ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Αντιλαϊκό «ντόμινο» με φόντο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν την κάλπικη για το λαό αντιπαράθεση για τον «καλύτερο διαπραγματευτή», όταν ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας και μόνιμη εποπτεία σε όλα τα κράτη - μέλη
Συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν την κάλπικη για το λαό αντιπαράθεση για τον «καλύτερο διαπραγματευτή», όταν ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας και μόνιμη εποπτεία σε όλα τα κράτη - μέλη
Στους συσχετισμούς και τα παζάρια στο εσωτερικό της ΕΕ παραπέμπει η γερμανική κυβέρνηση τις αποφάσεις σχετικά με την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ενόψει και της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και της καγκελάριου Α. Μέρκελ στο Βερολίνο. Το αντιλαϊκό «ντόμινο» συνεχίζεται με τη νέα «αξιολόγηση», με την επάνοδο των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, στις 29 Σεπτέμβρη. Ανεξαρτήτως των συσχετισμών που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη, αλλά και των ανταγωνισμών με την πλευρά του ΔΝΤ, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής θα αποτυπωθεί και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη.

«Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του ΔΝΤ, τασσόμενος υπέρ των ευρωενωσιακών μηχανισμών εποπτείας, σημείωσε ότι «βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή ικανότητα». Σημειωτέον, η τρέχουσα χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014, ενώ το ΔΝΤ απομένει να διαθέσει 12,2 δισ. ευρώ μέχρι και το Φλεβάρη του 2016.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της», ενώ παράλληλα διέκρινε στην ελληνική οικονομία «σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιαζόμενος ως καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων των εγχώριων μονοπωλίων και τσουβαλιάζοντάς τα με αυτά των λαϊκών στρωμάτων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορεί και δε θέλει να διαπραγματευτεί».

Σε κάθε περίπτωση, η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένη με σειρά άλλων καίριων ζητημάτων για το ντόπιο κεφάλαιο, όπως ο τρόπος κάλυψης των δανειακών αναγκών για το 2015 και τα επόμενα χρόνια, η διαμόρφωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» κ.ά., τα οποία προσδίδουν «βαθμούς ελευθερίας» και σε ό,τι αφορά το μείγμα της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Αδιαπραγμάτευτη η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο μεταξύ, σε έκθεση για την «πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ελλάδα» που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν επισημαίνει ότι «το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό(...) Τώρα οι πιέσεις των αγορών έχουν εκτονωθεί και οι χώρες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως προσηλωμένες στην εφαρμογή μιας αποφασιστικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται η «πρόοδος» που έχει συντελεστεί στις «απελευθερώσεις επαγγελμάτων», την οποία ωστόσο χαρακτηρίζουν «άνιση». Επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από την ύπαρξη δανειακών συμβάσεων και μηχανισμών χρηματοδότησης, σημειώνει: «Η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εκκρεμούν, ώστε να υπάρχει ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας και παρακολούθηση της αποδοτικότητας των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις. Υπογράμμισε ότι οι «αγορές» βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα. Συνέχισε, λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της».

Αντίστοιχα, παρά τις διαφορές τους ως προς το μείγμα διαχείρισης και το επίδικο ζήτημα των ελλειμμάτων της Γαλλίας, στη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς στάθηκαν στην ανάγκη συνέχισης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η μεν Α. Μέρκελ έστειλε «μήνυμα» ότι οι στρατηγικές της «ανάπτυξης» και της «δημοσιονομικής προσαρμογής» μπορούν να συνδυαστούν και μάλιστα «αρμονικά», ενώ και ο Μ. Βαλς αποδέχθηκε ως «απολύτως απαραίτητο» να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «δημοσιονομική εξυγίανση» και να εφαρμοστούν «μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια»...

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα τιμήσουν την επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ (27.9.1941), με εκδήλωση που διοργανώνουν στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, το Σάββατο 27/9 στις 10.30 π.μ.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματα της Αττικής να συμμετάσχουν με τις σημαίες και τα λάβαρά τους και να οργανώσουν τη μετακίνηση των αγωνιστών και των φίλων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στην εκδήλωση τιμής.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

«1974 - 2014: 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του "Ριζοσπάστη"», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Θα μιλήσουν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - αντιστασιακός, μέλος της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη» από το 1974 έως το 1991.

Θα προβληθεί βίντεο με υλικό από το αρχείο του «Ριζοσπάστη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντός της στρατηγικής ΕΕ - κεφαλαίου ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχίζεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΕ, καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν με τη σημερινή τους μορφή. Αυτήν την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση όσο τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ