ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Σε εξέλιξη η μεθόδευση να «θαφτεί» η υπόθεση υποκλοπών στο ΚΚΕ

INTIME NEWS

Μεθοδευμένη επιχείρηση να «θαφτεί στο μαύρο σκοτάδι» η υπόθεση υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό φαίνεται να έχει στηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή, με ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει μία αναφορά, έστω μία ερώτηση για τα «μάτια του κόσμου».

Αδιάψευστος μάρτυρας η μέχρι τώρα πορεία των διαδικασιών της Επιτροπής, με «κορύφωση» την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου, την περασμένη βδομάδα, ο οποίος το μόνο που επιβεβαίωσε είναι ότι η «ανεξάρτητη αρχή» είναι ο φερετζές για το γενικευμένο φακέλωμα και τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και τους άλλους μηχανισμούς.

Γι' αυτό και ο Χρ. Ράμμος στη διήμερη κατάθεσή του επέμεινε στην ίδια «γραμμή» που έχει επιδείξει η ΑΔΑΕ, από την αρχή που «έσκασαν» τα πρώτα κρούσματα συνακροάσεων και υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό το 2016. Δηλαδή της παρελκυστικής τακτικής, της κωλυσιεργίας στις έρευνες, των πορισμάτων, που στην ουσία τους έστελναν «άκλαυτη» την υπόθεση στο αρχείο.

«Δεν γνώριζε» και «δεν θυμόταν» σχεδόν τίποτα όσον αφορά το ΚΚΕ! Τι και αν είναι σε εξέλιξη δικογραφίες και έχουν βγει στην επιφάνεια σημαντικότατα και ατράνταχτα στοιχεία, τι και αν η τεχνολογία σήμερα μπορεί να «λύσει» τέτοιες υποθέσεις μέσα σε σύντομο χρόνο, ο Χρ. Ράμμος παρέπεμπε διαρκώς στους τεχνικούς της ΑΔΑΕ και στους παρόχους.

Επιλεκτική «αμνησία»

Ηταν πολύ χαρακτηριστικό ότι ...«δεν θυμόταν» ακόμα και έγγραφο που ο ίδιος είχε υπογράψει μόλις πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτη, από το οποίο προέκυπτε πως κατά τον έκτακτο έλεγχο της ΑΔΑΕ στις εταιρείες - παρόχους, είχε διαφανεί πως ορισμένες δεν ανταποκρίνονταν σε μεγάλο βαθμό και από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Αλλωστε, το κατά πόσο η ΑΔΑΕ ενδιαφερόταν για τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ και την αλήθεια, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, από την καταγγελία του πρώτου κρούσματος παρακολούθησης σε βάρος του Κόμματος. Μέσα σε έναν μήνα, στον οποίον συμπεριλαμβάνονταν μάλιστα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, η ΑΔΑΕ έσπευσε να βγάλει ένα ...«πόρισμα» - ταφόπλακα για την υπόθεση.

Για τη δε παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, από τον Αύγουστο του 2020 που έγινε η σχετική καταγγελία, η διαδικασία για τις απαντήσεις των παρόχων ολοκληρώθηκαν στις 10 Μάρτη του 2021, διάστημα που ίσως ήταν επαρκές για να καταστραφούν χρήσιμα αρχεία.

Βέβαια, ο Χρ. Ράμμος, στη διάρκεια της ακρόασής του, ήταν λαλίστατος και θυμόταν με ...«ανατριχιαστικές λεπτομέρειες» τους χειρισμούς της ΑΔΑΕ σε άλλες υποθέσεις.

Από εκεί και πέρα, μόνο ως εμπαιγμός ακούγονται οι τάχα ...αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην Επιτροπή για τις δυσκολίες που υποτίθεται ότι του έφερε η ΕΥΠ για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Ν. Ανδρουλάκη και οι φράσεις που φέρεται να είπε, όπως «σαράντα χρόνια θητείας δεν θα τα χαλαλίσω για συγκάλυψη υποθέσεων», «δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να μάθει η ΑΔΑΕ όσα οφείλει να ελέγξει» κ.ο.κ.

«Δεν είδαν, δεν άκουσαν» και οι διοικητές της ΕΥΠ

Το σκηνικό της συγκάλυψης επέτειναν οι διοικητές της ΕΥΠ, προηγούμενος και νυν. Από όσα είπαν στην κατάθεσή τους στην Επιτροπή, δεν υπέπεσαν σε κανενός την αντίληψη οι συστηματικές παρακολουθήσεις μέσω συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του Κόμματος από το 2016 μέχρι και φέτος τον Απρίλη και μάλιστα από 13 διαφορετικές χώρες, με χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ακρόαση που είχε προηγηθεί στην Εξεταστική, του διοικητή της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτη, ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε ότι οι συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος της ΚΕ του ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή υπηρεσιών εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σε κάθε περίπτωση επικαλέστηκαν το απόρρητο, κάνοντας ούτως ή άλλως αδύνατη την όποια διερεύνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων φέρεται να είπε ότι δεν ενδιαφέρθηκε ως διοικητής της ΕΥΠ για τις συνακροάσεις - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την παρακολούθηση ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος! Αντίστοιχα, ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης, στο ίδιο μοτίβο με αυτό του Π. Κοντολέοντα, επικαλούμενος το απόρρητο, επιχείρησε να πείσει ότι δεν ασχολήθηκε με το θέμα, σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι η ΕΥΠ δεν έχει τα μέσα να παρακολουθήσει τη «δράση» άλλων μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών, ακόμα και «φιλικών» που αλωνίζουν στη χώρα.

Αποκαλυπτική και η πρόεδρος της Αρχής Διαφάνειας

Στο μεταξύ, χτες στην Εξεταστική Επιτροπή είχε κληθεί η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλ. Ρογκάκου, η οποία φέρεται να διευκρίνισε εξαρχής ότι αυτό που ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα την «αρχή» είναι «να μην κλονίζεται η πίστη των πολιτών στο κράτος» και τους μηχανισμούς του βέβαια, όπως η ΕΥΠ.

Φέρεται να είπε ότι μετά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τις παρακολουθήσεις από τα κακόβουλα λογισμικά αποφάσισε να διερευνήσει αν έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. κάτι τέτοιο. Ετσι διερεύνησε τις συμβάσεις μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των εταιρειών «Intellexa» και «KRIKEL», στις οποίες δεν αναφέρεται να έχει αναγραφεί προμήθεια τέτοιου λογισμικού, λες και αν είχε γίνει προμήθεια θα αναγραφόταν σε αυτές τις συμβάσεις.

Είπε, βέβαια, κατά τις πληροφορίες, ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος σε μυστικά κονδύλια, κανένας έλεγχος έστω και επιφανειακός στην ΕΥΠ και πως άλλωστε τέτοιος έλεγχος έχει ανατεθεί στην αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ Β. Βλάχου, η οποία να σημειωθεί ότι με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει εξαιρεθεί από τον κατάλογο των προσώπων που θα έπρεπε να κληθούν στην Επιτροπή για ακρόαση.

Συγκάλυψη με μοιρασμένους ρόλους

Συνολικά από τις μέχρι τώρα εργασίες της Επιτροπής αυτό που επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με μοιρασμένους ρόλους σε αυτήν τη διαδικασία. Ενώ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να κληθούν οι μάρτυρες που έχει προτείνει το ΚΚΕ και που η κυβέρνηση έχει απορρίψει με τη συμφωνία μέσω της εκκωφαντικής τους σιωπής και των άλλων κομμάτων.

Από τα πολιτικά πρόσωπα έχουν προταθεί: Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Στ. Κοντονής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Μ. Καλογήρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και ο Γ. Κατρούγκαλος.

Από την ΑΔΑΕ το ΚΚΕ έχει προτείνει να κληθεί και ο πρώην πρόεδρός της (2015 - 2019) Χρ. Ζαμπίρας. Πρέπει να κληθούν οπωσδήποτε τα πρόσωπα που είχαν στις αντίστοιχες Ομάδες Ελέγχου που συγκρότησε η ΑΔΑΕ. Οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς. Οι υπεύθυνοι Ασφάλειας και Απορρήτων των παρόχων τηλεφωνίας. Οι υπεύθυνοι της Κρατικής Ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αρχές και πάροχοι από τις χώρες: Εσθονία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πολωνία, Φινλανδία, Ολλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και ΗΠΑ για το θέμα του email που στάλθηκε στην ΑΔΑΕ το 2016, μέσω «σκοτεινού διαδικτύου».

Οπως έχουν καταγγείλει οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Επιτροπή, διαφορετικά η απαράδεκτη διαφαινόμενη μεθόδευση για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής θα αποτελέσει «το κερασάκι στην τούρτα» στην προσπάθεια θα συγκαλυφθεί η υπόθεση.

ΑΔΑΕ: Αρχή Διατήρησης της Ανασφάλειας των Επικοινωνιών

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει κρατήσει ...αξιοσημείωτη στάση απέναντι στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ.

Το 2019, στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, ο κ. Ράμμος είχε χαρακτηρίσει τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ως «κακόβουλη φάρσα», για την οποία «η ΑΔΑΕ δεν έχει περαιτέρω αρμοδιότητα»!

Θυμίζουμε πως ο μόνος που είχε τολμήσει να ξεστομίσει το αίσχος περί φάρσας μέσα στη Βουλή ήταν ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης. Φέτος, στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας είπε ότι ενδεχομένως έγιναν κάποια λάθη και αδεξιότητες από μέρους της ΑΔΑΕ, αλλά γενικά έκανε το χρέος της στην έρευνα της υπόθεσης του ΚΚΕ. Χτες και προχτές, όμως, στην Εξεταστική Επιτροπή, «τα ξαναμάζεψε», λες και κάποιος τον «επανέφερε σε τάξη»...

Καμία καθυστέρηση, κανένα λάθος, όλα καλώς καμωμένα από την ΑΔΑΕ. Συγκεκριμένα, για όλες τις πρώτες παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, ο κ. Ράμμος είπε ότι «δεν ξέρει», γιατί δεν ήταν αυτός τότε πρόεδρος. Για τα νεότερα κρούσματα υποκλοπών στο ΚΚΕ, απάντησε πάλι ότι «δεν ξέρει» αυτός, αλλά οι «τεχνικοί» της ΑΔΑΕ. Εξάλλου, φαίνεται πως «ζορίστηκε» να απαντήσει σε ερωτήσεις του ΚΚΕ, «δεν θυμόταν» έγγραφα που είχαν τη δική του υπογραφή. Το χειρότερο: «Τα έριξε» και στο ΚΚΕ ότι δεν ενδιαφέρθηκε να συνεργαστεί με την Αρχή για να προχωρήσει η έρευνα!

Δηλαδή, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ερευνά την υπόθεση υποκλοπών σε βάρος ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν έχει να πει τίποτα!! Αυτή είναι η ...«λιονταρίσια» στάση του προέδρου, που εκθειάστηκε από όλα τα ΜΜΕ!!

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η ΑΔΑΕ, που όλοι «λιβανίζουν». Θάβει στο ...κέντρο της Γης ό,τι δεν θέλει το σύστημα να αποκαλυφθεί, όπως η αλήθεια για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ. Ο λαός μας μπορεί δίκαια να μεταφράζει τα αρχικά της με βάση τον πραγματικό της ρόλο, ως Αρχή Διατήρησης της Ανασφάλειας των Επικοινωνιών του λαού, προς το συμφέρον των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που τις ελέγχουν...


Ο Μαρκόνης

Αποχώρησε από τη χτεσινή συνεδρίαση το ΚΚΕ

Μετά την προκλητική απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει άρον - άρον τον κατάλογο των εξεταζομένων

Αποχώρησε από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές το ΚΚΕ, μετά από την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει άρον - άρον τον κατάλογο των προσώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις όλων των παρακολουθήσεων.

Σημειώνεται πως δεν έχει κληθεί ούτε ένας από τους μάρτυρες που έχει ζητήσει το ΚΚΕ. Ενώ είχε απαιτήσει να κληθούν οι πάροχοι των τηλεφωνικών εταιρειών, παρ' όλα αυτά η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κάλεσε κανέναν, ενώ εκκωφαντική ήταν - ως προς τη λίστα - η σιωπή των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Σε δήλωση ο Νίκος Καραθανασόπουλος για την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές αναφέρει:

«Αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση για την εμμονή της πλειοψηφίας να μην καλέσει άλλους μάρτυρες για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης και εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για την υπόθεση αυτή».

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα συνεδριάσει για καθαρά διαδικαστικά θέματα και για την έκδοση των πορισμάτων για τις υποθέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ