ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κλιμάκωση από τις ΗΠΑ με νέες στρατιωτικές δυνάμεις

Σχέδιο του Ιράν για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ σε συνεργασία με χώρες της περιοχής

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία περιπολούν σταθερά στην περιοχή του Κόλπου
Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία περιπολούν σταθερά στην περιοχή του Κόλπου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Λάδι στη φωτιά» της έντασης που επικρατεί εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου ρίχνει η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία κατά αρκετές εκατοντάδες και να επιβάλουν κυρώσεις και κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, σε μία προσπάθεια να σφίξουν κι άλλο τον ασφυκτικό κλοιό πιέσεων.

Ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ διευκρίνισε ότι ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων και ο τύπος του εξοπλισμού που θα αποσταλούν ως ενισχύσεις στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Υποστήριξε πως θα πρόκειται για έναν «περιορισμένο αριθμό, που δεν θα είναι χιλιάδες».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον οικονομικό στραγγαλισμό του Ιράν, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις κατά της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, με το πρόσχημα ότι στηρίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, δηλαδή τους «Φρουρούς της Επανάστασης», που για τις ΗΠΑ είναι «τρομοκρατική οργάνωση». Παράλληλα, αποφάσισε το «πάγωμα» κεφαλαίων του ιρανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου στο εξωτερικό, ώστε να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη λειτουργία του μηχανισμού «Instex», που υποτίθεται πως θα εξασφάλιζε για το Ιράν απρόσκοπτες εμπορικές συναλλαγές σε αγροτικά προϊόντα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς το δολάριο.

Πάντως, δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ που κλιμάκωσαν τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν, αλλά και η Σαουδική Αραβία, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντιλ Τζουμπέιρ που προειδοποίησε πως η χώρα του θα προχωρήσει στα «κατάλληλα βήματα» για να απαντήσει στην επίθεση της 14ης Σεπτέμβρη σε βάρος πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της «Aramco». Πρόσθεσε δε πως τυχόν «νέα επίθεση» από το έδαφος του Ιράν κατά της χώρας του θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου».

Η απάντηση του Ιράν

Απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις και τις στρατιωτικές παρελάσεις για την έναρξη του πολέμου Ιράν - Ιράκ (1980-'88), προειδοποίησε ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Κόλπο αυξάνει «την ανασφάλεια». Ζήτησε να μη μετατρέψουν την περιοχή σε «χώρο κούρσας εξοπλισμών», τονίζοντας: «Οσο πιο μακριά μείνετε από την περιοχή και τις χώρες μας, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε».

Σε μία προσπάθεια να «σπάσει» το μέτωπο συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Κόλπου, ο Πρόεδρος Ροχανί ανήγγειλε ότι έχει ετοιμάσει τη δική του πρόταση για την ειρήνη στα Στενά του Ορμούζ «σε συνεργασία με διάφορες χώρες» της περιοχής, προσθέτοντας ότι θα την παρουσιάσει τις επόμενες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, όμως, ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε ότι όποια χώρα επιτεθεί στο Ιράν θα δει το έδαφός της να μετατρέπεται «στο βασικό πεδίο μάχης» της σύγκρουσης. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένας πόλεμος να έρθει στο έδαφος του Ιράν», είπε ο στρατηγός, προειδοποιώντας ότι «ακόμη και μια περιορισμένη επίθεση δεν θα μείνει περιορισμένη... Θα επιδιώξουμε την τιμωρία και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη καταστροφή οποιουδήποτε μας επιτεθεί».

Επιπλέον, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, υποναύαρχος Χουσεΐν Χανζαντί, διαμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της, δίνοντας «συντριπτική απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια», λέγοντας: «Στην περίπτωση οποιουδήποτε λάθος υπολογισμού και επίθεσης από τον εχθρό (σ.σ. το Πολεμικό Ναυτικό) θα δώσει την πλέον συντριπτική απάντηση το συντομότερο δυνατόν... Σήμερα, οι αμυντικές ικανότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα θαλάσσια σύνορα».

Τέλος, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS, δεν απέκλεισε μία επικίνδυνη σύρραξη στην περιοχή, τονίζοντας: «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο... Είμαι σίγουρος ότι εμείς δεν θα τον ξεκινήσουμε, αλλά είμαι και βέβαιος πως όποιος τον ξεκινήσει δεν θα είναι εκείνος που θα τον τελειώσει».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα παζάρια μεταφέρονται στη Νέα Υόρκη

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στις ΗΠΑ μεταφέρεται τις επόμενες μέρες το παζάρι για το Κυπριακό, καθώς στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα γίνουν μια σειρά συναντήσεις με ζητούμενο τους όρους επανέναρξης των συνομιλιών, με φόντο φυσικά συνολικότερες διευθετήσεις που «τρέχουν» για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τον τόνο δίνουν τις τελευταίες μέρες οι νέες προκλήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, που επιδιώκοντας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης, αντέδρασε έντονα στο νέο συμβόλαιο που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε για το οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, με τους κολοσσούς «Eni» και «Total». Θυμίζουμε ότι σε σχετική του ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ξανά ότι τμήμα του «7» βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει «επ' ουδενί σε καμία άλλη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχή για την οποία δεν έχουν άδεια», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει «να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της».

Ενδεικτική της σημασίας που έχει το Κυπριακό για το τουρκικό κεφάλαιο είναι και η Διάσκεψη με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος για την Κύπρο», που έγινε στην Αγκυρα, όπου η κυβέρνηση Ερντογάν βρήκε κι άλλο βήμα για να κλιμακώσει τις «προειδοποιήσεις» της, αλλά και για να εκφράσει την ετοιμότητά της να παζαρέψει. Μεταξύ άλλων, παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, τονίζοντας κι αυτός ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ότι εμείς δεν βλέπουμε «τη σταθερότητα και ευημερία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) διαφορετικά από τη σταθερότητα και ευημερία της Τουρκίας».

Επαφές Γκουτέρες

Στο μεταξύ, το Κυπριακό συζητήθηκε ήδη σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση για το περιεχόμενό της. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζουρίκ, ο γγ του Οργανισμού θα έχει μια σειρά συναντήσεις για το Κυπριακό, ενώ «ο στόχος του, η φιλοδοξία του, είναι να βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν στην έναρξη των συνομιλιών και προσβλέπει σε συνάντηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, πηγαίνοντας στις ΗΠΑ σταμάτησε στη Βρετανία, όπου παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση συνέδεσε τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Μ. Ακιντζί, στις αρχές Αυγούστου, «με μια ημερομηνία ελπίδας», που «αναπτέρωνε την προσδοκία ότι θα μπορούσε αν υπήρχαν η λογική και η αποφασιστικότητα μεταξύ των ηγετών, να καθοριστούν ή να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου από όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά», έχοντας νωρίτερα προσθέσει ότι «χρειάζεται υπερβολική υπομονή για να χειριστεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Ισχυρίστηκε πάντως ότι «η συνάντησή μου με τον Ακιντζί απέδωσε» και επανέλαβε ότι κάθε νέος γύρος επαφών θα κινηθεί στο πλαίσιο που καθορίζουν «το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014», «οι συγκλίσεις που είχαμε πετύχει μέχρι το Κραν Μοντανά» και το «πλαίσιο Γκουτέρες όπως κατατέθηκε από τον ίδιο στις 30 Ιούνη». Δηλαδή, άξονες που δρομολογούν ακόμα πιο καθαρά τη διχοτόμηση του νησιού και τη συστηματική εμπλοκή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα.

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πρόταση των Χούτι για εκεχειρία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Την απόφαση των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι της Υεμένης να αναστείλουν τις ένοπλες επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές «να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα αυτής της ευκαιρίας και να αναλάβουν μέτρα για τον τερματισμό της βίας, της στρατιωτικής κλιμάκωσης και της ανώφελης ρητορικής».

Η αντίδραση του Γκρίφιθς έρχεται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι, Μαχντί αλ Μασχάτ, ότι αναστέλλονται όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και ότι αναμένεται «ανταποδοτική - αναλογική κίνηση». Οι Χούτι πάντως επιφυλάσσονται ωστόσο να επαναλάβουν τη στρατιωτική δράση «εφόσον η Σαουδική Αραβία δεν ανταποκριθεί».

Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Αντίλ Τζουμπέιρ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δηλώνοντας πως προτού απαντήσει η σαουδαραβική κυβέρνηση στην πρόταση των Χούτι προτιμά να δει «έργα παρά λόγια».

Το Σάββατο, πάντως, χιλιάδες υποστηρικτές των Χούτι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά για να γιορτάσουν την πέμπτη επέτειο από την ανάληψη του ελέγχου της πόλης που πυροδότησε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση του φιλοδυτικού Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ