ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών με πολλούς νεκρούς

Το ισραηλινό σφυροκόπημα του πολύπαθου λαού της Γάζας συνεχίζεται

Copyright 2024 The Associated

Το ισραηλινό σφυροκόπημα του πολύπαθου λαού της Γάζας συνεχίζεται
Σε ένταση των βομβαρδισμών σε βόρεια, κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας προχώρησε το τελευταίο 48ωρο ο ισραηλινός στρατός. Χτες, κατά την 194η μέρα πολέμου, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφθασαν επισήμως τους 33.899 και οι τραυματίες τους 76.664.

Ιδιαίτερα σφοδροί ήταν χτες οι βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, με πολλούς αμάχους να εξωθούνται βίαια από τον στρατό να εκκενώσουν περιοχές. Πολλοί άνδρες συνελήφθησαν από τον στρατό για «ανάκριση».

Ανάλογες επιθέσεις του στρατού έγιναν και στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγάζι της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας. Και εκεί έγιναν συλλήψεις ανδρών μετά από αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τουλάχιστον 11 αμάχους (μεταξύ των οποίων και παιδιά).

Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν χτες και στη Βόρεια Γάζα, όπου για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό υπήρχε ανάπτυξη δεκάδων αρμάτων μάχης. Σε συγκρούσεις στην Μπέιτ Χανούν της Βόρειας Γάζας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ένας Ισραηλινός κομάντο της επίλεκτης δύναμης Shaldag. Πολλές συλλήψεις Παλαιστίνιων ανδρών κάθε ηλικίας έγιναν και στη Βόρεια Γάζα.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού χτες το πρωί αναφέρεται πως σε αεροπορικές επιδρομές που έγιναν την Τρίτη «χτυπήθηκαν 40 στόχοι» σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της νότιας πόλης, Ράφα, όπου καταστρώνονται σχέδια γενικευμένης χερσαίας επίθεσης.

Και άλλοι ομαδικοί τάφοι

Νέες αποκαλύψεις για τις ισραηλινές θηριωδίες σε βάρος αμάχων είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, όταν άνδρες της Πολιτικής Αμυνας της Χαμάς στη Γάζα αποκάλυψαν δύο νέους μαζικούς τάφους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας και στην Μπέιτ Λαχία.

Στον ομαδικό τάφο του νοσοκομείου υπήρχαν ασθενείς, καθώς κάποια πτώματα έφεραν ιατρικούς επιδέσμους και καθετήρες! Επίσης, αναγνωρίστηκαν ανάμεσά τους κάποιοι νοσηλευτές και γιατροί...

Στην Μπέιτ Λαχία της Βόρειας Γάζας ανακαλύφθηκε άλλος ομαδικός τάφος, όπου βρέθηκαν τουλάχιστον 20 πτώματα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις λέει το Κατάρ

Ακριβώς λόγω των ισραηλινών επικείμενων σχεδίων ενός ακόμα μαζικού μακελειού στη Ράφα με χερσαία επέμβαση, οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει».

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι του Κατάρ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην Ντόχα, τόνισε πως από την αρχή του πολέμου προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσής του, προσθέτοντας πως πλέον «βλέπουμε συγκρούσεις σε διαφορετικά μέτωπα». «Συνεχώς κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τον πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν και πολιορκία και λιμό καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται «σαν εργαλείο για πολιτικό εκβιασμό».

«Περνάμε από μία δύσκολη φάση με κάποια πισωγυρίσματα και προσπαθούμε, κατά το δυνατόν, να την ξεπεράσουμε (...) κατά τρόπο που θα δίνει τέλος στα δεινά του πληθυσμού στη Γάζα και θα επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «εύθραυστη φάση» διαπραγμάτευσης.

Εν αναμονή νέου βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το τεράστιο τίμημα του παλαιστινιακού λαού κατά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες για μία ακόμη φορά να του παράσχουν διπλωματική ασπίδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς σήμερα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση πρόταση να γίνει δεκτό το αίτημα του Παλαιστινιακού Κράτους για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Εθνη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Στην Τουρκία ο ηγέτης της Χαμάς

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα έχει το Σαββατοκύριακο συνομιλίες με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. «Θα φιλοξενήσω τον ηγέτη της παλαιστινιακής υπόθεσης το Σαββατοκύριακο. Θα συζητήσουμε πολλά θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η Χαμάς είναι «απελευθερωτικό κίνημα».

Την Τρίτη στο Κατάρ είχε μεταβεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, συναντώντας τον Ισμαήλ Χανίγια. Ανακοινώθηκε πως συζήτησαν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και τους ομήρους.

Χτες η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση για τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Οι θαρραλέες δηλώσεις και η έντιμη στάση του Προέδρου Ερντογάν ενσαρκώνουν την ιστορική και μοναδική θέση του αδελφού τουρκικού λαού. Ο λαός μας θα θυμάται αυτές τις δηλώσεις ως μια θαρραλέα φωνή για τη στάση απέναντι στον λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας και στον αγώνα του για την υποστήριξη του δικαιώματος του λαού μας να απελευθερώσει τη γη του».

Εκκλήσεις για βοήθεια και εκεχειρία

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Αντρέα Ντε Ντομένικο, απηύθυνε έκκληση για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εξακολουθεί να φτάνει στη Γάζα με το σταγονόμετρο. Την περασμένη βδομάδα, είπε, ο στρατός απέρριψε το 41% της ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφεραν φορτηγά με προορισμό τη Βόρεια Γάζα. Η έκκλησή του έγινε παράλληλα με το νέο κάλεσμα από τον ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 2,8 δισ. δολαρίων για βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Επίσης, χτες, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε πως πλέον έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους πάνω από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι της Γάζας, με τον συνολικό πληθυσμό πριν την έναρξη του πολέμου να είναι περίπου 2,3 εκατ. άτομα.

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και επανέλαβε ότι ήρθε η ώρα για εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα. Αρχικά, η Ιταλία στήριξε τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά πλέον έχει επιφυλάξεις λόγω των χιλιάδων θανάτων αμάχων. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa», ο Ταγιάνι, αφού ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος στη Γάζα προκλήθηκε από τη «βάρβαρη επίθεση της Χαμάς», στη συνέχεια χαρακτήρισε «απαραίτητη» την εκεχειρία στη Γάζα γιατί οι επιθέσεις του Ισραήλ «πλήττουν μαζικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό». Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει της τριήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του G7, η οποία ξεκίνησε χτες στο Κάπρι της Ιταλίας.

Πογκρόμ επιθέσεων και στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, στη Δυτική Οχθη το πογκρόμ του στρατού κατοχής και των Εβραίων εποίκων συνεχίζεται, με τη ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» να καταγγέλλει πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συμμετέχουν ή αδιαφορούν για τις επιθέσεις εποίκων κατά αμάχων και δη κατά των νομάδων Βεδουίνων, εκατοντάδες άμαχοι των οποίων έχουν εκτοπιστεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Στη Βηθλεέμ, χτες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν την Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων, καθώς πολλές χιλιάδες στενάζουν και υποφέρουν φρικτά βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, που δεν τηρούν ούτε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται σήμερα πάνω από 9.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Από αυτούς οι 3.660 είναι φυλακισμένοι δίχως απαγγελία κατηγοριών ή δίκη στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης». Κάπου 200 είναι παιδιά και έφηβοι. Οι 80 γυναίκες. Οι 561 έχουν καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά σε ισόβια.

Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της για την Ημέρα Παλαιστινίων Κρατουμένων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Απρίλη, ανέφερε πως η απελευθέρωσή τους είναι για την οργάνωση «ύψιστη προτεραιότητα». Κατηγόρησε το Ισραήλ για ειδεχθή εγκλήματα στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως βασανιστήρια, αμέλεια ιατρικής περίθαλψης, ωμές εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί λόγω άσχημων συνθηκών κράτησης.

Το ίδιο διάστημα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκάλυψε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ πως η ισραηλινή κυβέρνηση επιτάχυνε την ανέγερση εβραϊκών εποικισμών κατά μήκος της ανατολικής Ιερουσαλήμ προωθώντας πάνω από 20 οικιστικά σχέδια για τις κατοικίες χιλιάδων νέων εποίκων, που είτε εγκρίθηκαν ή προχώρησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου. Επισημαίνει πως «υπουργεία και υπηρεσίες του Ισραήλ είναι πίσω από τα μεγαλύτερα και πιο αμφιλεγόμενα σχέδια ανέγερσης κατοικιών, συχνά σε συνεννόηση και σύνδεση με ακροδεξιές, εθνικιστικές οργανώσεις» που έχουν ιστορία στην έξωση και τον διωγμό Παλαιστινίων από την Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε χτες πως μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατοχής άρχισαν να καθαρίζουν το έδαφος για τη δημιουργία ενός ακόμη οδικού δικτύου μόνο για εποίκους κοντά στην πόλη Ντέιρ Ιστίγια, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Σαλφίτ. Κατασχέθηκαν χωράφια που ανήκουν σε οικογένειες Παλαιστινίων, ώστε να φτιαχτεί δρόμος για διεύρυνση της εισόδου στον παράνομο εποικισμό Ραφάβα.

Από την άλλη, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, πιέζει για ανατροπή του στάτους κβο στο Ορος του Ναού, όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Ακσα, επιχειρώντας να συρρικνώσει ή και να ακυρώσει τον ρόλο της Ιορδανίας για κηδεμονία των ιερών τόπων Χριστιανών και Μουσουλμάνων της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ΚΑΝ, ο Μπεν Γκβιρ πιέζει να αυξηθεί η παρουσία Εβραίων «προσκυνητών» στον προαύλιο χώρο του αλ Ακσα, κάτι που απαγορεύεται από τη συμφωνία Ισραήλ - Ιορδανίας μετά το τέλος του πολέμου του 1967.

Το αεροπλανοφόρο «Eisenhower» στη Σούδα

Χτες, έφθασε στην αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» και η αρμάδα του, με τελική κατεύθυνση τη Γάζα με πρόσχημα «την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης».

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία και, όπως σημείωνε χτες σε ρεπορτάζ το ισραηλινό κανάλι i24news.tv, «τα αμερικανικά πλοία περιμένουν περαιτέρω οδηγίες στην Κρήτη».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Εντείνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ - Χεζμπολάχ

Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, μετά την εκτέλεση δύο διοικητών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε διαφορετικές επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό την περασμένη Τρίτη, καθώς και μετά από μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές.

Χτες ακολούθησε μπαράζ επιθέσεων της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ, από τις οποίες τραυματίστηκαν 18 Ισραηλινοί. Ο ένας από αυτούς είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 4 σοβαρά τραυματισμένοι.

Αργότερα, το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον τραυματισμό 14 στρατιωτών από πλήγμα της Χεζμπολάχ, διευκρινίζοντας ότι οι 6 από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο - έκτος από τον περασμένο Οκτώβρη - διοικητής της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή, στην πόλη Αΐν Μπαάλ κοντά στην Τύρο, 15 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ, ήταν ο Ισμαήλ Γιουσέφ Μπαζ (με βαθμό ίσο με ταξίαρχου).

Μερικές ώρες αργότερα, άλλη επίθεση Ισραηλινών με drone στο χωριό Τσεχαμπίγια προκάλεσε τον θάνατο άλλων δύο μελών της Χεζμπολάχ και του διοικητή της οργάνωσης Μαχμούντ Φαντλαλάχ.

Αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη

Την Τρίτη, ΗΠΑ και Βρετανία έκαναν δύο αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Μπατζίλ της δυτικής Υεμένης, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Οι επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας αποδοκιμάστηκαν από τη Ρωσία ως «επιθετικές ενέργειες» κατά της Υεμένης

Ωστόσο, σε μια ασυνήθιστη για τα τελευταία χρόνια σαουδαραβική επίθεση στη μεθόριο με την Υεμένη, στην περιοχή Αλ Σεΐχ του Μναμπέχ, αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε ένας Υεμενίτης άμαχος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ