ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Τρέχουν» τα παλιά και έρχονται νέα μέτρα

Σε εξέλιξη οι προεργασίες για την επόμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση

Με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης, μια σειρά από παλιά και νέα μέτρα έρχονται να φορτωθούν στις πλάτες των συνταξιούχων
Με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης, μια σειρά από παλιά και νέα μέτρα έρχονται να φορτωθούν στις πλάτες των συνταξιούχων
Νέα επιδείνωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων θα φέρουν τα μέτρα και οι εφαρμοστικοί εγκύκλιοι που θα πρέπει να ψηφίσει και να εκδώσει η νέα κυβέρνηση έως τα τέλη Οκτώβρη, προκειμένου να αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Γενάρη 2016.

Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε για άλλη μια φορά η Επιτροπή, που συνέστησε η τελευταία ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να διαμορφώσει προτάσεις για παραπέρα αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Θυμίζουμε ότι με το τρίτο μνημόνιο τα κόμματα που το ψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων:

  • Να μειώσουν τις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό κατά 2,25 δισ. ευρώ την τρέχουσα διετία (1/4 του ΑΕΠ φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2016). Οι μειώσεις αυτές, μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018), θα αφαιρέσουν συνολικά από την τσέπη των συνταξιούχων πάνω από 7,5 δισ. ευρώ.
  • Να ενοποιήσουν όλα τα Ταμεία σε ένα Ταμείο κύριας και σε ένα Ταμείο επικουρικής Ασφάλισης. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, κάθε φορά που έγινε ενοποίηση Ταμείων το αποτέλεσμα ήταν η εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.
  • Να προχωρήσουν την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων, εκτός αν βρεθούν «ισοδύναμα», με το ίδιο εξοντωτικό αποτέλεσμα.
  • Να μειώσουν τις ήδη χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ κ.ά.
Ανατροπές με «ουρά»

Θυμίζουμε ότι από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, για περίπου 200.000 συνταξιούχους, που θα δημιουργήσει μια νέα μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά μέσο όρο 3,5%, καθώς παρακρατούνται τα ποσά για την εισφορά στον κλάδο της Υγείας. Οι μειώσεις αυτές θα φανούν ιδιαίτερα το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι νέες εισφορές ισχύουν αναδρομικά από 1η Ιούλη και η παρακράτηση τους για τους δύο πρώτους μήνες θα γίνει με τις συντάξεις Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Ταυτόχρονα, με σχετική εγκύκλιο τον Αύγουστο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τα «προαπαιτούμενα» της συμφωνίας με τους εταίρους, μείωσε την κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 392,61 ευρώ, επέβαλε ποινή 10% (επιπλέον του 6%) στις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις, ενώ ανέστειλε την καταβολή ολόκληρου του ποσού των κατώτερων συντάξεων (καταβάλλεται μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στις εισφορές) μέχρι ο συνταξιοδοτούμενος να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

«Καυτό» φθινόπωρο

Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με το νέο ασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατ' εφαρμογή και του 3ου μνημονίου:

  • Θα νομοθετηθούν νέες μειώσεις στις συντάξεις μέσω της στενότερης σύνδεσης εισφορών - παροχών.
  • Θα διευρυνθεί η βάση εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους καθώς αυτές θα συνδεθούν με το πραγματικό τους εισόδημα, θέτοντας ταυτόχρονα και κατώτερο επίπεδο εισφορών.
  • Το ύψος των εγγυημένων συντάξεων θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω καθώς θα εξεταστεί αν αυτές αναλογούν στο ύψος των εισφορών και των πόρων που διαθέτει κάθε Ταμείο.
  • Θα καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και οι απώλειες των Ταμείων θα αντικατασταθούν είτε με μείωση των συντάξεων είτε με αύξηση των εισφορών.
  • Θα προχωρήσει η πλήρης ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και μέσα σε τρία χρόνια θα εξισωθεί προς τα κάτω η χρηματοδότησή τους από τους κρατικούς πόρους.

Επιπλέον, με βάση τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 και 2012, γίνεται σταδιακά και η εφαρμογή μιας σειράς ψηφισμένων μέτρων, όπως ο νέος υπολογισμός κύριων συντάξεων από την 1/1/15 με κατάργηση της κλίμακας υπολογισμού και την εφαρμογή ετήσιου ποσού με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Νέες στάσεις εργασίας στη «Χαλυβουργία» Βόλου

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περασμένη βδομάδα
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περασμένη βδομάδα
Με νέες 4ωρες στάσεις εργασίας σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας που επιβάλλει μονομερώς η εργοδοσία και σημαίνει μείωση μέχρι και 50% των μισθών τους, οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία» Βόλου. Στάσεις εργασίας έγιναν για τρεις μέρες την προηγούμενη βδομάδα, με τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων, ενώ στη διάρκειά τους πραγματοποιούνται και συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας των χαλυβουργών, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό βρέθηκαν στο πλευρό τους - καθημερινά εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις έξω από το εργοστάσιο - διαμηνύοντας ότι η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι σημαντικό όπλο για να έχουν οι αγώνες αποτέλεσμα.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία της περιοχής και όλους τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα των χαλυβουργών, με τις στάσεις εργασίας που κάνουν σήμερα και με όποιον τρόπο επιλέξουν να κλιμακώσουν στη συνέχεια και επισημαίνει:

«Το επόμενο διάστημα τα αντιλαϊκά μέτρα που στηρίζει και θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση απαιτούν να γίνουν πιο γρήγορα βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης στα σωματεία, στην ανάπτυξη καλά οργανωμένων και μαζικών αγώνων, στην ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης, στο δυνάμωμα της συμμαχίας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών».

Απλήρωτοι βρεφονηπιοκόμοι στην Καβάλα

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 77 συμβασιούχους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, που παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από τρεις μήνες. Ο Δήμος Καβάλας, με το πρόσχημα ότι δεν έχει λάβει τα ανάλογα κονδύλια, δηλώνει ότι αδυνατεί να προχωρήσει στη μισθοδοσία τους. Το Σωματείο απαιτεί τώρα ο Δήμος Καβάλας να πληρώσει τους απλήρωτους εργαζόμενους. Με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές (βρεφονηπιακών σταθμών) να οργανώσουν την πάλη τους και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Αμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με τέτοια προγράμματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ
«Παράθυρο» η πιστοποίηση για φτηνότερους ναυτεργάτες

Καταγγέλλουν τις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφουν οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των εφοπλιστών

Τις διακρατικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με χώρες εκτός ΕΕ για το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων.

«Κύριο χαρακτηριστικό των διακρατικών συμφωνιών που έχουν επισυνάψει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με αυτές τις χώρες, είναι οι ναυτεργάτες να αμείβονται με το μισθό της χώρας που προέρχονται, χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία και να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία και εξηγούν:

«Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με την εγκύκλιο Νο 7529/9-9-2015, ενημερώνει τα μέλη της για τις χώρες εκτός ΕΕ, στις οποίες το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών αναγνωρίζεται από την ΕΕ. Στην εγκύκλιο διευκρινίζει ότι "είναι δυνατή η ναυτολόγηση σε πλοία υπό ελληνική σημαία ναυτικών, κατόχων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητος, που εκδόθηκαν από κάποια εκ των αναφερόμενων στον πίνακα χωρών".

Στις 45 χώρες που περιλαμβάνονται στον πίνακα, αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής: Αλγερία, Μπαγκλαντές, Πράσινο Ακρωτήρι, Αίγυπτο, Γκάνα, Ιράν, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μιανμάρ, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα κ.ά.».

Τα Σωματεία επισημαίνουν, επίσης, ότι «οι ΣΣΕ δεν έχουν ανανεωθεί για το 2015, στα ποντοπόρα και μεσογειακά από το 2010, ενώ στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, στο Ν.4334/2015, είναι η απελευθέρωση των συνθέσεων των πλοίων στις θαλάσσιες μεταφορές».

Καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία «να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, που μας επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ