ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί!

Ωραία, αφού «ψήφισες» προχτές με το «ντιμπέιτ», τώρα ήρθε η ώρα και να διαλέξεις το «μικρότερο κακό». Σα να μην υπάρχει ίσος δρόμος.

Δεν υπάρχει «μικρότερο κακό». Και τα δύο κόμματα της αστικής τάξης είναι μία απ' τα ίδια. Σε πάνε από το κακό στο χειρότερο. Κανένας όταν πέφτει δε μετράει το ρυθμό της πτώσης, προσπαθεί να μην πέσει. Αυτοί, σου λένε ότι έχει σημασία η ποιότητα της πτώσης.

Κράτα απ' ό,τι λένε και γράφουν μόνο ένα: την ανησυχία της αστικής τάξης για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Ακριβώς γιατί αυτό που φοβάται η αστική τάξη, αυτό πρέπει να συμβεί: Να μην έχουν τόπο να σταθούν!

Και γι' αυτό μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Να βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους έναν αγωνιζόμενο λαό. Δύναμη για μια τέτοια επόμενη μέρα συγκεντρώνουμε σήμερα. Την ώρα που αυτοί χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την επικράτησή τους τη δική σου τρομοκράτηση για την επόμενη μέρα, μένει σε σένα η απάντηση: Ξέρεις το σχέδιό τους, ξέρεις και τι φοβούνται. Χάλασέ τους το σχέδιο, τρομοκράτησέ τους. Κάν' τους να νιώσουν ότι και την επομένη των εκλογών θα έχουν ισχυρό αντίπαλο απέναντι.

Εναν αντίπαλο που ζητάει κανονική δουλειά κι όχι ένα «stage». Εναν αντίπαλο που ζητάει μεροκάματο κι όχι ρουσφέτι. Εναν αντίπαλο που ζητάει τη σύνταξη που δικαιούται κι όχι ένα επίδομα φτωχοκομείου.

Την ώρα που αυτοί μιλάνε για τις «διαφορές» τους (νοικοκύρης ή σπάταλος, υπεύθυνος ή ανεύθυνος) εσύ πρέπει να μην ξεχνάς στιγμή τη βασική διαφορά: Απ' τη μια αυτοί, οι λίγοι, που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και πλουτίζουν από την αρπαγή τού κοινωνικά παραγόμενου πλούτου κι απ' την άλλη όλος ο κόσμος της δουλειάς, που ενώ παράγει τα πάντα, στενάζει. Η εναλλαγή των δύο κομμάτων της αστικής τάξης στην κυβερνητική εξουσία δε λύνει τη βασική διαφορά, αντίθετα, συμβάλλει στο να γίνει οξύτερη.

Η καπιταλιστική κρίση είναι ένα πρόβλημα για την αστική τάξη, ένα πρόβλημα όμως που μπορεί να το αντιμετωπίσει «τρώγοντας» μερικά απ' τα καλύτερα παιδιά της. Το πρόβλημα που φοβάται ότι δεν μπορεί να λύσει είναι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Δηλαδή, ότι δε θα γίνει η οικονομική κρίση αφορμή για να λυθεί σε βάρος του κεφαλαίου το κεντρικό πρόβλημα. Δηλαδή το ποιος θα τσακίσει ποιον: Το κεφάλαιο τους εργάτες ή οι εργάτες το κεφάλαιο;

Σπεύδουν να προβάλουν τρομοκρατικά τις επιπτώσεις που γεννά η ίδια η κίνηση του κεφαλαίου στην πορεία συγκέντρωσής του, έτσι που να νιώθεις πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ότι αύριο το πρωί είσαι το επόμενο θύμα μιας κατά κάποιον τρόπο οικονομικής θεομηνίας. Κι ότι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική έχεις να διαλέξεις μόνο τον υπεύθυνο ή τον ανεύθυνο που επίσης απ' το θεό έχει σταλθεί να σε σώσει.

Δεν υπάρχει σωτήρας. Το 'πε ο ποιητής χρόνια πριν: Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς. Σ' αυτά τα χέρια είναι η δύναμη, αυτά τα χέρια παράγουν όλον τον πλούτο και τους ανήκει. Αυτό το απλό διακηρύσσει το ΚΚΕ και καλεί σε πανστρατιά. Τώρα που τα ψέματα τελειώνουν, που οι ίδιοι οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους δεν κρύβουν πως η σωτηρία του καπιταλισμού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάθεμα της βαρβαρότητας, το δίλημμα είναι μόνο ένα: `Η εμείς, ή αυτοί.

Ασχετο: Το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι καθαρό: Απευθύνεται σε αριστερούς ριζοσπάστες. Τι σχέση έχει ένας που θέλει τη διάλυση του ΚΚΕ με τους αριστερούς; Καμιά. Ε, τότε πού είδε ο Καρτερός στην «Αυγή» ότι το ΚΚΕ έδωσε αμνηστία σ' αυτόν και το σινάφι του; Το ΚΚΕ συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή. Το σινάφι μαζεύει δυνάμεις για ενότητα με τη ...ΓΣΕΕ του ΣΕΒ. Αλλοι κόσμοι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ»

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ: «Υπάρχουν πικρίες, υπάρχουν στενοχώριες. Αυτά πάντα υπάρχουν. Αυτό που πρέπει να σταθμίσουν οι πολίτες είναι τα σημαντικά από τα ασήμαντα. Αυτό είναι το κάλεσμα του Κ. Καραμανλή προς τους Ελληνες που σε 12 μέρες καλούνται να απαντήσουν αν προτιμούν να παραδώσουν την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια σε υπεύθυνα ή σε ανεύθυνα χέρια» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΑΝΗΣΥΧΙΑ: «"Το τέλος του κόσμου αναβλήθηκε, καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν πέφτει σε άβυσσο, αλλά και πάλι αντιμετωπίζει προβλήματα" δήλωσε χτες ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Γκρούγκμαν, συμπληρώνοντας πως η ανάκαμψη θα είναι "αργή και οδυνηρή". "Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι μήπως η έξοδος από την κρίση καθυστερήσει, με σοβαρές συνέπειες στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε χάρτη πλοήγησης. Το μοναδικό μοντέλο είναι η περίοδος της Μεγάλης Κρίσης. Αυτή έληξε με ένα τεράστιο πρόγραμμα δαπανών γνωστό ως Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και δε θέλουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο" είπε ο κ. Γκρούγκμαν» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ο ΦΟΒΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ: «Η διεθνής οικονομική κρίση δεν επιτρέπει βάσιμες προσδοκίες για βελτίωση των όρων διαβίωσης για τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν πείθει πλέον ότι διαθέτει τα πολιτικά εργαλεία για να διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και συνθηκών απασχόλησης για όλους. Το κοινωνικό κράτος, ως προνομιακό πεδίο πολιτικής για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά, συνεχίζει σταδιακά να καταρρέει (...) στη μάχη της 4ης Οκτωβρίου κυριαρχεί ο φόβος για το χειρότερο» (ο Ξ. Κοντιάδης στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ: «Τι είναι εκείνο που βαρύνει στην αποστροφή των ψηφοφόρων για την πολιτική άρχουσα τάξη; Το αίσθημα του λαού πως όποια κι αν είναι η ιδεολογική απόχρωση, οι πολιτικές της μένουν απαράλλαχτες» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ: «Απο την όλη συζήτηση διεφάνη ότι τουλάχιστον τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και Οικολόγοι) έχουν σχετικά συγγενείς θέσεις στο θέμα της "πράσινης ανάπτυξης"» (η εκτίμηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καλούμε εργαζόμενους από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αριστερούς ριζοσπάστες να ψηφίσουν θαρρετά ΚΚΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ντόμινο οικονομικής κρίσης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πολλαπλό κραχ στην αγορά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΑΡΕΣΕ ΚΑΝΟΝΙ η «Ασπις Πρόνοια»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 10 φορές επάνω οι φόροι στα ακίνητα με τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Χωρίς νοκ - άουτ ο πρώτος γύρος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντιπολίτευση από Καραμανλή

ΕΘΝΟΣ: ΝΑΥΑΓΟΣ στην ξέρα του ντιμπέιτ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νεώτερον ουδέν από το ντιμπέιτ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΕΡΔΙΣΕ την πρώτη μάχη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΤΙΜΠΕΪΤ όσα παίρνει ο άνεμος

Η ΑΥΓΗ: Δυναμική επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ακόμα δε φοβήθηκες;

«Σοκ προκαλεί η απόφαση για το κλείσιμο των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου Aspis του κ. Π. Ψωμιάδη, καθώς μένουν "στον αέρα" χιλιάδες εργαζόμενοι και ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Παραμονές εκλογών οι γερμανοί ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προετοιμάζουν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, ενώ οργιάζουν φήμες περί πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας από τους Γάλλους. Το σκηνικό της κρίσης συμπληρώνεται από τη χρεοκοπία και τις κατασχέσεις πλοίων της G.A. Ferries του κ. Γερ. Αγούδημου» (το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ).

Είναι πιο φτηνές

«Η νέα «αναδυόμενη» από την κρίση οικονομία παγκοσμίως είναι οι γυναίκες, διαπιστώνουν δύο χρηματοοικονομικοί αμερικανικοί οργανισμοί, η Goldman Sachs και η Βoston Consulting Group. «Οταν κατακαθήσει η σκόνη της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες προβλέπουμε ότι θα κατέχουν ακόμη πιο σημαντική θέση» γράφουν οι Μάικλ Σιλβερστάιν και Κέιτ Σέιρ της ΒCG, που εξέδωσαν μελέτη με τίτλο «Οι γυναίκες θέλουν περισσότερα», με βάση έρευνα 12.000 γυναικών από 22 χώρες (...) «Τα γυναικεία εισοδήματα θα εκτιναχθούν από τα 13 στα 18 τρισ. δολάρια παγκοσμίως στα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή πολύ περισσότερο από την αύξηση του ΑΕΠ Κίνας και Ινδίας μαζί» (...) «μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα: οι γυναίκες θα αντιπροσωπεύουν ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της εργατικής δύναμης. Ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών αυξάνεται κατά 2,2% ετησίως και περιμένουμε κάπου 90 εκατομμύρια γυναίκες να προστεθούν στους εργαζομένους ως το 2013» (...) Εκτός και αν αυτή η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης συνδέεται περισσότερο με τη γενικότερη κατάστασή της, που όπως την περιγράφουν οι Λόουζον και Γκίλμαν «τείνει να εντοπίζεται σε τομείς χαμηλότερων αμοιβών και μικρότερης παραγωγικότητας» (το θέμα, επίσης, στο ΒΗΜΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ