ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τιμάμε τη μνήμη και το παράδειγμά της

Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ, η εκδήλωση, 28 χρόνια μετά τη δολοφονία της

«Ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης, όπως τότε, έτσι και σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης» σημειώνει σε ανακοίνωσή της για τα 28 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με την οποία απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση που διοργανώνουν σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.

«Πέρασαν 28 χρόνια από τη δολοφονία της νεαρής συναδέλφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου μπροστά στο εργοστάσιο γκέτο της ΕΤΜΑ. Η νεαρή φοιτήτρια με την απεργιακή προκήρυξη στο χέρι δολοφονήθηκε από οδηγό πούλμαν (τσιράκι της εργοδοσίας) μπροστά στην πύλη του γκέτο», τονίζει το ΠΑΜΕ. «Οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας με τους πολιτικούς τους εκφραστές, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ, έχουν στόχο την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Και στις μέρες μας η κρατική βία και ο εργοδοτικός αυταρχισμός γεννούν θύματα στις γραμμές της Εργατικής Τάξης. Γι' αυτό ο αγώνας μας επιβάλλεται να είναι καλύτερα οργανωμένος και πιο μαζικός. Η επιλογή του αγώνα είναι μονόδρομος για την Εργατική Τάξη, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Αυτόν το δρόμο διάλεξε και η Σωτηρία. Σε αυτά τα βήματα θα συνεχίσουμε και εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Μαζί, εργατική τάξη και νεολαία, θα δώσουμε τη μάχη μέχρι ο παραγόμενος πλούτος θα ανήκει σε μας που τον παράγουμε».

Την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τον οποίο θυσιάστηκε η Σωτηρία αναδεικνύει και το ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Δεν κάνουμε πίσω, απαντάμε δυναμικά με τους αγώνες μας στο εργοστάσιο, το γραφείο, το κατάστημα, το εργοτάξιο, σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο εργασιακό χώρο, στο πανεπιστήμιο, το σχολείο. Ξέρουμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη και διεκδικούμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Οργανώνουμε την πάλη μας, αγωνιζόμαστε μέσα από τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια. Στον ίδιο σκοπό άλλωστε είναι ταγμένα συνολικά τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως ήταν και η Σωτηρία».

Από εργάτες και νέους πλημμυρίζει κάθε χρόνο η πύλη της ΕΤΜΑ (φωτ.: από την περσινή εκδήλωση)
Από εργάτες και νέους πλημμυρίζει κάθε χρόνο η πύλη της ΕΤΜΑ (φωτ.: από την περσινή εκδήλωση)
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
Εγκληματούν κυβέρνηση και εφοπλιστές

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ναυτεργάτες, νησιώτες και εργαζόμενους

Λαχτάρισαν πάνω από 1.600 άνθρωποι χτες το πρωί όταν δύο επιβατηγά - οχηματαγωγά ακτοπλοϊκά πλοία, συγκρούστηκαν μέσα στο λιμάνι Γαυρίου της Ανδρου με αποτέλεσμα τρεις επιβάτες να τραυματιστούν ελαφρά. Το 34χρονο καράβι «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ 2», κατά τη διάρκεια ελιγμών πρόσδεσής του στο λιμάνι και με καλές καιρικές συνθήκες, έπεσε πάνω στο 8χρονο πλοίο «ΘΕΟΛΟΓΟΣ», το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης.

Τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης η οποία ήταν σφοδρή, δεν έχουν γίνει γνωστά. Ομως αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι μέσα στο λιμάνι της Ανδρου, το οποίο είναι μικρό και δε χαρακτηρίζεται ασφαλές, εκτός από τα δύο καράβια έπλεε προς την έξοδο του λιμενοβραχίονα το επίσης ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ». Δηλαδή, ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το λιμάνι, ήταν σε εξέλιξη με την ανοχή των λιμενικών αρχών και κατ' εντολή των εφοπλιστών, διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης, πρόσδεσης και απόπλου τριών ακτοπλοϊκών πλοίων!

Το ναυτικό ατύχημα έγινε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί. Το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ 2» της ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ με μεγαλομέτοχο την MIG με 1.000 επιβάτες και 66 ναυτεργάτες πλήρωμα, έπεσε με τη δεξιά πρυμνιά πλευρά του πάνω στην πλώρη του «ΘΕΟΛΟΓΟΣ» το οποίο είχε 566 επιβάτες. Από τη σύγκρουση «μπήκε μέσα» το κατάστρωμα (deck) 6 κατά μήκος 18 μέτρων, έσπασαν τα τζάμια των φινιστρινιών τα οποία εκτινάχτηκαν σε απόσταση και από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Στο μεταξύ, το ταχύπλοο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΠΙΝΤ ΡΑΝΕΡ 2» με περίπου 600 επιβάτες, κατέπλευσε χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά με πάνω από 2 ώρες καθυστέρηση λόγω βλάβης σε μία από τις 4 κύριες μηχανές του.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με δελτίο Τύπου επισημαίνουν ότι στα πλαίσια της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας οι κυβερνήσεις της ΝΔ και πριν του ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει τους εφοπλιστές ανεξέλεγκτους να λυμαίνονται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, παραβιάζοντας κάθε κανόνα ασφαλείας στο όνομα του εφοπλιστικού κέρδους. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τονίζουν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό και επισημαίνουν ότι απαιτείται «άμεσα ο αγωνιστικός ξεσηκωμός των ναυτεργατών, των νησιωτών, των εργαζομένων».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΜΙΝΕΡΒΑ»: Με τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΜΙΝΕΡΒΑ συνεχίζουν και αυτή τη βδομάδα τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για σήμερα, μεταξύ 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση, την οποία θα ακολουθήσει «αγωνιστικό» γλέντι.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΑ: Την κήρυξη 48ωρης απεργίας αποφάσισαν για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διεκδικώντας νομική κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου, τόσο ο δικός τους κλάδος, όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, δεν είναι νομικά κατοχυρωμένοι. Οι τηλεπικοινωνιακοί απαιτούν την άμεση προώθηση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα κατοχυρώνει τις Υπηρεσίες Αεροναυτιλίας της ΥΠΑ και το Προσωπικό Τηλεπικοινωνιακών στον ΔΑΑ με οργανικές θέσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ: Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκε η 3ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στην περιοχή Μακεδονίας - Θράκης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απαιτούν την απόσυρση του άρθρου 26 του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία, με το οποίο καταργούνται οι Διευθύνσεις, μειώνονται οι οργανικές θέσεις, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται περισσότερο οι αποκεντρωμένες και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου. Ετσι δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στους ελέγχους των ζωοτροφών και των τροφίμων από τις υπηρεσίες του υπουργείου και τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και επέδωσαν ψήφισμα.

ΚΚΕ
Ενταση της πάλης για ασφαλή πλοία και λιμάνια

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη σύγκρουση των πλοίων στο λιμάνι της Ανδρου υπογραμμίζει:

«Η σύγκρουση σήμερα των πλοίων SUPER FERRY II και ΘΕΟΛΟΓΟΣ, στο λιμάνι της Ανδρου, με καλές καιρικές συνθήκες, και ο τραυματισμός 3 επιβατών, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Εξαιτίας του ακατάλληλου και της επικινδυνότητας των περισσότερων λιμανιών, αλλά και στο όνομα του κέρδους, της εντατικοποίησης της εργασίας και του ανταγωνισμού μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών, μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων επιβατών και ναυτεργατών.

Είναι εγκληματικό τρία πλοία να βρίσκονται ταυτόχρονα σε διαδικασία φορτοεκφόρτωσης, κατάπλου - απόπλου, σε ένα λιμάνι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλές.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη της έντασης της πάλης των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, για ασφαλή πλοία και λιμάνια και τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών συνθηκών γι' αυτό».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org