ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων

Η Διεθνούπολη, ο τόπος συνάντησης 32 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων - της μεγαλύτερης συμμετοχής των τελευταίων χρόνων - από διάφορες γωνιές της Γης συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Το τεράστιο ταμπλό που δεσπόζει στο χώρο της Διεθνούπολης στον κεντρικό διάδρομο του Φεστιβάλ δίνει το μήνυμα: «Ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για την ανατροπή του». Δίπλα, μία μεγάλη φωτογραφία δεκάδων προσφύγων στη μέση της θάλασσας στοιβαγμένων σε μια βάρκα, μια εικόνα που μαρτυρά τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών, με την οποία οι κομμουνιστές δεν θα συμβιβαστούν ποτέ παλεύοντας για την ανατροπή του συστήματος που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Στα περίπτερα των ξένων αντιπροσωπειών, εκατοντάδες επισκέπτες είχαν χτες, και έχουν για δυο ακόμα μέρες, μία πολύτιμη ευκαιρία να συνομιλήσουν με νέους από κάθε γωνιά της Γης, οι οποίοι έχουν φέρει στο χώρο ενδιαφέροντα έντυπα, αναμνηστικά αλλά και σημαντική εμπειρία από τις χώρες τους.

Εκ μέρους της ΚΝΕ, στους αντιπροσώπους δόθηκαν εκδόσεις της μαθητικής επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα» μεταφρασμένες σε Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ιταλικά, ένα υλικό που οι ξένες αντιπροσωπείες χαρακτήρισαν ιδιαίτερα χρήσιμο και αξιόλογο, που βοηθά τη δουλειά στο μαθητικό κίνημα στις χώρες τους. Επίσης, διανεμήθηκαν κάρτες με στιγμές από την Ιστορία του Κόμματος.

Με μεγάλη συμμετοχή νέων και πλούσια συζήτηση έγινε και η συζήτηση με θέμα «Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος-Προσφυγιά-Δολοφονικές Επιθέσεις στην Ευρώπη», με κεντρικό ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμια της Αθήνας μετά από πρωτοβουλία δυνάμεων της ΚΝΕ, κατά την οποία μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε φοιτητές Τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών. Περισσότερα για τη συζήτηση θα φιλοξενήσουμε στο αυριανό φύλλο του «Ρ».

Ηθελε να λέγεται άνθρωπος...

«Γεννήθηκε, έζησε, ονειρεύτηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε γιατί ήθελε να λέγεται άνθρωπος... Αυτός ήταν ο Τάσος Λειβαδίτης». Μια ξεχωριστή συνάντηση νέων και παλιότερων γενιών πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού στην εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη που προετοίμασε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) για τον πολυβραβευμένο ποιητή και μέλος της ΕΠΟΝ.

Η ΠΕΑΦΕ παρουσίασε την πορεία του μεγάλου ποιητή μέσα από το βιογραφικό του σημείωμα και σταχυολογώντας αρκετά από τα έργα του. Τα κείμενα επιμελήθηκαν η πρόεδρος της Ενωσης Γεωργία Μαχαίρα και ο πεζογράφος Βασίλης Λιόγκαρης.

Βέβαια, στην εκδήλωση «παρών» ήταν και ο ίδιος ο ποιητικός λόγος του Λειβαδίτη, αφού μέλη της ΠΕΑΦΕ απήγγειλαν απανθίσματα από ποιήματά του όπως τα «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» (πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία το 1953), «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο», «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» κ.ά. Ακόμα, οι Διονύσης και Κώστας Χριστακόπουλος ερμήνευσαν τραγούδια (όπως «Μάνα και Παναγιά», «Σαββατόβραδο», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» κ.ά.) των οποίων τους στίχους έχει υπογράψει ο ποιητής. Τραγούδια γνωστά και αγαπημένα που «σιγοτραγουδήθηκαν» και από το κοινό της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα θερμό χειροκρότημα όταν ακούστηκαν οι στίχοι από το ποίημα «Συμφωνία αρ.1»: «Γιατί οι άνθρωποι, σύντροφε, ζουν από τη στιγμή που βρίσκουν μια θέση στη ζωή των άλλων».

Τέχνη στρατευμένη από καλλιτέχνες μαχητές

Μια ξεχωριστή έκθεση εικαστικών φιλοξενεί το Φεστιβάλ, στο Στέκι Πολιτισμού, όπου εκτίθενται έργα φιλοτεχνημένα από τους κομμουνιστές καλλιτέχνες Δημήτρη Κατσικογιάννη, Γιώργο Δήμου, Γιώργο Γούλα και Βασίλη Βλασσίδη.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει δημιουργίες που απεικονίζουν τον αγώνα των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, τη ζωή στην εξορία, αλλά και τον καθημερινό μόχθο και τις αγωνίες του λαού.

Με απλό τρόπο και πολλές φορές με λιγοστά υλικά και κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποτυπώνονται τα ορμητικά νιάτα που ρίχνονται στην πάλη για μια ανώτερη κοινωνία, αλλά και ο αλύγιστος αγώνας όλων αυτών που ενάντια στο αστικό κράτος έθεσαν «τις πυροβολαρχίες των υψηλότερων ιδανικών».

Αναφερόμενη στην έκθεση η Ηρα Ρόκου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε πως «η έκθεση αυτή ουσιαστικά είναι μια συνέχεια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με τα έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιάννη Στεφανίδη, αλλά και αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσπάθειας ανάδειξης του καλλιτεχνικού έργου κομμουνιστών δημιουργών, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του Κόμματος».

Από τη μεριά της, η εικαστικός και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Εύα Μελά υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια έκθεση όπου παρουσιάζονται έργα που πολλά εξ αυτών τα βλέπουμε πρώτη φορά. Δεν πρόκειται απλά για καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την πάλη του λαού, αλλά ήταν οι ίδιοι μέρος αυτής, πολεμώντας όχι μόνο με την μεταφορική έννοια αλλά και με την κυριολεκτική, αφού οι τρεις εξ αυτών ήταν μαχητές του ΔΣΕ.

Ο μόνος που δεν ήταν μαχητής του ΔΣΕ ήταν ο Βασίλης Βλασσίδης, ο οποίος από το 1946 έως το 1956 ήταν εξόριστος και μάλιστα ήταν εκεί, στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου άρχισε να ασχολείται με τα εικαστικά.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην προσπάθεια που έκανε η ΚΝΕ να συγκεντρώσει αυτό το υλικό και να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το πρωτοποριακό έργο αυτών των κομμουνιστών καλλιτεχνών».

Τα έργα προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.

Αύριο το Φεστιβάλ στα Τρίκαλα

Αύριο Σάββατο, 24 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στα Τρίκαλα, που αναβλήθηκαν λόγω βροχοπτώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητικό συγκρότημα ενάντια στον πόλεμο, με διαχρονικά ροκ και έντεχνα κομμάτια δεμένα με απόσπασμα του ποιήματος του Τ. Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο». Πολιτική ομιλία από τον Γ. Λαμπρούλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και βουλευτή του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό και τους Sober on Tuxedos και παραδοσιακό γλέντι. Ακόμα στον Παιδότοπο: Εργαστήρι πειραμάτων φυσικής και χημείας, παράσταση Καραγκιόζη από τον Κοσμά Παναγιώκα, το παραμύθι «η Λιχουδοχώρα». Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης, έκθεση αφιερωμένη στα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Πούλμαν για το Φεστιβάλ δρομολογούν σήμερα Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις παρακάτω περιοχές:

Υμηττός - Δάφνη (18.45, Γυμναστική Ακαδημία), Ζωγράφου (18.30, πλατεία Γαρδένιας), Καισαριανή (18.30, πλατεία), Βύρωνας (18.30, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, πρώην Ταπητουργείου), Ηλιούπολη (18.30, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης), Καλλιθέα (18.30, πλατεία Δαβάκη), Μπραχάμι (17.45, Αγ. Δημητρίου 163 - Ν. Τέρμα), Ν. Σμύρνη (18.30, Αγ. Φωτεινής, Polis Park), Γλυφάδα (18.30, Αγ. Τρύφωνα), Ελληνικό (18.45, πλατεία Σουρμένων), Αργυρούπολη (19.00, Δημαρχείο), Πειραιάς (19.00, Δημοτικό Θέατρο), Νίκαια (18.30, πλ. Κουμπάκη με στάσεις σε πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι, Κρατικό Νίκαιας), Κορυδαλλός (18.00, από «Πλειάδες» - Γρ. Λαμπράκη).

Το portal «902.gr» στον παλμό του Φεστιβάλ

Από τη χτεσινή έναρξη των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μέχρι και την αυριανή κορύφωσή τους, το portal «902.gr» μεταδίδει τον παλμό του Φεστιβάλ, αναρτώντας διαρκώς ανταποκρίσεις από όλες τις εκδηλώσεις στις σκηνές και τους χώρους του Φεστιβάλ με φωτογραφίες και βίντεο.

Στον ειδικό φάκελο που έχει διαμορφωθεί για την κάλυψη των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!», οι επισκέπτες του «902.gr» μπορούν να βρίσκουν συγκεντρωμένα όλα τα ρεπορτάζ.

Φυσικά, και τις τρεις μέρες, στο περίπτερο του «902.gr» δίπλα στην Κεντρική Σκηνή, καλεσμένοι είναι όλοι οι επισκέπτες, ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με τη δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, τις γραφικές τέχνες, το διαδίκτυο και ευρύτερα με τον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων για μια πρώτη γνωριμία και συζήτηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ