ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αποφασιστικά και σήμερα στους δρόμους

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, το αγωνιστικό ραντεβού για την Αθήνα. Την ίδια ώρα στο Πολυτεχνείο η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Συλλαλητήρια σε πολλές ακόμα πόλεις

Χαρακτήρα αποφασιστικής κλιμάκωσης στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο - πλαίσιο, δίνουν φοιτητές και σπουδαστές που σήμερα κατεβαίνουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς σε νέα συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες εκφράστηκε μεγάλη αποφασιστικότητα από τους φοιτητές και τους σπουδαστές για τη συνέχεια του αγώνα και είναι χαρακτηριστικό ότι 40 από τους 44 συλλόγους της Αθήνας έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις. Συνολικά, από την περασμένη βδομάδα, περισσότεροι από 150 φοιτητικοί και 40 σπουδαστικοί σύλλογοι (περίπου 350 τμήματα), σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισαν καταλήψεις των σχολών τους και οι αγωνιστικές αποφάσεις ανανεώθηκαν και γι' αυτή τη βδομάδα.

Μέσα από τις συζητήσεις στις γενικές τους συνελεύσεις και τις αποφάσεις τους, φοιτητές και σπουδαστές καλούν σε πανελλαδικό ξεσηκωμό, τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και εντοπίζουν την ανάγκη να πάρει ο αγώνας τους χαρακτηριστικά ευρύτερης παλλαϊκής συσπείρωσης. Ετσι, με εξορμήσεις πλατιάς ενημέρωσης του λαού και πολύμορφες κινητοποιήσεις βγάζουν τα αιτήματά τους έξω από τους τέσσερις τοίχους των σχολών τους και καλούν όλο το λαό στις επάλξεις για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και της νεολαίας και όχι του κεφαλαίου.

Μετά το σημερινό συλλαλητήριο, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε συναντήσεις συντονισμού.

Οι εκπαιδευτικοί

Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) συμμετέχει στα σημερινά συλλαλητήρια, με 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο). Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν για το πρόγραμμα κινητοποιήσεων του κλάδου, που συνεχίζει με 3ήμερη πανελλαδική απεργία στις 31/1 - 2/2 και απεργία διαρκείας από τις 5 Φλεβάρη, αν δε σταματήσει η διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16 ή επανέλθει το προσχέδιο για το νέο νόμο - πλαίσιο. Η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να πάρουν αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Στα σημερινά συλλαλητήρια συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητές. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο έχει κηρύξει για σήμερα η ΟΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας για τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις δύο πρώτες ώρες του απογευματινού.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το σημερινό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το χώρο του Πολυτεχνείου. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνει το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων.

Φοιτητές και σπουδαστές από τις σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης διαδηλώνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ενώ συλλαλητήρια οργανώνονται στην Κοζάνη, στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ, στη Φλώρινα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία και στις Σέρρες, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Το αγωνιστικό ραντεβού στα Γιάννενα είναι στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία.

Οι φοιτητές από ολόκληρη την Κρήτη θα πραγματοποιήσουν Παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας και από κει θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο είναι στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία (προσυγκεντρώσεις των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο και των σπουδαστών στο ΤΕΙ). Στο Βόλο, οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 11.30 π.μ. στο «Θόλο» του Πανεπιστημίου και θα κάνουν πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας. Στην Καρδίτσα, σπουδαστές και μαθητές θα διαδηλώσουν μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Πολύμορφο αγωνιστικό κάλεσμα

Από τη χτεσινή παρέμβαση στον Ηλεκτρικό
Από τη χτεσινή παρέμβαση στον Ηλεκτρικό
Κατέλαβαν συμβολικά ένα βαγόνι του ΗΣΑΠ στο σταθμό Αττικής και το στόλισαν με τα συνθήματά τους καλώντας τον κόσμο να παλέψει μαζί τους για την Παιδεία των αναγκών τους... Φοιτητές από συλλόγους της Αθήνας έκαναν αίσθηση χτες το απόγευμα με την πρωτότυπη διαμαρτυρία τους και κέρδισαν την επιδοκιμασία των επιβατών όταν έκαναν γνωστό το λόγο της κινητοποίησής τους: Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

«Αντίσταση, αγώνας, ανυπακοή, το άρθρο 16 να μην καταργηθεί», «Κάτω τα χέρια από το άσυλο» φώναζαν οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού του δρόμου στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου κι Εθνικής Αμύνης, που πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη, καλώντας το λαό της πόλης στο σημερινό συλλαλητήριο. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Χημικού κι οι τρεις σύλλογοι της Φιλοσοφικής. Οι σύλλογοι της Φιλοσοφικής, επίσης, διοργάνωσαν το απόγευμα, εκδήλωση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με τη συμμετοχή φοιτητών, εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών.

Συγκέντρωση και κατάληψη στα γραφεία της Νομαρχίας Χανίων, πραγματοποίησαν αντίστοιχα χτες το μεσημέρι (από τις 12 μέχρι τις 2 περίπου) οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χανίων μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Η «αξιολόγηση» των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο στο έργο των πανεπιστημίων;

Η αξιολόγηση έχει καθαρά ταξικό περιεχόμενο. Είναι μεγάλο ψέμα ότι οποιοσδήποτε νόμος στο υπάρχον σύστημα μπορεί να θεσμοθετηθεί για τον κοινωνικό έλεγχο, να δίνει δηλαδή στο λαό τη δυνατότητα να ελέγχει τους κρατικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς. Για να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος πρέπει να υπάρχει κοινωνικός σχεδιασμός. Οταν ο σχεδιασμός της οικονομίας στοχεύει στη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου, τι θα έρθει να ελέγξει ο λαός. Αν κερδίζουν τα μονοπώλια;

Οταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για κοινωνική λογοδοσία, εννοούν λογοδοσία σε εκείνους που ονομάζουν «κοινωνικούς εταίρους»: τις τράπεζες, τις πολυεθνικές, τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ. Με άλλα λόγια, εκείνο που επιδιώκουν είναι η λογοδοσία προς τις επιχειρήσεις και τους εκπροσώπους τους.

Αλλωστε, θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι τώρα «ξύπνησε» το αστικό κράτος και θέλει να ελέγξει τα πανεπιστήμια. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου των πανεπιστημίων; Τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν περίπου «αναρχοαυτόνομα»; Οχι, βέβαια! Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο έχει και σήμερα μηχανισμούς που του επιτρέπουν να γνωρίζει το έργο που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και παρεμβαίνει σε αυτό.

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Χρειάζεται για να ελέγχονται τα ιδρύματα από τη στιγμή που αποτελούν κομμάτι της «ελεύθερης αγοράς». Για να ελέγχεται ο βαθμός και ο ρυθμός προσαρμογής των ιδρυμάτων στο μοντέλο λειτουργίας που ετοιμάζεται με βάση τις κατευθύνσεις της Μπολόνια: ανταγωνιστικότητα, λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι η «αξιολόγηση» συνδέεται ευθέως με τη χρηματοδότηση που θα λαμβάνει το ίδρυμα. Αν ένα ίδρυμα δεν προσαρμόζεται στις αναδιαρθρώσεις «τιμωρείται» με μικρότερη χρηματοδότηση και καταδικάζεται να κλείσει. Η επιβίωσή του εξαρτάται από την προσαρμογή του.

Η αξιολόγηση έρχεται να ελέγξει την προσαρμογή των ιδρυμάτων, να τα κατατάξει ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστικά είναι. Και τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας είναι εκείνα που το κεφάλαιο θέτει με βάση τις ανάγκες του: ποιοι κλάδοι θα αναπτυχθούν και τι είδους επιστήμονες και «επιστήμονες» χρειάζονται οι επιχειρήσεις.

Οτι η αξιολόγηση συνδέεται ευθέως με τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου είναι ξεκάθαρο. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που λέει σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα (14/1/2007) ο Π. Παναγιωτόπουλος, γενικός εισηγητής της κυβέρνησης στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος:

«Με το νέο νόμο - πλαίσιο (...) πρέπει να καθιερώνονται, μεταξύ των άλλων:

1.Η πλήρης αξιολόγηση όλων μέσα στα ΑΕΙ, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές

2. Η σύνδεση της αύξησης της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ (...) με την πρόοδο του κάθε πανεπιστημίου στην κλίμακα της αξιολόγησης και των επιδόσεών του...».


Λυτοί και δεμένοι ενάντια στις κινητοποιήσεις

Τραμπούκικη επίθεση από τη ΔΑΠ στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας. Παρέμβαση πρυτάνεων για σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με πρυτάνεις

Σε τραμπουκισμούς επιδόθηκαν, για άλλη μια φορά, χτες, μέλη της ΔΑΠ, επιδιώκοντας - μάταια! - να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρά την προχτεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικού, που όριζε ότι το Τμήμα θα είναι υπό κατάληψη, μια ομάδα στελεχών της ΔΑΠ επιχείρησαν χτες ανεπιτυχώς να σπάσουν την κατάληψη, επιτιθέμενοι μάλιστα σε φοιτητές - μέλη της ΚΝΕ που περιφρουρούσαν την απόφαση του συλλόγου τους.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 2 το μεσημέρι, στο «Γρυπάρειο» (κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Σοφοκλέους), όπου ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί ένα μάθημα της εξεταστικής του Τμήματος. Σεβόμενοι την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, φοιτητές δεν προσήλθαν μαζικά να δώσουν το μάθημα, ωστόσο εμφανίστηκαν τα μέλη της ΔΑΠ που επιτέθηκαν άγρια στους φοιτητές που περιφρουρούσαν την κατάληψη, με αποτέλεσμα δυο από τους φοιτητές - μέλη της ΚΝΕ να μεταφερθούν στο νοσοκομείο (απ' όπου βγήκαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες). Η τραμπούκικη επίθεση ήταν στημένη έτσι ώστε να παίξει πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία...

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Νομικής Σχολής της ΚΝΕ τονίζει: «Αυτή η τακτική θα βρει αντιμέτωπους τους χιλιάδες φοιτητές κι όλο το λαό. Καλούμε όλους τους φοιτητές να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις. Να καταδικάσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας, αλλά και συνολικά την πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη δουλιά. Να παλέψουν για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου».

Συνάντηση Σανιδά με πρυτάνεις

Με τις πρυτανικές αρχές (πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συναντήθηκε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δήλωσε ότι «θέμα άρσης του ασύλου δεν ετέθη και ούτε τίθεται ούτε από την πλευρά μου ούτε από τις πρυτανικές αρχές». Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι οι φοιτητές, και κυρίως του Πολυτεχνείου, δείχνουν ωριμότητα και θέλουν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου με τα επεισόδια στους πανεπιστημιακούς χώρους. Ο Γ. Σανιδάς πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές διαφάνηκε πως οι φοιτητικές παρατάξεις βοηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση και πως το ίδιο θα πράξουν και στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) συλλαλητήριο. Τέλος, κατά τη συνάντηση τέθηκε και ένας προβληματισμός, αν πρέπει να κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, θέμα το οποίο θα εξετασθεί και περαιτέρω.

Και πρυτάνεις σε ρόλο πυροσβέστη

Ρόλο «πυροσβέστη» των κινητοποιήσεων, στο πλευρό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβαν οι πρυτάνεις τεσσάρων πανεπιστημίων της χώρας. Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών, με χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εν μέσω κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων φοιτητών και πανεπιστημιακών και μπροστά στο νέο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ζητούν να ανοίξουν οι σχολές, να γίνει η εξεταστική, να δοθεί παράταση στις αλλαγές στην Παιδεία μέχρι τον Ιούνη, να γίνει διάλογος και τελικά να ...αποφασίσει η Βουλή «πάντα με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν»!

Σε απάντηση των δηλώσεων των πρυτάνεων, φοιτητές του Πολυτεχνείου, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισαν ότι «συνεχίζουμε τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις».

Συνέντευξη Τύπου μαθητών - γονέων

Σήμερα, στις 4 το απόγευμα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας θα πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Την Κυριακή 28 Γενάρη το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ