ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
«Χωράει» τις ανησυχίες και τα όνειρα των μαθητών από κάθε μεριά της Αθήνας!

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων και το Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ υποδέχεται μαθητές και μαθήτριες από όλη την Αττική στην πρώτη αγωνιστική συνάντηση της χρονιάς!

Μαθητές και μαθήτριες που:

  • Βρίσκονται ακόμα ένα σχολικό έτος απροστάτευτοι μέσα στα σχολεία τους. Οι πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση εγγυάται με μαθηματική ακρίβεια πως και η φετινή χρονιά είναι «στον αέρα». Δεν έχει πάρει ούτε μισό μέτρο προστασίας. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας που προτείνει είναι γελοία και επικίνδυνα μαζί. Οπως χαρακτηριστικά γράφει μια ανακοίνωση ενός σχολείου, «πέρσι μας μαντρώσατε στο σπίτι και χάσαμε το σχολείο για να μην κολλήσουμε κορονοϊό, φέτος μας μαντρώνετε χωρίς κανένα μέτρο στο σχολείο και θα κολλήσουμε κορονοϊό. Καλά πήγε και αυτό!».Ηδη, κάποια πρώτα σχολεία στη χώρα κινητοποιούνται απαιτώντας μέτρα προστασίας, ενώ προετοιμάζονται οι επόμενες μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις. Το Μαθητικό Στέκι είναι το σημείο συνάντησης όλων των μαθητών που θέλουν να αγωνιστούν για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Των πρωτοπόρων αγωνιστών μαθητών που δεν συμβιβάζονται με το να παίζουν η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας με τη μόρφωση και τη ζωή τους και είναι έτοιμοι να οργανώσουν τον αγώνα τους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

  • Καταλαβαίνουν πως... κάτι πάει λάθος με τον τρόπο που λειτουργεί το σχολείο τους, η καθημερινότητά τους. Οι μαθητές έχουν γυρίσει σε ένα αγνώριστο σχολείο. Το άλλαξε η πανδημία αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων. Εχει περισσότερες εξετάσεις και λιγότερη μόρφωση. Είναι ακόμα πιο άδικο σχολείο για όποιον αντέξει. Γι' αυτό και τα Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Στέκι «φωτογραφίζουν» με τον δικό τους τρόπο το πραγματικά δημιουργικό σχολείο, που μορφώνει ολόπλευρα, βοηθά τους μαθητές να ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, που έχουν ανάγκη σήμερα οι μαθητές. Η ανανεωμένη μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» απαντά στο ερώτημα: Αυτό το σχολείο μπορούμε να το κατακτήσουμε και πώς;
  • Θέλουν να περάσουν καλά μετά από δύο σχολικές χρονιές με ατελείωτο webex και ελάχιστες αθλητικές, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες. Ετσι και αλλιώς αυτά είναι ακριβά χόμπι για όσους το αντέχει η τσέπη τους. Η σκηνή του Μαθητικού Φεστιβάλ, όμως, δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο!
  • Νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν την οργή τους! Για την κατάσταση στο σχολείο, για τα οικονομικά ζόρια στο σπίτι, για τις εικόνες που μαυρίζουν τις καρδιές τους, όπως αυτές των καταστροφικών πυρκαγιών, των κατατρεγμένων προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές. Η έκθεση που φέτος φιλοξενείται στο Μαθητικό Στέκι, με τίτλο «Επαναστάτης θα πει», θυμίζει σε κάθε νέο που αγανακτεί με όσα ζούμε, που ασφυκτιά μέσα στη σαπίλα του άδικου συστήματος του καπιταλισμού, πως «αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία είσαι σύντροφός μου» και καλεί τον καθένα και την καθεμία να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να οργανωθεί στην ΚΝΕ, γιατί και το να γίνονται όλο και περισσότεροι οι σύγχρονοι επαναστάτες «μετράει» για να αλλάξει ο κόσμος!
  • Να γνωρίσουν την ΚΝΕ και να συζητήσουν τις σκέψεις τους! Αύριο, Παρασκευή, στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι συζήτηση με τίτλο«Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε!», και... το μικρόφωνο θα δοθεί στους μαθητές και τις μαθήτριες για να ρωτήσουν ό,τι θέλουν, να πουν τη γνώμη τους, να εκφραστούν!

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Η πρώτη διά ζώσης συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών από την εκδήλωση της πανδημίας

Για ακόμα μια χρονιά η Διεθνούπολη του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα είναι το σημείο συνάντησης, συζήτησης και οργάνωσης της κοινής πάλης για Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας, που παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ξεπερνώντας δυσκολίες που υπάρχουν στις διεθνείς μετακινήσεις, θα δώσουν το «παρών» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις τριήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για την πρώτη - από την εκδήλωση της πανδημίας - διά ζώσης συνάντηση ενός σημαντικού αριθμού Οργανώσεων από διάφορες γωνιές της Γης (από Ευρώπη, Ασία, Αμερική).

Ετσι, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των Οργανώσεων, να προμηθευτούν τα υλικά και τα «αναμνηστικά» τους, να τους εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ενώ στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν και δύο σημαντικές εκδηλώσεις - συζητήσεις, σήμερα Πέμπτη για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν (βλέπε στο σημερινό πρόγραμμα) και αύριο Παρασκευή, στις 19.30, με θέμα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της!», όπου θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις Νεολαίας που θα συμμετάσχουν στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι:

1. Τμήμα Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

2. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

3. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία

4. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

5. Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

6. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

7. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

8. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

9. Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

10. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Καναδά

11. Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

12. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

13. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

14. Ομοσπονδία Δημοκρατικών Φοιτητών, Πακιστάν

15. Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών

16. Παραγουανή Κομμουνιστική Νεολαία

17. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

18. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία

19. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

20. Νεολαία του Απελευθερωτικού Λαϊκού Μετώπου Σρι Λάνκα

21. Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς

22. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

23. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, Τσεχία

24. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας

25. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών


Απαραίτητη στάση...

Μεγάλες προσφορές στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ευκαιρία για ανανέωση συνδρομών σε «Ριζοσπάστη» και ΚΟΜΕΠ

Η κορύφωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα αφήσει αποτύπωμα που θα συντροφεύει τους αγώνες που έρχονται, τη σκέψη και τη στάση των εργαζομένων, της νεολαίας, όλους όσοι αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις βλέποντας απαντήσεις για τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά, αντικρίζοντας πιο καθαρά την ελπίδα στην τόλμη και στην ώθηση του αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στον χώρο του Φεστιβάλ, με τις ιδιαίτερες προσφορές που έχει και με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και 70%, διαμορφώνει τη δυνατότητα το παραπάνω αποτύπωμα να είναι ακόμα πιο έντονο και βαθύ. Ολοι οι επισκέπτες να μπορέσουν προμηθευτούν παλιές και νέες εκδόσεις, να έρθουν σε επαφή με την επαναστατική θεωρία, να αντικρίσουν τα διδάγματα από την Ιστορία της ταξικής πάλης, να φλογιστούν μέσα από το προοδευτικό λογοτεχνικό βιβλίο.

Το ίδιο ισχύει και με τις ειδικές προσφορές που θα υπάρχουν για νέες συνδρομές και ανανεώσεις του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Με την επέκταση του συνδρομητικού δικτύου του «Ριζοσπάστη», περισσότερα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ θα τροφοδοτούνται από το πρωί με την αρθρογραφία του, επομένως με το που περνάνε την πύλη του χώρου δουλειάς, αναλαμβάνουν βάρδια ή μπαίνουν στο αμφιθέατρο, θα παρεμβαίνουν για όλα τα ζητήματα από καλύτερη θέση. Αντίστοιχα, η σταθερή μελέτη της ΚΟΜΕΠ και η επαφή με τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος μπορεί να αναβαθμίσει την παρέμβαση σε χώρους όπου υπάρχουν ιδιαίτερες εξελίξεις, όπου υπάρχουν απαιτήσεις στη διαπάλη.

Τέλος, το συνδρομητικό δίκτυο είναι άλλη μία δίοδος ώστε να φτάνει η φωνή του Κόμματος στο αυξημένο κομμάτι εργαζομένων και νεολαίας που περιμένει και ενδιαφέρεται να ακούσει τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ, εκτός από τη μαχητική αισιοδοξία βάζουμε στις «αποσκευές» τα εφόδια της γνώσης, γινόμαστε συνδρομητές στον «Ριζοσπάστη» και στην ΚΟΜΕΠ, προμηθευόμαστε βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».


Πλούσια δραστηριότητα στο Στέκι του Αθλητισμού

Και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί η πίστα αναρρίχησης

Παραπάνω από πλούσιο θα είναι για μια ακόμα χρονιά το πρόγραμμα στο Στέκι του Αθλητισμού, όπου σήμερα οι εκδηλώσεις ξεκινούν με επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων.

Η πίστα αναρρίχησης, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους πρόπερσι στο 45ο Φεστιβάλ, θα βρίσκεται και φέτος στο Αθλητικό Στέκι του Φεστιβάλ και θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, από τις 19.30 έως τις 22.30.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ