ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Δομή και σύνθεση με κριτήριο την αποτελεσματική εφαρμογή του μνημονίου

Με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου που αυτά περιλαμβάνουν, επέλεξε ο Αλ. Τσίπρας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης καθυστέρησε χαρακτηριστικά χτες, καθώς έπρεπε πρώτα να διευθετηθούν ζητήματα ισορροπιών μεταξύ των κυβερνητικών συνεταίρων, αλλά και των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις τελικές αποφάσεις φαίνεται να βάρυναν και οι φιλοδοξίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Δραγασάκη, που δεν επιθυμούσε τον «παροπλισμό» του, με την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου της Βουλής, όπως φέρεται να σχεδίαζε το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Τελικώς, ο Γ. Δραγασάκης παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρόεδρος της Βουλής τοποθετείται ο Ν. Βούτσης, ο οποίος με δηλώσεις του νωρίτερα χτες προϊδέασε και για έναν ρόλο αναζήτησης «συναινέσεων» μέσα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «MEGA» και αναφερόμενος στις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα σημείωσε: «Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό μέσα στη Βουλή. Η λαϊκή εντολή εισπράχθηκε από εμάς με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα θέλαμε να μπούμε σε μια συζήτηση διαφορετική, προγραμματική που θα έφερνε πιο αντίθετες πλευρές του φάσματος στην ίδια κοίτη», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή «ώστε να υπάρχουν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις».

Πίσω στην κυβέρνηση, στις θέσεις τους ως υπουργοί Επικρατείας παραμένουν οι Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης, ενώ και η Ολγα Γεροβασίλη συνεχίζει στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν συμμετέχει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, στη θέση της οποίας παραμένει ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας.

Απ' τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση συμμετέχουν, πέραν του Π. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η Ελενα Κουντουρά στον τουρισμό και ο Τ. Κουίκ ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο Δ. Καμμένος αναπληρωτής στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πέραν των αρκετών μετακινήσεων, νέες είσοδοι στην κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων αυτές των προερχόμενων απ' το ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη και Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ απ' τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή του Γ. Μπαλάφα. Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Γ. Χουλιαράκης απ' την ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Σπάσιμο» των «υπερ-υπουργείων»

Της ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης είχε προηγηθεί η ανασύσταση και μετονομασία βασικών υπουργείων, με χαρακτηριστικό το «σπάσιμο» των «υπερ-υπουργείων», η δομή των οποίων κρίθηκε μη λειτουργική. Η προσαρμογή της δομής της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει στο πλαίσιο του μνημονίου, κρίθηκε αναγκαία ώστε να εξασφαλιστεί η αποδοτικότητά τους.

Συγκεκριμένα, με δύο Προεδρικά Διατάγματα οριστικοποιήθηκαν οι εξής αλλαγές:

-- Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.

-- Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-- Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

-- Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυστήνεται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

-- Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μεταφέρεται στο νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Στο μεταξύ, τα ονόματα του Π. Ρήγα, μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, και του Δ. Τζανακόπουλου, διευθυντή του γραφείου του Αλ. Τσίπρα στην προηγούμενη κυβέρνηση, ακούγονται για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει κενή με την παραίτηση του Τ. Κορωνάκη, που αποχώρησε και από το κόμμα.

Η σύνθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Υπουργός: Πάνος Κουρουμπλής

Υφυπουργός: Γιάννης Μπαλάφας

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά

Υφυπουργός ΕΣΠΑ : Αλέξης Χαρίτσης

Υφυπουργός Βιομηχανίας: Θεοδώρα Τζάγκρη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Υπουργός Παιδείας: Νίκος Φίλης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Σία Αναγνωστοπούλου

Αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός: Θεοδόσης Πελεγρίνης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων: Νίκος Ξυδάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Μάρδας

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός για θέματα διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής υπουργός: Παύλος Πολάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός: Γιώργος Χουλιαράκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός : Δημήτρης Καμένος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Υπουργός : Θοδωρής Δρίτσας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Υπουργός: Βαγγέλης Αποστόλου

Αναπληρωτής υπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουίκ

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Ολγα Γεροβασίλη

ΠΟΤΑΜΙ
Στο τραπέζι και προτάσεις συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο των χαμηλών ποσοστών που συγκέντρωσε το Ποτάμι στις εκλογές της Κυριακής, όπου έχασε το 1/3 της εκλογικής του δύναμης και 6 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη (έμεινε με 11 από 17), συνεδριάζει σήμερα η νεοεκλεγείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με τη συμμετοχή και των πρώην βουλευτών και άλλων στελεχών του.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις όπως συνέδριο στις 4 - 6 Δεκέμβρη, με ανοιχτή ατζέντα θεμάτων, άρα δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα ηγεσίας. Οπως δεν αποκλείονται και άλλες εξελίξεις στη γενικότερη πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με δεδομένη την κοινή βάση όπου κινούνται οι δυνάμεις του, περί διασφάλισης του ευρωμονόδρομου και αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Διόλου τυχαία, ο παλαιότερα υποψήφιος με το Ποτάμι, Π. Τατσόπουλος με άρθρο του έβαλε ζήτημα συμπόρευσης του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Ας πούμε τα πράγματα απερίφραστα (...) το Ποτάμι γνώρισε μια μεγάλη εκλογική ήττα (...) αιμορράγησε και προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βαθιά αντι-ιδεοληπτικό του σύνθημα "Μπορώ να συνεργαστώ και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σωθεί η χώρα από την ακυβερνησία" μεταμορφώθηκε σε εκλογικό μπούμερανγκ. "Εν τοιαύτη περιπτώσει", σκέφτηκε ο ψηφοφόρος, "γιατί να μην ψηφίσω τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ απευθείας;". (...) Με την εκλογική ήττα του Ποταμιού, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κλείνει ένας κύκλος. Ο κύκλος της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Το Ποτάμι καλείται να πράξει αυτό που δεν έπραξε μέχρι σήμερα. Να συμβάλει στη δημιουργία ενός καθαρόαιμου ευρωπαϊκού μετώπου. Να δεχτεί την ανοιχτή πρόσκληση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οσο δεν το κάνει - όσο καθυστερεί να το κάνει - δε ρισκάρει μονάχα τη δική του επιβίωση στο μέλλον (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά επιτρέπει και στους λαϊκιστές, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, να παίζουν μονότερμα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ