ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις «αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη

Για «ανάγκη πρόσθετων προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής» σε χώρες με υψηλά κρατικά χρέη μιλά η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική είναι βαρέλι δίχως πάτο...

Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Eurokinissi

Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο
Με... «χρονοκαθυστέρηση» μιας μέρας κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο - εφαρμοστικός νόμος, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» συνεχιζόταν μέχρι και αργά χτες το βράδυ, με αιχμή τη λίστα με τη δεύτερη «παρτίδα» των επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο που θα ενταχθούν στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, που βέβαια θα συμπληρωθεί και στη συνέχεια, είτε με τη μορφή «προσαρτημάτων» στο νομοσχέδιο είτε μέσω άλλων παρεμβάσεων.

Το πολυνομοσχέδιο, με τις... γνωστές απαράδεκτες διαδικασίες, προγραμματίζεται να συζητηθεί στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές μόνο τη Δευτέρα και στη συνέχεια να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Τρίτη. Παράλληλα, «προχωρούν» και άλλες αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», πέρα από αυτές που θα ενσωματωθούν στον εφαρμοστικό νόμο, ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (29/9) αλλά και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (10/10).

Μεταξύ άλλων, στο νέο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν αντιλαϊκές διατάξεις που αφορούν:

-- Την κατάργηση των «εκπτώσεων» για τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου Υγείας των αγροτών και κατηγοριών αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, η εισφορά για την Υγεία αυξάνεται στο 6,95% επί του καθαρού εισοδήματος, από 1/1/2017 (σήμερα είναι 2,5%). Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος (4387/2016) προέβλεπε αυτή η αύξηση να γίνει σταδιακά και να ολοκληρωθεί το 2019 (4,73% το 2017, 5,84% το 2018 και 6,95% το 2019 και μετά). Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση στην εισφορά Υγείας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

-- Το νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμή τη δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο που θα περάσουν σε αυτό. Σε αυτή τη φάση, στο νέο ταμείο θα μεταβιβαστεί η συμμετοχή του κράτους σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ενώ υπό συζήτηση μέχρι χτες το βράδυ ήταν η υπαγωγή της ΑΔΜΗΕ και του ΕΑΒ.

-- Τη θέσπιση πόρων για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία της νέας «ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχει αντικείμενο τη συγκέντρωση των αντιλαϊκών φόρων.

-- Τη μεταφορά στην κρατική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων.

Σε περιβάλλον «κινδύνων» η Ευρωζώνη

«Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι καθοδικοί και συνδέονται κυρίως με το εξωτερικό περιβάλλον», επισημαίνει, από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας «ενόψει της αβεβαιότητας που επικρατεί, θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Στο «οικονομικό δελτίο» της, η ΕΚΤ, μεταξύ άλλων, εστιάζει στα εξής:

  • Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τονίζει: «Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα χρειαστεί να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής». Είναι σαφές ότι φωτογραφίζουν την «ανάγκη» εντονότερης κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και άλλα κράτη με υψηλά χρέη. Εν προκειμένω βλέπουν πρόσθετους κινδύνους, επισημαίνοντας ότι οι «εν λόγω χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τυχόν επανεμφάνιση αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή εκ νέου αύξηση των επιτοκίων».

Ταυτόχρονα, τα κράτη της Ευρωζώνης, που «διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών», καλούνται να τα αξιοποιήσουν π.χ. επεκτείνοντας τις δημόσιες επενδύσεις.

Συνολικά, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης καλούνται να καταβάλουν προσπάθειες ώστε η «σύνθεση» των κρατικών προϋπολογισμών να ενισχύει περισσότερο την «ανάπτυξη».

  • Η αύξηση των επενδύσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά το β' τρίμηνο του 2016 λόγω της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής κεφαλαιακών αγαθών και της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας.
  • «Η θεσμική και πολιτική αβεβαιότητα» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να μετριάσει την εγχώρια ζήτηση, και ιδίως τις επενδύσεις, αν και τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις του δημοψηφίσματος υπήρξαν μέχρι στιγμής σχετικά υποτονικές, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
  • Το παγκόσμιο εμπόριο«υπήρξε ιδιαίτερα ασθενές το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας εν μέρει έντονες μειώσεις των εισαγωγών λόγω της βαθιάς ύφεσης στη Βραζιλία και τη Ρωσία».
  • Στη Βραζιλία, ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων πολιτικής αβεβαιότητας, αυστηρής νομισματικής πολιτικής και συνθηκών χρηματοδότησης, καθώς και τα σχεδιαζόμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό), στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ της ΚΕ, Σιτάραμ Γιετσούρι και το μέλος της Μριδούλ Ντε.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενές, συντροφικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα και υπήρξε συμφωνία για παραπέρα ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της κοινής δράσης στο πλαίσιο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος την επόμενη περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ινδία και την Ελλάδα, τη δράση των δύο κομμάτων για τα συμφέροντα των εργαζομένων, την αντιλαϊκή επίθεση στις δύο χώρες και την ανάπτυξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Ιδιαίτερα εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αναγκαιότητα ανάπτυξης της συντονισμένης πάλης των κομμουνιστικών κομμάτων και των λαών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΙ(Μ), που είναι προσκαλεσμένη από την ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και ο ΓΓ της ΚΕ, Σιτάραμ Γιετσούρι, θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση, αύριο Σάββατο.

ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ - ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και ο Δήμος Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής την Τρίτη 27/9, στις 7 μ.μ., για να τιμήσουν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ.

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής, που βρίσκεται στο χώρο του Σκοπευτηρίου, θα είναι ανοιχτό από το πρωί έως το τέλος της εκδήλωσης, για να υποδεχθεί και να ξεναγήσει τους επισκέπτες, τιμώντας τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Εκδηλώσεις στην Κρήτη

-- Η ΚΟ Αμαρίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν εκδήλωση τιμής, μνήμης και χρέους αφιερωμένη στη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς στις 11/9/1944, στη «Μάχη στους Ποταμούς». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Ποταμούς (Δ. Αμαρίου) αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ.

-- Οι ΤΟ Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 28/9, στις 7 μ.μ., στο Νεροχώρι Αποκορώνου (δίπλα στο Μπαμπαλί), προς τιμήν του αγωνιστή του ΔΣΕ και συγγραφέα Λευτέρη Ηλιάκη και των δολοφονημένων Νεροχωριανών παπά Νίκου Αποστολάκη, Ηλία και Αγγελή Ηλιάκη και Δημήτρη Μπολιουδάκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ θα προβληθεί βίντεο και θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

Τ.Ο. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Την Τρίτη 27/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949.

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ