ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Οχι» στον φιλοαμερικανό Σινιόρα

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη γενική απεργία

Πύρινα οδοφράγματα από τους διαδηλωτές στους κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού

Associated Press

Πύρινα οδοφράγματα από τους διαδηλωτές στους κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μόνον οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι τραπεζίτες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα, να αγνοήσουν τη μεγάλη γενική απεργία που διοργάνωσαν -και χτες- κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρέλυσε από τα πλήθη των απεργών, τα πύρινα οδοφράγματα και τις συγκεντρώσεις χιλιάδων, που αντιτίθενται στην παραμονή της φιλοδυτικής κυβέρνησης Σινιόρα στην εξουσία και κινητοποιούνται ποικιλοτρόπως από τις αρχές Δεκέμβρη.

«Μόνον η Αμερική και η Βρετανία θέλουν τον Σινιόρα στη θέση του...» δήλωναν διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σε ανταποκριτές του ΒΒC. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υποστηριχτών αντιπολίτευσης και κυβέρνησης δεν έλειψαν. Τα οξυμένα πνεύματα σε Βηρυτό και σε αρκετές άλλες πόλεις του Βόρειου και Κεντρικού Λιβάνου εξελίχτηκαν σε πετροπόλεμο, ακόμη και ανταλλαγές πυρών. Ως νωρίς χτες το βράδυ, στη διάρκεια τέτοιων αντιπαραθέσεων, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 3 άτομα και κάπου 40 με 100 άλλα είχαν τραυματιστεί...

Ωρες πριν την απεργία, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» σεΐχης Σαγέντ Χασάν Νασράλα σημείωνε: «Δε θα σηκώσουμε χέρι σε κανέναν. Ακόμη και εάν σκοτωθούν 1.000 από μας δε θα χρησιμοποιήσουμε όπλα εναντίον τους»...

Αντίθετα, υπουργοί της κυβέρνησης του Σινιόρα χαρακτήριζαν την απεργία «απόπειρα εξέγερσης και βίαιο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης». Αυτό «κατά σύμπτωση» ισχυρίστηκε χτες και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς... Οσο για τον Λιβανέζο πρωθυπουργό; Σε βραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Βουλής με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης λέγοντας: «Θα παραμείνουμε μαζί κατά του εκφοβισμού και της εξέγερσης για χάρη του Λιβάνου»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το μακελειό καλά κρατεί

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΓΕΝΕΥΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια μέρα μετά τη «ματωμένη Δευτέρα» με 158 Ιρακινούς και έναν Αμερικανό στρατιώτη νεκρό, η σφαγή συνεχιζόταν χτες στην υπό κατοχή χώρα. Ο απολογισμός έως το βράδυ της Τρίτης έκανε λόγο για 58 νεκρούς Ιρακινούς και 42 τραυματίες, αλλά και την επιβεβαίωση των θανάτων άλλων 5 Αμερικανών την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Βαγδάτη και την επαρχία Ανμπαρ. Ο απολογισμός, παρά την απουσία «θεαματικών» ενεργειών, είναι βαρύτατος για τον πληθυσμό. Και οι δυνάμεις κατοχής, πάντως, μετρούν απώλειες, και όχι μόνο οι αμερικανικές. Στη Βασόρα, δύο Βρετανοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες Κατιούσα, ενώ πέντε Βρετανοί τραυματίστηκαν σε ένα συμβάν που επισήμως χαρακτηρίστηκε «αυτοκινητικό ατύχημα». Ο κατάλογος των συμβάντων περιλάμβανε μάχες, βομβιστικές επιθέσεις, με οχήματα, σε ανοιχτούς χώρους, με στόχο αυτοκινητοπομπές κ.ά. Μια επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους Μοσούλη. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με χτεσινή καταμέτρηση του Ασοσιέιτεντ Πρες βάσει επίσημων στοιχείων, έφθανε τους 3.063 νεκρούς.

Στον πόλεμο στο Ιράκ επίσης καταγράφονται και άλλες εξελίξεις: Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 600 μαχητές «πιστούς στον σιίτη πνευματικό ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ». Επίσης, χτες τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι απήχθησαν από διαμέρισμα στη Βαγδάτη από άνδρες με στολές της Ιρακινής αστυνομίας, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR) για τους Πρόσφυγες, που κατήγγειλε ότι οι Παλαιστίνιοι γίνονται όλο και πιο συχνά «στόχοι φόνων, απαγωγών, παρενοχλήσεων και κακομεταχείρισης».

Το δράμα των προσφύγων

Στο Μεξικό, συνελήφθησαν 11 Ιρακινοί πρόσφυγες που επιχειρούσαν να φθάσουν στις ΗΠΑ με πλαστά διαβατήρια. Η είδηση χρωματίστηκε με ανησυχίες για την «εθνική ασφάλεια» της χώρας. Ωστόσο, το δράμα των προσφύγων στο Ιράκ είναι χωρίς προηγούμενο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, σύμφωνα με την UNCHR: 2 εκατ. Ιρακινοί έχουν καταφύγει σε χώρες όπως η Συρία (1 εκατ.), η Ιορδανία (700.000), η Αίγυπτος (80.000) και ο Λίβανος (40.000). Οι χώρες της περιοχής «τους κλείνουν τις πόρτες τους» η μία μετά την άλλη. Εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 1,7 εκατ. πολίτες. Συνολικά πρόσφυγες είναι το 12% του πληθυσμού!

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση σε ΝΑΤΟική βάση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχτηκε έξω από βάση της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη νότια επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 10 εργαζόμενους στη βάση και τραυματίζοντας άλλους 14, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς. Λόγω χειμώνα, οι επιχειρήσεις στα πεδία των μαχών έχουν περιοριστεί, όμως οι βομβιστικές επιθέσεις αντίθετα αυξάνονται στο κατεχόμενο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, η Βρετανική Ιατρική Ενωση πρότεινε την αξιοποίηση του οπίου που παράγει το Αφγανιστάν -- και διακινείται λαθραία ως όπιο και ως ηρωίνη -- για ιατρικούς σκοπούς. Η πρόταση είναι ταυτόσημη με αυτή που διακινούν αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης, για να σωθούν τα προσχήματα, μετά την κραυγαλέα αποτυχία της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, μίνι - κρίση προκάλεσε ο διασυνοριακός βομβαρδισμός, από αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, που σκότωσε έναν Πακιστανό στρατιώτη και τραυμάτισε άλλους δύο. Το Νέα Κίνα και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσαν ότι κλήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Πακιστάν.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Περσικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Μέση Ανατολή δεν είναι μια περιοχή που ελέγχει το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς «ξεκαθαρίζοντας συνάμα» ότι η Ουάσιγκτον θα προασπίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, «σε περίπτωση που το Ιράν επιλέξει τη σύγκρουση». Οι δηλώσεις Μπερνς αφορούν την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο («Αβραάμ Λίνκολν») στον Περσικό Κόλπο (θα φτάσει στα τέλη Φλεβάρη).

Παράλληλα, χτες οι ΗΠΑ κατέθεσαν ψήφισμα στον ΟΗΕ, στο οποίο καταδικάζονται οι αρνητές του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση 39 χωρών, μεταξύ αυτών τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα. Οι Αμερικανοί ευελπιστούν ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή, «Ημέρα Μνήμης σε παγκόσμιο επίπεδο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Επιχείρηση απομάκρυνσης του πληθυσμού

ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Χαρακτηριστική της περαιτέρω συρρίκνωσης των παλαιστινιακών εδαφών απ' το ισραηλινό κράτος ήταν η τελευταία έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μπιμκόμ». «Πάνω από 250.000 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης που ζουν σε 21 συνοικισμούς, αποκομμένοι απ' τις κοινότητές τους, τις δουλιές και τα σχολειά παρακείμενων πόλεων, θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν μόλις το Ισραήλ ολοκληρώσει το τείχος».

Οι αρχιτέκτονες του τείχους θέλουν μία σιωπηλή απομάκρυνση του παλαιστινιακού πληθυσμού, προειδοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ωστόσο, στο Τελ Αβίβ η έκθεση της «Μπιμκόμ» περνούσε σκοπίμως απαρατήρητη, μπροστά στην πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα, Μένι Μαζούζ, να παραπέμψει τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Μόσε Κάτσαβ, σε δίκη με τις κατηγορίες του βιασμού και της κατάχρησης εξουσίας...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο πλευρό του λαού του Λιβάνου

Μήνυμα στον αγωνιζόμενο λαό του Λιβάνου απέστειλε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στο οποίο σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Ο λιβανέζικος λαός βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μετά τον πόλεμο των Αμερικάνων και Ισραηλινών. Πρέπει να ξαναχτίσει τα σπίτια του, τα σχολεία και νοσοκομεία του. Πρέπει να ξεπεράσει και να επουλώσει τις πληγές του και γι' αυτό δε χρειάζονται εξωτερικές δυνάμεις που θα του επιβάλουν τι πρέπει να κάνει. Ο πλούτος που παράγεται σε όλο τον κόσμο ανήκει στους εργάτες που τον παράγουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το λιβανέζικο λαό. Εχει το δικαίωμα να παλέψει και να αγωνιστεί για τα συμφέροντά του και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του».

Η ΠΣΟ, προστίθεται στο μήνυμα, «θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιστών, των προοδευτικών ανθρώπων και των συνδικάτων που υπερασπίζουν τα εργατικά δικαιώματα. Μαζί με όλες τις δυνάμεις του κόσμου που είναι ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μαζί με τα συνδικάτα που είναι ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τους πολέμους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ