαρτυρηθούν για την υπέρογκη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκε από την αρχή του έτους και φτάνει στο 23%, την ώρα που η αγροτική σύνταξη παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα και οι γέροντες στα χωριά δεν έχουν χρήματα ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης.

Στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ, θα απαιτήσουν την επιστροφή των χρημάτων που η τράπεζα παρακράτησε, παράνομα, από τις αγροτικές επιδοτήσεις για λογαριασμό του ΕΛΓΑ (χαράτσι ασφαλίστρων), των συνεταιριστικών οργανώσεων (δηλώσεις ΟΣΔΕ), αλλά και για την εξόφληση αγροτικών χρεών από δάνεια (καλλιεργητικά κ.ά.).

Στις Περιφέρειες θα εκφράσουν την απόφασή τους να στήσουν, μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τείχος λαϊκής αντίστασης στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και θα δηλώσουν την ετοιμότητά τους να συγκρουστούν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που, με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014 - 2020, θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή. Ταυτόχρονα, θα προβάλουν το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, που αφορά στις βασικές διεκδικήσεις τους, καθώς και τη διέξοδο, η οποία βρίσκεται στην εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές - μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.ά. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Φλεβάρη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η ΠΑΣΥ, «μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια και εξαθλίωση τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, είναι αναγκαία η ενίσχυση του λαϊκού αγωνιστικού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας, ανέργων της πόλης και του χωριού απέναντι στο μαύρο μέτωπο της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κομμάτων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Απαιτείται αγώνας σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής, αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας».

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, μικρομεσαίοι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της περιοχής (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία) κρατώντας πανό και σημαίες της ΠΑΣΥ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, συγκεντρώθηκαν, χτες στις 11 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος, στον οποίο και έθεσαν το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων που αφορούν και στον ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα τέθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με το αίτημα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι και από τον περονόσπορο στ' αμπέλια, καθώς και με την απαίτηση να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω αυτών των ζημιών, δεν «έπιασαν» το στρεμματικό πλαφόν κιλών που έχει τεθεί ως προϋπόθεση.

Η κυβέρνηση αρνείται την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, ισχυριζόμενη - όπως έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή - ότι ζημιές από βροχές δεν υπάρχουν, ενώ για την καταστροφή στην παραγωγή από τις φυτικές αρρώστιες φταίνε ...οι ίδιοι οι αγρότες, επειδή, τάχα, δεν πήραν μέτρα προφύλαξης και καταπολέμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, διέψευσε, δημοσίως, μπροστά στην αντιπροσωπεία των αγωνιζομένων αγροτών, τον ψευδή ισχυρισμό του Κ. Σκανδαλίδη, στη Βουλή, ότι δήθεν αυτό το υποκατάστημα έστειλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές από το σκουλήκι στα βαμβάκια της Θεσσαλίας...

Στη συνέχεια οι αγρότες μετέβησαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αύριο, σε κάθε νομό της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και την Παρασκευή στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ (στη Λάρισα και στα γραφεία του ΟΓΑ.)

Επίσης, έχουν αποφασιστεί αγωνιστικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την Πέμπτη, 26 Γενάρη, στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, και τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Στο νομό Λάρισας, για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στην περιοχή τους συζητούν, σε συσκέψεις που οργανώνονται, οι αγρότες του Τυρνάβου, και των Φαρσάλων. Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στα Τρίκαλα, έγιναν ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά Μεγαλοχώρι, Φαρκαδόνα και Βαλτινό.

Διατράνωσαν την αγωνιστική τους αντίθεση

Στη Λαμία αγρότες από Βοιωτία και Φθιώτιδα έδωσαν μαχητικό «παρών» στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Στη Λαμία αγρότες από Βοιωτία και Φθιώτιδα έδωσαν μαχητικό «παρών» στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Την αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ διαδήλωσαν οι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ που έγιναν χθες έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ σε Βέροια και Κοζάνη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ Κοζάνης. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα με κεντρικό σταθμό τη μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 4 Φλεβάρη στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και την πορεία προς την Agrotica.

Στο πλευρό των αγροτών, στην κινητοποίηση στη Βέροια, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με το βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, ο οποίος στη συνέχεια περιόδευσε και συζήτησε με τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Στο μεταξύ, από το Σάββατο, οι αγρότες της Χαλκιδικής παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις ενόψει της Agrotica. Διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τη μείωση του εισοδήματός τους τουλάχιστον κατά 20%.

Τις επόμενες μέρες στη Μακεδονία και τη Θράκη, η ΠΑΣΥ προγραμματίζει:

Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια συμμετοχή στη συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ύστερα από μήνυση της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ».

Από την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια
Από την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια
Αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Καστοριά και την Κοζάνη.

Την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ., κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και στα καταστήματα των Περιφερειών του ΟΓΑ, σε Σέρρες, Λαγκαδά, Σκύδρα, Κατερίνη, Νάουσα, Μουδανιά, Κοζάνη και Καστοριά. Την ίδια μέρα, μαζί με τις λαϊκές επιτροπές θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΔΕΗ σε Σέρρες και Λαγκαδά.

Την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11 π.μ., άνοιγμα των Διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και τη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ Ορεστιάδας.

Σε Αιτωλοακαρνανία - Ηπειρο

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο προχώρησαν χθες οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας αντιδρώντας αγωνιστικά στην πολιτική των χαρατσιών και της ιδιωτικοποίησης. Στα γραφεία του ΕΛΓΑ περιόδευσε χτες και αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ μαζί με το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης και δράσης εργατών και αγροτών. Την Κυριακή το μεσημέρι στα διόδια της Τύριας στην Ηγουμενίτσα έγινε κινητοποίηση και για 2 περίπου ώρες σηκώθηκαν οι μπάρες και επιτράπηκε η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Αύριο 25/1 θα γίνουν κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αρτα στις 11 π.μ. καθώς και στην Πρέβεζα, ενώ το ίδιο θα γίνει στο Αγρίνιο μεθαύριο 26/1 στις 11 π.μ. Την Παρασκευή 27/1 θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία της ΑΤΕ στις 10 π.μ. στην Αρτα, ενώ ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει και στην Πρέβεζα.

Σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας κάλεσε την φτωχή και μεσαία αγροτιά να συμμετέχει μαζικά στον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η παραγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών υπέστη σοβαρές ζημιές από τον παγετό διεκδικώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ολική αποκατάστασή τους. Οι συνέπειες άλλωστε από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική όπως οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές (τα πορτοκάλια δίνονται 11 λεπτά το κιλό και τα μανταρίνια από 15 έως 20 λεπτά), την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών συσκευαστηρίων, βάζουν ταφόπλακα στους εναπομείναντες εσπεριδοκαλλιεργητές στην Αρτα, που όπως και τα υπόλοιπα αγροτικά νοικοκυριά βιώνουν τη ληστρική και βάρβαρη πολιτική στην πλάτη τους.

Στην Αν. Στερεά

Σε δίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ προχώρησαν χτες αγρότες από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Πήγαν στα γραφεία με πανό και μοίρασαν την ανακοίνωση της ΠΑΣΥ στους εργαζόμενους. Αύριο Τετάρτη 25/1 θα γίνουν συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΔΕΗ σε Λαμία και Λιβαδειά, ενώ την Παρασκευή 27/1 θα γίνει κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λαμία και στη Λιβαδειά συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ. Επίσης την Πέμπτη 26 Γενάρη θα γίνει συγκέντρωση της ΠΑΣΥ και Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής στην Κήρινθο της Βορειοκεντρικής Εύβοιας στις 6.30 μ.μ.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο έγιναν χτες κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα από αγρότες του νομού που προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη, στην Τρίπολη από αγροτοκτηνοτρόφους των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας, παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στον Πύργο όπου συμμετείχαν με αποφάσεις των διοικήσεών τους πολλοί αγροτικοί σύλλογοι του νομού Ηλείας, καθώς και στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Καλαμάτα. Σε όλες τις κινητοποιήσεις μοιράστηκαν ανακοινώσεις της ΠΑΣΥ και δόθηκαν ψηφίσματα. Αύριο Τετάρτη 25/1 θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στην Πάτρα (9 π.μ.) στον Πύργο (12μ.), στην Καλαμάτα (10 π.μ.) σε Τρίπολη και Αστρος Κυνουρίας (11 π.μ.) και στο Αργοστόλι (10 π.μ.). Την Παρασκευή 27 Γενάρη, η ΠΑΣΥ Αρκαδίας πραγματοποιεί κινητοποίηση στα διόδια στη Νεστάνη 4-7 μ.μ.

Στην Κρήτη

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Χανιά και Ηράκλειο μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Συγκεκριμένα στα Χανιά αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την Εφορία με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το κεντρικό κτίριο στα Χανιά. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν την είσοδο με τα πανό των συλλόγων που συμμετείχαν και της ΠΑΣΥ παραμένοντας στο χώρο ως και τις 1.30 μ.μ. Ιδιαίτερα δυναμική και μαχητική ήταν η συμμετοχή νέων σε ηλικία κτηνοτρόφων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι αγροτικοί σύλλογοι Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Μήθυμνας, Αρμένων και Γαβαλοχωρίου καθώς και ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ν. Χανίων. Στο Ηράκλειο αγρότες απάντησαν στα νέα βάρβαρα μέτρα και χαράτσια με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αύριο Τετάρτη 25/1 στα Χανιά θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ στις 11 π.μ. και την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ. έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην Τζανακάκη και από κει με πορεία στην αντιπεριφέρεια Χανίων (πρώην Νομαρχία). Αντίστοιχα στο Ηράκλειο την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 10.30 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο η ΠΑΣΥ προχωράει αύριο Τετάρτη 25 Γενάρη σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Μυτιλήνης και στην Περιφέρεια. Την Παρασκευή 27 Γενάρη και ώρα 11.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στη Λάρσο.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους, περιλαμβάνονται:

-- Να μην πληρώσουν οι αγρότες τα χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά.).

-- Απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.

-- Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

-- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

-- Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

-- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μαζικές προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών κ.ά. στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

-- Μείωση των σημερινών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για μικρομεσαίους αγρότες.

-- Διατήρηση του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

-- Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

-- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

-- Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ζωοτροφές, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.

-- Κρατικός επιστημονικός φορέας με μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών, για δωρεάν στήριξη σε όλους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.

-- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org