ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Η Παιδεία της «αγοράς» και της ημιμάθειας δε θα περάσει

Κοινές διαδηλώσεις χθες σε πολλές πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας συναντήθηκαν χθες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Διαδήλωσαν ενάντια στην επέλαση του κεφαλαίου στο χώρο της Παιδείας, στην εξαθλίωση και στην αμορφωσιά που θέλει να τους καταδικάσει η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία. Οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, δηλώνοντας πως δε θα εφαρμοστεί, παρά τους επαναλαμβανόμενους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Οι μαθητές απαίτησαν, όχι μόνο τα στοιχειώδη που τους στερούν (βιβλία κ.ά.), αλλά ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί, που απεργούσαν χτες, απάντησαν στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και στο σχολείο της «αγοράς».

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση, στην Ομόνοια, που καλούσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ενώ συμμετείχαν και δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπόλοιπο Δημόσιο και στους ΟΤΑ και ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Βύρωνας». Ο Βασίλης Σκουρλής, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωλογικού και μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ τόνισε: «Είμαστε εδώ ξανά, δηλώνοντας με μια φωνή ότι δε θα περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δε θα εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα, έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές μας. Τώρα εμπρός για το πανεπιστήμιο του λαού και της εξουσίας του». Η Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, υπογράμμισε: «Ολοι στον οργανωμένο αγώνα για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, για να εμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για να μην πληρώσουμε την κρίση της πλουτοκρατίας. Καμία θυσία για τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Παλλαϊκός ξεσηκωμός». Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα. Στην Αθήνα έγινε κι άλλη κινητοποίηση από τα Προπύλαια.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά πραγματοποίησε χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά, ενάντια στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών εκτός περιφέρειας Πειραιά, στα τμήματα με πάνω από 20 μαθητές. Την ερχόμενη Δευτέρα θα επανέλθουν με νέα παράσταση, στη 1 το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε μαχητική διαδήλωση, προς τη ΓΓ Μακεδονίας- Θράκης, από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, που προηγούμενα συμμετείχαν στην κοινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του ΜΑΣ και του ΣΑΣΘ, στην πλατεία Συντριβανίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις των σχολείων τους, μαθητές από πάνω από δέκα σχολικά συγκροτήματα.

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και του ΜΑΣ έγιναν σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Στην Πάτρα έγινε συγκέντρωση, που καλούσε το ΜΑΣ και το Συντονιστικό των σχολείων, από πλατεία Γεωργίου, που συναντήθηκε με την πορεία των εκπαιδευτικών, που καλούσε το ΠΑΜΕ, στο δημαρχείο. Στην Καλαμάτα έγινε κινητοποίηση, στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές.

Στα Γιάννενα έγινε κινητοποίηση εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών. Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Ιωαννίνων παρέδωσαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατίας και εκφοβισμού τους που επιχειρείται από διευθυντές και μερίδα εκπαιδευτικών.

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις απεργών εκπαιδευτικών έγιναν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στη Λάρισα και στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο με τη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών.

Στα Λιοντάρια έγινε η απεργιακή συγκέντρωση των δασκάλων που κάλεσε το ΠΑΜΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στη συγκέντρωση ήταν και μαθητές του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου, οι οποίοι, δέχτηκαν πιέσεις πριν μέρες όταν έκαναν κατάληψη του σχολείου τους για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αλλά χθες έκαναν και πάλι συνέλευση και αποφάσισαν αποχή και συμμετοχή στη συγκέντρωση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης φοιτητές και σπουδαστές μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ Ηρακλείου.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις του ΜΑΣ σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, στην πάλη για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο.


Πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις

Σε διάφορες περιοχές της χώρας αντήχησαν τα αιτήματα των μαθητών

Από τη χτεσινή πορεία στην Πάτρα
Από τη χτεσινή πορεία στην Πάτρα
Το δίκαιο αίτημα των μαθητών «θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία» αντήχησε χτες στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές.

Για πάνω από μία ώρα, 400 και πλέον μαθητές από σχολεία του Κορυδαλλού μαζί με γονείς απέκλεισαν τη Γρηγορίου Λαμπράκη στο ύψος του Δημαρχείου. Στη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε, ο κόσμος επικροτούσε τους μαθητές και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Το τοπικό Συντονιστικό των μαθητών του Κορυδαλλού, συνεδρίασε μετά και αποφάσισε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά στις 5 Οκτώβρη και στη σύσκεψη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά το ερχόμενο Σάββατο, καλώντας και τα άλλα σχολεία να κατέβουν στους δρόμους. Σε σχολεία της Νίκαιας γίνονται μαθητικές γενικές συνελεύσεις.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν και στη σημερινή κινητοποίηση στις 10 το πρωί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και της εγκατάστασης Παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο.

Χθες το πρωί, μαθητές από τα λύκεια 1ο και 2ο Μπραχαμίου, 1ο Αργυρούπολης, 1ο Ελληνικού, 1ο Γλυφάδας, 3ο Αλίμου συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του μετρό στον Αγ. Δημήτριο. Εκλεισαν συμβολικά το δρόμο για λίγα λεπτά μοιράζοντας σε διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς την ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Εγραψαν στο οδόστρωμα το σύνθημα «θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Μπραχαμίου.

Μαθητές από το 3ο Λύκειο Αμαρουσίου και το Λύκειο Αναβρύτων έκαναν κινητοποίηση στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου επέδωσαν την ανακοίνωση του ΣΑΣΑ, ενώ αποφάσισαν να καλέσουν και τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής σε συντονισμό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η κινητοποίηση στην Αρτα με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από 5 λύκεια και 4 γυμνάσια που βρίσκονται υπό κατάληψη. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κιλκίς, σταμάτησε συμβολικά μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (πετάχθηκαν αυγά και ντομάτες) και ολοκληρώθηκε με συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου προς το δημαρχείο.

Μαθητική κινητοποίηση έγινε και στο Αγρίνιο με κατάληξη στο Δημαρχείο, παρά τις προσπάθειες που εκφράστηκαν μέσω διαδικτύου να αποτραπεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση του Συντονιστικού. Στο μεταξύ, ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το περιστατικό σε Γυμνάσιο στον Αγ. Κωνσταντίνο όπου έγινε κλήρωση των 6 διαθέσιμων βιβλίων για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών!

Σε καταλήψεις των σχολείων τους έχουν προχωρήσει με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, μαθητές στη Λαμία και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας. Αρχή έγινε από τα 2ο και 4ο Λύκεια Λαμίας την προηγούμενη Τρίτη και ακολούθησαν χτες και προχτές τα 1ο και 5ο Λύκεια και το ΕΠΑΛ Λαμίας. Σε κατάληψη βρίσκονταν χτες και τα Λύκεια Δομοκού και Αταλάντης.

Στην Αχαΐα χτες ήταν υπό κατάληψη 33 σχολεία και στην Καλαμάτα, όλα τα λύκεια της πόλης και το Μουσικό σχολείο. Κινητοποίηση μαθητών έγινε χθες και στον Πύργο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ