ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Παζάρια για κυβέρνηση και καθεστώς Κοσσυφοπεδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας φιλοδυτικής σερβικής κυβέρνησης άρχισαν ήδη. Ο Μποτζίζερ Ντέλιτς, στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος» που προαλείφεται από τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς για τη θέση του πρωθυπουργού, έσπευσε και χτες να ανακοινώνει τα σχέδιά του για συμμαχίες με «αδελφά» κόμματα. Ανάμεσα σ' αυτά προσδιόρισε και το Συνασπισμό Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο που, σύμφωνα με το 99% καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, φέρεται να βγάζει για πρώτη φορά βουλευτή. Απέκλεισε για μία ακόμη φορά ριζοσπάστες και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

Το ίδιο 24ωρο, καλά πληροφορημένες πολιτικές και διπλωματικές πηγές, που επικαλέστηκε το «Ρόιτερς», μετέδωσαν ότι το βασικό στίγμα των προτάσεων που θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το νέο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, Μάρτι Αχτισαάρι, θα είναι «ανεξαρτησία υπό ευρωενωσιακή επιτήρηση με ισχυρά χαρακτηριστικά προτεκτοράτου όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Φέρεται ακόμη ότι θα συνιστάται η ένταξη της επαρχίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς εντούτοις να αλλάξουν «δήθεν» τα υπάρχοντα σύνορα και χωρίς το Κοσσυφοπέδιο να έχει δικαίωμα συνένωσής του με εδάφη γειτονικών χωρών...

Το βέβαιο είναι πως ο Αχτισαάρι θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς στις 2 Φλεβάρη, οπότε θα μεταβεί σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Μετά προβλέπεται να ακολουθήσουν και να ολοκληρωθούν «διαπραγματεύσεις» άνευ ουσίας εντός του Φλεβάρη και να υποβληθούν οι προτάσεις για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στο Μάρτη.


ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΧΡΑΝΤ ΝΤΙΝΚ
Δάκρυα, αληθινά και κροκοδείλια

Σε μεγάλη διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου

Associated Press

Σε μεγάλη διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες για την κηδεία του αρμενικής καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί» για εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία λόγω του συνεπούς αγώνα του να αναδείξει θέματα όπως η αρμενική γενοκτονία του 1915, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, κ.ά.

Η τελετή επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί και ως άσκηση διπλωματικής προσέγγισης Τουρκίας-Αρμενίας - στην κηδεία παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, και ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντουλκαντίρ Ακσού, αλλά και ο Αρμένιος Πατριάρχης Μεσρόμπ ΙΙ -, αλλά και επίδειξης, από μέρους μιας μερίδας της άρχουσας τάξης που θέλει να προβάλει πιο «διαλλακτικό» και «ευρωπαϊκό» πρόσωπο, μιας θλίψης αντάξιας αφρικανικού κροκοδείλου.

Ο Χραντ («ζωντανή φλόγα» στα αρμένικα) Ντινκ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Agos», δε χαριζόταν πάντως ούτε στις δουλικές προς την ΕΕ προσεγγίσεις: Είχε χαρακτηρίσει τη γαλλική απόφαση ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας «ηλιθιότητα».

Φυσικά οι θέσεις αριστερών κομμάτων, που κάνουν λόγο για ένα φόνο με διάφανες σκοπιμότητες - στην αγαστή συνεργασία ιμπεριαλισμού-υπερεθνικισμού αναφέρθηκε το ΚΚ Τουρκίας - ουδόλως επηρέασαν όσους είδαν την κηδεία του Ντινκ ως ευκαιρία για φωτογράφιση μπροστά σ' ένα πλήθος που φώναζε «είμαστε όλοι Αρμένιοι». Η εικόνα της ομόθυμης καταδίκης της δολοφονίας άλλωστε δεν είναι απόλυτα σωστή: Η αστυνομία είχε αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες άνδρες για να αποφευχθούν επεισόδια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η έρευνα των αστυνομικών αρχών για τη δολοφονία επικεντρώνεται πλέον στο ποιος «βοήθησε» τον Ογκίν Σαμάστ, το νεαρό φερόμενο ως εκτελεστή, και ερευνώνται οι κραυγαλέες ομοιότητες με τη δολοφονία καθολικού ιερέα το 2006, επίσης από έναν 17χρονο. Ο Σαμάστ «ομολόγησε» ότι τη δολοφονία τού ζήτησε να κάνει ο Γιασίν Χαγιάλ, ένας υπερεθνικιστής, που εξέτισε ποινή κάθειρξης 11 μηνών για τη βομβιστική επίθεση εναντίον ταχυφαγείου αμερικανικών συμφερόντων το 2004. Ο Χαγιάλ του ζήτησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», να «σώσει την τιμή της Τουρκίας»...

  • Τον τερματισμό της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, που διαρκούσε 7 χρόνια, με 122 νεκρούς και 600 και πλέον με ανήκεστες βλάβες στην υγεία τους, αποφάσισαν χτες οργανώσεις των ίδιων των κρατουμένων καθώς και οργανώσεις υποστήριξής τους, μετά την υπαναχώρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δέχτηκε τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την παραχώρηση του δικαιώματος να συναντώνται οι κρατούμενοι σε ομάδες των 10 ανθρώπων για 10 ώρες τη βδομάδα, με ειδική εγκύκλιο. Οι οργανώσεις των κρατουμένων αλλά και οι ομάδες υποστήριξής τους προειδοποίησαν πάντως ότι εάν η εγκύκλιος δεν εφαρμοστεί, ο αγώνας θα ξαναρχίσει.

ΓΟΥΙΝΕΑ
Σκληρή κρατική βία ενάντια στην απεργία

ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Η βία της κυβέρνησης του δικτάτορα της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Λανσάνα Κόντε, μέτρησε χτες μέσα στους δεκάδες τραυματίες των πυρών και των κλομπ των «δυνάμεων ασφαλείας» τους προέδρους των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων της χώρας.

Ο Ραμπιάτου Σέραχ Ντιάλο και ο Ιμπραχίμα Φοφάνα συνελήφθησαν και ξυλοδάρθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και αφέθηκαν τα ξημερώματα πληγωμένοι και «ελεύθεροι»... Μόνον μέσα στο τελευταίο τριήμερο - και όχι από την έναρξη της απεργίας στις 10 Γενάρη - οι σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας σκότωσαν 22 διαδηλωτές απεργούς και πλήγωσαν πάνω από 120 άλλους. Αρκετά από τα πτώματα των διαδηλωτών βρίσκονταν καταμεσής δρόμων της πρωτεύουσας Κόνακρι και άλλων πόλεων που δονούνται από τη γενική απεργία κατά της φτώχειας, της ανέχειας, της κυβερνητικής διαφθοράς και της ληστρικής εκμετάλλευσης του βωξίτη και άλλου ορυκτού πλούτου της Γουινέας από τις ξένες πολυεθνικές εταιρείες.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προκλητική ανάμειξη στα εσωτερικά της Λευκορωσίας

Με ανατρεπτικούς στόχους συσχετίζει η «Γιούνγκε Βελτ» (23 Γενάρη) την επίσκεψη στο Μινσκ του Ρόναλντ Προφάλα, γενικού γραμματέα του κυβερνητικού κόμματος CDU, και της Μαρί Λουίζε Μπεκ, βουλευτίνας στο Μπούντεσταγκ του κόμματος των Πρασίνων, που έφτασαν στη λευκορωσική πρωτεύουσα την Τρίτη.

Πρωτοσέλιδα και σαν κύρια είδηση με τον υπότιτλο «το Βερολίνο θέλει να συμμετάσχει αρχηγικά στην αλλαγή του καθεστώτος» η εφημερίδα πληροφορεί ότι οι δύο πολιτικοί θέλουν να διαβεβαιώσουν τη λευκορωσική αντιπολίτευση για την υποστήριξη που δίνουν «στον ειρηνικό αγώνα τους για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο χριστιανοδημοκράτης Προφάλα θα συναντηθεί, ήδη για τέταρτη φορά, με τον «ηγέτη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Αλεξάντρ Μιλίνκιεβιτς». Πέρα απ' αυτό «προβλέπονται συνομιλίες με αντιπροσώπους "δημοκρατικών κομμάτων" και με διανοούμενους. Ο ΓΓ της CDU ζήτησε από την κυβέρνηση του Μινσκ αποκατάσταση της ελευθερίας της πολιτικής γνώμης και απαρεμπόδιστη εργασία στα Μέσα Ενημέρωσης. Ολοι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι».

Η αριστερή καθημερινή εφημερίδα σχολιάζει τα γεγονότα ως εξής: «Η προκλητική εμφάνιση του μαυρο-πράσινου ζεύγους στην πολιτική σκηνή του Μινσκ, που αποτελεί πράξη ανοιχτής ανάμειξης, γίνεται σε μια στιγμή που η Λευκορωσία βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση εξωτερικής πολιτικής... Οι αυξήσεις των τιμών στις παροχές γκαζιού και πετρελαίου στη Λευκορωσία από τη ρωσική πλευρά θέτουν υπό ριζική αμφισβήτηση τις βάσεις της πολιτικής και οικονομικής διαδικασίας ολοκλήρωσης, για την οποία έχουν αναλάβει υποχρέωση τα δύο κράτη... Οι ΗΠΑ και η ΕΕ βλέπουν στον εξαπολυθέντα από τη Μόσχα οικονομικό πόλεμο ενάντια στον ως τώρα σύμμαχό της ευνοϊκή ευκαιρία να οξύνουν την πολιτική τους που αποσκοπεί στην αλλαγή του καθεστώτος στο Μινσκ. Δεδομένου ότι όλες οι προσπάθειες, να σκηνοθετεί μαζική εξέγερση κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο, απέτυχαν ως τώρα, το δυτικό καρτέλ εξουσίας στηρίζεται ολοφάνερα σε "αλλαγή φρονήματος" μέσα στη λευκορωσική ελίτ, που ελπίζει να κερδίσει τα προσανατολισμένα τμήματά της στην "περισσότερη οικονομία της αγοράς" και τη σύνδεση με την ΕΕ. Το Βερολίνο, σ' αυτή την ανατρεπτική πολιτική καταλαμβάνει ρόλο - κλειδί. Ενας πρώην διευθυντής της γερμανικής εξωτερικής υπηρεσίας κατασκοπίας υπηρετούσε πολλά χρόνια σαν αντιπρόσωπος της ΟΑΣΕ στο Βερολίνο και χρησιμοποιούσε τη θέση του για συντονισμό διάφορων ρευμάτων αντιπολίτευσης. Το κρατικά χρηματοδοτούμενο ραδιοφωνικό ίδρυμα "Ντόιτσε Βέλε" συμμετέχει πρωτοποριακά στον πόλεμο του αιθέρα κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο. Η γερμανική εξωτερική πολιτική προσπαθεί να πάρει και άμεση επιρροή στις πολιτικές συνθήκες στη Λευκορωσία. Σαν κατάλληλο εργαλείο γι' αυτό της φαίνονται τα φόρουμ στο Μινσκ με πρωτοκλασάτους αντιπροσώπους και από τα δύο μέρη. Στο φόρουμ του Μινσκ το Νοέμβρη του 2006 οι Γερμανοί παρουσίασαν προτάσεις - λύσεις του προβλήματος της εξουσίας υπό τη μορφή "στρογγυλών τραπεζιών", οι οποίες από επίσημη λευκορωσική πλευρά απορρίφθηκαν, η αποτελεσματικότητά τους όμως σε "δυνάμεις έτοιμες για συνεργασία" δεν έλειψε. Η μαυροπράσινη αντιπροσωπεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έφθασε σήμερα (σ.σ. χτες) στο Μινσκ αρέσκεται να δρα λιγότερο διπλωματικά. Ο Προφάλα και η Μπεκ θέτουν το ζήτημα της εξουσίας ευθύς αμέσως εντελώς άμεσα».


Θ. Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ