ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος

Διαμαρτυρία σήμερα στην 7η ΥΠΕ από σωματεία υγειονομικών της Κρήτης, με αίτημα να γίνουν και όλες οι αναγκαίες προσλήψεις

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Με αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στο μπαράζ των απολύσεων που αναμένεται τους επόμενους μήνες, απαντούν τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

Θυμίζουμε ότι πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές λείπουν σήμερα από τα νοσοκομεία της χώρας. Περίπου το 25% του συνόλου των εργαζομένων σ' αυτά είναι συμβασιούχοι και στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει το 75% («Διανέοσις» - έκθεση του ΣΕΒ).

Από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 που συνταξιοδοτήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 2.022 τον τελευταίο χρόνο (από 79.052 τον Αύγουστο 2019 σε 77.030 τον Αύγουστο 2020).

Καταγγελίες και κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» προχωρούν αύριο στις 9.30 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΤΕΠ, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις δεκάδων επικουρικών συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων. Οι γιατροί συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ, ενώ το Σωματείο του νοσοκομείου έχει προκηρύξει στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη πρωινής βάρδιας) για όλο το προσωπικό, προκειμένου να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Για τον κίνδυνο απόλυσης δεκάδων επικουρικών και μέσω ΟΑΕΔ εργαζομένων, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες, προειδοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και καλεί σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην 7η ΥΠΕ.

Αντίστοιχη απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση πήραν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΕΣΥΠ (ΔΥΠΕ) Κρήτης και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΦΥ Κρήτης, διεκδικώντας παράλληλα επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους.

«Εξι συνάδελφοι από τη διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου της Χίου θα δουν την πόρτα της εξόδου τον προσεχή Νοέμβρη», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου και απαιτεί να μην απολυθεί κανείς.

Αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» υπογραμμίζει τον κίνδυνο απόλυσης δεκάδων εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες, όπως 39 επικουρικοί εργαζόμενοι και άλλοι 22 μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ. «Τυχόν απόλυση των συναδέλφων, που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε δημόσια μονάδα Υγείας - εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξάπλωσης της επιδημίας, όπου επιβάλλεται η άμεση ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό», σημειώνει το Σωματείο.

To Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καταγγέλλει επίσης την επικείμενη απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου, την ώρα μάλιστα που στο νοσοκομείο παραμένουν κενές πάνω από 210 οργανικές θέσεις!

Αμφισβητούν ακόμα και το αυτονόητο

Την προκλητική στάση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Νίκαιας απέναντι σε επικουρική ψυχίατρο, η οποία διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή να διορθωθεί η σύμβασή της και να γίνει τριετής, όπως αρχικά είχε προκηρυχθεί, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Οπως εξηγεί, η συγκεκριμένη γιατρός διορίστηκε σε θέση επικουρικού ψυχιάτρου το Μάη του 2019, σε θέση τριετούς διάρκειας. Οταν κλήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, διαπίστωσε ότι ήταν μονοετής! Μετά από ερώτημά της, οι αρμόδιοι της 2ης ΥΠΕ την διαβεβαίωσαν ότι έχει γίνει λάθος και η σύμβαση θα διορθωθεί. Την ίδια απάντηση έπαιρνε όλο το χρόνο, σε αλλεπάλληλα ερωτήματα, μέχρι που 2 μέρες πριν λήξει η σύμβαση, της προτάθηκε να υπογράψει 4μηνη παράταση μέσω ΠΝΠ, για να κερδίσει δήθεν χρόνο και να προλάβει να διορθωθεί η σύμβασή της!

«Αντί γι' αυτό οι υπεύθυνοι της ΥΠΕ και του τμήματος προσωπικού του Νοσοκομείου Νίκαιας προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στη συνάδελφο, κατηγορώντας την ότι δεν έκανε εγκαίρως κινήσεις για να ζητήσει τροποποίηση της σύμβασης και γιατί υπέγραψε παράταση μέσω ΠΝΠ! Είχαν μάλιστα το θράσος να πουν στη συνάδελφο ότι αν γίνει τροποποίηση της σύμβασης θα αναγκαστεί να επιστρέψει τους μισθούς που πήρε κατά τη διάρκεια της 4μηνης παράτασης!».

Ωστόσο και το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς «παρόμοιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις συμβάσεις επικουρικών γιατρών στο ΨΝΑ Δαφνί και στο ΚΥ Αίγινας», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί η 2η ΥΠΕ να τηρήσει τη δέσμευσή της, διορθώνοντας άμεσα τη σύμβαση των επικουρικών, ενώ τονίζει το «αυτονόητο, ότι δεν θα ανεχτούμε να ζητηθεί επιστροφή δεδουλευμένων από τη συνάδελφο!».

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Συγκέντρωση και εξόρμηση για την ενημέρωση των ασθενών

Μέχρι έξω από το νοσοκομείο έφτανε χτες η ουρά των ασθενών στον «Ευαγγελισμό»
Μέχρι έξω από το νοσοκομείο έφτανε χτες η ουρά των ασθενών στον «Ευαγγελισμό»
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» προχώρησαν χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με απόφαση της συνέλευσης των ειδικευόμενων, με αιχμή τα προβλήματα που οξύνονται στο φόντο και της πανδημίας. Με τις ανακοινώσεις τους ενημέρωσαν τους ασθενείς που περίμεναν υπομονετικά να εξεταστούν ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί «θωράκισης» του ΕΣΥ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Ειδικά για την επαναλειτουργία της κλινικής Covid τις τελευταίες δυο βδομάδες, καταγγέλλουν ότι αυτή έγινε ξανά με «εντέλλεσθε» της διοίκησης για μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές (Παθολογικό, Πνευμονολογικό, Δερματολογικό, Νεφρολογικό, Καρδιολογικό κ.λπ.) για να καλύψει τις βάρδιες στα τμήματα Covid, δημιουργώντας μεγάλα κενά στις κλινικές από τις οποίες αποσπώνται οι γιατροί, με αποτέλεσμα όσοι μένουν πίσω να κάνουν 9 - 10 εφημερίες το μήνα, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνει και το κομμάτι της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

Επιπλέον, η δημιουργία των νέων τμημάτων Covid γίνεται στη θέση κλινικών που αναστέλλεται η λειτουργία τους (Ουρολογική, Καρδιοχειρουργική κ.ά.), ενώ η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν οι μισές αίθουσες χειρουργείων, με τις λίστες αναμονής των ασθενών να εκτοξεύονται.

Κι όλα αυτά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς για επεμβάσεις (καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές κ.ά.), που η αναστολή τους το επόμενο διάστημα είτε θα οδηγήσει τους ασθενείς αυτούς στον ιδιωτικό τομέα (βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους) είτε θα αυξήσει τη θνητότητα στους χρονίως πάσχοντες.

Τέλος, χτες η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο Νοσοκομείο Νίκαιας ομόφωνα δήλωσε ότι αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών του νοσοκομείου. Το υπουργείο Υγείας, διανέμοντας την ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, προπαγανδίζει ότι «προχώρησε σε αύξηση των κλινών (...) από 30 (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου».

Ωστόσο, και στο Νοσοκομείο Νίκαιας δεν έγιναν επιπλέον προσλήψεις προσωπικού, η δε αύξηση των κλινών προέρχεται από την αρπαγή κρεβατιών που προορίζονταν για άλλες νόσους, οι οποίες φυσικά δεν σταμάτησαν να υπάρχουν.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
Καταγγελία για τη διαχείριση κρούσματος κορονοϊού

Προβληματισμό και πολλά ερωτήματα προκαλεί επώνυμη καταγγελία που έγινε στον «Ριζοσπάστη» από εργαζόμενο στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Ευβοίας σχετικά με τη διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού, το οποίο πριν από τη διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας είχε νοσηλευτεί για λίγες ώρες στο ΚΥ Μαντουδίου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, την προηγούμενη Τρίτη, 15/9, ασθενής από περιοχή της βόρειας Εύβοιας μεταφέρθηκε στο ΚΥ Μαντουδίου με συμπτώματα που δεν παρέπεμπαν σε κορονοϊό. Αφού εξετάστηκε από τους εφημερεύοντες γιατρούς, λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου του έγινε τεστ κορονοϊού και βγήκε θετικό.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, το ΚΥ Μαντουδίου ενημερώθηκε γι' αυτήν την εξέλιξη, όχι όμως το σύνολο των εργαζομένων (νοσηλευτές, γιατροί, καθαριότητα), που συνέχισαν να εργάζονται κανονικά, να εξετάζουν ασθενείς και να επισκέπτονται αγροτικά ιατρεία της περιοχής.

Παράλληλα, ακόμα και μετά την ενημέρωση για επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΚΥ Μαντουδίου, δεν λήφθηκε κανένα μέτρο, όπως απολύμανση του χώρου και μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και σε όσους είχαν εμπλοκή με τη διαχείριση του συγκεκριμένου ασθενούς. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια καταγγελία, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν ενημερώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ