ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 8 Οκτώβρη

Σε πρόγραμμα δράσης για τα επείγοντα προβλήματα κατέληξε πανελλαδική σύσκεψη, που έγινε την Κυριακή στην Τρίπολη

Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
Με συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, την Τετάρτη 8 Οκτώβρη, απαντούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι στη νέα επίθεση που δέχονται από την αντιαγροτική - αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, θα γίνουν συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις που θα καθοριστούν ανά περιοχή, όπως αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των κτηνοτρόφων που έγινε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και της Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για τον Καταρροϊκό Πυρετό.

Στην ίδια σύσκεψη, πάρθηκε η απόφαση να πάρουν μαζικά μέρος οι κτηνοτρόφοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, ενώ άμεσα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με τα πολιτικά κόμματα.

Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για χρόνια οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι (υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές παραγωγού, μεγάλες ελλείψεις υποδομής, απανωτά χαράτσια κ.ά.), ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση για περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.

Το κόψιμο της εξισωτικής, που γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, αποτελεί νέο χτύπημα στο πενιχρό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων, καθώς αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου βρίσκονται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων. Πλήττεται, ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές.

Πάρα πολλοί μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θ' αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, ή να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, τις περιφερειακές και τις δημοτικές αρχές, απειλεί με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα.

Οπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, η ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται, υπάρχει απώλεια ενισχύσεων και δικαιωμάτων. Στα κοπάδια που μπαίνουν σε καραντίνα αυξάνεται το κόστος παραγωγής, ενώ προκαλούνται και προβλήματα στην αναπαραγωγή των ζώων.

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Με την κινητοποίησή τους οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

  • Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.
  • Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Αμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία, σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας. Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας στον ΟΣΔΕ και της ηλεκτρονικής σήμανσης.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου - των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης

Την άμεση λήψη μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό ζητάει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης. Σ' αυτή σημειώνει:

«Τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού αυξάνονται και πληθαίνουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό περιορισμό στους στάβλους και επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που - από τη φύση της δουλειάς τους - δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση, αυθαίρετα κόπηκε ή αυτή συρρικνώθηκε δραστικά, χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι γι' αυτό, αλλά το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκότοπους ΕΕ και κυβέρνησης. Αίτημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι να καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση με βάση τα ζώα και την παραγωγή και όχι τις εκτάσεις.

Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι κτηνοτρόφοι από την εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία που αφορά:

  • Τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές κτηνιατρικές διευθύνσεις.
  • Την απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι - ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.
  • Την ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.
  • Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για τη δραστική μείωση της παραγωγής, τα απολεσθέντα ζώα και το εισόδημα.
  • Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των νεκρών ζώων που μένουν νεκρά στο ύπαιθρο.

Ακριβώς αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές τιμές γάλα και σφάγια.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαριές και μεγάλες. Οδηγεί την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, όπου δραστηριοποιούνται κύρια μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, στην καταστροφή, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δημιουργία επιχειρηματικής σταβλισμένης καπιταλιστικής μορφής κτηνοτροφικών μονάδων, που σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε λίγα χέρια και καταστροφή των πολλών μικρομεσαίων».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό «αν σκοπεύει να λάβει άμεσα και γρήγορα τα παραπάνω διατυπωμένα από τους κτηνοτρόφους μέτρα ικανοποίησης και επιβίωσής τους, απέναντι στον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και μέτρα για τον άμεσο ενταφιασμό των νεκρών ζώων».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
Επείγον ζήτημα η αντιπλημμυρική προστασία

Οι πρόσφατες βροχές κατέστρεψαν καλλιέργειες, σπίτια και δρόμους

Περιοδεία στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες σε καλλιέργειες κυρίως κηπευτικών, θερμοκηπίων, σε εκτροφές ζώων που επιπλέον πλήττονται από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και σε σπίτια και αγροτικούς δρόμους, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Συμμετείχαν ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Φάνης Καρκατζούνης, Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θέρμης και ο Λεωνίδας Γραμμένος, Σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα των Βασιλικών.

Στο πλαίσιο της περιοδείας έγινε και συνάντηση με τη Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Βασιλικών. Από τη συζήτηση, αναδείχτηκε η ανάγκη για γρήγορη καταγραφή του συνόλου των ζημιών, ταχύτατη και πλήρη αποζημίωση. Στο επίκεντρο, βρέθηκε το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής των Βασιλικών και ευρύτερα της λεκάνης του Ανθεμούντα, όπου στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και ανθρώπινα θύματα.

Αμεση απαίτηση είναι ο καθαρισμός και η διάνοιξη της κοίτης των ρεμάτων από μπάζα και φερτές ύλες. Επισημάνθηκε η ανάγκη για ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα διαχείρισης του νερού στην περιοχή ως έργα ανάσας και πνοής για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η περιοχή είναι πλούσια σε υδατικά αποθέματα, που από ευλογία γίνονται βραχνάς, ενώ διαθέτει παράδοση και τεχνογνωσία ιδιαίτερα στην παραγωγή κηπευτικών.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να γίνει περιμετρική τάφρος στα Βασιλικά (υπάρχουν δεσμεύσεις από τη δεκαετία του '80), αλλά και να διευθετηθούν τα ρέματα, να κατασκευαστούν μικρά φράγματα και ολοκληρωμένο αρδευτικό δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θέρμης έθεσε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και κατά τη συζήτηση του προσχεδίου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, απαιτώντας να συμπεριληφθούν σε αυτό ουσιαστικά έργα, αλλά και μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Η Διοίκηση του Δήμου απάντησε ότι το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι κάποιες αποκαταστάσεις, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους.

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στην Κοζάνη

Σύσκεψη με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και οι θέσεις της ΠΑΣΥ», διοργανώνει η Γραμματεία Κοζάνης της ΠΑΣΥ, σήμερα Τρίτη 23/9, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού. Θα μιλήσει ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ