ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
Πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο ενάντια στον πόλεμο

Πάνω από 40 δημιουργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ για τη δημιουργία σύγχρονου, πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Ετσι, στη φετινή εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στο Στέκι του Πολιτισμού (έξω από το θεατράκι του πάρκου) και συγκεντρώνει από την πρώτη στιγμή πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε πάνω από 70 σύγχρονα έργα που το καθένα με τον τρόπο του αποτυπώνει τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Στην έκθεση έχουν βρει τον χώρο τους όλες οι εικαστικές μορφές, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική έως το video art και τις εικαστικές εγκαταστάσεις (installations). Συμμετέχουν νέοι και παλιότεροι εικαστικοί - μέλη του ΕΕΤΕ, σπουδαστές της ΑΣΚΤ, καθώς και αυτοδίδακτοι εικαστικοί.

Με αφετηρία την παρακίνηση του Μαγιακόφσκι ότι η Τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν καθρέφτης αλλά σαν φακός να μεγεθύνει, η ΚΝΕ μέσα από αυτήν την προσπάθεια επιδίωξε να στρέψει τον μεγεθυντικό φακό της Τέχνης στην πραγματικότητα και την αλήθεια που μένει στο περιθώριο των μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Ενα φιλόδοξο και τολμηρό εγχείρημα, που αποδεικνύει ότι και στον χώρο των εικαστικών η ΚΝΕ μπορεί να οργανώσει μια τόσο μεγάλη, ομαδική έκθεση με σύγχρονο έργο, που φανερώνει και τη μεγάλη ανάγκη των δημιουργών να συνομιλήσουν με το έργο τους και να απευθυνθούν στο κοινό.

Δημιουργώντας πάνω στο καμένο ξύλο...

Μπορούν άραγε τα απομεινάρια των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών να γίνουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας; Η απάντηση είναι καταφατική, όταν επισκέπτεται κανείς την ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτότυπη εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Με «πρώτη ύλη» το ξύλο απ' τα καμένα δάση της Εύβοιας, ο γλύπτης Αντώνης Μόρφογλου δημιούργησε έργα που αποτυπώνουν την καταστροφή και τον όλεθρο που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια το 2021, φανερώνοντας παράλληλα και τη δύναμη της δημιουργίας, της εξέλιξης του υλικού και της επίδρασης του ανθρώπου πάνω σε αυτό.

Ολα είναι ακόμα εκεί. Τα μαυρισμένα ξύλα, τα σχήματα που έδωσαν οι φλόγες στο ξύλο, ακόμα και οι στάχτες... Και αμέσως στα μάτια του επισκέπτη παίρνει μορφή η αγωνία, η απόγνωση, η οργή, αλλά και η πάλη του λαού της περιοχής, για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του και να μην ξεριζωθεί.

Μια εικαστική έκθεση διαφορετική, που αξίζει κανείς πράγματι να επισκεφθεί, που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Τέχνη μπορεί να γίνει φωνή και όπλο στα χέρια του λαού, κραυγή αγώνα και διεκδίκησης.

Σημειώνεται ότι τα έργα εκτέθηκαν για πρώτη φορά στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών - Τσαπουρνιάς - Ψαροπουλίου.

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org