ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Για άλλη μια φορά κοντά σε βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης
  • Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας τα ξημερώματα της Τετάρτης
  • Συγκέντρωση του ΚΚΕ στις 3 Οκτώβρη στην Ελευσίνα

Από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο χτες στον Ασπρόπυργο

Eurokinissi

Από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο χτες στον Ασπρόπυργο
Φωτιά εκδηλώθηκε χτες σε εργοστάσιο ξυλείας στην οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την πρόληψή του. Η φωτιά, που ξέσπασε περίπου στη 1.45 τα ξημερώματα, επεκτάθηκε και σε δύο διπλανές επιχειρήσεις (αποθήκη ανταλλακτικών και παρασκευαστήριο - αποθήκη με χρώματα), προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και σε αυτές. Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική λόγω και του πυκνού μαύρου καπνού. Επιχειρούσαν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Στο σημείο βρέθηκαν οι Δημήτρης Μπακάλης, δημοτικός σύμβουλος Ασπροπύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, και ο Αλέξανδρος Κάμπας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

ΚΚΕ: Να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα πρόληψης και προστασίας

Σε ανακοίνωση των ΤΟ Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟ Αττικής τονίζεται πως τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα πρόληψης και προστασίας από πιθανό βιομηχανικό ατύχημα στη Δυτική Αττική.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ξυλείας και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε διπλανή επιχείρηση, με αποτέλεσμα να την κάψει ολοσχερώς, τα ξημερώματα της Τετάρτης 22/9 στον Ασπρόπυργο, αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών, που δικαιολογημένα δυναμώνουν το φόβο και την αγωνία για τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Αττική. Για άλλη μια φορά φάνηκε η απουσία ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στη συγκεκριμένη περιοχή. Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι και κάτοικοι βιώνουν για ακόμη μία φορά τις συνέπειες από τη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλούν τέτοια περιστατικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία και τη ζωή τους.

Κυβέρνηση και η εργοδοσία έχουν εγκληματικές ευθύνες, γιατί παρόλη τη συχνότητα αυτών των φαινομένων, την έντονη αγωνία εργαζομένων και κατοίκων που προκαλούν, συνεχίζουν να μη λαμβάνουν κανένα μέτρο, γιατί στην προτεραιότητά τους δεν έχουν την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή από τις 9 Ιούλη, όπου απαιτεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με τα αρμόδια υπουργεία, σχεδόν 3 μήνες μετά, να μην έχουν απαντήσει.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Αττικής δεν ανέχονται να βλέπουν τη μια καταστροφή να διαδέχεται την άλλη. Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, για να μην ζήσουμε τα χειρότερα. Παίρνουμε όλοι μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στις 3 Οκτώβρη, 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώων (Ελευσίνα) με σύνθημα "Δυτική Αττική - Βιομηχανικό Ατύχημα. Η ζωή μας δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια της κερδοφορίας των βιομηχάνων"».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Θα μας πνίξει ο Πάμισος, χωρίς αντιπλημμυρικά έναν χρόνο μετά τον "Ιανό"»

Επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων του οικισμού Νησιά Πευκοφύτου στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Την αγωνία τους για τον κίνδυνο καταστροφής περιουσιών αλλά και απώλειας ανθρώπινων ζωών σε μια ενδεχόμενη έντονη κακοκαιρία - αφού έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Καρδίτσα καθυστερούν τραγικά τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα - εκφράζουν με επιστολή που απέστειλαν στον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι του οικισμού Νησιά Καρδίτσας, που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Πάμισο και είχε υποστεί τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες όταν είχε υπερχειλίσει από το πέρασμα του «Ιανού».

Ο συνοικισμός Νησιά Πευκοφύτου βρίσκεται πάνω από τη γέφυρα που κατέρρευσε, στην κοιλάδα δίπλα στον ποταμό Πάμισο, και ήταν ο πρώτος που δέχτηκε την ορμή των στοιχείων της φύσης, με τους κατοίκους να τονίζουν πως «το ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα (γιατί απώλειες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου είχαμε) ήταν καθαρά θέμα τύχης. Συγκεκριμένα, τα πρώτα νερά από την υπερχείλιση του ποταμού έφτασαν στον συνοικισμό μας πριν νυχτώσει, γεγονός που μας κινητοποίησε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, τα ζώα μας και τα υπάρχοντά μας για να σωθούμε».

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή: «Δυστυχώς, αν και πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την αποφράδα νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2020, με λύπη μας σας ενημερώνουμε ότι συνεχίζουμε να βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή ανυπεράσπιστοι στις διαθέσεις των στοιχείων της φύσης. Ειδικότερα, η κοίτη δεν έχει καθαριστεί από τους κορμούς των δέντρων και τα φερτά υλικά, ενώ τα πρόχειρα αναχώματα που έγιναν σε ορισμένα σημεία δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τον συνοικισμό μας από μια νέα πλημμύρα και θα εξαφανιστούν με τα πρώτα ορμητικά νερά, με συνέπεια ο συνοικισμός μας να πλημμυρίσει ξανά. Σημειώνεται ότι στην περιοχή μας ο ποταμός Πάμισος λειτουργεί ως χείμαρρος, καθόσον είμαστε η πρώτη πεδινή περιοχή μετά την κάθοδο των νερών από τα βουνά και η ορμή τους είναι τεράστια, συμπαρασύροντας τα πάντα».

ΡΟΔΟΣ
Δολοφονία γυναίκας από πρώην σύντροφό της

Αλλη μια εν ψυχρώ δολοφονία νέας γυναίκας σημειώθηκε χτες στη Ρόδο, στη μέση του δρόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου, η 32χρονη Δώρα, εκπαιδευτικός, ειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή, δολοφονήθηκε από άνδρα 33 χρόνων με τον οποίο είχε σχέση αλλά είχαν χωρίσει πρόσφατα. Το έγκλημα έγινε στις 3 το μεσημέρι στο Ροδίνι στην οδό Μόσχας. Οταν η άτυχη κοπέλα πήγε να μπει στο σταθμευμένο αυτοκίνητό της, ο δράστης από άλλο αυτοκίνητο (εξετάζεται αν υπήρχε και άλλο άτομο σε αυτό) την πυροβόλησε με κυνηγητική καραμπίνα.

Λίγο αργότερα ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε με το ίδιο όπλο στο σπίτι του στην περιοχή Θεοτόκος. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, άφησε σημείωμα που έλεγε ότι «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την καλή μου». Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Ρόδου συνέλεξαν δύο κάλυκες από το κυνηγετικό όπλο με το οποίο έγινε το έγκλημα, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν η έρευνα για την υπόθεση με τη συμμετοχή εισαγγελέα και ιατροδικαστή.

Προχτές στον Βόλο αναφέρθηκε περιστατικό όπου 29χρονος ξυλοκόπησε την σύζυγό του όταν αυτή του ανέφερε ότι βρήκε δουλειά. Η γυναίκα κατήγγειλε στην αστυνομία τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου της, ο οποίος συνελήφθη για απλή σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή, ενώ η γυναίκα, επειδή ένιωθε ζαλάδα από τα χτυπήματα, πήγε στο νοσοκομείο. Ο άντρας δικάζεται σήμερα, Πέμπτη, ενώ κρατήθηκε από την αστυνομία προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για την νεαρή γυναίκα.

Αυτά τα περιστατικά βαρβαρότητας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα αλλά πατάνε στο υπόβαθρο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, όπου αναπτύσσονται ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η ατομική αλαζονεία, η υποτίμηση της προσωπικότητας του ανθρώπου.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΠΑΕ
Κινητοποίηση αλληλεγγύης στη δίκη για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών

Κινητοποίηση στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης φοιτητές των Σχολών Υγείας του ΔΙΠΑΕ (πρώην ΤΕΙ Σίνδου), εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις μαίες συναδέλφισσές τους οι οποίες κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Ιδρύματος το διάστημα που ήταν ακόμα φοιτήτριες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο καθηγητής Μαιευτικής, που παράλληλα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη γυναικολόγου γιατρού στην πόλη, προσέγγιζε σπουδάστριες και τις απομόνωνε στο ιδιωτικό του ιατρείο, χρησιμοποιώντας προφάσεις όπως παροχή δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων, βοήθεια με τα μαθήματα και εκπαιδευτική κατάρτιση των φοιτητριών.

Η διεξαγωγή της δίκης άρχισε χτες, μετά από 3 αναβολές, και αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές μέρες, καθώς εξετάζονται χωριστά οι 11 καταγγελίες προς τον καθηγητή.

Οπως τόνισε η Φιλαρέτη Αρκουδοχωρίτου, μέλος του προσωρινού ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Σχολών Υγείας του ΔΙΠΑΕ, με την κινητοποίησή τους οι φοιτητές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους αλλά και καταδικάζουν παρενοχλήσεις, βιασμούς και διακρίσεις, είτε είναι στο πανεπιστήμιο είτε σε χώρους δουλειάς.

Επεσήμανε ακόμα ότι «δεν μπορούμε σήμερα οι νέοι και οι νέες να συμβιβαζόμαστε με το να είμαστε υποκείμενα εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο», προσθέτοντας πως ο Φοιτητικός Σύλλογος που φτιάχτηκε πρόσφατα στο ΔΙΠΑΕ σκοπός είναι να αποτελεί αποκούμπι και δίχτυ προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας που βιώνουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, αλλά και οργάνωσης των φοιτητών προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Νέα πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στην περιοχή Αβραμιάνικα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Στον τόπο επιχειρούσαν 48 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Θυμίζουμε ότι η περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης χτυπήθηκε το καλοκαίρι από φωτιά που έκαιγε για μέρες, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε ελαιόδεντρα και άλλα, καταστροφή βοσκοτόπων και μελισσιών.

Τραυματισμός 6χρονου αγοριού από πίτμπουλ

Ενα εξάχρονο αγόρι τραυματίστηκε χτες στην κοιλιά μετά από επίθεση σκύλου, στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Το ζώο, ράτσας πίτμπουλ, ξέφυγε από την προσοχή του ιδιοκτήτη του που βρισκόταν σε ΑΤΜ και δάγκωσε το ανήλικο στην κοιλιά. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ μετά την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη του σκύλου, μέσω της κάμερας που είχε το ΑΤΜ, αναζητούνταν στο πλαίσιο του αυτοφώρου από την αστυνομία. Σημειώνεται πως η μητέρα του παιδιού υπέβαλε μήνυση για το περιστατικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ