ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαλαλεί τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα της ΝΑΤΟικής «συνοχής» και «σταθερότητας» στην περιοχή

Σήμερα η ομιλία στη ΓΣ του ΟΗΕ, μετά τις προκλήσεις Ερντογάν

Eurokinissi

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τις προκλήσεις Ερντογάν, ο οποίος προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Παρά την χτεσινή προσπάθεια του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Οικονόμου να παρουσιάσει την κυβέρνηση ...«ετοιμοπόλεμη» να αντιπαρατεθεί στον ΟΗΕ με το παραλήρημα Ερντογάν, αυτό που δίνει το στίγμα είναι η αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο «Bloomberg», όπου δήλωσε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Εδωσε και μ' αυτόν τον τρόπο το πραγματικό περιεχόμενο στον όρο «πυλώνας σταθερότητας», ως προμαχώνας η Ελλάδα στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, που φέρνουν ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, ενώ δρομολογούν και επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για τη θωράκιση της «συνοχής» του ΝΑΤΟ.

Παραπέρα, έσπευσε να αποδώσει τις τέτοιες δηλώσεις Ερντογάν «σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής», ενώ αντέτεινε ότι «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο», αλλά «ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου», δηλώντας ξανά ο Μητσοτάκης «πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής».

Μια μείωση, βέβαια, που ούτε αλλάζει τις πάγιες διεκδικήσεις της αστικής τάξης της γείτονος, ενώ εντός ευρωατλαντικού πλαισίου δρομολογούνται διευθετήσεις επώδυνες για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το πλαίσιο αυτό ανέπτυξε και αργά χτες βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ αργότερα είδε και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι. Μια συνάντηση στον απόηχο δηλώσεων, όπως του υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Ουν, ότι το 40% των τοποθεσιών όπου είναι πιθανό να ανακαλυφθεί πετρέλαιο στη χώρα του βρίσκονται στην περιοχή όπου θα ενεργοποιηθεί η παράνομη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας...

Στα Ελληνοτουρκικά εστίασε, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε, αργά χτες ώρα Ελλάδας, στη Ν. Υόρκη με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Ο ίδιος μετείχε αργότερα σε «διατλαντικό δείπνο» με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Εξάλλου, στελέχη του ΥΠΕΞ, σε μια απάντηση στις αιτιάσεις Ερτογάν περί «καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», παραπέμπουν σε «Δήλωση» της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις μειονότητες, όπου σημειώνεται ότι «η ΕΕ λυπάται βαθύτατα για τις πολιτικές διακρίσεων του παρελθόντος που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα να βρίσκεται επί του παρόντος στα πρόθυρα της εξαφάνισης» και «επαναλαμβάνει την έκκληση προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα (...) συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες...», οι οποίες ένθεν κακείθεν γίνονται «μπαλάκι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια.

Διαβεβαιώσεις στα «πράσινα» αρπακτικά

Στη συνέντευξη στο «Bloomberg» ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Ενεργειακό, καθώς στόχος του παραμένει πάντα η διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας για τα αρπακτικά της λεγόμενης πράσινης Ενέργειας. Ανέφερε πως «είμαστε στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να προσθέσει στο ενεργειακό μείγμα άλλα 2 GW ΑΠΕ μέσα στο 2022, ενισχύοντας όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, όπως η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης».

Ανέπτυξε επίσης τα σχέδιά τους για τη χώρα ως σημείο εισόδου Ενέργειας στην ΕΕ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από ανάληψη τέτοιων ρόλων στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Μιλώντας σε ομογενειακές οργανώσεις, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, βάζοντας ως «πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος Πούτιν να ηττηθεί στην Ουκρανία», ενώ την ίδια ώρα διακήρυσσε ότι «η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο».

Καταλήγοντας, τόνισε και εδώ ότι επί ημερών του η Ελλάδα έγινε «ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις», καθώς «διαθέτει μια ικανή κυβέρνηση που μειώνει το φορολογικό βάρος», αλλά και «καταπληκτικό ανθρώπινο κεφάλαιο», που τους δουλεύει βέβαια τζάμπα, σε εφαρμογή όλου του αντεργατικού πλαισίου που έστησαν και εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Για να μην ανατραπεί, τάχα, η τέτοια πορεία μπροστά στις εκλογές, είπε ότι «το έργο της μεταρρύθμισης της Ελλάδας (...) μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωσή του», ζητώντας την επανεκλογή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ