ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαπιστευτήρια με τη σέσουλα εντός κι εκτός συνόρων

Διαβεβαιώσεις για πολλοστή φορά ως προς τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, παρέχει μέσω των «Financial Times» ο Αλ. Τσίπρας. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», αναφέρει και προσθέτει, σκιαγραφώντας και το περιεχόμενό της στην κατεύθυνση αλλαγής μείγματος πολιτικής: «Είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας. Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη λιτότητα και να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία περιφερειακών κρατών».

Καθόλου τυχαία οι «Financial Times» τον διαχωρίζουν απ' τους «λαϊκιστές πολιτικούς», επισημαίνουν τον φιλοευρωπαϊσμό του αλλά και τις εμφανίσεις του ως «εν αναμονή πρωθυπουργού» και εγκωμιάζουν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, γίνεται και υπόμνηση της παρουσίας του στο συνέδριο του ιδρύματος Αμπροσέτι, προφανώς ως πρόσθετης ένδειξης των προθέσεών του να υπηρετήσει την αστική τάξη και τις στρατηγικές της επιλογές.

Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα αποδίδει και μια πρόταση που την χαρακτηρίζει «δαιμόνια» και αφορά σε «τροποποίηση» αυτής για ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους. Η αναπροσαρμογή εισηγείται μεγάλο μέρος του χρέους να αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, «δίνοντας στις άλλες κυβερνήσεις ένα οικονομικό κίνητρο, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας».

Στο μεταξύ, τα στελέχη του κόμματος «παίρνουν πάνω τους» την προσπάθεια απόκρουσης όσων δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς περί φυγής καταθέσεων αν αναδειχτεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας με τη σέσουλα διαπιστευτήρια. Για «τρομερή κι ανυπόστατη κινδυνολογία» κάνει λόγο ο Γ. Σταθάκης («Αθήνα 9,84»), ξεκαθαρίζοντας πως «οι πολιτικές αυτές αλλαγές που προτείνει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ), θεωρώ ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικές και μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο τελικά στην οικονομία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ), εξανέστη ότι ο πρωθυπουργός «λέει όλα αυτά τα φρικιαστικά πράγματα περί bankrun (...) σε μια στιγμή που πάνε να ορθοποδήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Με έναν τυχοδιωκτικό, ανεύθυνο τρόπο ο πρωθυπουργός δυναμιτίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία. Δεν έχει προηγούμενο αυτού του είδους η ανευθυνότητα (...) Μας είπαν, πώς θα πάρετε τα λεφτά από το ΤΧΣ και θα τα πάτε στα κόκκινα δάνεια; Συγνώμη, η ανακεφαλαιοποίηση δεν έγινε ακριβώς λόγω των επισφαλειών που είχαν οι τράπεζες; Τα κόκκινα δάνεια είναι κάποιου τρίτου, δεν είναι των τραπεζών; Δεν είναι ακριβώς το ίδιο θέμα για το οποίο μιλάμε; Δεν αφορούν τις τράπεζες; Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστούμε».

Ο Γ. Μηλιός, βουλευτής και εκ των αρμοδίων για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στη «Real news», υπερασπίζεται την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος στις πλάτες του λαού, ομολογώντας ότι τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπουν για το σκοπό αυτό «είναι τμήμα του δανείου των 50 δισ. που πήρε η ελληνική κυβέρνηση και θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για τη διάσωση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω του ΤΧΣ».

Στο ίδιο πνεύμα ο Π. Λαφαζάνης («Καθημερινή») διαβεβαιώνει για τις καλές προθέσεις του κόμματός του, λέγοντας ότι «τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι χρήματα του Δημοσίου που έχουν καταγραφεί στο δημόσιο χρέος και ζητούνται να αξιοποιηθούν από ένα κυρίαρχο κράτος για σκοπούς συμβατούς με τους συνομολογημένους».

  • Επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ζητώντας τη διερεύνηση της μη μετάδοσης απ' τη ΝΕΡΙΤ της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 13/9. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις παραιτήσεις στελεχών της ΝΕΡΙΤ που φέρεται να συνδέονται με το ζήτημα αυτό, αλλά και στην εκτίμηση του αναπληρωτή προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Α. Ζούλα, ότι δεν υπήρξε «ίση μεταχείριση» και ότι ο χειρισμός «δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε σοβαρός για ένα κρατικό μέσο».
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Θέλει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση της αστικής εξουσίας

Τη φιλοδοξία τους το Ποτάμι να καταλάβει το λεγόμενο κέντρο του αστικού πολιτικού σκηνικού, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία ανασύνθεσής του, εξέφρασε ο επικεφαλής του κόμματος Στ. Θεοδωράκης και άλλα στελέχη του, σε ημερίδα τους την Κυριακή, όπου κατέληξαν στις «θέσεις» τους. Ολες προς στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, και «βάση» όπως τις χαρακτήρισαν για να συμμετάσχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Λέγοντας ότι «το Ποτάμι είναι το μεγάλο Κίνημα του ριζοσπαστικού Κέντρου», ο Θεοδωράκης έκανε σαφές ότι «οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα (...) ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις».

Ζήτησε αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή και ειδικότερα των άρθρων για την ποινική ευθύνη υπουργών και περί ασυλίας των βουλευτών. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των μελών της κυβέρνησης από 50 που είναι σήμερα σε 25, και σύστασης Πρωθυπουργικού Γραφείου με ευρείες αρμοδιότητες και εποπτικές εξουσίες κ.ά., παραμυθιάζοντας το λαό ότι τέτοιες αλλαγές συνιστούν άσκηση πολιτικής υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στο θέμα του εκλογικού νόμου πρότεινε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο με δικαίωμα δύο ψήφων: Μια για τον τοπικό βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας, ώστε να μπορεί να ψηφίσει κανείς υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα.

Στην Παιδεία, τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Αλλά και στην Υγεία πρότεινε, μεταξύ άλλων, «την καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό "πακέτο" υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ», ένα τίποτε μπρος στις τεράστιες λαϊκές ανάγκες και στις σύγχρονες δυνατότητες κάλυψής τους.

Αλλωστε, ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι «ένα κοινωνικό κράτος που καλύπτει βασικές ανάγκες ισότιμα για όλους, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολύ αδύναμους, και χωρίς προνόμια για τις συντεχνίες» (βλ. νέα κατάργηση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες).

Διόλου τυχαία, στο Ασφαλιστικό τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου συστήματος συντάξεων με ανταποδοτικότητα των εισφορών και προστασία των φτωχών ηλικιωμένων (βλ. παίρνεις ό,τι πληρώνεις, αν έχεις να πληρώσεις, συν ένα «δίχτυ» προστασίας ώστε να μην πεθαίνουν γέροντες στο δρόμο).

Τέλος, ζήτησε διευθέτηση του χρέους, με «μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν», ουσιαστικά να απελευθερωθούν κονδύλια για παραπέρα ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων.

ΔΗΜΑΡ
Λανσάρεται σαν παράγοντας σταθερότητας για την αστική διαχείριση

Συστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να αμβλύνει και τις τελευταίες αιχμές της ρητορικής του, απευθύνει ο Φ. Κουβέλης, χαιρετίζοντας σε κάθε περίπτωση τη μετατόπισή του «σε θέσεις ρεαλιστικές, μετριοπαθέστερες από το παρελθόν». Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμμέσως επιβεβαιώνει τη ρότα που έχει χαράξει προς την Κουμουνδούρου, φιλοτεχνώντας για το κόμμα του προφίλ «παράγοντα σταθερότητας», απαραίτητου σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης με «προοδευτικό» προσωπείο.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν ετεροκαθορίζεται, δεν διαλύεται, όπως θα εύχονταν πολλοί, δεν διαχέεται σε άλλα κόμματα. (...) Το κόμμα μας θα διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του, θα ανασυγκροτηθεί και θα συμβάλει, μέσα από προγραμματικές συμφωνίες και συμπτώσεις, στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβερνητικής λύσης», αναφέρει.

Για πολλοστή φορά υποστηρίζει ότι στη βάση της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξουν «πολιτικές συνεννοήσεις, συναινέσεις και συμπτώσεις», για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει, αναφερόμενος στον Σπ. Λυκούδη και τη βουλευτική του έδρα, ότι «οι έδρες Επικρατείας ανήκουν στα κόμματα» και πως «οι αξίες που ο ίδιος (σ.σ. ο Σπ. Λυκούδης) έχει δεν του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει το θέμα της βουλευτικής έδρας με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει».

Τέλος, μπροστά στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα δηλώνει ότι αν οι σύνεδροι το θελήσουν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με εγγυοδοσία (500.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα) αφέθηκαν οι Κ. Γριβέας και Α. Βάτσικα που απολογήθηκαν χτες, ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ως προς την εμπλοκή τους στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με τον συνήγορό τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και επεσήμαναν ότι τα χρήματα διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκαν από το ΤΤ. Το ζεύγος που απολογήθηκε με υπόμνημα, δήλωσε ότι το δάνειο ήταν ομολογιακό, και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την άμεση εκταμίευσή του. Τόνισε, παράλληλα, ότι είχαν εξυπηρετήσει σχεδόν το σύνολο των τόκων ως και το 2011, υπογραμμίζοντας ότι το δάνειο είχε πενταετή περίοδο χάριτος.

Οι Γριβέας - Βάτσικα βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχοντας λάβει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δάνεια που εκ των υστέρων κρίθηκαν επισφαλή, ύψους 17 και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το 2009 και 2010, αντιστοίχως. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, τα ποσά που εκταμιεύθηκαν και δε διατέθηκαν για τους σκοπούς που χορηγήθηκαν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας

Στο πλαίσιο των συνεχών επαφών Ελλάδας - ΗΠΑ με γνώμονα τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την περασμένη Παρασκευή έγινε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέβιντ Πιρς. Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οι δυνατότητες προσέλκυσης ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την παροχή τεχνογνωσίας από την πλευρά των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων είναι ένα από τα ζητήματα, με τα οποία θα ασχοληθεί η ομάδα εργασίας, ενώ θέμα προς περαιτέρω διερεύνηση είναι και η κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ μετέφερε στον Ν. Δένδια την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο προωθούμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της διευκόλυνσης πρόσβασής τους, ιδιαιτέρως των νεοφυών και καινοτόμων πρωτοβουλιών, στο επιχειρείν.

Χτες, εξάλλου, για τα ίδια θέματα ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρέσβη της Μ. Βρετανίας, Τζον Κίτμερ. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σημειώνεται ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας, η μεταφορά τεχνογνωσίας για την διευκόλυνση του επιχειρείν, καθώς και οι δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ