ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
Με αφιέρωμα στο σκάκι η πρώτη μέρα στο Αθλητικό Στέκι

Με αφιέρωμα στο σκάκι ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο Αθλητικό Στέκι κατά την πρώτη μέρα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Το πρόγραμμα περιλάμβανε την πραγματοποίηση τουρνουά επίδειξης Σιμουλτανέ από τον Γιάννη Νικολαΐδη, γκραν μετρ και εκλέκτορα της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, καθώς και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ιστορία του σκακιού αλλά και την επίδραση της τεχνολογίας στο άθλημα σήμερα. Τα ιστορικά στοιχεία για το σκάκι παρουσίασε η Ασπασία Πραματευτάκη, προπονήτρια ΓΓΑ και διαιτήτρια σκακιού, ενώ ο Κώστας Καλούδης, διδάκτορας Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανέλυσε την επίδραση της τεχνολογίας σήμερα στο σκάκι στην τοποθέτησή του με τίτλο «Το Σκάκι στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η συζήτηση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Ανδρέα Σοφιανού, υπεύθυνου της Αθλητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Οπως επισήμανε μεταξύ άλλων, οι εκδηλώσεις στο Αθλητικό Στέκι τις μέρες του Φεστιβάλ παίρνουν ουσιαστικά τη σκυτάλη από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες της ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα, τη διοργάνωση του ιδιαίτερου Αθλητικού Καμπ που βαδίζοντας στον δέκατο χρόνο του έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών αλλά και την ανάβαση στον Ολυμπο που έγινε το καλοκαίρι.


Στο τουρνουά επίδειξης του Σιμουλτανέ ο Γιάννης Νικολαΐδης βρέθηκε απέναντι σε 21 αντιπάλους όλων των ηλικιών σε μια ενδιαφέρουσα κόντρα που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι τη λήξη της και αρκετούς εκ των 21 παικτών να προσπαθούν να δυσκολέψουν τον γκραν μετρ.

Απ' την πλευρά της, η Ασπασία Πραματευτάκη στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία, στη γέννηση του σκακιού, στην καθιέρωσή του και την εξέλιξή του ανά τους αιώνες μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή ως αγωνίσματος. Οπως ανέφερε, το σκάκι μόνο άθλημα των ηλικιωμένων, όπως υπάρχει σήμερα η άποψη, δεν είναι. Ενώ έκανε ειδική αναφορά στα οφέλη που έχει η ενασχόληση με το σκάκι στην προσχολική ηλικία. Παράλληλα, μίλησε για τη συμβολή της ΕΣΣΔ στην καλλιέργεια του σκακιού και την ανάπτυξή του που, όπως είπε, αποτέλεσε εφαλτήριο ώστε να μετατραπεί στο πιο μαζικό άθλημα, ανοιχτό σε όλους και όχι ένα ακριβό πνευματικό άθλημα μόνο για πλούσιους, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Ειδικά για τη χώρα μας επισήμανε πως το σκάκι παραμένει παραμελημένο και χωρίς την ουσιαστική στήριξη από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σωματεία σκακιού εστιάζοντας και στις δυσκολίες που αφορούν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΓΓΑ έχοντας σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία τους.

Στην κεντρική του τοποθέτηση και με τη βοήθεια επεξηγηματικών slides ο Κώστας Καλούδης αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης και σε σημαντικούς τομείς του εγχειρήματος από το 1950 μέχρι σήμερα. Επίσης μίλησε για τη συμβολή της τεχνολογίας στο σκάκι, στους λόγους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί, επισημαίνοντας πάνω σε αυτό ότι κάποιοι εξ αυτών δεν τίθενται πάντα με γνώμονα το καλό (π.χ. ανταγωνισμοί, μάρκετινγκ). Επίσης μίλησε για τη συνεισφορά του ίδιου του σκακιού στην επιστημονική έρευνα. Στάθηκε ειδικά στην εισαγωγή του υπολογιστή Deep Blue στο σκάκι στα μέσα της δεκαετίας του '80 που χαρακτήρισε σημείο καμπής και έφθασε μέχρι τη σημερινή εξελιγμένη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και τα όσα επιφέρει στο σκάκι.


Μοίρασε γέλιο το stand up comedy...

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε το κοινό την παράσταση stand up comedy στη Μαθητική Σκηνή, η οποία κυριολεκτικά κατακλύστηκε από νέους κάθε ηλικίας, που χειροκρότησαν δυνατά τους Κώστα Κρύο, Χρήστο Πέτρου και Αλέξανδρο Μαλιάτση - Σάλα.

Με αστεία από την καθημερινότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και κοφτερό χιούμορ για τις εργασιακές συνθήκες με τις οποίες δουλεύουν οι νέοι, διασκέδασαν το κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε δυναμικά.

Για τον Κ. Κρύο και τον Χρ. Πέτρου άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και οι εντυπώσεις τους ήταν ιδιαίτερα θετικές.

«Πέρασα φανταστικά», είπε ο Κ. Κρύος, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ θερμό κοινό και δήλωσε ότι ανυπομονεί για την επόμενη φορά. «Να γελάμε γιατί χρειάζεται», πρόσθεσε.

«Εχει πάρα πολύ κόσμο. Ολα είναι πολύ ζεστά και όμορφα και το κοινό μάς αγκάλιασε», δήλωσε ο Χρ. Πέτρου.

Ο ...βετεράνος Αλέξανδρος Μαλιάτσης - Σάλας, καθώς παίρνει μέρος για τρίτη φορά, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. «Γιατί είναι ένα Φεστιβάλ που εδώ και 48 χρόνια είμαστε όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο νέοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κι αυτός ήταν μόνο... ο πρώτος γύρος, αφού αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν οι Στέλιος Ανατολίτης, Χρύσα Κατσαρίνη, Παναγιώτης Κούδας, Κωνσταντίνος Μπούρας - Μπαϊμάκος και Γιάννης Ρούσσος, για να χαρίσουν άφθονο γέλιο.Με τη «χρυσή» Αντιγόνη Ντρισμπιώτη συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, διπλή χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 20 και 35 χιλιόμετρα βάδην, συναντήθηκε και είχε σύντομη συνομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χώρο του Φεστιβάλ, στο Στέκι Αθλητισμού, όπου βρέθηκε κατά την περιήγησή του στον χώρο, συνοδευόμενος από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξήρε το παράδειγμα πίστης και θέλησης που ενσαρκώνει η χρυσή πρωταθλήτρια στην οποία πρόσφερε το Λεύκωμα για τα εκατό χρόνια του ΚΚΕ.


Με το νέο τεύχος των «Δρόμων της Ειρήνης» το περίπτερο της ΕΕΔΥΕ

Δυναμικό «παρών» στην κόκκινη πολιτεία του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δίνει το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με το περίπτερο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) να αποτελεί πόλο έλξης.

Με δεδομένη την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία και τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το περίπτερο της ΕΕΔΥΕ αποτελεί έναν από τους πόλους έλξης των επισκεπτών.

Από εκεί, το περίπτερο της ΕΕΔΥΕ δικινείται και το νέο τεύχος (το 97ο) του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης», με πλούσιο περιεχόμενο για τις συνολικότερες εξελίξεις.

Στο περίπτερο επίσης οι επισκέπτες του μπορούν να προμηθευτούν το σημειωματάριο της ΕΕΔΥΕ και αλλά υλικά για την οικονομική ενίσχυση του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org