ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Προεκλογικές «σαπουνόφουσκες»

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα διαρρεόμενα σενάρια από τον Γ. Παπανδρέου περί κατάργησης των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με τη διαρροή σεναρίων, για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τις εξετάσεις για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση για την κατάσταση στην Παιδεία, την οποία η λαϊκή οικογένεια πληρώνει όλο και περισσότερο και τη βλέπει να γίνεται όλο και φτωχότερη.

Πρόκειται για «πομφόλυγες, σαπουνόφουσκες», για κάτι που «το πετάνε στις εκλογές έτσι κι ό,τι πιάσει», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χτες στη ΝΕΤ και στον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη. «Μιλάνε μόνο για κατάργηση των εξετάσεων. Οχι ενταγμένο στη συνολική τους αντίληψη για την Παιδεία. Είναι ψέμα σαν εξαγγελία», είπε η Αλ. Παπαρήγα και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Εμείς συζητάμε αυτό το ζήτημα ενταγμένο σ' ένα σχέδιο όπου θα υπάρχει υποχρεωτική εκπαίδευση 12χρονη και ενιαία, δημόσιο σύστημα μεταλυκειακών σπουδών για τα παιδιά που θέλουν να έχουν μια επαγγελματική ειδίκευση. Χωρίς συνύπαρξη με την ιδιωτική Παιδεία, ή τα ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια. Η πρόταση μόνο για κατάργηση των εξετάσεων συνδέεται με ιδιωτικά πανεπιστήμια, πολλών ταχυτήτων, με πανεπιστήμια που θα φτιάχνουν διάφοροι και κρύβει το πρόβλημα ότι θα υπάρχουν παιδιά που θα εγκαταλείπουν τα θρανία πριν τελειώσουν το Λύκειο. Οταν οι ταξικοί φραγμοί θα γίνουν μεγάλοι, τα παιδιά που θα βγαίνουν από το Λύκειο θα είναι λιγότερα από τις θέσεις στα Πανεπιστήμια. Το ζήτημα, βεβαίως, μπορεί να συζητηθεί αλλά όχι σαν μια σαπουνόφουσκα και υποκατάστατο της ιδιωτικοποίησης», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα ζητήματα της υποδομής των ιδρυμάτων στο προσκήνιο

Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια για κατάργηση των εξετάσεων και πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία φέρεται να επεξεργάζεται ο Γ. Παπανδρέου κάνουν λόγο για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής. Ειδικότερα, μιλούν για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και αντικατάστασή τους από διαφορετικό σύστημα επιλογής, το οποίο θα συνίσταται είτε σε θέσπιση προκαταρκτικού έτους ή εξαμήνου στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνυπολογισμό της βαθμολογίας του απολυτηρίου ή ένα μεικτό σύστημα που θα περιλαμβάνει πανελλαδικές εξετάσεις σε μαθήματα κορμού και συντελεστές για την εξέταση σε άλλα μαθήματα, που θα θέτουν τα ίδια τα ιδρύματα. Το ενδεχόμενο ήδη προκαλεί αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια, καθώς πρυτάνεις κάνουν λόγο για ανάγκη υποστήριξης των υποδομών στα πανεπιστήμια, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα από την αύξηση των εισακτέων χωρίς αντίστοιχη ουσιαστική αύξηση χρηματοδότησης.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συνεχής επικοινωνία με τη νέα γενιά

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πλατιάς επικοινωνίας τους με τη νέα γενιά μπροστά στις εκλογές. Πατώντας στο γόνιμο έδαφος της προνομιακής σχέσης που έχει το ΚΚΕ με τη νεολαία - αφού δε συναντιούνται μόνο προεκλογικά, αλλά καθημερινά μέσα στους αγώνες - τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ καλούν τους νέους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις δυνάμεις του δικομματισμού και με την ψήφο τους, ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Σήμερα Σάββατο:

- Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας, κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στις 10:30 μ.μ., στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ). Θα ακολουθήσει γλέντι.

- Συγκέντρωση νεολαίας στα Πετράλωνα, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ανω Πετραλώνων (Δημοφώντος 164), θα μιλήσει ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

- Στο Μπραχάμι, συγκέντρωση νεολαίας στο Δημαρχείο, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει η Τσαγκατάκη Μαρία, στέλεχος του ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση νεολαίας στο δημαρχείο Παλλήνης, στις 6 μ.μ.

- Εκδήλωση της ΤΟ Τούμπας (Θεσ/νίκης), στο αναψυκτήριο του ΠΑΟΚ, στις 6 μ.μ., με ομιλητή το Σάκη Βαρδαλή.

- Στη Θεσσαλονίκη, η ΤΟ Ε' Διαμερίσματος, διοργανώνει εκδήλωση στο καφέ «ΚΟΖΑ», στις 8 μ.μ., με ομιλητές τον Γιώργο Τσαγγάρη και τον Γιώργο Μπακογιώργο.

- Στη Λαμία, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση νεολαίας στην αίθουσα του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

- Εκδήλωση στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Εκδήλωση στην Ξάνθη, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου.

  • Αύριο Κυριακή:

- Στην Αγία Βαρβάρα, στις 7 μ.μ., στην παλιά αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει η Νίτσα Σαρρή, στέλεχος του ΚΚΕ.

- Στο Ελληνικό, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση νεολαίας στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου, θα μιλήσει ο Κατσιώτης Χρήστος, στέλεχος του ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση νέων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ταύρου (έναντι Δημαρχείου), στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.

- Εκδήλωση αφιερωμένη στα 35 χρόνια της ΚΝΕ διοργανώνει η ΤΟ Θριασίου της ΚΝΕ, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας.

- Στο Βόλο, στις 6:30 μ.μ., συγκέντρωση νεολαίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου, με ομιλητή τον Γ. Λούμα, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Μαγνησίας του Κόμματος.

- Στα Τρίκαλα, στις 6 μ.μ., συγκέντρωση νεολαίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρικκαίων, με ομιλητή τον Αχ. Κανταρτζή, υποψήφιο βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Καρδίτσα, στις 7 μ.μ. στο Παυσίλυπο, συγκέντρωση νεολαίας, με ομιλητές την Ρούλα Χαλάτση, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ και τον Β. Ξυδιά, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

- Εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν οι τομείς εργασίας και κατάρτισης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο.

- Η ΤΟ Ανατολικής Υπαίθρου Θεσ/νίκης της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση στο 1ο δημοτικό σχολείο Πευκών, στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Παύλο Τριανταφυλλίδη.

- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 6 μ.μ., στο «My club», εκδήλωση της Οργάνωσης Εβρου της ΚΝΕ.

- Η Οργάνωση Κομοτηνής της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

  • Την Τρίτη 27/1:

- Εκδήλωση με θέμα την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, διοργανώνουν η Αχτίδα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 12:30, το μεσημέρι στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κοπή πίτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόβει σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα του, στα Γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ