ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για ανάπτυξη δυνάμεων ανά πάσα ώρα και στιγμή

«Από στρατιωτικής άποψης, εμείς θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Θα συγκροτήσουμε μια Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας, ικανή να αναπτύσσεται ανά πάσα ώρα. Αυτή η δύναμη θα είναι βιώσιμη, ορατή απ' όλους, αξιόπιστη, ευέλικτη και ισορροπημένη»...

Τάδε έφη Δανός στρατηγός Knud Bartels, απερχόμενος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ (το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας, μετέχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών) στις εργασίες της το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αναφερόμενος στη συγκρότηση της Δύναμης «Αιχμή του Δόρατος» («Spearhead Force»). Η απόφαση ανάπτυξή της πάρθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία, εξ ου και έδρα της ορίστηκε η Ανατολική Ευρώπη.

Η ΣΕ ασχολήθηκε με τα επόμενα βήματα συγκρότησης αυτής της «Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας Κοινής Δύναμης Δράσης» («Very High Readiness Joint Task Force»), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης που συμφωνήθηκε στην Ουαλία. «Το σχέδιο διαρθρώνει την εξελισσόμενη στρατιωτική στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει, και ως εκ τούτου η υλοποίησή του είναι υψίστης σημασίας», τονίστηκε στη Σύνοδο της ΣΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί εστίασαν στις «προκλήσεις ασφαλείας» σε τέσσερις ζώνες (ενοποιημένες στα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ): Ρωσία - Ουκρανία, Υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική και Ασία - Ειρηνικός.

Πέρα από τη ζώνη Ρωσίας - Ουκρανίας, ο K. Bartels αναφέρθηκε και στις «στρατηγικές εντάσεις» στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, προειδοποιώντας ότι μπορούν να έχουν «σοβαρές συνέπειες στους τομείς της Οικονομίας και της Ασφάλειας για τους Συμμάχους». Χαρακτήρισε δε την Υποσαχάρια Αφρική ως «ζώνη αυξανόμενης αναταραχής». Στη Σύνοδο έγινε και ειδική «παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων σε Συρία και Ιράκ».

«Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Συμμάχους δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στα σύνορα του ΝΑΤΟ και ακόμα παραπέρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ασφάλεια της Συμμαχίας, τόσο άμεσα όσο και ασύμμετρα. Οι Αρχηγοί υπογράμμισαν τη διαρκή και σημαντική φύση αυτών των βραχυπρόθεσμων κρατικών και μη κρατικών απειλών και συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο για το μετριασμό τους», αναφέρεται στα τελικά κείμενα της Συνόδου, προετοιμάζοντας για στρατιωτικές επιχειρήσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε όλο τον πλανήτη.

Στο περιθώριο της Συνόδου, εκλέχτηκε ο νέος πρόεδρος της ΣΕ, ο Τσέχος στρατηγός Petr Pavel (αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιούνη του 2015).

Υποψήφιος ήταν και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μάλιστα φέρεται να πέρασε στο δεύτερο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας, ξεπερνώντας στον πρώτο τον Ιταλό ναύαρχο Luigi Binelli Mantelli και χάνοντας τελικά για ελάχιστες ψήφους από τον Τσέχο.

Κατά πληροφορίες, ο Μ. Κωσταράκος είχε τη στήριξη της Γερμανίας, με τον Ιταλό να υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον αποκλεισμό του έριξαν την επιρροή τους υπέρ του Τσέχου, μη θέλοντας εμπλοκές με τον τουρκικό παράγοντα, και επιδιώκοντας ταυτόχρονα παραπέρα ενίσχυση των δεσμών τους με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Μ. Κωσταράκου είναι άλλη μια απόδειξη των προσπαθειών της ντόπιας άρχουσας τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σχέδια επανασυσπείρωσης και διεύρυνσης με το βλέμμα στις κάλπες

Την επανασυσπείρωση «μεσαίων» στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα και την «αμφίπλευρη διεύρυνση» για κάλυψη του φάσματος από την «παραδοσιακή Δεξιά» ως το «μεταρρυθμιστικό Κέντρο», θέτουν ως στόχους στη ΝΔ, για το αμέσως επόμενο διάστημα, με ανοιχτό άλλωστε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αφορμή, η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, επέτειος για την οποία προγραμματίζονται εκδηλώσεις, με σύνθημα «40 χρόνια για την Ελλάδα», προπαγανδιστικά τσιτάτα ότι ήταν η «μεγάλη και υπεύθυνη παράταξη που συνδέεται με όλες τις μεγάλες και ιστορικά δικαιωμένες επιλογές της χώρας» (βλ. της ντόπιας αστικής τάξης) και επιμέρους στοχεύσεις των εκδηλώσεων τόσο την «ανάδειξη της ιστορικής προσφοράς της ΝΔ», όσο και τη «συναισθηματική συστράτευση όσων συναντήθηκαν με την παράταξη στη διάρκεια αυτών των χρόνων».

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζουν δύο μεγάλες κεντρικές εκδηλώσεις: Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή κοινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ με την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στη Χαλκιδική, όπου είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Στις 4 Οκτώβρη, σε εκδήλωση στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαρά, που όπως σημειώνεται από στελέχη της Συγγρού, θα παρουσιάσει «το όραμά του για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο», «με αλλαγή πολιτικών και νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα».

Τα ίδια στελέχη αρνούνται ότι απευθύνουν πρόσκληση προσωποποιημένα σε παράγοντες του χώρου, επιμένουν ότι δεν έχουν απευθύνει καμία πρόσκληση σε άλλα κόμματα ή αρχηγούς τους, και ότι δεν θα στηθεί ένα «σόου με πρόσωπα». Οτι επιθυμία τους είναι η προβολή των «πολιτικών» της ΝΔ όπου εκεί πάνω θα «κουμπώσουν» και τα πρόσωπα.

Χαρακτηρίζουν την επέτειο ως «αφετηρία της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της ΝΔ, ως παράταξη ανοιχτή για όλους όσοι πορεύτηκαν μαζί της σε κάποια φάση της ζωής τους», κάνοντας ταυτόχρονα «ανοικτό κάλεσμα σε όσους έχουν τις ίδιες αρχές στον αγώνα της παράταξης για τη Νέα Ελλάδα», σε όσους «θα πιστέψουν στο όραμα που θα παρουσιάσει ο Σαμαράς». Αλλωστε όπως ισχυρίζονται, η ΝΔ μπορεί να τους χωρέσει όλους, «από την παραδοσιακή Δεξιά ως το μεταρρυθμιστικό Κέντρο».

Ετσι, σχεδιάζουν και ένα β' γύρο εκδηλώσεων, με συναντήσεις κυρίως μεσαίων στελεχών σε κάθε νομό, με στόχο την επανενεργοποίηση όσων είχαν αδρανοποιηθεί, ή απομακρυνθεί, ή απορροφηθεί σε άλλους χώρους το προηγούμενο διάστημα «εξαιτίας κυρίως δικών μας λαθών», αλλά και νέα πρόσωπα που δεν ήταν στη ΝΔ «αλλά θα συμμεριστούν το όραμα της Νέας Ελλάδας».

Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι στη ΝΔ είναι ρευστή η προοπτική εξέλιξής της ως φιλελεύθερου αστικού κόμματος. Επιδιώκει, ταυτόχρονα, να επανασυσπειρώσει εθνικιστικές δυνάμεις (που κυρίως τις έχει πάρει η ΧΑ), αλλά και να κάνει άνοιγμα προς κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις.

Επιπλέον, στη Συγγρού κάνουν σαφές ότι δεν αλλάζει το όνομα του κόμματος και ότι το «Νέα Ελλάδα» θα χρησιμοποιείται ως τσιτάτο. Παραπέρα, επιμένουν ότι στόχος τους είναι εκλογές το 2016 και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός «την κατάλληλη στιγμή θα παρουσιάσει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ζητά αλλαγές στο αστικό σκηνικό για διασφάλιση του κεφαλαίου

Υπέρ αλλαγών στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, με νέο εκλογικό νόμο και νέες κυβερνητικές συμμαχίες - και με τον ΣΥΡΙΖΑ - ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη «Real News».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ανέφερε: «Το εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είχε λογική όταν τα δυο μεγάλα κόμματα εκινούντο στο επίπεδο του 40% plus. Δεν έχει καμία λογική αυτό για ποσοστά της τάξεως του 25%, ακόμη και 30%, ούτε μπορεί να μιλάει κανείς στις μέρες μας για αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες (...) και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις».

Ερωτηθείς, άλλωστε, αν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω με ψήφο ανοχής, στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, ο Βενιζέλος κατήγγειλε μεν τον Αλ. Τσίπρα για «πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων», ωστόσο επέμεινε στην πρότασή του ΠΑΣΟΚ για «κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Σε ερώτηση αν εννοεί «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κεντροαριστερών δυνάμεων», άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στην Κουμουνδούρου: «Σταθερή ιδεολογική πρότασή μας είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Αν αυτό αριθμητικά δεν είναι εφικτό, τότε η λύση είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή προοδευτικών και συντηρητικών, αλλά υπεύθυνων και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου». Θύμισε επ' αυτού πως «και το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 προτείναμε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτός αρνήθηκε».

Επέμεινε δε, στη συγκρότηση της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης» ως όχημα τόσο ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αλλά και προκειμένου ο χώρος να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή του στην επόμενη αστική διακυβέρνηση.

Για τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ προεξόφλησε ότι «αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», η υλοποίηση δηλαδή όλων των αποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων. Εστίασε, εξάλλου, στο «πόσα μεγάλα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, προς την κατεύθυνση ενός κράτους μικρότερου, και μιας οικονομίας πιο ανοιχτής και πιο ανταγωνιστικής». Επέμεινε δε για συνέχιση των «διαρθρωτικών αλλαγών (...) για βαθιές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας».

Ερωτώμενος, τέλος, για το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, είπε: «Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν, σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα».

  • Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που εντάσσονται στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, με άρθρο του στα χτεσινά «ΝΕΑ», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης ζητά να προωθηθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τάσσεται, δε, υπέρ της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει αμετάκλητα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Την ίδια ώρα, ένας άλλος «παπανδρεϊκός», ο Φ. Σαχινίδης, απομακρυνόταν οριστικά από το περιβάλλον της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς έγινε αποδεκτή από τον Ευ. Βενιζέλο η παραίτησή του από τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος. Τη θέση του καταλαμβάνει ο Γ. Κουτσούκος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ