ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Δεν το βάζουν κάτω στην αναμέτρηση με την πολυεθνική

Συγκέντρωση χτες στα Δικαστήρια Χαλκίδας με τη στήριξη του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Χαλκίδας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Χαλκίδας
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των «Τσιμέντων Χαλκίδας» έγινε χτες το πρωί έξω από τα Δικαστήρια της Χαλκίδας. Την ώρα εκείνη, συζητιόταν η αγωγή που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι για να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις που έκανε η πολυεθνική «Lafarge», ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούλη του 2015.

Θυμίζουμε ότι στις 30 Γενάρη 2015, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, με τις υπ' αριθμό 11 έως 16/2015 αποφάσεις του, δικαίωσε τους 118 εργαζόμενους που είχαν απολυθεί από τον Απρίλη του 2013 έως και τον Ιούλη του 2014, κηρύσσοντας άκυρες τις απολύσεις τους. Η πολυεθνική άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων, η οποία προσδιορίστηκε να δικαστεί στις 5 Απρίλη 2017, ενώ προχώρησε και σε νέες απολύσεις. Χτες, δικάστηκε η αγωγή και των υπόλοιπων εργαζομένων και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Από τις 26/3/2013, η «Lafarge» διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του εργοστασίου στη Χαλκίδα, υποβάλλοντας ταυτόχρονα στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Το σχέδιο απορρίφθηκε και από τον Απρίλη του 2013 η εργοδοσία ξεκίνησε να απολύει σταδιακά τους 229 εργαζόμενους. Παράλληλα, προσέφυγε στο ΣτΕ, ενάντια στην άρνηση του υπουργείου να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις.

Το ΣτΕ, με τη σειρά του, έστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες και, όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας, θα αποτελέσει βάση για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις αλλαγές στα Εργασιακά. Στο πλευρό των απολυμένων στα δικαστήρια βρέθηκε και χτες η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη, μπορούν σήμερα να δουν καλύτερα το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, ως ένωσης των μονοπωλίων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (σ.σ. η εισήγηση του εισαγγελέα) όχι μόνο έδωσε δίκιο στην εταιρεία, αλλά έβγαλε και μια απόφαση που θα αξιοποιηθεί ενάντια στις ζωές όλων των εργαζομένων της Ευρώπης. Χωρίς περιστροφές, απάντησαν ότι είναι δικαίωμα του εργοδότη να απολύει και προσλαμβάνει όποτε θέλει. Πως ακόμα και το αυξημένο όριο απολύσεων που υπάρχει στην Ελλάδα εμποδίζει την ελεύθερη επιχειρηματική δράση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Απεργιακή απάντηση στην απληρωσιά

Το πανό του ΣΕΜΙΣΕΑ στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Το πανό του ΣΕΜΙΣΕΑ στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες, στο πλαίσιο απεργιακής τους κινητοποίησης, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, διεκδικώντας να μπει τέρμα στην απλήρωτη δουλειά. Στη συγκέντρωση συμμετείχε με το πανό και τα συνθήματά του το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων.

Κατήγγειλαν την «απλήρωτη δουλειά, σύγχρονη σκλαβιά» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα κέντρα Ειδικής Αγωγής (λειτουργούν ως ΝΠΙΔ), καθώς είναι απλήρωτοι αλλού δέκα, αλλού δώδεκα μήνες, αλλού ακόμα περισσότερο. «Από τον Μάη μέχρι σήμερα έχουμε πληρωθεί μόλις 200 ευρώ, έναντι του μισθού», λένε ορισμένοι. «Το Νοέμβρη τα οφειλόμενα δεδουλευμένα θα φτάσουν τον έναν χρόνο», συμπληρώνουν άλλοι.

Παράλληλα, το σωματείο και η ΣΕΑΑΝ κατήγγειλαν την επιβολή τροφείων στις οικογένειες αλλά και υποβάθμιση των υπηρεσιών, που πηγαίνει χέρι - χέρι με την υποχρηματοδότηση και την απληρωσιά του προσωπικού. «Τα ειδικά σχολεία σε άθλιες συνθήκες τα έχουν καταντήσει "αναπηραποθήκες"», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, να καταργηθούν τώρα τα τροφεία», φώναξαν μεταξύ άλλων.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος), προκειμένου να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους. Ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΜΕΕΑ), η οποία αφού αναμάσησε την καραμέλα της «περιόδου χάριτος» απέναντι στην κυβέρνηση, δεν μπορεί ούτε θέλει να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, η οποία δεν έδωσε καμία απάντηση για το πότε και αν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, παραπέμποντάς τους στην Περιφέρεια και στις διοικήσεις των δομών.

Μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων

Τα δόντια τους στους εργαζόμενους δείχνουν εργοδοσία και κυβέρνηση, υλοποιώντας το σχεδιασμό για αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου. Αυτό κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ενόψει της κινητοποίησης που διοργανώνουν σήμερα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια του Βόλου. Την ώρα εκείνη είναι προγραμματισμένο να εκδικαστεί η αγωγή της απολυμένης από την εταιρεία ΒΕΜΕΚΕΠ συνδικαλίστριας Χρυσούλας Τασολάμπρου.

Η συνδικαλίστρια, που είναι μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ταμίας της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και αντιπρόσωπος του Επιχειρησιακού Σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ στο ΕΚΒ και στην ΠΟΕΜ, απολύθηκε στις 31 Μάρτη εξαιτίας της αγωνιστικής της δράσης, καθώς πρωτοστατούσε στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, στις απολύσεις, στην εργασία με «μπλοκάκι» και η απόλυσή της εντάσσεται στο σχεδιασμό για αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου.

Επίσης, συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 11 π.μ. (κτίριο 2), οργανώνει σήμερα το ΣΕΤΗΠ, ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη που υφίσταται ο πρόεδρος του Συνδικάτου και ένας πρώην εργαζόμενος στη «Newsphone» για τη συμμετοχή τους, μαζί με άλλους συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου, σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις που έκανε το 2011 η συγκεκριμένη εταιρεία. Η συγκεκριμένη μήνυση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, σε μια χρονική περίοδο που δεν είναι καθόλου τυχαία.

Τέλος, ενάντια στο επιχειρησιακό σωματείο, με αγωγή που πρόκειται να εκδικαστεί στις 29 Σεπτέμβρη, έχει στραφεί η εργοδοσία στην επιχείρηση «Forthnet - Netmed». Με την κίνηση αυτή επιχειρεί να παρέμβει με τρόπο απροκάλυπτο στην ίδια τη λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης, καθώς απαιτεί να χάσουν την ιδιότητά τους ως μέλη του ΔΣ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι» από τρίτες εταιρείες.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων - συνταξιούχων
  • Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών σε όλα τα πλοία και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό.
  • Συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη η απεργία των εργαζομένων στην «Τοξότης ΑΕ» (έργα ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική), που μαζί με τους συναδέλφους τους από την Κόρινθο διεκδικούν την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, σταθερή ημερομηνία πληρωμής κάθε μήνα, τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Παράλληλα, ζητούν να πληρωθούν και οι συνάδελφοί τους στους υπεργολάβους του «Τοξότη», όπου εκεί η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ (οδός Καρδίτσης), για το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
  • Περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Στην Αθήνα, στις 3 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στην Πάτρα, για τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου, στις 5/10 (10.30 π.μ., πλατεία Ολγας). Στο Ηράκλειο, για όλη την Κρήτη, στις 6/10 (11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Στην Αρτα, για τους συνταξιούχους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στις 6/10 (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Λάρισα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, στις 7/10 (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα, στις 7/10 (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Στη Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Βενιζέλου). Στην Αλεξανδρούπολη, για τη Θράκη, στις 13/10 (11 π.μ., Επιμελητήριο Εβρου). Χτες έγινε σύσκεψη των συνταξιούχων στη Λάρισα και την Τρίτη θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη.
  • Πρόγραμμα δράσης κατάρτισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου στην τελευταία της συνεδρίαση. Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή 30/9, στις 10.30 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στη ΔΟΥ Αγρινίου. Τη Δευτέρα 17/10, στις 10.30 π.μ. διαμαρτυρία στο ΙΚΑ (Εθνική Οδός). Την Τρίτη 18/10, στις 10.30 π.μ. σε ΔΕΗ - ΔΕΥΑΑ. Την Τετάρτη 19/10, στις 10.30 π.μ. σε ΟΑΕΔ και την Πέμπτη 20/10, στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org