ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατήγγειλε τις δολοφονίες κομμουνιστών στο Μεξικό

Από τη δράση των κομμουνιστών στο Μεξικό
Από τη δράση των κομμουνιστών στο Μεξικό
Το ζήτημα των δολοφονιών κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο Μεξικό από συμμορίες και μηχανισμούς που διαπλέκονται με τα ντόπια μονοπώλια ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στην πρόσφατη συνεδρίαση την προηγούμενη βδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση σχετικά με την «ετήσια έκθεση της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο».

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε τα εξής:

«H EE δε χάνει κάθε φορά την ευκαιρία να υποδύεται την ευαίσθητη στα ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών. Δεν την έχουν σε καμιά περίπτωση εξουσιοδοτήσει οι λαοί να παρεμβαίνει ανά τον κόσμο και να εκφράζει αυτές τις "ανησυχίες" της που αυξομειώνονται κατά το πώς υπαγορεύουν τα εκάστοτε συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων που εξυπηρετεί.

Η σκόπιμα επιλεκτική ευαισθησία της προφανώς και δεν ισχύει στην περίπτωση του Μεξικού, όπου από συμμορίες και μηχανισμούς, σε διαπλοκή με μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης, έχουν δολοφονηθεί μόλις τον τελευταίο χρόνο 7 μέλη και στελέχη του ΚΚ Μεξικού, όπως και πολλοί άλλοι συνδικαλιστές. Η δράση τους αυτή ενοχλούσε τα μονοπώλια εξόρυξης που εκτοπίζουν από τη γη τους φτωχούς αγρότες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικό όπως και οι κρατιδιακές έχουν τεράστια ευθύνη για αυτές τις δολοφονίες. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές του Μεξικού. Να διασφαλιστεί η ελεύθερη πολιτική δράση για τους κομμουνιστές και όσους αγωνίζονται ενάντια στον καπιταλισμό».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ G20
Ανησυχία και για την αναιμική ανάπτυξη

ΚΕΡΝΣ.--

Ο κλάδος των Υποδομών είναι αυτός, στον οποίο οι 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες θα αυξήσουν τις επενδύσεις, προσδοκώντας ότι μέχρι το 2018 το συνολικό ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατοστιαία μονάδα. Αυτό αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας του G20 που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Κερνς της Αυστραλίας.

Στο G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο.

Με δεδομένους τους χαμηλούς ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης (όπως αναφέρουν οι προβλέψεις για τα επόμενα δύο χρόνια που αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω), η συνάντηση εκτίμησε ότι θα χρειαστούν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να πιαστεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχε οριστεί τον περασμένο Φλεβάρη.

«Η πρωτοβουλία θα περιλάβει, επίσης, μέτρα - κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας, για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα», υπογραμμίζεται ακόμα στην κοινή ανακοίνωση, εννοώντας φυσικά ότι θα δυναμώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Βεβαίως, οι επιδιώξεις αυτές τίθενται στο πλαίσιο της όξυνσης και της αντιπαράθεσης για το μείγμα πολιτικής που κάθε αστική τάξη εκτιμά ότι θα την ωφελήσει, με δεδομένες τις συμμαχίες, τους κλάδους που ιεραρχεί στις επενδύσεις, την πορεία εξέλιξης της «κόντρας» με τους ανταγωνιστές της κ.τ.λ.

Ετσι, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, απευθυνόμενος στις χώρες της Ευρωζώνης, επέλεξε να πει ότι «αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο». «Η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί. Η ανησυχία μου είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία συχνά εμφανίζεται πολέμιος της «αυστηρής λιτότητας» και επιδοκιμάζει την άσκηση μιας «επεκτατικής» δημοσιονομικής πολιτικής που εκτιμάται ότι φέρνει πιο άμεσα ζεστό χρήμα στα μονοπώλια. Φυσικά, είτε επεκτατική είτε περιοριστική πολιτική, πρόκειται για διαφορετικές εκδοχές της ίδιας φιλομονοπωλιακής στρατηγικής, εξίσου εχθρικής για τα λαϊκά στρώματα.

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Επιστρέφει για να βοηθήσει τα μονοπώλια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματoς Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, επιβεβαίωσε ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το Σαββατοκύριακο έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις, για να ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι να στηρίξει το γαλλικό κεφάλαιο, σημειώνοντας ότι «το μοντέλο μας πρέπει να αναδιαρθρωθεί πλήρως». Εξήγησε ότι χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που θα «επιτρέψει» στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας (δηλαδή νέες φοροαπαλλαγές που θα δώσουν ώθηση στον κύκλο διευρυμένης αναπαραγωγής και στην κερδοφορία τους). «Αν φορολογείτε τους πολίτες και τις εταιρείες στη Γαλλία περισσότερο, πώς να περιμένετε η χώρα να είναι ανταγωνιστική; Αν οι εταιρείες χάνουν το μερίδιό τους στην αγορά, πώς να περιμένετε να μην αυξηθεί η ανεργία; Αυτό είναι το κλειδί», ισχυρίστηκε, προσπαθώντας να πείσει τους εργάτες ότι μπορούν να μοιραστούν τις επιτυχίες των μονοπωλίων όπως και ότι οι πορείες τους είναι ταυτισμένες και όχι αντίπαλες. «Αυτό που έχει σημασία είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις μας η ευκαιρία να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά», υπογράμμισε ο Σαρκοζί στο φόντο και της όξυνσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη Γαλλία, για το ποιος είναι ο πιο άξιος υπερασπιστής των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο Σαρκοζί ...δεσμεύτηκε να «καταπολεμήσει» την Μαρίν Λε Πεν και το «Εθνικό Μέτωπο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσοι ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα «δεν νομίζω ότι πιστεύουν στην Λε Πεν. Νομίζω ότι είναι φοβισμένοι ... Νομίζω ότι υποφέρουν».

Στο μεταξύ, στη Γαλλία συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα η απεργία των πιλότων της «Air France», ενάντια στο «αναπτυξιακό σχέδιο» της θυγατρικής εταιρείας Transavia του ομίλου που ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις. Η κινητοποίηση άρχισε στις 16 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του συνδικάτου SNPL AF Alpa Ζαν-Λουί Μπαρμπέρ ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 του μήνα τουλάχιστον. Πάντως, το συγκεκριμένο συνδικάτο φέρεται να έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ελπίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «"θα θελήσει να ενδιαφερθεί για την προστασία της απασχόλησης στη Γαλλία».

ΙΤΑΛΙΑ
Προωθείται νόμος για διευκόλυνση απολύσεων

ΡΩΜΗ.--

Την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο επιδεικνύει η κυβέρνηση Ρέντσι σταθερά, καθώς επόμενος στόχος είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων. Συγκεκριμένα, προωθείται η κατάργηση ειδικής ρύθμισης που προέβλεπε την επαναπρόσληψη σε περίπτωση που μια απόλυση ήταν άδικη. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ενωσης των Ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζο Σκουίντσι τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μέτρου. «Οι ξένοι δεν κάνουν επενδύσεις στην Ιταλία, διότι θεωρούν ότι οι προσλήψεις των εργαζομένων, εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να ισχύουν, αναγκαστικά, εφ' όρου ζωής». Μέρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει ότι διαφωνεί, υψώνοντας τους τόνους και φανερώνοντας ότι και στην Ιταλία εντείνονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ο πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που εμφανίζεται να ηγείται της λεγόμενης «αριστερής πλατφόρμας», άφησε να εννοηθεί παράλληλα ότι, αν δε βρεθεί μια «λύση» και δεν αναπτυχθεί «ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος», η εσωκομματική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς ίσως καταψηφίσει το μέτρο στο Κοινοβούλιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού

Στη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, που ξεκίνησε χτες στη Γερμανία και στη συνάντησή του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση στην εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η αξιολόγησή τους θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας που προβλέπει το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ έχει διαμηνύσει ότι ο στόχος δεν πρόκειται να πιαστεί έως το 2015, αλλά το πιθανότερο το 2017.

Το ζήτημα αυτό, που διατυπώνεται και από άλλες κυβερνήσεις, όπου οι αστικές τάξεις εκτιμούν ότι το σύμφωνο σταθερότητας δυσκολεύει το ξεπέρασμα της κρίσης, αναμένεται να μπει προς συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτώβρη. Τον Βαλς συνοδεύουν και Γάλλοι επιχειρηματίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ