ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές στον Αλμυρό

Eurokinissi

Εικόνες απερίγραπτης καταστροφής στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές, καλλιέργειες και άλλες εγκαταστάσεις αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Σάββα Τσόγκα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλμυρού και δημοτικό σύμβουλο, και τον Γιώργο Σώμο, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην περιοδεία που πραγματοποίησαν στις περιοχές του δήμου Αλμυρού που χτυπήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι το Κόμμα «διαρκώς θέτει και διεκδικεί έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Δυστυχώς, όμως, η Μαγνησία αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ανοχύρωτη. Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες ζημιές στη Ζαγορά - Μούρεσι, στη Σκιάθο, στη Σκόπελο κ.α., και είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης και της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων».

Τονίζει επίσης ότι «έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκε το βιος χιλιάδων ανθρώπων σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές, να πνίγονται στις λάσπες τα λαϊκά σπίτια, να γίνονται ποτάμια οι δρόμοι και να γκρεμίζονται γέφυρες σαν τραπουλόχαρτα. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία το να αποδίδεται αυτή η κατάσταση απλά στα έντονα καιρικά φαινόμενα, αφού είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν και να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, να οργανώσουν την πολιτική προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφέρεια και στο δήμο».

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στον Αλμυρό
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στον Αλμυρό
Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης, αναφέρει η ανακοίνωση, «είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης και τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν. Ομως για τη δική τους πολιτική αυτά τα έργα "κοστίζουν" και δεν αφήνουν επιχειρηματικό κέρδος, και άρα δεν επιλέγονται! Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός, ακόμα και με τη ζωή του».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ήταν από την πρώτη ώρα και θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στο λαό σ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση των ζημιών, υλοποίηση έργων πρόληψης για παρόμοιες καταστάσεις».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σε απόγνωση οι κάτοικοι που επλήγησαν από την έλλειψη υποδομών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών της Κεφαλονιάς, όπου η πρόσφατη κακοκαιρία και κυρίως η έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών υποδομών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, έφεραν μεγάλες καταστροφές.

Χωρίς νερό και ρεύμα παρέμεναν μέχρι και χτες χωριά της ευρύτερης περιοχής, με τους κατοίκους να προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως επισήμαναν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του Κόμματος, και την Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι περιόδευσαν σε ολόκληρη την Παλική, που επλήγη από τις πλημμύρες, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους από την Κυριακή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη.

Στο πλαίσιο της περιοδείας συνομίλησαν με κατοίκους και προέδρους των χωριών, που κατήγγειλαν ακόμα την έλλειψη βασικών υποδομών πολιτικής προστασίας, όπως γεννήτριες για να δουλέψουν τα υδραγωγεία και να μη μείνουν χωρίς νερό οι κάτοικοι στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε επίσης αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην Ανωγή και υπέστησαν μεγάλες ζημιές, προκαλώντας νέο χτύπημα στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι επανηλεκτροδοτήθηκαν οι περιοχές Πεσάδα, Αγ. Θέκλα Παλικής και Φισκάρδο, και συνεχίζονται αυτήν την ώρα οι εργασίες για την ηλεκτροδότηση της περιοχής της Αγ. Ευφημίας στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ. Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης μεμονωμένων βλαβών στη χαμηλή τάση. Στην Ιθάκη προχώρησαν οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου - υπενθυμίζεται - παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω μεγάλου αριθμού δέντρων που έχουν πέσει στο δίκτυο, ενώ η περιοχή έχει επανηλεκτροδοτηθεί έως και τον οικισμό Σταυρός.

ΞΑΝΘΗ
Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα

Την πρωτοβουλία για τη συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, δείχνοντας έτσι έμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Καρδίτσας, έλαβε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «η θλίψη, η απόγνωση, η οργή είναι απολύτως αναγκαίο να μετατραπούν σε οργανωμένο αγώνα για τη διεκδίκηση όλων εκείνων των έργων που θα λύσουν οριστικά το ζήτημα των καταστροφικών πλημμυρών».

Τα είδη θα συγκεντρώνονται στο χώρο της Λαϊκής Επιτροπής, στην οδό Σπάρτης 11, κατά τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες 7.30 μ.μ. με 9 μ.μ. Για όσους θέλουν να συμβάλουν, τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής: 6973960828 και 6980821551.

Τα τρόφιμα και τα είδη που προτείνονται προς συλλογή είναι τα εξής: Εμφιαλωμένο νερό, μακαρόνια, όσπρια, γάλα εβαπορέ, βρεφικές τροφές, καφές, δημητριακά, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες

Δείχνοντας και έμπρακτα την αλληλεγγύη στους πληγέντες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων από την κακοκαιρία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους της πόλης να προχωρήσουν σε συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Τα είδη και τα τρόφιμα θα συγκεντρώνονται καθημερινά στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου από τις 08.00 έως τις 14.00 μέχρι την Παρασκευή 25/9. Συγκεκριμένα, θα συγκεντρώνονται νερά, μακαρόνια, λάδι, όσπρια, κονσέρβες, δημητριακά, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.

Ταυτόχρονα το Εργατικό Κέντρο αναδεικνύει πως «για όλες τις καταστροφές (πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί) για την εκάστοτε κυβέρνηση και για όλους τους υπόλοιπους μηχανισμούς που την στηρίζουν, υπεύθυνοι είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από τους ίδιους και τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Γι' αυτόν τον λόγο εξάλλου χρησιμοποιούν την καραμέλα των "ακραίων ή σπάνιων" καιρικών φαινομένων για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της πολιτικής που ακολουθούν, με αποτέλεσμα να μένει ανοχύρωτη η ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με την πρώτη ψιχάλα».

Μαζί με τη συλλογή των τροφίμων, το ΕΚ Λάρισας στέκεται στο πλευρό των πληγέντων απαιτώντας: Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν οι λαϊκές οικογένειες, απαλλαγή τους από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Απαιτεί στήριξη των φοιτητών στις πληγείσες περιοχές

«Να ληφθούν τώρα μέτρα στήριξης των κατοίκων και των φοιτητών στις πληγείσες περιοχές», ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), απαιτώντας ειδικά για τους φοιτητές, που μάλιστα βρίσκονται εν μέσω εξεταστικής περιόδου: «Να αποζημιωθούν άμεσα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια τους, να καλυφθεί το ενοίκιό τους για το μήνα που διανύουμε από το κράτος. Το Ιδρυμα και τα Τμήματα να μεριμνήσουν από κοινού με το κράτος για τη στέγαση των φοιτητών που τα σπίτια τους είναι μη κατοικήσιμα, για τη δωρεάν σίτιση και πιθανή μετακίνησή τους εκτός της περιοχής. Παράλληλα, να ληφθεί υπόψη η κατάσταση που διαμορφώνεται από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκονται στην Καρδίτσα, αφού οι φοιτητές δεν έχουν αυτές τις μέρες τα απολύτως αναγκαία προκειμένου να μελετήσουν και να εξεταστούν. Με βάση αυτό να τροποποιηθούν ημερομηνίες εξετάσεων και προθεσμίες».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Απαιτεί μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας απαιτεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

«Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η πρώτη φθινοπωρινή βροχόπτωση βούλιαξε ολόκληρες περιοχές στη χώρα, αφήνοντας πίσω καταστροφές και ζωές που χάθηκαν. Τώρα χτυπήθηκαν η Ζάκυνθος, η Ιθάκη, η Κεφαλονιά, η Καρδίτσα. Πέρσι και πρόπερσι η Μάνδρα, η Ρόδος και άλλες περιοχές», υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση, η τωρινή και οι προηγούμενες βάζουν μπροστά τα σπάνια καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Η καραμέλα των "ακραίων" ή "σπάνιων" καιρικών φαινομένων χρησιμοποιείται για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της πολιτικής που ακολουθούν, με αποτέλεσμα να μένει ανοχύρωτη η ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με την πρώτη ψιχάλα», σχολιάζει.

Η Ομοσπονδία απαιτεί εδώ και τώρα: Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν οι λαϊκές οικογένειες. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ