ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
«Πράσινο φως» στην αξιοποίηση των δασών για τα κέρδη του κεφαλαίου

Οταν πρόκειται για άμεσους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, περισσεύει το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ετσι, όλοι μαζί στην Ολομέλεια της Βουλής ψήφισαν χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί και παραδίδει στα επιχειρηματικά συμφέροντα το αντικείμενο συνολικά της διαχείρισης των κρατικών δασών.

Οι σχεδιασμοί αυτοί προωθούνται, ανάμεσα σε άλλα και με τη μετατροπή των δασικών συνεταιρισμών σε εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται (άρθρο 1) πέρα από τις «δασικές εργασίες» και στη «διακίνηση, εμπορία, επεξεργασία και μεταποίηση δασικών προϊόντων», ενώ θα απολαμβάνουν κίνητρα, ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια.

Το στίγμα του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στο δασικό πλούτο της χώρας δίνει ανάγλυφα και το άρθρο 50, στο οποίο προβλέπει fast truck διαδικασίες (και συγκεκριμένα 45 ημερών) για τον αποχαρακτηρισμό δασικής περιοχής όταν πρόκειται για «την ανάπτυξη - όπως αναφέρεται - μεγάλων επενδύσεων», όπως «λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων, εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διαχείρισης ή επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων, λατομείων ως και σταθμών ΑΠΕ ή ΣΗΘ (σ.σ. Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας)»!

Ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Μηταράκης δήλωσε, μάλιστα, ότι το κόμμα του όχι μόνο ψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά χαρακτήρισε «θετική έκπληξη» το άρθρο 50, «διότι ιδεολογικά μέχρι πρόσφατα ήσασταν σταθερά απέναντι στη διευκόλυνση τέτοιων επενδύσεων», ενώ σημείωσε ότι τελευταία διαφαίνεται «μία αχτίδα λογικής στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή ειδικά χτες έδωσε ρεσιτάλ δημαγωγίας. Ο ειδικός της αγορητής, Γ. Σαχινίδης, αφού είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που οι δασικοί συνεταιρισμοί αντιμετωπίζονται ως αυτοτελείς οντότητες και δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους» και πως «είναι θετική εξέλιξη για τη διασφάλιση της ιδιότητας του δασεργάτη» και άλλα τέτοια, τελικά ψήφισε... κατά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης (που υπενθυμίζουμε είναι στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων), θεώρησε αυτονόητο ότι πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις και να δοθούν κίνητρα, γιατί έτσι, όπως αποφάνθηκε, «θα αυξηθούν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό».

Τα δασικά οικοσυστήματα δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα

Στην απέναντι όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, επισήμανε ότι «διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τα δάση ως κερδοφόρα διέξοδο για τους μονοπωλιακούς ομίλους» και τα μετατρέπουν σε «οικισμούς, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, βίλες, ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα. Μάλιστα, χρησιμοποιούν τις δασικές πυρκαγιές ως όπλο, όπως και τους δασικούς νόμους, προκειμένου είτε να νομιμοποιήσουν καταπατήσεις και εκχερσώσεις παράνομες, που έγιναν στο παρελθόν, είτε να αλλάξουν ολόκληρο το δασικό οικοσύστημα». Στη βάση αυτή, το νομοσχέδιο γενικεύει «την παραχώρηση για εκμετάλλευση των δημόσιων δασών από δασικούς συνεταιρισμούς», οι οποίοι «θα λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας», «απεμπολώντας ταυτόχρονα τη βασική ευθύνη προστασίας και διαχείρισης των κρατικών δασικών οικοσυστημάτων από τις δασικές υπηρεσίες».

Εξάλλου, αυτό τονίστηκε στην ίδια την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, ο οποίος λίγο - πολύ ανέφερε ότι «αφού το δάσος είναι πλούτος, πηγή κέρδους», πρέπει να λειτουργεί ως τέτοιο, το οποίο «δείχνει την αντίληψη της κυβέρνησης».

«Εμείς λέμε, τόνισε, ότι τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό» και «καλούμε το λαϊκό κίνημα να οργανώσει την πάλη του, να απαιτήσει την κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει σε γραμμή σύγκρουσης με τους ομίλους και το κράτος τους, το αστικό κράτος. Για το ΚΚΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα, είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. «Με όχημα τους δασικούς συνεταιρισμούς, που αποτελούν καπιταλιστικές εμπορικές επιχειρήσεις και όχι δασικούς συνεταιρισμούς εργαζομένων δασεργατών», προωθεί η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων. Εξάλλου, όπως τόνισε, όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν, όπως και η σημερινή κυβέρνηση, «έχετε εμπορευματοποιήσει την υγεία των ανθρώπων, τη μόρφωση των παιδιών μας, τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και τόσα άλλα, θα εξαιρέσετε τώρα τα δάση;».


ΙΣΤΙΑΙΑ - ΑΙΔΗΨΟΣ
Απαράδεκτη απόφαση του δήμου για συμμετοχή σε αντικομμουνιστικό πρόγραμμα της ΕΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό συμβούλιο Ιστιαίας - Αιδηψού ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αποδοχή έγκρισης ευρωπαϊκού έργου με τίτλο «REMEDY - η φωνή του παρελθόντος. Ανασύροντας μνήμες στην πολυπολιτισμικότητα». Το έργο αυτό είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Ευρώπη για τους πολίτες - ενεργή ευρωπαϊκή μνήμη») και στοχεύει, όπως ισχυρίζεται, στην απόδοση τιμής στα θύματα των λεγόμενων ολοκληρωτικών καθεστώτων, ταυτίζοντας ουσιαστικά τα σοσιαλιστικά κράτη της Ευρώπης με τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία!

Την απόφαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Μόνο που ο στόχος της ΕΕ είναι πολύ συγκεκριμένος, είναι ο αντικομμουνισμός και η χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων και κύρια της νεολαίας με όπλο την παραχάραξη της Ιστορίας και την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού. Με πρόσχημα, δήθεν, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα γενικά και μέσα από την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, επιδιώκουν την αθώωση του φασιστικού τέρατος και της μήτρας που το γεννάει και το αναπαράγει, του καπιταλιστικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, επιχειρούν να στοχοποιήσουν την πάλη του εργαζόμενου λαού, την κομμουνιστική δράση και ιδεολογία. Ηδη σε μια σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ διώκονται ποινικά τα κομμουνιστικά κόμματα και η πολιτική δράση των κομμουνιστών.

Μια σειρά φορείς, ινστιτούτα και ΜΚΟ χρηματοδοτούνται αδρά από ευρωενωσιακά κονδύλια με διατεταγμένη αποστολή τη λασπολογία και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού».

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως «με τη συμμετοχή της στις διάφορες αντιδραστικές - αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις, νομιμοποιεί και συμβάλλει στην ενίσχυση του αντικομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και στην αθώωση του φασισμού».

Τεράστιες, όμως, είναι οι ευθύνες που επωμίζεται και η δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας - Αιδηψού για την απόφαση που πήραν να ενισχύσουν αυτές τις αντιδραστικές, επικίνδυνες πολιτικές, προκειμένου, όπως δικαιολογήθηκαν, να εξασφαλίσουν κάποια κονδύλια από την ΕΕ!

«Μα η κατεύθυνση της ΕΕ και οι πολιτικές υποχρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και αποδέχεται η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, έχει μετατρέψει τους δήμους σε φοροεισπράκτορες, μηχανισμό εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών, που στερούν από το λαό σημαντικές υπηρεσίες και έργα», υπογραμμίζει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, της οποίας η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση: «Θεωρούμε ότι ο λαός μας διαθέτει τη μνήμη και την εμπειρία από το παρελθόν, βιώνει στο πετσί του σήμερα την αντιλαϊκή βαρβαρότητα των μονοπωλίων, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Με αυτήν την πείρα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει και την αντικομμουνιστική εκστρατεία και την αντιλαϊκή πολιτική, ανοίγοντας, με τη δική του συμμαχία, τους δικούς του αγώνες, το δρόμο για την εργατική - λαϊκή εξουσία και ευημερία».


ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων μέχρι τη δικαίωση

Στην εκδήλωση για τα 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Βιάννου, από τα ναζιστικά στρατεύματα, το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο Σέλι Αμιρών, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, σημειώνοντας πως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα - συνέχισε - 71 χρόνια μετά τη συντριβή του ναζισμού και 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Βιάννου, καμία απολύτως κυβέρνηση δεν ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και καμία κυβέρνηση δεν απαίτησε την πλήρη και ολοκληρωμένη ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων.

«Αντίθετα, από το 1974 μέχρι και σήμερα, το ΚΚΕ με πολύμορφες δραστηριότητες και σε κοινή δράση με τις αντιστασιακές οργανώσεις, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναδεικνύει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Δεκάδες παρεμβάσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ημερίδες, επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους Προέδρους της Γερμανίας» υπογράμμισε. Ακολούθως ενημέρωσε για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό με αποκλειστική ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς η αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, απορρίφθηκε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση την απόφαση αυτή και στηλίτευσε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αφού αρνήθηκε να τοποθετηθεί επίσημα στο αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Ας τεθούν στην κρίση του λαού, στην ίδια την Ιστορία. Ξέρουν να οργανώνουν φιέστες, να συγκροτούν διακομματικές επιτροπές της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο - μακριά όμως από την ουσία - χωρίς να δεσμεύονται σε μέτρα, συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα», επεσήμανε, εκφράζοντας τη δέσμευση του ΚΚΕ να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την τελική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους.

«Ο κρητικός λαός και η νεολαία έδωσαν κατά χιλιάδες, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, τη ζωή του ενάντια στο χιτλεροφασισμό, έχει υποστεί στο πετσί του τη φασιστική θηριωδία. Το μήνυμα ενάντια στο φασισμό είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ...», κατέληξε στην ομιλία του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ