ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
Με κουτοπονηριές...

«Φανταστείτε τι θα γινόταν τώρα που η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται, αν η Ελλάδα δεν είχε εμπλακεί τόσο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και κρατούσε επαμφοτερίζουσα στάση, όπως η Τουρκία. Ανάμεσα σε δυο ταλαντευόμενους συμμάχους, το ΝΑΤΟ θα επέλεγε τον πιο ισχυρό, δηλαδή την Τουρκία, με μεγάλο κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Αυτήν την άποψη περιφέρουν εσχάτως τα αστικά επιτελεία για να δικαιώσουν την επιλογή της κυβέρνησης να στρατευθεί «ψυχή τε και σώματι» στη ΝΑΤΟική εκστρατεία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμμετέχοντας σε όλες τις ευρωατλαντικές κυρώσεις, στην αποστολή όπλων και βέβαια στην αντιρωσική υστερία. Αλήθεια, με τέτοιες κουτοπονηριές νομίζουν πως θα αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα και θα διασκεδάσουν τη δικαιολογημένη ανησυχία του λαού για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και στα Ελληνοτουρκικά;

... ψάχνουν άλλοθι

Αέρα στα πανιά των προκλήσεων της Τουρκίας δίνουν η στρατηγική της σχέση και τα παζάρια με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με διακύβευμα την «ατλαντική συνοχή», για την οποία «αγωνιούν» και στη χώρα μας η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Μόλις χτες ο πρωθυπουργός έλεγε από τη Νέα Υόρκη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επιτρέπει εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο που θα δημιουργούν πρόβλημα στην «ενότητα» του ΝΑΤΟ. Η ευρωατλαντική στρατηγική είναι αυτή που γκριζάρει το Αιγαίο, δεν αναγνωρίζει σύνορα αλλά μόνο «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», που λέει «βρείτε τα» και νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί αναβάθμιση του περιφερειακού της ρόλου στην περιοχή. Οσο πιο βαθιά χώνεται η χώρα στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, τόσο περισσότερο δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί και με την Τουρκία, με αλληλοκατηγορίες για το ποιος υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ. Τόσο δυναμώνουν όμως και τα παζάρια για επώδυνους συμβιβασμούς, που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί. Ας αφήσουν λοιπόν τις μπαγαποντιές για να βγαίνουν λάδι οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η συμμετοχή της Ελλάδας στον επικίνδυνο σχεδιασμό τους. Τα λαϊκά συμφέροντα καμιά σχέση δεν έχουν με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ούτε με τα παζάρια σε ΝΑΤΟικό «τερέν» για διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Ταλαιπωρία

Χτες Πέμπτη, στις 11 το πρωί το μποτιλιάρισμα στον Κηφισό ξεπερνούσε τα 14 χιλιόμετρα και για να φτάσει κανείς από την Κηφισιά στη Μεταμόρφωση, χρειαζόταν πάνω από 2 ώρες. Ανάλογη ήταν η εικόνα σε όλες σχεδόν τις κεντρικές αρτηρίες της Αττικής, με τους εργαζόμενους να σηκώνουν ξανά τον γνωστό «σταυρό» για να φτάσουν στη δουλειά τους. Σημειώνεται ότι χτες Πέμπτη δεν υπήρχε καμιά απεργία στις συγκοινωνίες, δεν γινόταν πουθενά κάποια διαδήλωση... Κι όμως! Ξαφνικά, κανένα από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ δεν βρέθηκε να ...«συμπονέσει» τον εργατόκοσμο, όπως έκαναν την Τετάρτη, μέρα που απεργούσαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Συμπέρασμα πρώτο: Η «ταλαιπωρία» για τον λαό προέρχεται από το χάλι των οδικών δικτύων, από τις υποβαθμισμένες αστικές συγκοινωνίες, από την εμπορευματοποίηση της ανάγκης για ασφαλή και φθηνή μετακίνηση, η οποία θα ενταθεί με τον νόμο της κυβέρνησης. Συμπέρασμα δεύτερο: Τους «απεργοφάγους» δεν τους πήρε κανένας πόνος για κανέναν που «ταλαιπωρείται» τάχα από τις απεργίες. Ο μόνιμος πόνος τους είναι να μη σηκώσει κεφάλι ο εργαζόμενος. Τον λαό τον θέλουν μόνιμα αγανακτισμένο, μπουχτισμένο και ταλαιπωρημένο, στριμωγμένο με κάθε είδους πρόβλημα, αλλά σε καμιά περίπτωση αγωνιστή, διεκδικητή των δικαιωμάτων του. Γι' αυτό πνίγονται στους αφρούς τους όταν γίνεται απεργία σε οποιονδήποτε κλάδο ή χώρο δουλειάς και όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες.

Μερτικό

Μέσα στο «πάθος» για τις ΝΑΤΟικές επιτυχίες στην Ουκρανία που κλιμακώνουν παραπέρα την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, πέρασε στα ψιλά ένα βίντεο που δημοσίευσε μόλις προχτές το δίκτυο ABC. Τι δείχνει; Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν προ δεκαετίας να «κομπάζουν» - λίγο πριν ξεκινήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αμάχων, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων - για το «μερτικό θανάτων» που θα έκοβαν εκείνο το βράδυ, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στο βίντεο. Ακολουθούν σκηνές βαρβαρότητας, με τους ράμπο να πίνουν το ποτό τους, χρησιμοποιώντας για «ποτήρι» το προσθετικό μέλος ενός εκτελεσμένου Αφγανού! Αυτοί είναι λοιπόν που σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα αποτελούν τον κόσμο της ...ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σεβασμού των συνόρων, ο οποίος «αντιστέκεται σθεναρά» στον «ολοκληρωτισμό» της καπιταλιστικής Ρωσίας. Στον «αγγελικό κόσμο» των ιμπεριαλιστών, όπου το ένα έγκλημα διαδέχεται το άλλο, ο φαύλος κύκλος των επεμβάσεων και των πολέμων συνεχίζεται, προσθέτοντας νέα βάρβαρα επεισόδια στους ανταγωνισμούς για το «μερτικό» από τη λεία των καπιταλιστών, μέχρις ότου οι λαοί τον σπάσουν με την πάλη τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Τρίπολη πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων.

1862 Ο Οτο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Επαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.

1863 Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1922 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτώβρη οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Κολτρέιν.

1928 Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1932 Σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ μπιν Σαούντ.

1944 Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εισβάλλει στον Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ελληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ηρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Ολοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

1949 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν.

1950 Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος Μακ Κάραν) με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός ίσχυσε για 17 χρόνια.

1953 Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αη Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1970 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρύ οπλισμό στη χούντα, ενώ καλεί τον λαό σε επαγρύπνηση στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

1973 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Στάλιν, 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971).

2004 Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ