ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Ενταση της καταστολής και του απαράδεκτου διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών

INTIME NEWS

Στη γραμμή των προηγούμενων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για μέτρα «ανακύκλωσης» της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και έντασης της καταστολής, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κινήθηκαν οι αποφάσεις της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου που έγινε το περασμένο Σάββατο, με θέμα τη διαχείριση της αύξησης των προσφυγικών ροών.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να αυξηθεί η εμπλοκή των Frontex και ΝΑΤΟ, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο ανατολικό Αιγαίο και να συνεχιστεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και Α. Σκέρτσος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Στο ΚΥΤ της Μόριας συνολικά 11.395 ξεριζωμένοι στοιβάζονται σε αυτό, την ώρα που η χωρητικότητά του είναι μόλις για 3.000 άτομα. Στο αντίστοιχο της Σάμου «ζουν» 5.385 άνθρωποι, όταν το συγκεκριμένο ΚΥΤ χωρά ...648. Στη Χίο 3.419 άνθρωποι βρίσκονται στο τοπικό ΚΥΤ (με χωρητικότητα 1.014 άτομα), στη Λέρο 1.376 άτομα (με χωρητικότητα 860 άτομα) και στην Κω 2.957 άνθρωποι (με χωρητικότητα 816 άτομα). Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων ξεριζωμένων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχει φτάσει τα 28.150 άτομα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους, αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμιάς.

Βαρύ πρόγραμμα Μητσοτάκη - Δένδια στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισήμως για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στο περιθώριο, δε, θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Ντ. Τραμπ και άλλους κορυφαίους Αμερικανούς παράγοντες, με αντικείμενο την προώθηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων ενόψει και του δεύτερου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου».

Ανάμεσα σε άλλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, αύριο Τρίτη να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council» και την Πέμπτη να είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Council on Foreign Relations».

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση προσέλκυσης «επενδυτών», με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική, θα συμμετέχει την Τρίτη σε εκδήλωση της Goldman Sachs, μεθαύριο Τετάρτη στο «Global Business Forum» του «Bloomberg», ενώ θα παραβρεθεί και στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γ. Ρος, παρουσία «επενδυτών».

Στις προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις, σήμερα Δευτέρα βλέπει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ι. Ντ. Μάρκεζ και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμπούτ Αμπάς.

Αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nικόλ Πασινιάν και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Την Τετάρτη αναμένεται η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ μια μέρα μετά, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Την Πέμπτη θα δει ακόμα τον πρωθυπουργό της Ινδίας Nαρέντρα Μόντι, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και παράγοντες της ομογένειας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Ν. Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κ. Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντ. Διαματάρης.

Στο δικό του πρόγραμμα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σήμερα παίρνει μέρος στη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αύριο Τρίτη θα φιλοξενήσει στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ την Τετραμερή Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, ενώ θα συμμετάσχει και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου της ΕΕ για τη Συρία.

Την Τετάρτη θα συνέλθει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Υπουργική Συνάντηση των χωρών - μελών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (AC Forum), ενώ την ίδια μέρα, ο υπουργός θα λάβει μέρος στη δεύτερη Τριμερή Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας. Aκολούθως θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Διατλαντικό Δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Την Πέμπτη, ο Ν. Δένδιας θα παραθέσει άτυπο «πρωινό εργασίας» στα κράτη - μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και την Παρασκευή θα φιλοξενήσει τη φετινή Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, όπου οι συνομιλίες θα εστιαστούν, επισήμως, «στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής στην Αθήνα

Στις 21 Σεπτέμβρη 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση - Βήμα Διαλόγου» (ΔΚΕ).

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των κομμάτων που είναι ιδρυτικά μέλη της ΔΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας), καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων που συμβάλλουν στη συγγραφή του 10ου τεύχους της ΔΚΕ [Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας].

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα άρθρα του 10ου τεύχους της ΔΚΕ, που με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς είναι αφιερωμένο στα ζητήματα του προλεταριακού διεθνισμού.

Οι εκπρόσωποι των ΚΚ καταδίκασαν με αποφασιστικότητα το πρόσφατο απαράδεκτο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που παραποιεί την ιστορική αλήθεια, καλύπτει το τέρας του φασισμού και στρέφεται ενάντια στους λαούς, μιας και στοχεύει στα Κομμουνιστικά Κόμματα, που επιδιώκουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις και αγωνίζονται για τη νίκη της υπόθεσης της εργατικής τάξης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στην Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών»

Στην Αθήνα επανέρχονται σήμερα, Δευτέρα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» με ατζέντα τα προαπαιτούμενα του 4ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ενώ το «παρών» θα δώσει και η πλευρά του ΔΝΤ στο πλαίσιο των τακτικών «αξιολογήσεων» που διενεργεί στα κράτη - μέλη του.

Στο «κάδρο» βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της διαμόρφωσης των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, όπου βέβαια ενσωματώνεται και το κόστος - ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ - που θα έχουν για το λαό οι παρεμβάσεις μείωσης της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη και μάλιστα με έναρξη εφαρμογής το 2019, που θα φορτωθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα της ραγδαίας απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, που με τη σειρά του θα έρθει να «κουμπώσει» με το υπό διαμόρφωση νομοθέτημα για την παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Τα «ζητήματα» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συζητηθούν με τα κλιμάκια τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και σε συναντήσεις με τις διοικήσεις των 4 «συστημικών» τραπεζών. Στο επίκεντρο βρίσκονται η πρώτη κατοικία, η πορεία των πλειστηριασμών, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και βέβαια ο μαζικός επανέλεγχος δανειοληπτών που ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς δικαστικής προστασίας, με στόχο την αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών.

Πολιτική δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Σήμερα Δευτέρα, στις 5 μ.μ., στα Γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Κολωνού 3 (2ος όροφος), η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στη Μάντρα της Κοκκινιάς, οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 75 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Κορωπίου του ΚΚΕ (Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου 41), η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του Κόμματος καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Συμπεράσματα από τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο "Αφοί Βλάχου"». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ